Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 01:51:29 »
Mabrouk El Mechri stekao je svetsku slavu filmom JCVD koji meni nije pružio ono što sam želeo i čemu sam se nadao, ali izgleda da drugima jeste, i da - što je najparadoksalnije ne samo da nije završio parodiju i dekonstrukciju Van Dammea jer kasnije smo imali i seriju JEAN CLAUDE VAN JOHNSON na Amazonu. Međutim, moje interesovanje postigao je svojim manje važnim, bitno manje priznatim filmom COLD LIGHT OF DAY u kom Henry Cavill pre Supermana igra hitchocockovskog akcionog heroja koji nije ni slutio da će se naći u takvoj situaciji, a Bruno Willis igra jako uspelu i veoma angažovanu prototipsku rolu njegovog oca tajnog agenta pod krinkom profesora zbog kog se momak i našao u nevolji.

Mabrouk je tu osetio ukus Holivuda iako je film sniman Španiji. Snimao ga je legendarni Britanac, neverovatno je ali još uvek aktivni Remi Adefarasin, a lokacije sa španske obale i gradova donele su svežinu.

Potom, Mabrouk ulazi u okvire visokoprofilne francuske televizije i ne radi ništa do novog autorskog projekta KUNG FU ZOHRA. Ovaj film dolazi iz iste žile kao i JCVD ali je mnogo konsekventniji i zanimljiviji.

Zohra je Tunižanka koja je od oca nasledila ljubav prema kung fu filmu, a kad upozna momka koji voli istu vstu filma, rađa se ljubav i ona se doseljava u Francusku. Ubrzo, u braku kreću da se javljaju nasilne epizode, delom pravdane fudbalom i nervozom koju muž oseća kad mu omiljeni tim ne pobedi, i ona u jednom momentu kreće da se uči samoodbrani, prvo gledajući YT kanal, a posle uz pomoć Kineza domara u sportskom centru u kom radi kao čistačica da bi mogla da trenira.

Rezultat je zanimljiva mešavina priče o porodičnom nasilju i bajke iz žanra borilačkog filma gde Zohra dok ne savlada način kako da se fizički odupre Omaru neće uspeti ni da ga se formalno reši. Spoj zvuči čudno ili u najboljem slučaju cheesy ali Mabrouk ga radi sa punim ubeđenjem, i ima jako dobru glumačku podelu koja to može da iznese.

KUNG FU ZOHRA je sastavljena od polovnih delova ali je mišićavo i samouvereno izvedena, bez kompleksa.

Kada Zohra konačno stasa kao borac, Mabrouk isporučuje jednu fenomenalnu i jednu jako dobru kung fu scenu koje nude prvoklasno uživanje.

Međutim, glavna stvar u borilačkom filmu uvek jesu bili karakteri, i uprkos tome što je ovo jednostavna priča, svesno oslonjena na strukturu bajke ima jako ubedljive likove i jako harizmatične glumce u tim ulogama, tako da Mabrouk uspeva da napravi koherentnu celinu od čudno izabranih elemenata.

Ova Gaumontova produkcija izašla je u čudnim Covid/ post-Covid uslovima i ne mogu da procenim do kraja odjek filma, uostalom Mabrouk uvek ima odstupnicu na televiziji. Ipak, ovim filmom mi je pokazao da je itekako autorski živ.

* * * / * * * *
2
BERZA STRIPOVA / fibre za fibre (ili nesto drugo)
« Last post by gio.hodji on Yesterday at 22:41:28 »
Kupujem ili menjam za ponudjene naslove


  TRAŽIM

FIBRA
Bosonogi Gen 1
Blast 1
orka specijal 6 Sam samcat
orka specijal 7 Tri sjene
orka specijal 23 Alvar Mayor integral
orka specijal 26 Spaghetti brothers integral
Alvar mayor 1-4
Vrh bogova 1-5
Svebor i Plamena


  NUDIM

FIBRA
Neznanac 1-5
Ribari nove zemlje
Polina
Diplomatske hronike
Ovo je posljednji dan ostatka tvog života
Ekvinociji
Mali dućan smijeha
Garulfo
SOS Sreća
Dieter Lumpen
Lydie
Vezenje
Vjetar u vrbama
Hicksville
Alack Sinner 2
Dekice
Bilješka za ratnu priču
Časni ljudi
Ljepotica
Zaboravljeni robovi Tromelina
Majmun iz Hartlepoola
Gramercy park

