Author Topic: Kako se uopšte piše scenario za film?  (Read 36805 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Kako se uopšte piše scenario za film?
« on: 26-10-2003, 00:06:03 »
Zna li neko gdje ima da se skine scenarija na našem jeziku (po mogućnosti ORIGINALNIH scenarija a ne transkripta)? Zanima me čisto da vidim kako izgleda format scenarija.

johnson bronson

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.440
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #1 on: 27-10-2003, 15:44:34 »
bacicu ti na pm kad stignem. nasi scenariji su smijesni, pa iy njih vrlo malo moz da naucis. na netu imas dijalog listu iz gomile filmova *najskoriji rocky's horror picture show, pa to moze da ti da neku ideju

phuzzy

 • 4
 • 3
 • Posts: 891
  • http://www.screaming-planet.com
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #2 on: 27-10-2003, 20:13:05 »
Hmmmm, pa uzmi pogledaj neki strani, tamo ces videti format. Cak i ako ne govoris engleski, lako pohvatas stvari tipa "EXT, Close-up, John's room - PAN LEFT" i sl.

Ja sam se scenarija nadownloadovao na sajtu http://www.script-o-rama.com/. Mnogo toga na jednom mestu.  :)

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Eh
« Reply #3 on: 27-10-2003, 22:15:54 »
Načitao sam se stranih scenarija dosta, tako da sad znam da pišem na engleskom ali ne znam na našem  :(
Npr. EXT. HOUSE - NIGHT bi valjda na našem bilo nešto kao EKST. KUĆA - NOĆ ili tako nešto, right?

Lurd

 • 3
 • Posts: 3.435
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #4 on: 28-10-2003, 00:48:47 »
Tačno tako. A ako imaš prelaz iz spolja ka unutra, onda piše EKST/INT.

Samo bez onoga "Close-up, John's room - PAN LEFT", jer to ide u knjigu snimanja. U scenariju ne postoje pokreti kamere, kao ni drugi rediteljski postupci.
My trees...They have withered and died just like me.

taurus-jor

 • 5
 • 3
 • Posts: 4.604
  • FSFF
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #5 on: 28-10-2003, 01:42:10 »
Scenario: smućkaš, prospeš, itd - ali ti neće vredeti čak ni ona jedna žlica "Vegete", jerbo će ti ili
(1) studio-producenti vratiti rukopis na doradu
(2) studio-producenti dati nogu, a novu verziju scenarija ponuditi nekom trećem
(3) režiser tako pojebati scenario da ćeš ga na platnu jedva prepoznati.

Naravno, šala. Ovo važi - i to ne uvek - za holivudsku A produkciju. Ali kod Amera jedna stvar je zagarantovana: uvek budeš plaćen, čak iako na kraju potpišu nekog trećeg.

A sad bez zezanja: ništa strašno. Imaš nekoliko škola pisanja scenarija, što se lepo da videti kad sa neta skineš razne primere. Bitno je: sve što hoćeš da režiser vidi, i da glumci učine, stavi na papir.

Baš je pametno ovo što sam sada napisao, je l' da? :x  :x  :x
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #6 on: 28-10-2003, 13:11:38 »
Postoje dva osnovna oblika scenarija:

1.(BBC) u kome su odvojeni audio - na levoj strani - i vizuelni deo - na desnoj strani. Mnogo smarajuci nacin da se pise scenario                 &

2. (US) koji se pise jako slicno klasicnom dramskom tekstu s tim sto dijalozi idu po sredini.

