NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi

<< < (4/60) > >>

Boban:
Mislim da neandertalci i homosapiens nisu mogli da se mešaju; a preklapanje gena je otud što imaju zajedničkog pretka; njih dva i homo erectus, razdvojeni pre ko zna koliko godina...

pokojni Steva:
http://articles.philly.com/2010-05-07/news/24958405_1_neanderthal-dna-neanderthal-genes-modern-humans

lilit:
Mogli su da se mešaju, živeli su na istom prostoru ~ 75.000 godina pfe Hrist(os)a.  :lol: Da li i jesu, to se već ne može tvrditi sa apsolutnom sigurnošću.
Ima predloga i da je pravilnije da se Neandertalac zove Homo sapiens neanderthalensis, što bi značilo da je pod-vrsta Homo sapiensa, zajedno sa Homo sapiens sapiensom.
Nije sporno da su imali zajedničkog pretka, to se dokazuje na osnovu mitohondrijalne DNK, ali problem je u tome što mitohondrije naleđuješ po (samo) po ženskoj liniji, te činjenica da u mtDNK nema neandertalskog traga ne znači nužno da ga nema u humanom genomu.

Što je sekvenciranje genoma Neandertalca 2010. godine i potvrdilo :lol:.
Smatra se da su se mešali sa Homo sapiensom pre razdvajanja Evrope i Azije.
Procenat neandertalskog uticaja u genomu Evropljana iznosi 1-4% (mrzim statistiku, btw), a biće da odatle potiču teorije današnjeg belog čoveka o superiornosti rase.  :evil:

Ovo sve, naravno, ne znači da sutra neće izaći s nekom novom teorijom (taman da se u penziji bavim evolutivnom biologijom, sad nemam vremena koliko bih da imam). :lol:

lilit:
Steva me pretekao.  :)

Boban:
Ma problem su granični slučajevi; nikada razdvajanje nije kao nožem otfikareno, ako imaju zajedničkog pretka i ako su u nekom trenutku počeli da se evolutivno razdvajaju, sigurno ima određenih preklapanja donekle i odnekle.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version