NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi

<< < (3/60) > >>

Boban:
Lomljavino, 14000 godina ledom okovana Evropa je bila, ljudi su preživeli u tri grupacije, ovi na Pirinejskom poluostrvu su živeli najbolje jer je bilo najtoplije i oni su ostali najtamniji (Italijani, Španci...); ovi u Ukrajini su bili najbliži ledu i u najhladnijem i oni su najbledolikiji. Balkanci su neka sredina...

scallop:
Balkan je bio i ostao nedirnut ledenim dobom, pa je normalno da su tu ljudi živeli sve vreme. Pa i sa neandertalcima zajedno. Dokaz je Konan Simerijanac kom je tata sa Karpata. Ima i druge literature osim ove DNK-ovske.

Джон Рейнольдс:
Zanimljivo je da je Srbija vazda bila neka granica. Granica glečera išla je otprilike predelom gde je danas Vojvodina.

scallop:
To je granica šuma. Glečeri su bili severnije. Zanimljivo je da je tada kašika, danas zvana Jadransko More bila polupuna (Crna Gora je imala more, Hrvati ne :lol:), pa je Jakšićeva "Jeka" sasvim dobro zamišljena.

lilit:

--- Quote from: scallop on 14-01-2011, 20:19:44 ---Lilit, ima jedna sjajna spekulacija Ota Muka gde je bela koža vezana za višegodišnju tamu zbog postasteroidne erupcije negde u Meksičkom zalivu. (Nema D vitamina, pa rahitis, pa samo izbledeli od varikine nastavili evoluciju.) Moraću da pogledam. Ta knjiga je pisana bar pre 25 godina.

--- End quote ---

Potraži ako možes, baš me zanima. Vrlo liči na teoriju o erupciji Tobe na Sumatri pre nekih 70.000 godina koja je, navodno, spustila temperaturu planete za 10-ak stepeni i uzrokovala tamu koja je trajala dosta dugo. Broj preživelih (sve tadašnje 4 vrste roda Homo) se procenjuje na 3000 (i ide do 10.000 ali većina se slaže da je to preteran broj). Daleko od toga da imam problem da smo "svi nastali od Crnaca" (tj. da imamo zajedničkog afričkog pretka koji se proširio po planeti), ali imajući u vidu raznovrsnost živog sveta, uvek mi je bila bliža teorija o multiregionalnom poreklu ljudskih bića (ko i svakom drugom obožavaocu kulta Blut & Boden  :mrgreen:). Stoga su me obradovali nalazi da je ipak došlo do mešanja između afričkog Homo Sapiensa i Homo Neanderthalensis i da mali procenat našeg genoma potiče od Neandertalca (to su i bez dokaza tvrdili još 1990. u Neandertalskom muzeju u Mettmannu  :lol:).
Što se tiče boje kože, naravno da je na severu pozitivno selektovana svetla boja (već si pomenuo deficijenciju D vitamina i posledice), a meni je vrlo zanimljiv gen koji je odigrao ključnu ulogu u evoluciji svetlije boje kože kod Evropljana. Radi se o minimalnoj genskoj mutaciji od jednog nukleotida (oba alela su pogođena) koja ishodnom proteinu menja samo jednu aminokiselinu, alanin prelazi u treonin i s jedne strane dobismo bele, a s druge crne. I to pre nekih 6000 -12.000 godina. Baš davno.  :lol:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version