DARKWOOD
Iz pakla
Kolekcionar
Rokamboleska Vinsenta Van Goga - Linija Fronta
Rokamboleska Sigmunda Frojda - Pasji život

KOMIKO
5 je savršen broj
Nao Braun
Okrug Eseks
Baš Ovdašnji
Zoro
Zlatno doba 1

ČAROBNA KNJIGA
Rip Kirby 1-6
Drakula
Klon
Džeremaja 1

MAKONDO
Elrik 1-3

BESNA KOBILA
Malo drveta i gvožđa

BELI PUT
Kasta Metabarona 1-2


3
KOMPJUTERSKE IGRE, VIDEO IGRE, RPG, KLASIČNE IGRE... / Re: Elden Ring
« Last post by dark horse on Yesterday at 20:37:47 »
Doživeo sam krajnje neprijatno iznenađenje sa DEMON'S SOULS REMAKE. Taman htedoh da vam se pohvalim kako sam solidno napredovao u igri, i potamanio silne neke bossove (i prvog achdemona) i već krenuo da maštam o privođenju igre kraju, kadono međutim, sa svakim novim bossom kog ubijem ode i jedan nevin NPC iz Nexusa!

U početku nisam toliko obraćao pažnju, ali onda mi je otišao Sage Frage, praktično ključan za mage klasu i razmenu demon's souls za magije. Tu sam se napizdio i iščačkao da je sve zapravo jer sam oslobodio NPC-ja Yurt the Silent Chielf, koji onda ide i redom ubija po jednog NPC-ja za svakog bossa koga roknem.

Sad sam u potrazi za Yurtom, da ga onemogućim da napravi još veću štetu, mada je već i sad prelazak igre neizvestan, a sve demon soulove koje nađem ionako mogu da bacim, pošto verujem da se ne mogu prebaciti u NG+!  :(  :cry:
4
FILMOVI / Re: povratak KRALJA [Lord of the Rings 3]
« Last post by Labudan on Yesterday at 18:15:42 »
5
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: Gluposti
« Last post by Labudan on Yesterday at 18:09:46 »
6
BERZA STRIPOVA / Kupujem Dylan Dog (Libellus) 1-40 komplet
« Last post by bonsari on Yesterday at 12:49:35 »
Trazim Dylan Dog (Libellus) 1-40 komplet, u odlicnom stanju, u zamenu nudim omnibuse.Ponude saljite u inbox
7
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: suve genijalštine
« Last post by dark horse on Yesterday at 11:52:35 »
8
UMETNOST I KULTURA / Re: All That Jazz
« Last post by Meho Krljic on Yesterday at 11:33:44 »
Ovonedeljni džez album radosno i sve poskakujući stiže iz Evrope, tačnije sa sjajne austrijske etikete Boomslang Records o čijim smo izdanjima već ranije divanili. U današnjem slučaju imamo avangardnu džez muziku koja pritom baštini i nasleđa Levanta, ili ako ste baš jedan od onih tvrdokornih likova koji Grčku ne računaju u ove okvire, onda, dobro, dobro, baštini Grčko nasleđe. Kao da je to sad lako jedno od drugog odvojiti...

Postava koja ovo svira je uglavnom nemačka i album je sniman u studiju Chez Cherie u Berlinu ali pre nego što pomislite da Nemci koji sviraju poletne grčle poskočice i setne mediteranske balade zvuči kao početak nekog vica, hitam da dodam da je glavni mozak iza svega ovoga jedna punokrvna Grkinja. Evi Filippou/ Arne Braun/ Felix Henkelhausen/ Moritz Baumgärtner/ Eldar Tsalikov: inEvitable je album koji će vas gotovo sigurno zabaviti i razgaliti svojom mešavinom džeza i, jelte, balkanskih tema, ali on je i jedna fina prilika da se malo meditira o  imigrantskoj umetnosti, postmodernom trenutku u kome živimo gde je normalno da se tevtonska disciplina i mediteranska vrelina ujedinjuju preko nasleđa afroameričkih muzičara i njihovih postmodernih belih naslednika, a sve uz solidnu količinu derta ravno iz Niške Banje. I čak se ni malo ne šalim, ovaj album je SVE to pa onda i malo više.