Dalje (ovo sad pricam za nase uslove) oznake koje ces ti koristiti za oznacavanje mesta (EXT, INT) i druge (VO, OFF) su dosta individualne, i neke se mogu koristiti ili ne, dve osobe ce ih postaviti na razlicitom mestu u istom textu etc. Takodje, naznake reditelju i sl. opet zavise od pisca, reditelja, producenta. Neki reditelji vole kad im naznacis sve detalje neki ne mogu da smisle, neki producenti ti vracaju scenario da izbacis sve delove koji "treba da stoje u knizi snimanja". Mislim pravila postoje, ali nisu bas biblija.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

johnson bronson

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.440
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #7 on: 28-10-2003, 19:03:19 »
Jashta, ali to je samo forma scenarija, ja sam skapirao da Harvestara Harvi Harvu zanima kako se pise scenario. Harvi, ako nadjes, ima knjiga koja se zove NAPISATI SCENARIO - MISEL SION (francuz, pa nije zajon) narandzasta knjiga, crna slova. Tu ti je sve stuko i Aristotela i Mameta, a na primerima. Ja sam knjigu nekom dao pa su je izdekrali. To ti je odlican pocetak da skapiras.

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Heh
« Reply #8 on: 29-10-2003, 00:18:12 »
Ej ljudi, hvala na informacijama! Inače, mene je ovde samo zanimala forma pisanja, ali naravno da će mi koristiti i nešto o... umm... suštinskom pristupu.
Pokušavao sam nekoliko puta da napišem scenario i svaki put je ispao neki kvazihoror sa momkom i curom koji odu u šumu da se malo "provedu" i na kraju završe ubijajući razne monstrume. Hmmmmmmm... EVIL DEAD?   :lol:  :lol:

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 18.819
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #9 on: 29-10-2003, 12:37:27 »
Hmmm, slazem se sa svim navedenim tezama, no da dodao bih par svojih.

+standardizovan scenario se pise u fontu Courier New sa proredom 1,5

+scene se odvajaju time sto se radnja razlicite scene desava na drugom mestu ili u drugo vreme

+u principu, ne sme da bude rediteljskih indikacija u scenariju. ali, scenarista svojom vestinom treba da bez koriscenja rediteljskih termina naznaci kako bi zeleo da stvar bude snimljena  

+ne treba puno verovati skriptovima koje nalazis na netu jer su to sve editovani scenariji slavnih filmova koji su potom izasli u knjigama.

+nazalost, pravilno formatiran ne znaci da ce ti se scenario prodati. ja znam slucaj pisca duboko problematicnih scenarija koji uspeva da ih proda upravo zato sto ih pise nepravilno, sto sve oznaci u didaskaliji, i onda je neukom producentu jasno o cemu se radi.

+dajem mali sample kako bi otprilike trebalo da izgleda scenario:

 (copy/paste na sajtu ne daje mogucnost da se prenese format iz Worda, zato je ovo vise kao pregled teksta...)scenario za pilot epizodu televizijske serije

ČISTAČI
(radni naslov)

(EPIZODA: KRVNI ZAVET)

prva verzija

Koncept:
Crippled Avenger
Scenario:
Crippled Avenger
555 – 2908; noptt2002@yahoo.com

»Oni su bili korumpirani policajci i uterivači dugova. Oni su se bavili prisluškivanjem telefona i radili su kao plaćenici ili muške kurve u hotelima. Da je samo jedan sekund njihovog života drugačije protekao, Američka Istorija ne bi postojala u ovakvom obliku.

Vreme je da demitologizujemo epohu i da izgradimo mit iz gliba i da ga uznesemo do zvezda. Vreme je da prihvatimo loše momke i cenu koju su platili kako bi u tajnosti oblikovali svoje doba.

