NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > EZOTERIJA

Okultizam u književnosti

(1/23) > >>

Ghoul:
...nevezano za to da li konkretno delo spada baš u horor, ili mu je po nečemu srodno.

poznato je da su neki horor pisci čak i bili članovi ezoteričnih društava, kao a. machen i a. blackwood, a naravno da su i bez obzira na 'člansku kartu' u nekom društvu ili ne mnogi pisci obrađivali teme vezane za (but not limited to) prizivanje đavola i drugih entiteta, geomantiju, razne vrste okultnih radnji (pretežno negativnih: kletve i sl.), te motive tajnih društava i sekti koje svojim mračnim planovima ugrožavaju čovečanstvo.

sjajan primer romana koji se bavi raznim đavolijadama i veštičarenjem u srednjem veku je OGNJENI ANĐEO –by Valerij Brjusov, na koji sam se detaljno osvrnuo (sa slikama) ovde:
http://cultofghoul.blogspot.com/2009/05/ognjeni-aneo-valerij-brjusov.htmlon postoji u srpskom prevodu, mada davno izašlom: da li je neko čitao?

cutter:
Roman je veoma interesantan pre svega zbog setinga: ja sam sucker za medievil Germany otkad sam igrao Darklands. Imam to drugo (Dedalus) izdanje koje pominješ; preveli su Montagu i Nalbandanov. Za Vatrenog anđela sam saznao gledavši dvadesetak minuta krzavog DivX snimka Prokofjeve opere, u izvođenju Boljšoja, samo tad nisam zapazio mnogo više od interesantnog naslova i same Oktobarsko-đavolje scenografije. Nisam znao za ovo da je svoja dela pod pseudonimima objavio kao antologiju, odakle je taj podatak?

Pitam zato što nema predgovor, ali ima Lahmanov pogovor. Lahman je founding member Blondija i pogovor je nešto opširniji nego unos o Brijusovu u knjizi kao stvorenoj za ovu temu, takođe Dedalusovo izdanje - A Dark Muse, o uticaju okultnog na umetnike i umetnost. Dobro je informisan, i pominje tri vitka toma Ruskih simbolista, ali nije našao za uputno da kaže da je, sem što je objavio, Brijusov sve sam i napisao.

Kada je izašao srpski prevod, ko je izdao? Nisam nabasao na to nikad.

Ghoul:
WIKI KAŽE:

At the time, Russian Symbolism was still mainly a set of theories and had few notable practitioners. Therefore, in order to represent Symbolism as a movement of formidable following, Bryusov adopted numerous pen names and published three volumes of his own verse, entitled Russian Symbolists. An Anthology (1894-95). Bryusov's mystification proved successful - several young poets were attracted to Symbolism as the latest fashion in Russian letters.

http://en.wikipedia.org/wiki/Valery_Bryusov

ako je ovo stvarno, to je nešto savršeno genijalno!


DARK MUSE je odlična knjižica kao UVOD za početnike, ali me je prečesto ostavila gladnim.
kupio sam i nju u UTOPIJI, možda je ostao još komad ili 2.
imaju u UTOPIJI i onaj drugi  dedalusov occult reader, kakosezvaše, ali on je rađen po patchwork principu – gomila odlomaka iz dela koja uglavnom imam, a id a ih nemam, mrzim taj princip 'antologije parčadi i krhotina'.


srpsko izdanje: Prosveta, Beograd, god. izdanja: 1990, str. 410, tvrd povez sa omotom.


cutter:

--- Quote ---At the time, Russian Symbolism was still mainly a set of theories and had few notable practitioners. Therefore, in order to represent Symbolism as a movement of formidable following, Bryusov adopted numerous pen names and published three volumes of his own verse, entitled Russian Symbolists. An Anthology (1894-95). Bryusov's mystification proved successful - several young poets were attracted to Symbolism as the latest fashion in Russian letters.
--- End quote ---
>:(

I ja sam tamo kupio Mračnu muzu (korisna definitivno, čisto zbog količine referenci) i Vatrenog anđela, a video sam i taj occult reader. Sa takvim konceptom sam se opekao kada sam uzeo neku Barkerovu iscepkanu kompilaciju. Cenio sam da je ovo domaće izdanje negde iz šezdesetih.

cutter:
Oqltno je ovo sa imenom: Valery Bryusov, Valeri Briussov, Valery Bruisov, Valery Briusov, Valerij Brjusov, Valerij Brijusov…

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version