DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA...

The Crippled Corner

<< < (2973/3011) > >>

crippled_avenger:
FUMER FAIT TOUSSER je parodija na superherojski film koju je snimio francuski art house štancer raznih nebuloza Quentin Dupieux. Međutim, ovaj film od 76 minuta nije samo parodija superherojskog filma u maniru spotova iz devedesetih, samo grozno snimljena, već je i kolekcija priča koje razmenjuju junaci, u maniru DEKAMERONA, dok su sklonjeni da se okrepe pred zadatak, pa onda gledamo i te priče kao neke apartne kratke filmove unutar ove celine, a oni veze nemaju sa osnovnom temom i likovima tako da je reč o jednoj kolekciji napabirčenih viceva, BEBEVIZIJI za posetioce kanskog festivala, dokazu da neko ima sreće i umesto da bude Bizetić postaje redovni kanski učesnik.

crippled_avenger:
Luke Wilson je radeći u manjem budžetskom opsegu ali relativno istom obimu, uspeo da napravi karijeru koja nije u senci njegovog poznatijeg brata Owena već je sa njim nekako komplementarna. Luke je bio nekako "nezavisniji" Wilson, skloniji da preuzme sporednu ulogu ili televizijsku seriju Wilson, i izgradio je svoju priču.

Kada je odlučio da se proda za DTV aranžman gde će za malo posla dobiti dosta para, bilo je neumitno da zaliči kako bi iza te odluke mogao da se krije neki potentan žanrovski rad. Shane Dax Taylor je imao priliku da uradi film sa glumcem koji privlači konstruktivniju pažnju od mnogih bivših A-listera, međutim, snimio je ispodprosečni DTV u kom se Luke Wilson potpisuje kao završno ime uvodne špice, maltene kao gost, ali plakat ne laže, on jeste glavni glumac i vodeće lice u ansamblu koje nosi ovaj film.

Dakle, dobili smo novi nivo prevare, ali i razloga zašto bi se od ovoga očekivalo nešto dobro - Wilson krije veličinu svog angažmana, ne u interesu producenta da izgleda veća nego što jeste, nego naprotiv, da izgleda manja nego što jeste. Ovo nije film sa jednim dominantnim glavnim likom, ali da, Wilson jeste primus inter pares.

Film je snimljen sa vrlo skromnim sredstvima, ali ni ona nisu baš toliko mala koliko je snimljen sa vrlo malo veštine. Gotovo je neverovatno da producenti nisu imali nerv da iskoriste ovakav iskorak u podeli kakav im se otvorio sa Luke Wilsonom. Da se razumemo, ima presedana za sve ovo - setimo se Johna Cusacka, nije Wilson prvi lik sa indie vajbom i mejdžor prošlošću da završi ovako - ali Cusackove rane role jesu bile u ambicioznijim DTV naslovima.

Ovo je ipak druga/ treća liga aktuelnog DTVa a Wilson, iako ne deluje nezainteresovano, a to je možda najporaznije, ne uspeva da iznese neku energiju na ekran kad god se na njemu pojavi, a to dobri glumci na DTV rade.

Besmisleno je reći za ovaj film da je promašaj i ne bi bilo skroz adekvatno. Ovo je više jedan neobjašnjiv događaj u Wilsonovoj nimalo neozbiljnoj karijeri.

mac:
Nema naslova filma. O kom filmu je reč?

crippled_avenger:
THE BEST MAN


Sent from my iPhone using Tapatalk

crippled_avenger:
LA TRIBU je krimić koji je po romanu Patricka Lehmanna režirao Yves Boisset, tada već u poznoj fazi svoje bogate karijere koju je karakterisao spoj političkog filma i trilera.

Patrick Lehmann je vrlo zanimljiva ličnost - reč je o francuskom lekaru, zastupniku raznih zdravstvenih reformi koji je uporedo sa javnim radom na promociji zdravlja i generalnim aktivizmom po raznim pitanjima počeo da piše romane u raznim žanrovima, među njima i omladinske i krimiće.

LA TRIBU je krimić smešten u bolnički ambijent. U sebi kombinuje koncepciju "priče s donjeg sprata", a to su tradicionalno zapleti koji se tiču urgentne medicine i "priču s gornjeg sprata" u kojima se prikazuju dogodovštine lekara sa odeljenja, često posvećenih nekim medicinskim podvizima.

Glavni junak je mladi lekar koji igrom slučaja odlazi na hitnu patronažu i u domu moćnog lidera ekstremno desničarske partije zatiče momka koji ima srčani napad. Njegov kolega koji je već tamo i političar insistiraju da se momak ne vodi u bolnicu uprkos insistiranju mladog lekara i kada ga kasnije donesu, inscenirajući hitan slučaj, on umire.

U pokušaju moćnih ljudi da ga nagrade za ćutanje u ovom slučaju, mladi lekar otkriva zaveru ekstremno desnog političara sa lekarima oko otvaranje ekskluzivne klinike.

Dakle, Lehmann se ne odmiče mnogo od svoje struke i od angažmana oko reforme zdravstvenog sistema. Međutim, kada to treba uobličiti u krimić ono što dobijamo je čak i za svoje vreme anahron, a svakako neverovatno naivan film u kom je teško povremeno se ne nasmejati naglas reakcijama junaka koji su inače listom zamišljeni kao veoma inteligentni.

Naravno, nije isključeno da ovaj film može naći receptivnu publiku kod nas jer je ova vrsta naivnog krimića - mada ne konkretno u režiji Yvesa Boisseta jer je on bio odbačen kao levičar - bila prisutna u kurikulumu Fakulteta dramskih umetnosti još dok sam ja tamo studirao početkom ovog veka i tretirana kao nešto dobro. Štaviše, u nekim detaljima ovaj film dosta evocira uspomenu na jugoslovenski film i njegovo pogrešno shvatanje stranog filma sa tim junacima koji se na kraju kao naljute i onda odu i onda ima kadar kad odlaze a osećaju se oslobođeno, uz muzičku pratnju.

Jasno je da sam u ovom filmu zapravo veoma uživao. Ovo je ona vrsta krimića gde junak ode kod negativca koji može da ubije koga hoće i prikrije šta hoće i onda ga natera da napiše svoje priznjanje koje mu on diktira, a onda to rukom napisano priznanje malo pokazuje prijateljima da se zgražavaju pre nego što ga da nadležnima.

Jedan od razloga za to je i sam Yves Boisset koji ovaj prilično sveden predložak režira dosta zainteresovano, čak sa izvesnom iluzijom kako tu ima nečeg više od puke kriminalističke priče, mada jedva da ima i nje, i onda je sve to izvedeno efikasno i sa punim ubeđenjem, kao jedna prijatna celina. To dovodi do nagomilavanja epizodnih likova koji deluju značajno a nemaju nikakvu funkciju, ali u ovako propulzivnom rukopisu, ne da ne smetaju već odvraćaju pažnju od fundamentalnih nedostataka.

LA TRIBU stoga može biti na različite načine interesantan i onima koji ništa ne znaju o filmu kao i onima koji se njime nešto ozbiljnije bave.

* * / * * * *

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version