FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > KOMPJUTERSKE IGRE, VIDEO IGRE, RPG, KLASIČNE IGRE...
Šta igram(o)
Father Jape:
Posle mesec dana posta ponovo se vratihu u igracko sedlo.
Prve dve zrtve su Puzzle Quest (gospode, zaista je zarazan kao sto Meho rece) i GTA 4. Sto se potonje tice, imam malih problema s grafikom, ali oni na stranu - igra je dobra, svidja mi se i jedva cekam sad da je ponovo upalim cim zavrsim s kucanjem ovog posta, ali svejedno... nisam siguran da shvatam cime je zasluzila *onoliko* dobre ocene.
Meho Krljic:
--- Quote ---Naravno, prvi Half-Life je u svakom pogledu savršena igra, genijalno remek-djelo.
--- End quote ---
Heh.. jeste. Mada, kada je čovek danas igra shvati koliko smo se u deset godina koje su prošle navikli na udobnost. Ja sam je instalirao pre tri nedelje (i to source verziju) i proveo veče igrajući je do pola (mislim, lako je kad praktično znaš napamet kuda treba da ideš i gde se koji dušmanin nalazi :lol: :lol: ) i bio skoro šokiran koliko su neki elementi igre grubi u odnosu na današnje standarde (na koje su nas u dobroj meri navikli nastavci HL). Jumping puzzles su surovo nervirajuće, recimo. A ona muka oko onog monstruma u blast pitu, jebote, nema veze koliko puta igram Half-Life, taj deo će mi uvek napraviti gomilu sedih na glavi.
S druge strane, AI marinaca je... fenomenalan. Deset godina kasnije i ni jedna jedina igra se nije pojavila u kojoj je neprijateljski AI ovako pametan. Ni Far Cry, ni FEAR, ni STALKER, ni, pogotovo ne Half-Life nastavci.
Sins of a Solar Empire je meni izuzetno zarazan jer su ljudi uspeli nešto za šta sam do pre godinu dana mislio da je praktično nemoguće - da se spoji 4X stil igranja - dakle kompleksna potezna strateško-menadžersko-ratna simulacija osvajanja svemira, sa strateško-taktičkom igrom u realnom vremenu (tj. RTS-om). Mislim, ne kažem da je igra laka (mene uglavnom sahrane posle petnaest minuta :lol: :lol: :lol: ) ali je šokantno laka za kontrolisanje. Bukvalno za dve sekunde sa nivoa na kome donosite odluke o novim tehnološkim granama ili diplomatke smernice za čitavu galaksiju možete da skočite u lokalni sukob pet-šest letelica na drugom kraju svemira, zumirate unutra i izdate im individualne komande. Sve to PLUS vrlo lep grafički dizajn.
Da, Shadow of Memory i Shadow of Destiny su isto. Ja nisam ni znao da to ima za PC. Ja je imam na PS2.
GTA4 na PC-ju je prilično skandalozno parče softvera. Mislim, portovali su ga kao preko one stvari. Prilično mi je neshvatljivo da igra koja na mojoj Xbox 360ici ćera 30 frejmova u sekundi bez previše grcanja, na PC-ju deluje kao pijani mornar usred oluje. Plus obavezna instalacija RSSC i GFW i logovanje u oba servisa u mojim ustima ostavlja gorak ukus... Hteo sam da je kupim za PC zbog multiplejera od 32 osobe ali nešto su mi se zgadili...
Čime je zaslužila onolike ocene? Pa, pre svega zaista kvalitetnom realizacijom grada i socijalnog okruženja u kome se Niko nalazi. Zatim najboljom pričom u GTA igrama do sada (u smislu kvaliteta pisanja ali i glume, režije itd.). No, istina je da MNOGO ljudi na Internetu gunđa da je igra mnogo praznija od prethodnih naslova i da osim storylinea u njoj nema šta da se radi. Ovo nije bio i moj utisak. Meni se činilo da dodatnih sadržaja ima sasvim dovoljno, ali uvažavam da mene nikada u GTA igrama nije zanimalo da skupim sve skrivene objekte (ovde su to golubovi koje treba pobiti), nađem sva kola sa spiska itd...
Ja sam sinoć završio Personu 4, došavši do true endinga i, s jedne strane, ispunjen sam ponosom i srećom a s druge me obuzima tuga jer sam se navikao na likove u igri i osećam se kao da odlazim iz grada u kome sam proveo zaista lepe trenutke. Inače, očekivao sam da mi neće trebati više od dva sata da odradim poslednji dungeon i endbossa a ispalo je da mi je trebalo 4 i po. Endboss nije težak po standardima Atlusovih igara ali sam ipak poginuo dva puta pre nego što sam ga treći put savladao. Lepo je i što igra posle toga ide još jedno sat vremena tako da se sve narativne i socijalne niti povežu i da se dobije emotivno zadovoljavajući (mada ipak gorkoslatki) zaključak. Vrlo lepo. Poslednji sejv na sebi nosi timestamp od 90 sati i 12 minuta, pa vi sad vidite. A mogao sam bez problema da utucam još desetak sati level grindinga, no sam želeo da je završim ne bih li prešao na druge igre... Videću ovih dana da nastavim Silent Hill Homecoming ako me ne bude smorio....
cutter:
Ja sam ono na temi o F3 pomenuo kako se praćenjem izveštaja raznih sajtova i časopisa dok se igra pravila, pa rivjuova kada je izašla može sklopiti dobra slike o igračkom novinarstvu. Nezavisno od toga koliko su F3, GTA4 ili koja već igra dobre ili ne, ogroman broj sajtova mahom prepisuje saopštenja kompanije. Nešto kao kad sportski novinari za kilo radže hajpuju nekog nesrećnika sa domaćih oranica. Ono što uvek iritira je što se to naravno maskira u nekakav opinion piece, šta već. Ja GTA nikada nisam posebno voleo, jedino sam nešto duže igrao Vice City, čini mi se da ovaj za PC ne valja, al možda probam jednom taj na konzoli.
Kad smo kod AIja za Half Lajf, u dvojci je očajan. Ima ona sjajna borba u kući pred kraj Epizode 2 kada se ležerno šetam od ulaza do prozora dok Kombajn marinci (na njih mislim) natrčavaju jedan po jedan u ritmu repetiranja sačmare. Ili kad pobunjenici idu na snajperistin zrak pre nego što stignem da ga razmontiram. Sranje postaje vruće tek kad dođu insektoliki roboti. Na inteligenciju zombija nemam zamerki.
Meho Krljic:
:lol: :lol: :lol:
Jeste, ja kad sam zaigrao HL2 prvi put pomislio sam 'Nemoguće!!! Sve su poboljšali a AI su oslabili??? Kako? Zašto?' Pet godina kasnije i još nema odgovora. Mislim, možda je neprijateljski AI originalnog Half-Lifea pretežak u današnjoj klimi 'casualizacije' igara, ali 2004. godine???
Tex Murphy:
Pa dobro, nije da i jedinica nije imala svojih mušica. Npr. dvojica stražara stoje jedan do drugog, ja iz daljine skinem jednog, a ovaj drugi kulira.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version