Ovo je za njih«

Džejms Elroj (uvod romana »Američki tabloid«)

1. EXT. CENTAR BEOGRADA – DAN

PETORICA TELOHRANITELJA (25 godina, nabildovani, kratko podšišani, u crnim odelima sa kravatom) izlaze ispred bašte najluksuznijeg restorana u centru Beograda. Osmatraju. Ulica je prometna i oko restorana su zgrade. Krovovi i prozori su pusti. Nema snajperista. Na ulici nema sumnjivih. Jedan od njih daje signal izgovorivši nešto u prijemnik na ruci. Pred restoran dolaze tri crna BMW-a. Sva tri policijska. Iz restorana izlazi MINISTAR (50 godina, debeo, sa naočarima), zabrinut. Odjednom, Ministra pogađa metak u glavu. Telohranitelji se uznemire. Gledaju okolo. Nema snajperiste. Krovovi su prazni. Nekoliko koncentričnih krugova krovova su prazni. Posle par desetina koncentričnih krugova praznih krovova  nalazi se vrh Palate Beograđanka. Na tom krovu je UBICA (crna silueta, mantil mu se vijori na vetru). Stavlja svoju skupocenu dalekometnu snajpersku pušku u veliki kofer i tiho nestaje. Među antenama.

ZATAMNJENJE

- ŠPICA –

2. EXT. NAPUŠTENI MOTEL – PARKING – DAN

Sunčan dan. Parking napuštenog motela van Beograda. Na parking dolazi beli »mercedes« iz ranih devedesetih. Bliže motelu stoji veliki »pajero« i u njemu VOZAČ. Iz »merscedesa« izlazi BOBAN (50 godina, sed, snažan, grub, u belim pantalonama, košulji i sakou). Uznemiren je i zamišljen. Grize usnu. Protegne se. Pregleda kola na parkingu. Udahne. Uđe u motel. Na zadnjem sedištu »mercedesa« stoje tri velike papirne kese hrane iz nekog restorana brze hrane.

3. ENT. NAPUŠTENI MOTEL – HOL – DAN

Boban ulazi u hol. Hol je pust. Boban se osvrće. Nervozan je. Odjednom se pred njim pojavi GANGSTER 1 (25 godina, tih, snažan). Boban obliže usnu. Gangster 1 ga oštro pogleda iako nosi naočare za sunce.

GANGSTER 1:
Čeka Vas... Izvolite.

Boban krene prema Gangsteru 1. Odmerava ga. Gangster 1 ide iza njega i drži »hekler«. Vodi ga u baštu.

4. EXT. NAPUŠTENI MOTEL – BAŠTA – DAN

Gangster 1 izvodi Bobana u baštu iza hotela. U bašti stoje VESA (50 godina, grub, snažan, opasan, sed, u crnom) i još dvojica pulena GANGSTERA (2 i 3, kratki rukavi, snažni, odani kao psi, drže »heklere« uz nogu). Svi nose »heklere« MP-5 K, kraće sa drškom pred šaržerom. Pred Vesom stoje dve kutije. Vesa drži snajpersku pušku u rukama. Onu koju je koristio Ubica.

VESA:
Zdravo, Bobane.

Boban nestrpljivo klimne glavom. Smeta mu govor. Čeka da krene delanje.

VESA:
Nju si želeo da vidiš, jel' da? Odličan komad... Pretresi ga...

Gangster 1 kači »hekler« za naročitu gajku na sakou. Hoće da pretrese Bobana.

VESA:
Sreo sam neke tvoje prijatelje.  Saradnike.

Boban klimne glavom. Odjednom vadi dva pištolja CZ-57, tzv. »tetejca«. Oni probijaju. »Hekleri« udaraju. Onaj ispod levog pazuha vadi desnom rukom i obrnuto. Levi prislanja na grudi Gangstera 1 iza sebe. Iz desnog odmah puca preda se. Vesa se sklanja. Na prvi metak, namenjen Vesi, skače Gangster 3. Krv gangstera 3 polije Vesu. Boban steže obarač i metak prostreljuje nespremnog Gangstera 1 iza njega. Drugi metak iz desnog pištolja pogađa Gangstera 3 u grlo. Još je na nogama ali kao da je mrtav. Vesa je već u zaklonu, iza zida. Ne obazire se. Gangster 2 je otkočio »hekler«. Drugi metak iz levog pištolja odnese Gangstera 1 unazad, sve do zida motela. Boban usmeri oba pištolja preda se. Boban i Gangster 2 pucaju u isto vreme. Bobanovi meci otkidaju parče zida a nekoliko hitaca iz prvog rafala bacaju Bobana unazad, na tlo. Novi rafal stiže iz oblaka maltera. Boban steže zube i puca sa tla. Leži na leđima. Steže oba obarača i ispaljuje pola tuceta metaka iz svake cevi. Puzi prema zgradi. Tlo je puno srče i trunja i granja i dlanovi mu krvare. Uspravlja se na vratima. Taman tad ga sustigne rafal Ganstera 2. Jedan metak ga pogodi u leđa i baci frontalno na pod.