Evi Filippou je Grkinja i svira udaraljke od svoje sedme godine. Što je nekako divno – deci udaraljke dobro stoje, ali Filippou nije dopustila da je sazrevanje udalji od blagoslovenog užitka sviranja instrumenata koje morate malo zveknuti da biste proizveli nešto lepo, pa je diplomirala sa najvišim ocenama na Konzervatorijumu Volos. Ovo je, naravno, nije zaustavilo u njenom daljem muzičkom obrazovanju pa se preselila u Nemačku i tamo nastavila da studira, osvajajući i master titulu iz muzikologije na Visokoj muzičkoj školi Hanns Eisler. Filippou aktivno svira ili sarađuje sa raznim evropskim postavama uključujući Bolshoi Ballet Orchestra, Ensemble United Berlin, Blowslap Duo, Stefan Schultze Large Ensemble itd. ali je i prilično aktivna kao autor muzike za teatar. Jedna je od osnivačica kolektiva Opera Lab Berlin i često nastupa u pozorištima (Neue Werkstatt der Staatsoper Berlin, Hauen und Stechen Musiktheater Kollektiv...). Takođe radi i kao edukator podučavajući decu sviranja udaraljki, a inEvitable, odnosno kvintet kojim se danas bavimo je njen autorski projekat u kome je ne samo lider već i autor dobrog dela muzike, ali i, možda važnije – same koncepcije.

Album inEvitable je, kako i sama Evi Filippou kaže, nastao u njenom naporu da istraži i izrazi svoj „grčki“ identitet. I zanimljivo je pročitati kako ova mlada žena priznaje da grčka tradicionalna muzika sa svojom melanholijom nikada nije u punoj meri rezonirala sa njom. Rođena 1993. godine, Filippou je u punoj meri dete modernog doba u kome „lokalni“ kulturni uticaji naprosto ne moraju biti jači od globalnih kojima imate pristup na mnogo više načina i kroz mnogo više kanala nego ikada u ljudskoj istoriji pa je i za nju taj grčki patos uvek zvučao, čini se, suviše ozbiljno i smoreno, i nedostajala mu je, kako sama kaže, komponenta igre, namigivanja i spontanosti koju je čula u džezu i improvizovanoj muzici a koje vezuje za poseban stav autora i originatora ove muzike spram životnih nedaća i muka.

No, odlazak iz Grčke i život u Nemačkoj su kod ove muzičarke podstakli mnogo razmišljanja o kulturnim identitetima i doveli do shvatanja da ona „stvarno“ pripada više imaginarnoj nego „pravoj“ kulturi, onoj koja nastaje u modernom svetu, na preseku više muzičkih i kulturnih tradicija i da je to, na kraju krajeva – sasvim okej. Album inEvitable je onda nastao baš kako mu i naslov kaže, neizbežno, uz spajanje grčkog nasleđa sa avangardnim džezom, modernističkim aranžiranjem i svirkom koja će spojiti svu težinu onog što mi ovde zovemo dert a Grci imaju za njega sopstvene izraze, sa zaista razigranim džez improvizacijama.

Kvintet je pvde sastavljen od trojice Nemaca (Moritz Baumgärtner svira bubnjeve, Felix Henkelhausen kontrabas a Arne Braun gitaru) dok je za saksofone i klarinete zadužen Rus Eldar Tsalikov a koji u ovu smešu ubacuje puno simpatičnih varijacija na balkanske folk motive. No, pošto je ovo ne samo moderna već i postmoderna ploča, ima tu još gostiju na duvačkim instrumentima, gitarama i vokalima pa inEvitable zaista odaje utisak jedne raskošne šetnje kroz kulture i geografske oblasti, a da je u pitanju razigran, topao meni prijatnih i plesnih pesama koje nemaju ni trunku laboratorijske hladnoće u sebi.

Na primer, Perdika reloaded koja album otvara je mešavina atonalnog džeza i grčkog narodnjaka sa Krfa i Fillipou ovde malo piše a malo aranžira tako da njen kvintet zvuči kao da se John Zorn podmladio trideset godina, popio pola litre apsinta i rekao svojim muzičarima da slobodno odvežu konjske repove i ubace se u atmosferu žurke. Ova kompozicija savršeno sažima teme i interesovanja albuma, dajući kompleksnu, razigranu temu, lepe improvizacije, naglašen ritam, sa poštovanjem obrađenu tradicionalnu muziku ali i ikonoklastičku demontažu harmonskih teorija, pa i puno perkusionističkog rada koji je možda i važniji od odličnih duvača i razularene gitare.

