NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TEORIJA I PRAKSA

KOLABORACIJE

(1/5) > >>

scallop:
U životu sam ima tri kolaboracije. Ako neko nađe četvrtu rado ću priznati.


Prva je bila sa pobratimom Monjom, aka Corneliusom, aka aka bratom Kajsijem. Ili Klekom, svejedno. Naživcirali smo se zbog SIRIUS-a i naćefleisani stavili prst u oko apsolutno svimatamo, a bogami i ovamo. Priča MOZAIK OD STO KOCKICA je samo formalno izgledala kao čestitka za stoti broj. Imali su jaja da je objave i to je bila prekretnica.


Naša saradnja sa Bojanom Đukićem nije išla. Jesmo ga animirali, ali je scenario za film u "Bosna filmu" nije prošao. Zapravo, u to vreme ništa nije moglo da prođe. Još jedno izvinjenje Bojanu.


Drugu kolaboraciju smatram pričom VIOLONČELSKA I KONTRABASNA. Izgleda kao kolaboracija, ali nije bila. Dobro su se poklopili Škrbini i moji  kontrastavovi.


GRBOVNIK je teži slučaj. Nikada nikome ništa nisam uzeo ako mogu da dam i Danijel je u potpisu. Sa pravom. 

scallop:
Kad pričamo o kolaboracijama, jedna o vidljivih je između Varvarina i i Ivana Nešića. Nema je u najavljenim izdanjima, a neće je ni biti. Njih dvojica su radikalno različitog pristupa u pisanju. Nešić je prilično oštar, a Varvarin, uprkos izjašnjavanju, premekan. Njihovu saradnju verovatno nećemo videti. Neću ovde o Vidojkoviću i Dexi, oni su čudo za sebe. Na kraju, imamo Argus kombinacije i bilo bi zaista zgodno da saznamo ko piše za koga, Stipan za Lajanića ili obratno. U svakom slučaju je epohalno.

Boban:
Kolaboracije su vrlo prisutne u SF-u i vrlo retke u drugim žanrovima.
U SF-u bih mogao da nabrojim bar pedeset kolaboracija vrhunskih pisaca, a u drugim žanrovima jedva da mogu da se setim ijedne.
Zašto?
Možda zbog toga što se traže dva segmenta: naučna potkovanost i litrerarnost pa je lakše to rešiti u dve osobe nego kroz jednu.

U SF-u imamo uprarivanje vrhunskih autora, Asimov i Silverberg, Zelazni i Dik, Elison i edvard Brajant, Pol i Klark, pa Pol i Kornblut; Niven i Parnel, James Patrick Kelly i John Kessel...

Očigledno je da postoji neka zadovoljavajuća sprega kod uparivanja... ja lično nisam imao takav poriv.

mac:
U Srbiji je verovatno istorijska potkovanost isplativija od naučne. Nauka se ne maže na lebac.

Kimura:
Nećeš naći dva čoveka u Srbiji da se slažu oko najvažnijih istorijskih pitanja. I verovatno nema nijednog koji će priznati da istoriju NE ZNA dovoljno  :lol:  da bi propovedao pripovedao.


Sa druge strane, jedna od meni najinteresantnijih knjiga, DEUS IRAE, rađena je u četiri ruke (Dik i Zelazni) zato što je Dik, čija je ideja bila polazište, smatrao da ne poznaje dovoljno Hrišćanstvo.
I teologija je nekakva nauka, zar ne? Mada obično ne pomislimo na nju kad pričamo o nauci.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version