5. ENT. NAPUŠTENI MOTEL – HOL – DAN

Boban izbacuje prazne šaržere. Na vratima motela se pojavi Vozač sa »heklerom«. Boban przo stavlja pune i odmah ga zaspe mecima iz oba pištolja a zatim potrči u hodnik sa sobama. Na zidu iza Vozača ostane krvava fleka ali nije jasno kakva je povreda. Na izlazu u baštu se pojavi Ganster 2 sa »heklerom« na gotovs. Pogleda prema vratima. Vozač hramlje. Gangster 2 naređuje.

GANGSTER 2:
Spremaj džip! Drži se!

Vozač bolno klimne glavom.

6 .ENT. NAPUŠTENI MOTEL – HODNIK – DAN

Boban se, iscrpljen, vuče kroz hodnik. Vrata soba su razvaljen. Ulazi u sobu broj 109.

7. ENT. NAPUŠTENI MOTEL – SOBA 109 – DAN

Boban ulazi u sobu. Baca sako. Cepa košulju. Nekoliko zrna mu se zabilo u crni pancir prsluk. Baca košulju. Sa njom i potpazušne futrole. Kožne. Prilazi prozoru i gleda.

8. EXT. NAPUŠTENI MOTEL – PARKING – DAN

Bobanova vizura. Ranjeni Vozač krvari iz noge. Leva nogavica mu je crvena od krvi. Vuče se prema »pajeru«. Vesa ubacuje pušku u džip. Niko ne gleda prema prozoru. Vozač je okrenut leđima.

9. ENT. NAPUŠTENI MOTEL – SOBA 109 – DAN

Boban steže zube. Izbacuje šake sa pištoljima kroz prozor. Puca.

10. ENT. NAPUŠTENI MOTEL – HOL – DAN

Gangster 2 izlazi iz motela. Čuje pucnje. Krene prema hodniku sa sobama.

11.EXT. NAPUŠTENI MOTEL – PARKING – DAN

Boban puca sa prozora. Izrešeta već ranjenog Vozača. S leđa. Pogađa i »pajero« na par mesta. Vesa seda u »pajero«. Pali motor.

12.ENT. NAPUŠTENI MOTEL – SOBA 109 – DAN

Boban više nema metaka. Baca »tetejce«. Seda na pod.

13.ENT. NAPUŠTENI MOTEL – HODNIK – DAN

Gangster 2 osluškuje zvuk motora. Malo se zbuni kad shvati da se vozilo udaljava. Ide polako kroz hodnik. Znoji se. Guta pljuvačku. Začuje šum iz sobe 105. Puca. Buši zidove. Zidovi su krti i meci prolaze kroz njih. Motel je već ruševina. Gangster 2 menja šaržer. Stavlja novi. Prlazi pored sobe 107. Sledeća je 109. Gangster 2 stane ispred 109. Razmišlja šta dalje. Smisli nešto. Blago se osmehne. Krene da rešeta sve redom.

14.ENT. NAPUŠTENI MOTEL – SOBE – DAN

Meci prolaze kroz zidove nekoliko napuštenih soba.

