Author Topic: Otapanje leda na polovima  (Read 88820 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #550 on: 26-09-2017, 07:57:35 »
There's much more farting to fix.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #551 on: 29-09-2017, 14:55:20 »
Više od 31.000 znanstvenika smatra da je globalno zatopljenje politička izmišljotina

Quote

Više od 31.000 znanstvenika smatra da je globalno zatopljenje politička izmišljotina

Više od 31.000 znanstvenika potpisalo je peticiju protiv političke agende koja se nalazi iza teorije o globalnom zatopljenju. Ovaj znanstveni konsenzus zagovara neophodnost ugljikovog dioksida i protivi se agendi iza zagovaranja teorije o globalnom zatopljenju, kojoj je cilj uništenje industrijske proizvodnje, centralizirano ekonomsko planiranje i globalne mjere oporezivanja. Ovi znanstvenici otvoreno su progovorili protiv prijevare o globalnom zatopljenju.

Peticiju, koja je popraćena znanstvenim istraživanjem, podupiru znanstvenici mnogih znanstvenih područja. Peticija upozorava da potpisivanje postojećih međunarodnih sporazuma koji su proizašli iz zagovaranja teorije o globalnom zatopljenju, predstavljaju financijski teret građanima svojih zemalja, kradu nacionalni suverenitet, i ograničavaju proizvodnju energije.

Pismo Fredericka Seitza, predsjednika Američke nacionalne akademije znanosti, popratilo je peticiju, a u njemu Seitz upozorava na površnost teorija o štetnosti ugljikovog dioksida. Ugljikov dioksid je jedna od osnovnih komponenti života, a ne opasni zagađivač kojeg treba odstraniti iz atmosfere. Njegovo pismo upozorava na opasnosti koje prijete SAD-u potpisivanjem raznih međunarodnih sporazuma, koji ograničavaju energetsku neovisnost i konfisciraju bogatstvo države.

Peticija poziva nadležne da odbace Protokol iz Kyota, potpisan 1997. godine, kao i slične sporazume. Uklanjanje stakleničkih plinova poput ugljikovog dioksida bi jednostavno naštetilo planetu, oduzimajući mu ključni element kojeg biljke koriste za preživljavanje. Ako je ugljikov dioksid toliko loš za planet, zašto korisnici staklenika kupuju CO2 generatore kako bi povećali proizvodnju u staklenicima?

Peticija, zajedno s pratećim istraživanjem, razbija mit o tome da će predviđena razina ugljikovog dioksida izazvati katastrofalno zagrijavanje Zemljine atmosfere i klimatološke poremećaje. Dokazi zapravo govore u korist stakleničkih plinova, koji su potrebni biljnom svijetu.

Peticija zatim kritizira agendu globalnog zatopljenja, te kaže da će ona spriječiti napredak znanosti i tehnologije diljem svijeta. Iako znanstvenici ne osporavaju postojanje zagađenja i potrebu za očuvanjem okoliša, stoje iza tvrdnje da je teorija o globalnom zatopljenju većim dijelom obična izmišljotina osmišljena s određenim političkim ciljevima vladajućih elita, te da bi se trebalo pozabaviti stvarnim uzrocima zagađenja u svijetu.

Izvor: Natural News

http://tribun.hr/vise-31-000-znanstvenika-smatra-da-globalno-zatopljenje-politicka-izmisljotina/https://www.youtube.com/watch?v=eiPIvH49X-E&feature=youtu.be

http://www.petitionproject.org/index.php

http://www.petitionproject.org/gw_article/GWReview_OISM150.pdfSlužbeni podaci opovrgavaju tvrdnje o podizanju razine mora

Quote

Službeni podaci opovrgavaju tvrdnje o podizanju razine mora

Novo istraživanje otkrilo je da je Zemlja zapravo proširila svoje kopnene površine, suprotno mišljenju da globalno zatopljenje uzrokuje podizanje razine mora radi otapanja leda na polovima. No, to zapravo nije nimalo čudno uslijed spoznaje da su polovi sve hladniji te da leda na njima ima sve više.

Nizozemski istraživački institut Deltares proveo je istraživanje koje je potvrdilo da se Zemljina kopnena površina povećala za 275.000 kvadratnih kilometara tijekom proteklih 30 godina, uključujući oko 50.000 kvadratnih kilometara uz obalu.

Na određenim lokacijama se more proširilo i potopilo dio kopna, no te površine su daleko manje od površina gdje se more povuklo, odnosno kopno proširilo. U tih istih 30 godina, planet je dobio novih 180.000 kvadratnih kilometara vodenih površina, što uključuje 30.000 kvadratnih kilometara obale.

