Author Topic: Šta igram(o)  (Read 746766 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Calavera

 • 3
 • Posts: 1.240
Re: Šta igram(o)
« Reply #8350 on: 13-09-2021, 14:41:24 »
dobro, prošlo je nekih pet meseci, kletva je konačno popustila, sad bi bio red i načrčkarati nešto o svemu tome...

dakle, neki od vas su zasigurno primetili da vas vaš voljeni korespodent, to jest ja, u poslednje vreme lišava užitka čitanja o igrama koje sam igrao na mojoj krntiji od kompa. stvar je vrlo prosta: proteklih pet meseci sam na kompu igrao skoro isključivo the binding of isaac: repentance. do mene je doprlo saznanje da je malo ko od vas zapravo overio repentance, iako ste sprcali silne sate u rebirth, antibirth, afterbirth, ili čak onu praistorijsku flash verziju isaaca. razumem vas u potpunosti! verovatno mislite da ste iz isaaca nakon svih ovih godina izvukli sve što se moglo i logično pomislili "novi isaac dlc, šta će mi ovo u životu?" verovatno među vama ima i nekih koji nisu ni ČULI za repentance, razumem i to, prošao je prilično nezapaženo u javnosti. u obimnom sastavu koji sledi ću vam detaljno razjasniti zašto ste napravili kobnu grešku  :lol:

na prvi pogled, repentance zaista deluje kao sve ono što biste očekivali od standardnog dlc dodatka. ima tu novih neprijatelja, novih bosova, novih pickupova, novih alternativnih sekcija, novih krajeva, kao i pravi, ali stvarno PRAVI, znači svega-mi-ovaj-put-je-istina-evo-nek-me-sad-grom-rokne-ako-lažem true ending. eto, ako je neko slučajno igrao isaaca zbog narativa o jadnom klincu koji beži od poludele keve, imate edmundovu časnu reč da je repentance kraj cele sage. tu su i dva nova igriva lika, bethany i jacob & esau, što roster podiže na impresivnih 17 likova. vredi pomenuti i da igra izgleda bolje nego ikad, sprajtovi, animacija, senke, muzika, sve je to u nekoj meri picnuto i ulepšano.

naravno, zna se šta se prvo gleda u novom dlcju za isaaca, novi itemi jelte, a tu je situacija još bolja! sad, ja nisam igrao isaaca od rebirtha i znam da neki kasniji dlcjevi nisu baš prošli najbolje kod verne publike zbog pomerenog balansa i uopšteno nezanimljivih itema, ali repentance ubacuje sam hit do hita. mislim, gde početi, da li od crvenog ključa koji vam daje da "otključavate" sobe paralelno sa sobama koje ste već očistili i tako možda prokrčite put do supertajnih soba u koje ste, setimo se, do sad mogli samo teleportovati? ili recimo damoklovog mača koji vam dariva dva itema umesto jednog svugde gde to ima smisla, ali čim vas neko prvi put pogodi, mač aktivira tajni tajmer koji vas na svaka četiri frejma može ubiti bez upozorenja? ili echo chamber, koji nakon korišćenja bilo koje karte ili pilule aktivira svaku kartu i pilulu koje ste iskoristili od trenutka kad ste pokupili echo chamber? ili r key, koji funkcioniše identično kao clone u gungeonu? spindown dice, koji može da riroluje bilo koji item tako što ga zameni za item koji je odmah iza njega po redu proizvodnje (item id)? glitched crown, koji svaki item pretvara u pet itema koji se ređaju vrtoglavom brzinom, ali postoji fora kojom uvek možete da pokupite ono što želite? mislim, količina kul itema po metru kvadratnom je opscena, šteta je samo što je većina najkuljih isključivo u secret room pulu pa ih nećete baš često viđati.

no, nisu ni ti izvrsni itemi ono o čemu sam stvarno hteo da vam pišem danas. vidite, na kraju jedne od gorepomenutih alternativnih sekcija, pod uslovom da ste pre toga ispunili određene uslove, doći ćete do jedne male sobe, takoreći sobice, u kojoj će vas čekati potpuno novi igrivi lik. eto, to je velika tajna repentancea: svaki od sedamnaest likova koji već postoje u igri ima i svoju alternativnu verziju, što znači da se broj igrivih likova ovim penje na vrtoglavih 34. ovo je dabome spojlerčina, ali MORATE znati s čim imate posla i zašto me je isaac držao kao taoca svih ovih meseci. pazite, ovo nisu neke sitne promene, svaki alternativni lik ima vrlo specifičan stil igranja, kao i svoju kolekciju unlockova. setite se koliko vam je stotina sati bilo potrebno da kompletirate svakog lika, pa sad dodajte dva nova lika, dva nova bosa za preći, pa sve to pomnožite sa dva, pa dodajte sav onaj dodatni sadržaj koji sam spominjao gore i uvidećete da je repentance zapravo šta? pa jasno je: isaac 2  :D  mislim, zvanično nije, ali nemojmo se zavaravati, ovo je apsolutno ono što je spelunky 2 prošle godine bio za spelunky, rafiniranje originalne ideje i predstavljanje iste u još boljem svetlu.