15.ENT. NAPUŠTENI MOTEL – HODNIK – DAN

Gangster 2 isprazni šaržer. Baca prazan »hekler«. Viče. Glumi.

GANGSTER 2:
Pu, jebem ti...

Iz sobe 109 iskače Boban. Gangster 2 se postavi tako, da nekom vrstom borilačke veštine odbije Bobana i baci ga na suprotni zid. Boban udari suprotni zid leđima i probije ga. Upadne u sobu na suprotnom kraju hodnika. Gangster 2 se osmehne. Prilazi Bobanu. Snažniji je i mlađi. Podiže ga i baca ga na leđa.

GANGSTER 2:
Heh, matori. Znao sam da ću te namamiti na psovku...

Gangster nokautira Bobana. Vadi svoj pištolj, ČZ – 75. Lagan, kao penkalo.

GANGSTER 2:
Mislio si da nemam više cevi, matori...

Gangster 2 gura pištolj Bobanu u usta. Podiže ga. Boban je bez svesti.

GANGSTER 2:
Stani da vidim. Možda 'oće gazda Vesa da te overi. Njemu se diže na pandure...

GANGSTER 2 šamarom budi Bobana i podiže ga na noge. Uvodi ga u sobu 109.

16.ENT. NAPUŠTENI MOTEL – SOBA 109 – DAN

Gangster 2 uvodi Bobana u sobu. Vuče ga desnom rukom i drži pištolj u levoj.

GANGSTER 2:
Je li matori, gde si se naučio na pancir?

Vuče Bobana do prozora. Gangster 2 pogleda kroz prozor. Zapanji se što nema džipa, Boban to primeti.

BOBAN:
Na Kosovu...

Boban telom gurne i povuče Gangstera 2 i oni zajedno ispadnu kroz prozor. PAD NA TLO. PUCANJ. Tišina.

17.EXT. NAPUŠTENI MOTEL – PARKING – DAN

Ispod prozora. Od prozora do tla ima tri metra. Boban leži na gangsteru 2. Obojica su nepomični. Onda se pridigne Boban. Krvavog pancira. Jedva diše. Baca pancir. Ispod pancira je bela majica. Čista. Rana je na grudima Gangstera 2. Mlado lice Gangstera 2 je ukočeno u radoznaloj grimasi.

18.EXT. ZAPUŠTENI MOTEL – BAŠTA – DAN

Boban izlazi u baštu. Prilazi kutijama. Iza kutija je leš Gangstera 3. Iza Bobana, do zida je leš Gangstera 1. Otvara kutije. Lice mu se zgrči kada vidi šta je u kutijama. U kutijama su odsečene glave dvojice INSPEKTORA. Pored glava stoje značke. Boban zatvara kutije. Pogleda u daljinu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Nice
« Reply #10 on: 30-10-2003, 00:59:03 »
THAT's what I needed! :!: Thanks!
Usput, ako je fade out zatamnjenje, kako bi bilo fade IN?

Lurd

 • 3
 • Posts: 3.435
Re: Nice
« Reply #11 on: 30-10-2003, 02:04:34 »
Quote from: "Harvester"
Usput, ako je fade out zatamnjenje, kako bi bilo fade IN?


Otamnjenje.
My trees...They have withered and died just like me.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.000
Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #12 on: 30-10-2003, 03:00:12 »
hm... zanimljivo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #13 on: 08-04-2010, 23:13:14 »
harv, dokle si stigo sa svojem scenarijom?

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #14 on: 09-04-2010, 01:44:53 »
Nažalost, ne pretjerano daleko. Djevojka ulazi u kupatilo, skida se, otvara vodu nad kadom, u međuvremenu se divi svom savršenom tijelu u ogledalu, zatim ulazi u kadu, počinje da se dodiruje, utom u kupatilo ulazi njena baba koja joj nakon kratkog razgovora priznaje da je u nju zaljubljena i nakon toga se tranformiše u jezivo čudovište i ubija djevojku. Nakon toga sam izgubio inspiraciju.