„Očekivali smo da će se obala povlačiti zbog porasta razine mora, ali iznenađujuće je saznanje da se zapravo kopno širi po svuda na planeti“, rekao je dr. Fedor Baart. „Stvorilo se više novog kopna nego što ga je more potopilo.“

Očigledno je da se planet s vremenom mijenja, kao što je to radio kroz čitavu povijest. Očito je i da se s vremenom događaju određene klimatske promjene, kao što je bio slučaj nebrojeno puta kroz povijest, i daleko ranije nego što je čovjek uopće kročio Zemljom.

Problem se javlja kad određene interesne skupine pod svaku cijenu žele uvjeriti cijeli svijet u svoje manjkave teorije, koje eto, zahvaljujući samoj prirodi polako bivaju diskreditirane. Pravo pitanje je u čijem interesu i sa kojom namjerom se takve teze već gotovo dvadesetak godina dogmatski promoviraju.

Izvor: Newsmax, Tribun


http://tribun.hr/sluzbeni-podaci-opovrgavaju-tvrdnje-podizanju-razine-mora/
Brod bedaka: Arktička ekspedicija u potrazi za dokazima globalnog zatopljenja, frustrirana ogromnim količinama leda

Quote

Brod bedaka: Arktička ekspedicija u potrazi za dokazima globalnog zatopljenja, frustrirana ogromnim količinama leda

Arktička ekspedicija čiji je cilj bio podići svijest o opasnosti promjena klime uzrokovanih čovjekovim utjecajem, iskazala je frustracije neočekivano velikim količinama leda.

Polar Ocean Challenge, čiji je cilj bio oploviti Arktik u jedrilici tijekom ljeta dok je led otopljen, suočio se s velikim problemima. Voditelj ekspedicije je istraživač David Hempleman-Adams, koji je opravdao ekspediciju slijedećim riječima:

    „Trajna nepovratna promjna na ledenom krajoliku Arktika čini se neizbježnom. To će/je već ima globalne ekonomske, političke i socijalne posljedice. Značajna promjena u mom životu.

    Vidim tu mogućnost obilaska Arktika kao nešto što sam želio provesti bez obzira na rizik, s ciljem povećanja pažnje svijeta na učinke arktičke klimatske promjene. Možda još postoji mogućnost da se obuzda to progresivno zagrijavanje i otapanje na Arktiku. Ali čak i ako to nije moguće, slijedeća najvažnija stvar je da se u najmanju ruku istakne potreba za ‘odgovornim plovom u budućnosti Arktika’.“

Ekspedicija kasni već 4 do 6 tjedana u odnosu na predviđeni plan, zbog toga što je zadržana u moru Laptev i to ledenim santama za koje jedan od „stručnjaka“ sa Sveučilišta u Cambridgeu, Peter Wadhams, tvrdi da će se uskoro zauvijek otopiti i nestati s Arktika.

Izvještaj s broda od 18. kolovoza daje zanimljive činjenice:

„Pa, ustao sam se jutros u 08:00. Led, led i još usr…g leda.“

Još jedan primjer:

    „U Stamukhi je ledena santa koja upravo dotiče dno broda.“

    „Sinoć smo se morali okrenuti od leda prema obali i našli smo neko sigurno mjesto priveza/sidra. Bilo je jakih vjetrova, pa smo morali otići negdje drugdje dok prođu, a odgovor je bio Stamukha.“

Jedan od članova posade, 14-godišnji Ben Edwards, napisao je:

    „Još uvijek plovimo po ledu, aaaaaaa! Imali smo površine čiste vode da nismo mogli vidjeti drugu stranu, dovoljno velike da počnete razmišljati da ste možda vidjeli posljednji dio leda, a onda se iznad horizonta počne nazirati poput domaće zadaće koju ste pokušali izbjeći seljenjem u Indiju, samo kako bi ustanovili da škole i tamo postoje.“

    „Čini se da je led osvetoljubiva tvar i da nas odbija ostaviti na miru.“

Zanimljivo, prethodno spomenuti Peter Wadhams rekao je na BBC-jevom radiju kako je Arktik danas u gorem položaju nego ikad prije. Wadhams je također tvrdio čak i da tajni agenti naftnih kompanija prate znanstvenike koji se bave klimom, jer dotični navodno „previše znaju.“

Izvor: Breitbart London

http://tribun.hr/brod-bedaka-arkticka-ekspedicija-potrazi-dokazima-globalnog-zatopljenja-frustrirana-ogromnim-kolicinama-leda/
Antarktika postaje sve hladnija – što se dogodilo sa „globalnim zatopljenjem“?

Quote

Antarktika postaje sve hladnija – što se dogodilo sa „globalnim zatopljenjem“?

Zapadna Antarktika postala je još jedna žrtva globalnog zahladnjenja. Prema posljednjem istraživanju, zapadna Antarktika „nije osjetila zatopljenje od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća“.