naravno, ni repentance nije skroz savršen, počevši od tih novih likova. recimo, alternativni cain ima mnogo jak koncept koji se vrti oko kraftovanja, imate tu vreću u koju možete da ubacujete novčiće, srca i druge pickupove, i za svakih osam koji skupite kraftujete novi item. problem je što su recepti za kraftovanje uvek isti, pa je vrlo lako baciti pogled na net i iskraftovati komboe koji skroz obesmišljavaju igru. mislim, možete vi igrati pošteno i ne tražiti recepte, ali brzo ćete skapirati da novčići i ostali standardni pickupovi uglavnom stvaraju iteme slabog kvaliteta. onda recimo imate alternativnog lazarusa, koji je u suštini dva lika sa dva odvojena health bara između kojih se konstantno prebacujete ulaskom u novu sobu. ovo u praksi znači da će svaki prelazak s njima biti tačno duplo slabiji od običnog prelaska, što alternativnog lazarusa čini ubedljivo najslabijim likom u igri  :(  ima tu još par novih likova na kojima treba da se poradi, što je edmund i najavio za novi veliki patch koji čekamo, evo već... pet meseci...

isti patch bi trebalo da reši i još neke probleme s balansom (neki tajni bosovi su i dalje ekstremni smarači), ali dosta promena koje je repentance doneo su tu da ostanu. za početak, ovo je sad notabilno teža igra, svi itemi koji su praktično garantovali uspešan prelazak ako ih nađete su malo ili malo više nerfovani. ova promena je bila naročito kontroverzna, što se da videti i po ocenama na steamu, ali ja lično smatram da je ovo rezultiralo dosta boljim iskustvom. evo recimo brimstone, sad pravi manje štete ali zato ima pregršt novih zabavnih sinergija s drugim itemima, što ga u konačnici i samog čini zanimljivijim za igranje. druga bitna promena je da su sad dilovi s anđelima daleko isplativiji od dilova s đavolom, ali to je isto logično jer je đavo lakši za kontaktirati  :lol:  neke stvari koje su ostale iste je da ukleti spratovi i dalje smaraju, i dalje vam treba platinum god za normalno igranje, a vizuelni stil je i dalje odvratan. mislim da je edmund jedini čovek na svetu koji izistinski uživa u ovoj kreaciji, a najgore od svega je što mladac uopšte ne posustaje, repentance je potpuno nova kategorija šok faktora! ako ne verujete, bacite pogled na alternativnu lilith.

malo je igara za koje sam spreman da pređem preko ovako očitih problema, no isaac nesumnjivo spada u tu kategoriju. pošteno je reći da se radi o najzaraznijoj igri na svetu, a repentance je OBJEKTIVNO najbolja verzija isaaca do sad. sad razmišljam šta je to što isaaca čini tim što jeste, i čini mi se da odgovor leži u čistoj jednostavnosti unlock sistema. matematika je prosta, 13 mogućih krajeva x 34 igriva lika = 442 različita cilja i skoro isto toliko unlockova za svaki koji uspešno privedete kraju = stotine sati zabave. to je zapravo sve što isaacu treba, neki izgovor da krenete u novi prelazak, metaforička šargarepa na štapu da se opet prepustite tom moru sinergija koje svaki put garantuje potpuno novo iskustvo. ako me pitaju koju bih igru poneo na pusto ostrvo, nikakvo premišljanje neće bilo potrebno, zbog čega će repentance po svoj prilici poneti laskavu titulu moje igre godine.

šta da vam pričam dalje, repentance je zakon i apsolutni mast hev za bilo koga ko sebe smatra makar i simpatizerom isaaca. gledajte samo ovaj video koji sam okačio dole, ako niste čekirali repentance do sad, prokletinja će vam delovati kao potpuno druga igra. znači, vreme je da mu se vratite, a šta će biti dalje... pa znate kako ide onaj stari narodni vic:

"brate, otključo sam sve iteme u isaacu, svih hiljadu i nešto, šta ću sad???"
"kako šta? pa sad možeš da počneš s igrom..."

https://youtu.be/KY-lIAhmXiw

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.245
Re: Šta igram(o)
« Reply #8351 on: 13-09-2021, 14:49:50 »
Kuku...
Mislim, ja zaista ne verujem da imam smelosti da se vratim Isaku... A ovo me opasno vuče.