Maria je autorska kompozicija koju je Filipou napisala i mada na početku deluje kao „obična“ balada, njen aranžman i miks su puni postmodernih upadica iz drugih delova sveta i zanimljivih  peripetija u harmonskoj i ritmičkoj sferi.

Domaća publika će svakako ceniti narednu kompoziciju, Spa of Niš koja je bazirana na nama omiljenoj narodnjačkoj temi. Makar do momenta kada, nakon što vibrafon odradi temu u klasičnom maniru, ostatak benda uleti sa atonalnim improvizacijama i razbuca harmoniju koju svi znamo od malih nogu. No, naravno da je Spa of Niš izuzetno zabavna i razigrana plesna numera koja čuva dovoljno ne samo harmonije već i „osećaja“ originala da ljudi od ukusa u njoj uživaju i cerebralno a bogami i korporealno. Hajde, hajde, znate da želite da brojite unazad od deset do nula i čak i uz ovu verziju stare pesme i to možete.

Resolution Points napisao je austrijski pijanista Elias Stemeseder i ovo je jedan pomalo džonzornovski stop and go komad sa ansamblom što svira komplikovane linije i seče pesmu na komade sve dok se ona u vašoj glavi ne sklopi sama.

Hymn to the Sun je grčka imigrantska pesma koju je napisala slavna kompozitorka, gitaristkinja i pevačica Angélique Ionatos preminula prošle godine i aranžman koji su napisale Evi Filippou i Katerina Fotinaki je interesantan spoj tradicije i modernizma. Ionatosova je živela u emigraciji, u Francuskoj i bila sve samo ne tradicionalni kantautor, naprotiv, pa su teški dert i emocije, ali preko zaraznog ritma, koje karakterišu ova aranžman zanimljiv omaž kako izvornom materijalu tako i muzičkom nasleđu koje je taj materijal koristio za inspiraciju.

I Milia je komad koji je originalno napisao moderni grčki kompozitor Loudovikos ton Anogeion (aka George Dramountanis) ali u interpretaciji ovog ansambla dobijamo pre svega improvizaciju sa eteričnim ženskim vokalima i bez ritma ali i bez gubljenja vučne sile koju ova pesma ima. Kritske teme su i ovde u temelju a aranžman je intiman mada ne sveden.

Kraj albuma obeležava povratak... pa skoro tradicionalnom džez zvuku. Mislim, da li ste očekivali diksilend na poslednjoj kompziciji? Ne? E, pa upravo to dobijate. Ode to A.L.B.B. kreće kao tradiconalna gospel balada (što i jeste u originalu) ali baš kad pomislite da je možda bia greška da se dve spore, nežne pesme ostave za kraj ploče, bend krene u razuzdani diksi i doveze album do kraja u najboljem zamislivom raspoloženju.

inEvitable nije, rekosmo, hladna, laboratorijska analiza suprostavljenih, nekompatibilnih ili samo jednostavno udaljenih muzičkih legata već jedna izuzetno prirodna, proživljena fuzija stvari koje su od Evi Fluippou naravile ono što ona danas jeste. I to funkcioniše savršeno, u savršenoj uzvedbi i savršenom miksu kakav uostalom očekujemo od produkcija što ih izdaje Boomslang. A Filippou ima samo 29 godina i nemoguće je sa slašću ne zamišljati šta će sve ova autorka još napraviti nakon što joj je prvi autorski album ovako zabavan.

