NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

NOVA SRPSKA FANTASTIKA prir. Knežević & Damjanov

<< < (2/115) > >>

crippled_avenger:
može biti da mi je falila homo završnica... :oops:

što se lazovićeve priče tiče, nisam ga ranije čitao pa ne mogu da je uporedim. ali, meni je tretman te vrste tema ipak bolji u "poslednjem srbinu", naprosto zato što je ova priča previše neopterećena smislom i logikom, iako paradoksalno stalno stremi i zaključuje se prilično logično, gotovo racionalno.

jedno je kada filipović piše takvu priču gde zaista ne postoji potreba za nekim utemeljenjem, jer nema razvijenih dramskih situacija, jasnih sukoba i karaktera. a kod lazovića to nekako ostaje na pola puta.

naravno, ne mislim da je lazovićeva priča slaba. samo mislim da bi bolje funkcionisala u nekoj proširenoj formi, ojačana i razvijena.

nego bobane, može li par reči o saradnji i susretima sa dušankom đogo?

crippled_avenger:
Pročitao sam Zorana Stefanovića, NA PROLEĆE, LJUBIĆEMO SE. Po meni, ima sličan problem kao Lazovićeva. Mislim da je prosto previše motiva za kratku priču i taj horor i alternativna istorija. A opet i horor element je interesantan i alternativna istorija deluje solidno istraženo kada je reč o samoj JNA, iako je premisa s jedne strane nedovoljno različita od onoga što se zaista desilo (rat počinje na Vidovdan 1989. umesto dve godine kasnije), plus mogućnost da Slovenci organizuju tajno takvu vojnu silu pa makar i uz pomoć Vatikana deluje prilično suludo.

Ali, opet i ovo bi mnogo više vode pilo u nekoj dužoj formi.

lilit:

--- Quote from: Boban on 30-01-2010, 11:40:20 ---zanimljivu?

--- End quote ---

Zanimljivu. A sama prica je nekako jos bolja s tom zavrsnicom.
 Kripl, ako u medjuvremenu ne naletis na "Od sapata do vriska", otkucacu ti produzeni kraj.

scallop:

--- Quote from: crippled_avenger on 30-01-2010, 12:44:35 ---meni je tretman te vrste tema ipak bolji u "poslednjem srbinu", naprosto zato što je ova priča previše neopterećena smislom i logikom, iako paradoksalno stalno stremi i zaključuje se prilično logično, gotovo racionalno.

nego bobane, može li par reči o saradnji i susretima sa dušankom đogo?
--- End quote ---

Pre nego što Boban pređe na lascivne detalje saradnje sa DĐ, da li bi mogao, čisto da mi olakšaš poimanje kritičke misli, da objasniš šta znači boldovano u citatu i na čiju se priču odnosi?

crippled_avenger:
Odnosi se na Lazovićevu priču.

A pojašnjenje je sledeće:

Ova priča ima dešavanje na nekoliko mesta, u nekoliko dimenzija, i ide iz jedne u drugu bez neke naročite logike ili jasnog mehanizma, a onda se sve na kraju zaključi time da je to bila nekakva samrtna halucinacija, dakle racionalno se može objasniti o čemu je reč. A opet, po onome što smo pročitali pre toga, simultanosti događaja, znamo da to ipak nije bilo samo to. Mislim da je to sve moglo da bude bolje pojašnjeno, da nas pisac ne baca u sred situacije, da je ipak malo kontektualizuje.

Paradoks je u tome što su sve situacije vrlo racionalno dramaturški postavljene, likovi postavljaju pitanja i dobijaju odgovore, postupci su konsekventni što se opet kosi sa globalnom strukturom priče koja pokušava da bude halucinantna bez jasnog kostura na koji se oslanjaju doživljaji sa uvođenjem čitaoca bukvalno u sred situacije i nejasnim vezma između dve linije priče.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version