Kler_Vojant

 • 4
 • 3
 • Posts: 641
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #15 on: 18-04-2010, 11:33:44 »
kucajte ovo u google i mocicete da skinete jednu cool knjigu o pomenutoj tematici.
Misel Sion-Napisati Scenario

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #16 on: 28-05-2011, 17:42:13 »
Imam jedno pitanje :)
Napisala scenario za film, sad ga prevodim polako na engleski.
Da li neko ima ideju kome poslati scenario?

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #17 on: 28-05-2011, 18:01:44 »
Džeriju Brukhajmeru!

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #18 on: 28-05-2011, 20:28:47 »
Пошаљи мени и представићу га као својих руку дело и побрати ловорике...ако ваља чему, наравно :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #19 on: 28-05-2011, 20:35:48 »
Mislim da bi ipak najbolje bilo da scenario prvi dobijem JA, da dodam scene tuširanja (ako ih već nema).

Šalu na stranu, teško da ćeš se ovajditi od slanja scenarija ovako napamet. Najbolje da sakupiš svoju ekipu i da sami snimite. Možete probati da angažujete Warlocka za specijalne efekte i to je više od pola posla obavljeno.

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #20 on: 28-05-2011, 20:49:06 »
Mislim da bi ipak najbolje bilo da scenario prvi dobijem JA, da dodam scene tuširanja (ako ih već nema).

Ти би додао сцене туширања и у филму о жабама!
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #21 on: 28-05-2011, 22:13:26 »
U pitanju je ozbiljan film :)
triler-drama i trenutno se prevodi :)
Od septembra sam u Americi pa mozda tamo dodjem na ideju kome da predam scenario :)

mac

 • 3
 • Posts: 9.581
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #22 on: 28-05-2011, 22:35:20 »
Sećam se neke priče da je neko nekoj poznatoj kući tako poslao scenario, koji je odbijen, a onda su se delovi scenarija "slučajno" obreli u filmovima te kuće. Možda je stvarno bezbednije da sami napravite film, a onda prodate prava za rimejk.

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #23 on: 28-05-2011, 22:49:13 »
А најбоље би било заштити ауторска права пре слања било коме...осим мени.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Brock Landers

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.066
  • Radioaktivna aleja
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #24 on: 28-05-2011, 23:06:27 »
Naravno, zaštita prava se podrazumijeva. Ako si u Americi, mislim da treba da ovjeriš Library of Congres ili tako nešto i to se plati nekih pedesetak dolara i stvar riješena.
Btw, otkad su scene tuširanja nepoželjne u ozbiljnim filmovima? Eto npr. u Stepfatheru (originalnom, naravno) koji je jedan od najboljih trilera. Ili recimo PSIHO.

Albedo 0

 • Guest
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #25 on: 28-05-2011, 23:23:19 »
Irena, jesi li ti stvarno '84. godište? Pošto zvučiš kao '94. Šta bre Amerikance boli uvo za tvoj scenario...

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #26 on: 28-05-2011, 23:28:46 »
Zaista ne znam sta je tacno tvoj problem...imas i tamo otvorene konkurse za slanje i scenaria i cega god...Ukoliko imam dobru ideju i smatram dobar scenario zaista ne vidim problem da se raspitam.
Ne znam koje si ti godiste kad pricas "Šta bre Amerikance boli uvo za tvoj scenario..." Ako smo mogli da posaljemo seminarski rad na Harvard o bankarstvu i da udje u uzi izbor...ne znam zasto se ne bih za ovo raspitala. Ne studiram ovo, samo mi je hobi...
I ukoliko ti se ne svidja sta se prica i pise ovde apsolutno te niko ne tera...

