Author Topic: Bonellijana  (Read 8870 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jerome Drake

  • 2
  • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #50 on: 13-03-2022, 16:02:08 »
Konačno sam sve pročitao. I odabrane priče koje su prethodile ovom susretu i još jednom ovu priču oprvom susretu Zagora i Teksa.
Pa da krenemo redom.
Priča je dobra i dinamična. Crtež je prati u stopu. Početak fino gradi atmosferu i podsjeća na prethodne događaje. Zagor je drugačiji, više psihički nego fizički. Mislim da ne bi štetilo da mu se tijelo malo proširilo, da je dodana pokoja bora pored ovih sijedih vlasi, tik iznad ušiju. Naš legendarni junak ovako više podsjeća na mladolikog Mister Noa, ne bukvalno naravno ali s pedeset ljeta na plećima, trebao je imati koji ožiljak i trag proteklih godina više. Ne znam zbog čega nisu to dopustili. Možda su se plašili reakcije čitatelja na starijeg Zagora? To bi bila prava šteta. Kod Dylana to nije bio problem u PLaneti Mrtvih.
Što me dovodi do druge propuštene prilike.
Kao što sam ranije napisao, mogla je ovo biti dobra prilika za Zagorov "The Dark knight returns" trenutak. Međutim, razumijem i mogućnost zbog koje se nije išlo u tom pravcu. Ovo je na kraju svega Texov strip. Ali barem su prvi koraci u tom pravcu načinjeni. Nešto malo ali jako dobro je poduzeto u Ambisu Zla gdje je Zagor uistinu, u svakom smislu postao Duh sa Sjekirom. I ovdje je, kao što je to going going pisao, Zagor legenda. Ojeća se taj mitski status junaka i strahopoštovanje koje gaje prema njemu. Nekoliko scena uplašenih i zabrinutih likova koji su spazili crvenu košulju je samo pojačalo taj osjećaj. A tek Zagorovo lamentiranje o proteklim godinama? Da, to zaslužuje svoj poseban strip.
Ostala je na kraju ta najava novih mogućih susreta pa me baš zanima u kojem bi se to pravcu moglo odvijati. I gdje? S ovom pričom, trilogija o komančima i rendžerima bi trebala biti završena.
A sada nešto malo o Teksu.
Nisam dovoljno upoznat sa mladim Teksom. Pročitao sam dosta njegovih priča ali o njegovim mladim danima baš nijednu. Ali mi je zanimljiv lik i baš se vidi da je Kit Viller njegov sin. Barem mene podsjeća taj nadobudni, veći od života stav sa daškom zdrave zajebancije. U tome se i vidi ta razlika likova. Zagor je jesen, a Tex proljeće.
Dobra je ovo priča. Jaka, brza i žestoka ali ne i epska.
Da li je dovoljna za prvi susret ove dvojice junaka?
Za sada jeste. Ali otvorili su sebi puteve za nove ideje pa će biti zanimljivo pratiti u kojem će se pravcu ovo odvijati.

Jerome Drake

  • 2
  • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #51 on: 08-08-2022, 20:41:54 »
Zapostavio sam topik.
Ali nema veze, forum nigdje ne bježi.
nakupilo se svega za čitanje a konačno se završava i odbrojavanje meteora. Još ova epizoda pa onda, narednog mjeseca, slijedi ta čuvena epizoda koja je zbog naslovnice sa Dilanovim vjenčanjem izazvala nešto blažu kontraverzu. Šta je bilo poslije toga, mogli smo vidjeti u albumu 400 koje je već objavio Veseli Četvrtak, a u kojem se Rekioni obračunao sa Sklavijem i evo, kako se šapuće, ubrzo će i on nestati iz ovog serijala.
Zanimljivo, kao da se Boneli plaši svake moguće promjene.
Šteta.
Ambis Zla je ponudio mogućnost osnivanja Boneliversea, a što bi daroviti scenaristi, vjerujem, dobro iskoristili pa se zaigrali u tom poprilično učmalom okruženju.
Pa hajde, barem imamo Planetu mrtvih.
barem smo zahvaljujući veselom Četvrtku kompletirali priču o Mister Nou u Obojenom Programu. Iako je naš pilot karijeru započeo u San Francisku, ratovao u Vijetnamu, opet je završio u Manausu. Dobro i kvalitetno osvježen.
Imali smo priliku vidjeti i konačni obračun Zagora sa vampirom Rakosijem u pet epizoda, objavljenih integralno u Odabranim pričama.
Potvrdilo se ono što su fanovi naglašavali ranije. Kad se Buratini odmakne od pisanja, Zagor postane pristojan serijal za praćenje. Ipak ova saga sa vampirom, u golemih pet sveski, mrvicu je dugo trajala ali je barem držala se dostojanstveno do kraja, a konačni sukob nije opravdao očekivanja spektakla. Ipak, vampiri, vukodlaci i Dela Monika drže ovu priču znatno iznad prosjeka.