STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

"Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!

<< < (39/41) > >>

dark horse:
Alan Mur potvrdio svoj razlaz sa strip industrijom:

Watchmen author Alan Moore: ‘I’m definitely done with comics’

ridiculus:
Sa velikim zakašnjenjem, moj komentar na prethodnu vest.

Stripovi nisu jedino o čemu Mur ovde priča, već su to, pre svega, nova (književna) dela.

Postoji težnja da svaka diskusija o njemu ostane u okvirima pokušaja analize, objašnjenja, ili prilično lako shvatljive metafore pljuvanja njegovog "kontroverznog" mišljenja o savremenoj industriji stripa, i čitalačkoj publici. Ali, niti je Mur jedini napravio paralelu sa fašizmom, niti je to uradio prvi. Slično misli Čejkin, a slično je mislio i Art Špigelman. Ne znam za fašizam, ali svakako se slažem sa tim da stripovi nisu postali zreliji od sredine 80-ih, kao što se obično i pogrešno misli. Lako je dokazati; materijal je lako pristupačan i prebogat. Ogleda se pre svega u komentarima i diskursu o stripu na javnim forumima i društvenim mrežama. (Naravno, pričam o američkom glavnotokovskom stripu.)

Drugo, čuti u toj, eksplicitnoj formi šta Mur misli nije ni posebno vredno iskustvo van kontekstualizacije njegovog dela. On je pre svega umetnik, i tako se najbolje izražava - ne kao kulturni antropolog, futurista, ili mislilac bilo koje vrste. Budući anarhista po ubeđenju, njegova vizija "fašizma" se verovatno ne poklapa sa shvatanjem tog pojma od strane sive većine.

Mada, Murovo mišljenje je svakako vrednije čuti nego šta misli onaj Škot koji živi kao buržuj a kmeči kao da prisilno radi u rudniku.

Mur u intervjuu pominje uticaj Mervina Pika, ali ono što mene posebno interesuje je uticaj Šelija, najvećeg buntovnika među buntovnim pesnicima romantizma. I ne mislim samo na Ozymandiasa. Meni je romantizam jedno od osnovnih polja interesovanja, i svakako bi mi bilo zanimljivo da povučem paralele - političke, biografske, ili književne - ali nažalost, trenutno imam prečih stvari nego da se bavim stripom (računajući i rad u rudniku, koji je nepoznata veličina mnogima koji se foliraju da pripadaju radničkoj klasi) i stoga ostavljam tekućim post-novinarima, post-kritičarima, i post-fanovima da se i dalje bave onim što ne znaju ali se prave da znaju.

Meho Krljic:
Najava novog mešanja karata u DC-ju:
 
 
  DC Comics Finally Moves From Dusk to ‘Dawn’ 
 
Joshua Williamson, predvidivo, dosta prominentno zastupljen. Bendis se ne pominje...

Meho Krljic:
Peter David je baš loše sa zdravljem i skupljaju se pare za njegovo lečenje. Jebem te Ameriko itd.

https://www.gofundme.com/f/peter-david-fund

Meho Krljic:
OK, gaddemit, nisam ni ja od kamena.

Znao sam da Marvel priprema Miraclemana za skoru budućnost ali nisam znao da će ga Ram pisati. OH, sreći mojoj kraja nema!!!!!!!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version