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #27 on: 28-05-2011, 23:34:54 »
Само ти заштити ауторска права и шаљи сценарио и у свемир ако хоћеш :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

 • Guest
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #28 on: 28-05-2011, 23:36:02 »
imas i tamo otvorene konkurse za slanje i scenaria i cega god

Holivud ima konkurse? E ovo me živo zanima.

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #29 on: 28-05-2011, 23:37:16 »
Ето прилике и за нас да лапнемо који долар! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #30 on: 28-05-2011, 23:38:05 »
A ti znas samo za Holivud :)
Svaka ti cast...

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #31 on: 28-05-2011, 23:41:44 »
Значи хоћеш да пошаљеш сценарио на Бродвеј? Искусно :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

 • Guest
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #32 on: 28-05-2011, 23:43:50 »
filmski scenario ide pravo na Brodvej :)


Irena, ma pokaži ti meni bilo kakav američki konkurs za scenario

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #33 on: 28-05-2011, 23:49:39 »
Ma naravno, pravo na Brodvej :) Ali posto cu ipak ziveti u Santa Barbari malo mi je daleko :)))
Onima koji su hteli da pomognu hvala puno ostalima neka uzivaju u svojoj zavisti i neka se prebace na druge teme :))
Lifetime

Karl Rosman

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.801
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #34 on: 28-05-2011, 23:55:38 »
Mislim da ti treba agent za takve stvari... a evo, i Kanadjani se slazu: 
http://ca.answers.yahoo.com/question/index?qid=20080320142947AA69GJ1
 xyxy
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #35 on: 28-05-2011, 23:57:06 »
To znam :)))
I verovatno je i najbolja opcija, naravno ako se nekome bude svideo :)

Albedo 0

 • Guest
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #36 on: 28-05-2011, 23:57:45 »
Zavisti? Čime se drogiraš, hoću i ja malo! 8-)
Govorimo o realnosti, u Americi nisu uspjele ni naše najpoznatije filmadžije, to je stvarnost, sve ostalo je trabunjanje neke Irene, koja nema ni domaći film iza sebe. Step by step, baby.

Inače, tako praviš gramatičke greške i u scenariju? 8-)

I iz Santa Barbare nećeš pokušavati da uvališ scenario u Holivudu? Ma hajde...


irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #37 on: 29-05-2011, 00:03:25 »
E koju gramaticku gresku, da cujem :)
I ne znam sta je problem zaista...da li te je neko zvao da komentarises???
Mozda ga pretvorim i u knjigu, nikad se ne zna :)))

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #38 on: 29-05-2011, 00:09:13 »
filmski scenario ide pravo na Brodvej :)

У томе и јесте парадокс :)

Ири, бејби, рекох ти шта сам имао...заштити своју интелектуалну својину обавезно, јер никад се не зна...

Ох, како сам завистан, полудећу! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #39 on: 29-05-2011, 00:11:19 »
Na tebe nisam ni mislila :)
Pozdrav

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #40 on: 29-05-2011, 00:11:58 »
Јеси...сви увек мисле о мени.  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

 • Guest
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #41 on: 29-05-2011, 00:16:28 »
pa valjda ove gramatičke greške

Ukoliko imam dobru ideju i smatram dobar scenario zaista ne vidim problem da se raspitam.

Onima koji su hteli da pomognu hvala puno ostalima neka uzivaju u svojoj zavisti i neka se prebace na druge teme :))


A komentarišem za tvoje dobro. Treba imati snove, naravno, ali jesi li ti uopšte pokušala da u Srbiji ponudiš taj scenario? Mislim, da li ti znaš nekog scenaristu ili reditelja koji nije počeo s radom u sopstvenoj zemlji, a povrh toga znaš li nekog kome je prvi filmski posao bio dugometražni film?

Čarli Čaplin i Hičkok počeli u Britaniji.
Finčer snimao reklame i spotove za Madonu.
Kubrik bio fotograf i snimao petominutne filmiće.
Linč snimao o svom trošku godinama.