https://boomslangrecords.bandcamp.com/album/inevitable
 
9
CUATRO ESTACIONES EN LA HABANA je špansko-kubanska televizijska serija u kojoj je ekranizovan kubanski pisac Leonardo Padura, poznat između ostalog i po svojoj seriji krimića o inspektoru Mario Condeu.
Pre nekoliko godina je Laguna izdala Padurin roman JESENJI PEJZAŽ i njegov osnovni kvalitet je bio u tome što pisac još uvek živi na Kubi a piše kritički o miljeu savremene Kube. Kao pisac koji se bavi i visokom književnošću i žanrom, sam Padura malo kombinuje svoje ambicije i postupke u romanu, pa u domenu krimića kao takvog nije preterano inventivan a sam lik detektiva Mario Condea je poprilično opšte mesto - on radi za policiju u Havani kao najlucidniji inspektor za ubistva, istovremeno je melanholičan, sklon čašici, lakoj ženi i pogrešnoj ljubavi a na sve to voli i da piše. Dakle, to je jedan kič prilično prevaziđen, ali dobro, Padura svakako nije tu da reformiše žanr. Njegova vrednost je u smeštanju tih manje-više klišetiziranih krimi-priča u kubanski milje, post-revolucionarne teme provejavaju kroz njih i u tom pogledu, nema sumnje da se on maksimalno oslanja na društvene okolnosti.
Kritičan je, prikazuje "novu klasu" koja se formirala uprkos egalitarizmu, prikazuje život ljudi sa margine - homoseksualaca i transvestita, krađe i korupciju unutar sistema i sl.
Sve to je opstalo u seriji i zato je ona pre svega vredna.
Kao ni Padurini romani, ni ona ne nudi neku novinu u pogledu forme ili žanra. Svaka epizoda traje sat i po i svaka je bazirana na jednom romanu. Prva je išla i u bioskope.
U tom smislu, ova serija podseća malo na Branaghovog WALLANDERa sa tim obrađivanjem romana u formi TV filma ali i serije istovremeno.
Reditelj Felix Viscarret koji ima iza sebe zanimljive zadatke sa španske televizije, koncentrisano i strpljivo režira seriju, naravno i on je svestan njene najveće vrednosti a to je sama Kuba, njen milje, njen izgled, ona kao društveni ali i fizički ambijent.
Gledalac ne mora biti preveliki poznavalac kubanske istorije da bi razumeo ovu seriju ali što se više razume više će uživati, to je sigurno.
Ono što je naravno specifično jeste pitanje kada se serija dešava pošto je na Kubi sve oronulo i zastarelo pa kao da je vreme stalo. Uniformisani policajci voze stare "lade" a oni u civilu "moskviče", dočim fatalna žena iz prve epizode ima "ševrolet" iz pedesetih. Znajući da Kuba danas ima svog mobilnog provajdera a da u seriji mobilnih nema, rekao bih da se dešava nešto pre sadašnjosti, premda mladi na nekoj žurci slušaju relativno savremenu muziku.
Moguće je da autori samo nisu želeli da zagade finu noir arhaiziranost miljea tako prozaičnim detaljima kao što su mobilni telefoni. Romani su svakako pisani od početka do kraja devedesetih kada mobilnih na Kubi nije bilo.
Ova serija od četiri televizijska filma bila je dostupna na Netflixu, više nije, pa se nadam da će se možda nekada pojaviti i kod nas na televiziji kao zanimljiv i solidno izveden kuriozitet.
10
BERZA STRIPOVA / Malo sveže rasprodatih Fibri
« Last post by ZarkoV on 06-08-2022, 18:10:18 »
Omnibus-Magnus , Fibra: 4.500 din
Sharaz-De, Fibra : 1.600 din
Čovjek iz tundre, Fibra: 2.500 din
Palestina, Fibra: 1.900 din
Bosanske basne, Fibra: 1.900 din
Gramercy Park, Fibra: 2.200 din
Azrayen, Fibra: 2.600 din
Presveto srce, Fibra: 3.200 din
Aya iz Yopougona, Fibra: 3.200 din
Neustrašive, žene koje žive po svome, Fibra: 2.000 din
Juan Solo, Fibra: 3.600 din
Garulfo, Fibra: 3.700 din
Čovjek koji nije volio vatreno oružje, Fibra: 3.500 din
Posljednji dani Stefana Zweiga, Fibra: 2.000 din
Muška koža, Fibra: 2.900 din
Dieter Lumpen, Fibra: 3.200 din
Časni ljudi, Fibra: 3.000 din
Lijepo putovanje, Fibra: 1.800 din
Lydie, Fibra: 1.800 din
Miris gladnih dječaka, Fibra: 2.300 din
Zmaj u obliku oblaka, Fibra: 2.200 din
Plava bilježnica, Fibra: 2.000 din
SOS sreća, Fibra: 2.200 din
Mali dućan smjeha, Fibra: 1.700 din
Ljepotica, Fibra: 1.700 din

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10