DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA...

The Crippled Corner

<< < (2942/3011) > >>

crippled_avenger:
Gyorgy Mor Karpati snimio je film JOVO NYAR, jedan visokoestetizovai arty film o mladim ljudima koji dožive traumu u letnjem kampu kada im se jedan od drugova ubije.

Ovo je jedan od onih filmova koji su malo snimljeni kao reklama za Telenor, malo se junaci ispovedaju direktno u kameru, malo imamo scene koje nemaju veze sa pričom, ali pogađate, to je diskretan postupak, u stvari imaju veze s pričom i sve je to tako prijatno i lapidarno i na kraju se završi posle zbilja bezopasnih 73 minuta, bez mnogo žrtava.

Film je imao neko eksponiranje na festivalima, u suštini nebitno ali za naše uslove pristojno.

* * / * * * *

crippled_avenger:
FUNNY PAGES Owena Klinea je više nego uspešan rediteljski rad Owena Klinea, sina Kevina Klinea i Phoebe Cates. On pravi ovaj film u zaista klasičnom filmmakerskom maniru, režira, piše scenario, montira i igra glavnu ulogu.

A Owen Kline se izuzetno snašao u svim tim ulogama. Naročito jer je i film takav da se vrti oko glavnog junaka, mladog strip crtača koji želi da se usavrši i probije i da bi to postigao odlazi od kuće i kreće da radi bedno plaćene poslove i živi u uslovima koje je teško zamisliti.

Komične situacije proističu iz same postavke ali i iz veoma vešto izvedenih i uklopljenih gegova koje Kline dobro izvodi u svakoj od svojih funkcija.

Faktura slike evocira socijalne melodrame sedamdessetih, iako se film dešava sada i Kline to veoma zanimljivo koristi kako bi evocirao epohu u kojoj su ovakve filmove snimali Elliott Gould ili George Segal kao glumci, pa i Woody Allen kao kompletan autor.

Film je veoma moderan uprkos svojim retro zahvatima, i predstavlja jedan od najzanimljivijih debija protekle sezone i izbacivanje Owena Kleina u jednu benstillerovsku orbitu. Videćemo za koji put će se dominantno opredeliti.

Ljubitelji i poznavaoci indie filma i underground stripa nikako ne smeju da propuste ovaj film a ne treba ni ostali.

* * * 1/2 / * * * *

Meho Krljic:
O, pa to zvuči vrlo primamljivo.

crippled_avenger:

--- Quote from: Meho Krljic on 06-01-2023, 18:04:04 ---O, pa to zvuči vrlo primamljivo.

--- End quote ---

Film je neodoljiv. Ali, SNAKE EYES ovaj, to ima tvoje ime ispisano po sebi kao devojka u Tošetovoj pesmi.

crippled_avenger:
Carlos Vermut je jedna od bitnih ličnosti španskog filma na ničijoj zemlji između žanra i arta, s tim što kod njega prevladava art. Deluje kao da je on jedan od onih kreativnih članova ekipe koji je zadužen za najekstravagantnije i neuspele projekte kome se ostali dive sa netfliksovskih, holivudskih ili siđesovskih Olimpa.

Posle scenarija za Plazin film ABUELA, Vermut nastupa sa jednim neobično smirenim i konvencionalnim filmom za svoje standarde. MANTICORA je priča o dizajneru igara koji posle traumatične situacije kada je od požara spasao dečaka, postaje čudan i nezadovoljan i negde tu film počinje da me gubi i slabo mi drži pažnju.

Kada krene, MANTICORA pokazuje da Vermut vlada ritmom, atmosferom i da uspeva da postavi ubedljive i zanimljive odnose među likovima ali onda postepeno kreće da deteriorira - ali nažalost ne u neku linčovsku iracionalnost već u gubitak fokusa.

Vermut je uvek zanimljiv, pa i sada, i žao mi je što se nije snašao u ovom projektu za koji mi se učinilo da bi mogao biti blizak mom senzibilitetu.

* * / * * * *

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version