Irena upada u prvu ligu dok si rek'o keks?

Da Irena možda nema Napoleonski sindrom?

Uzgred, svi mi ovdje volimo filmove, i još više bi voljeli srpski scenario u američkom filmu, i ovo nema nikakve veze ni sa zavišću ili bilo čim drugim. Ima veze sa realnošću. Ostali forumaši su pristojni, ja sam nepristojan, to je jedina razlika.

Savajat Erp

 • gospodar izgubljenog vremena
 • 4
 • 3
 • Posts: 5.659
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #42 on: 29-05-2011, 00:18:56 »
Ах, добро, грешка је само у зарезима...тј. нема их...то је ваљда ситно у форумској комуникацији.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #43 on: 29-05-2011, 00:20:24 »
Slobodno budi nepristojan na drugom mestu, mene zaobidji :)
U tome je razlika, nemam nameru da se raspravljam sa tobom...
I ne znam koji deo nisi razumeo...nemam ja nameru da prodam scenario vec bi mi bilo drago kad bi ga neko procitao i makar uzeo ideju, nista vise...

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.017
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #44 on: 29-05-2011, 00:28:27 »

A komentarišem za tvoje dobro. Treba imati snove, naravno, ali jesi li ti uopšte pokušala da u Srbiji ponudiš taj scenario? Mislim, da li ti znaš nekog scenaristu ili reditelja koji nije počeo s radom u sopstvenoj zemlji, a povrh toga znaš li nekog kome je prvi filmski posao bio dugometražni film?

Čarli Čaplin i Hičkok počeli u Britaniji.
Finčer snimao reklame i spotove za Madonu.
Kubrik bio fotograf i snimao petominutne filmiće.
Linč snimao o svom trošku godinama.

Irena upada u prvu ligu dok si rek'o keks?

Da Irena možda nema Napoleonski sindrom?

Uzgred, svi mi ovdje volimo filmove, i još više bi voljeli srpski scenario u američkom filmu, i ovo nema nikakve veze ni sa zavišću ili bilo čim drugim. Ima veze sa realnošću. Ostali forumaši su pristojni, ja sam nepristojan, to je jedina razlika.

Ah, nataloženo iskustvo oće čuda činiti  xrofl xrofl xrofl
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Albedo 0

 • Guest
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #45 on: 29-05-2011, 00:31:54 »
Priznaj da je irena veći egomanijak od mene 8-)

nemam ja nameru da prodam scenario vec bi mi bilo drago kad bi ga neko procitao i makar uzeo ideju, nista vise...

godište ti se polako podiže na '97...

misliš da si jedina? Stand in line... neki bi i gaće skidali da im pogledaju scenario, al' džaba...

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #46 on: 29-05-2011, 00:40:40 »
Samo razmisli koje si ti godiste i nivo kad prosto moras uvrediti nekog...
I kao sto sam rekla, nemam nameru da se raspravljam sa tobom, ali ocigledno da nemas sta da radis niti drustvo da pricas sa njima pa ti se svadja ovde...
Ali to zadovoljstvo ti necu pruziti...
Pozdrav

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.017
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #47 on: 29-05-2011, 00:49:13 »
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

irena88

 • 2
 • Posts: 11
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #48 on: 29-05-2011, 00:53:22 »
Vrh :)))

Albedo 0

 • Guest
Re: Kako se uopšte piše scenario za film?
« Reply #49 on: 29-05-2011, 01:06:37 »
o Bože, taj scenario može biti najbolji svih vremena, sasvim je nevažno, jer ga je pisao anonimus. Kada tekst dođe kod portira producentske kuće, čovjek će reći ''irena who?'' i na tome će ostati. Nema to veze da li si talentovana ili ne, tako da ne znam kako te vrijeđam, ja tvoj scenario nisam ni komentarisao... Za Amerikance je nevažno da li je dobar, Barton Fink je objasnio par stvari što se toga tiče...