Calavera

 • 3
 • Posts: 1.240
Re: Šta igram(o)
« Reply #8352 on: 13-09-2021, 14:58:17 »

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.190
Re: Šta igram(o)
« Reply #8353 on: 14-09-2021, 11:07:04 »
Prelep film <3
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Tex Murphy

 • 3
 • Posts: 16.773
  • Radioaktivna aleja
Re: Šta igram(o)
« Reply #8354 on: 15-09-2021, 00:04:25 »
THE FOREST је изузетно језива игра. Дед Спејс је такође врло страшан, у то нема сумње, али тамо добар дио страве долази од џамп скерова, а поред тога увијек сте свјесни да шта год да вас спопадне у мраку можете врло лако да нафилујете оловом и ријешите проблем. С друге стране, у Шуми нема џамп скерова и језовитост долази из два извора:
1) Ваше скоро потпуне беспомоћности на почетку игре. Као што је познато, овде вас спопадају некакви канибали, као и нека много грознија створења (али надам се да ће то доћи тек мноооого касније у игри). Већ први канибал на којег налетите је вррррррррррло тврд орах. Проклети гадови су невиђено отпорни на ударце и пропљуваћете крв док својом почетном сјекиром не пошаљете ђубре у вјечна ловишта. Нападне ли вас више њих одједном, поздравите се са животом. Наравно, ви овде можете да правите и апгрејдујете оружја, али то је врло мукотрпан процес и нећете моћи да се разбацујете муницијом као у Доому. Ја сам успио некако да измасакрирам пет птица и мазнем њихово перје за стријеле, али пет стријела је довољно да убијете једног, еееееееееевентуално два канибала, а примијетио сам да се они често крећу у повећим групама. Поред тога, ови непријатељи нису тупсони као у Деад Спацеу или Доому, јер на примјер могу да вас нападну и измлате, али ако једног од њих срокате луком и стријелом, остали ће бити врло опрезни и често подвити пете ако оружје уперите у њих (с тим, наравно, да ће се само склонити на безбједну удаљеност и наставити да вас сталкују одатле).
2) Из атмосфере и одлично дизајнираног крајолика. Ова шума је ЈЕЗИВА. Мислим, изгледа као ПРАВА шума кроз коју сте можда ишли некад кад сте били мали, ако сте имали среће (ја јесам), с том разликом што овде дотична крије ужасна створења која вас желе мртвог. Она је далеко од пријатне чак и по дану (јер људождери и тад знају да вам сврате у камп на кафицу), тако да се стално осврћем око себе и врло сам стресиран чим треба да одмакнем мало даље од кампа. На сваки шушањ моментално летим у камп (који се налази одмах поред плаже), а по потреби и у воду. По ноћи, пак, ситуација је потпуно другачија и то искуство не знам како бих описао другачије него стравично. Замислите ситуацију да сте у непријатељској шуметини у мрклом мраку, на небу сијају звијезде, вјетрић ћарлија, лишће на дрвећу шушка и одједном се проломи стравични канибалски крик који одјекује шумом и леди крв у жилама. Срећа да сам у том тренутку боравио у својој кућици на дрвету коју сам фришко направио и у којој се осјећам колико-толико безбједно (јер изгледа да се канибали не пењу у њу, иако им иначе није никакав проблем да јурну уз дрво таквог брзином да би им и мачке позавидјеле), иначе бих моментално свиснуо од страха и излетио из игре.
Да не буде да је ово само игра која вас траумира атмосфером, такође имате обиље прилика и за истраживање. Можете да набасате на разноразне пећине у којима се крије ко зна шта, затим близу обале постоји бродић чији су власници очигледно одапели, али који сигурно крије неку мистерију (имају нека врата која још не знам како да откључам), на плажи се из неког разлога налазе бројни остаци морске фауне, а једна од канибалских настамби крије пут до пећине дубоко под земљом у којој се крије гоооооооооооооооооооомила људских остатака, а ако се запутите предалеко, набасаћете и на ултрајезиве мутанте који ће вас одувати с лица земље прије него што стигнете да кажете "ах!".
Океј, ја можда нисам најпозванији да пишем о језовитости игре, јер сам познат по својој лакој препадљивости, тако да би неко храбрији могао да се запита о чему до ђавола причам. Таквима бих од срца препоручио да пробају ову игру са Окулус Рифтом, што је мени ван домашаја, али ионако бих вјероватно добио срчани удар од тога.

Мислим да сам већ постављао тај линк, али није згорег поменути да се спрема наставак ове игре и да се зове СОНС ОФ ТХЕ ФОРЕСТ и да има можда и најбољи трејлер на свијету.