„Godišnja prosječna temperatura značajno se smanjila, a najveće zahladnjenje osjeti se tijekom australskog ljeta. Temperature su pale kao posljedica velikog intenziteta hladnoće, istočnih vjetrova koji su rezultat ciklonskih uvjeta u sjevernom Weddellovom moru u kombinaciji sa jakim strujanjem. Ova strujanja utjecala su i na pomak morskog leda prema istočnoj obali poluotoka, time pojačavajući utjecaj.“

Drugim riječima, zagovornici teorije o globalnom zatopljenju su upravo izgubili jedan od najčešće isticanih primjera globalnog zatopljenja.

Posljednjih petnaestak godina porast temperature na zapadnoj Antarktici, odnosno Antarktičkom poluotoku, stalno je naglašavan kao potvrda turobnih predviđanja klimatskih promjena od strane zagovornika ideje o globalnom zatopljenju, što su mediji bez kritike dogmatski prihvaćali kao neosporivu činjenicu.

NBC iz 2013.:

„Antarktički poluotok jedno je od mjesta na planeti gdje se zagrijavanje najviše primjeti…“

BBC iz 2012.:

„Nova analiza temperaturnih podataka ukazuje na to da se ledeni pokrivač na zapadnoj Antarktici zagrijava dvostruko brže nego se to mislilo.“

„Američki istraživači tvrde da su pronašli prvi dokaz zagrijavanja tijekom ljetnih mjeseci južne hemisfere.“

„Zabrinuti su da bi se ubrzano topljenje leda zbog porasta temperature moglo odraziti na povećanje razine mora.“

BBC iz 2001.:

„Britanski znanstvenici kažu da se dijelovi Antarktike u posljednje vrijeme zagrijavaju puno brže nego ostatak planeta.“

„Vjeruju da se takvo nešto nije događalo u toj mjeri tijekom posljednje dvije tisuće godina.“

Ova fraza o „najbržem zatopljavanju na planeti“ postala je toliko važna aktivistima koji rade u „klimatskom biznisu“, da niti nakon ove najnovije objave nisu u stanju sagledati i revidirati svoje vlastite stavove. To uključuje i autore studije koja je ukazala na to da se zapadna Antarktika zapravo hladi posljednjih 18 godina, koji to nazivaju uobičajenom prirodnom promjenom. Međutim, nije prirodna kad se radi o zatopljenju, zar ne?

Naslov iz Washington Posta:

„Antarktički poluotok se hladi, ali to ne opovrgava globalno zatopljenje“

Prevelik je biznis u pitanju da bi se samo tako odustalo od mantre o globalnom zatopljenju, i milijardi dolara koji se ulažu u istraživanje tog ljudski stvorenog fenomena.

Izvor: Breitbart, Tribun

http://tribun.hr/antarktika-postaje-hladnija-sto-se-dogodilo-globalnim-zatopljenjem/

George Soros dao Al Goreu desetke milijuna dolara da promiče obmanu o globalnom zatopljenju

Quote

George Soros dao Al Goreu desetke milijuna dolara da promiče obmanu o globalnom zatopljenju

Milijarder Goerge Soros dao je grupaciji za zaštitu okoliša kojom je predsjedavao bivši američki potpredsjednik Al Gore, desetke milijuna dolara kroz par godina kako bi se stvorili „politički uvjeti za aktivno djelovanje“, stoji u dokumentima DC Leaksa.

U dokumentu piše da je Institut Otvoreno Društvo želio učiniti više za promicanje ideje o globalnom zatopljenju. To je uključivalo godišnji budžet od 10 milijuna dolara koje je Institut donirao Gore-ovoj grupaciji kroz nekoliko godina.

„Američki program posvećen globalnom zatopljenju uključio se u promicanje tematike globalnog zatopljenja prije četiri godine, na sugestiju Georgea Sorosa“, piše u dokumentu Instituta.

    „Unatrag nekoliko proteklih godina izdvajali smo godišnje 11 milijuna dolara za potpomaganje tog programa. Ovaj iznos obuhvaća naše obećanje o doniranju 10 milijuna dolara godišnje grupaciji ‘Alliance for Climate Protection’, koja se bavi edukacijom javnosti o klimatskim promjenama s ciljem stvaranja političkog prostora za agresivnu akciju SAD-a u skladu sa onim što znanstvenici smatraju da je potrebno kako bi se naša nacija dovela na put smanjenja emisije ugljičnog dioksida.“

Nije poznato iz koje godine datira navedeni dokument, međutim, Gore je osnovao „Alliance for Climate Protection“ 2006. godine, dok je svoje ime grupacija 2011. godine promijenila u „The Climate Reality Project“. 2008. godine je grupacija pokrenula 300 milijuna dolara vrijednu kampanju kojom je poticala Amerikance na „agresivniju borbu za smanjenje stakleničkih plinova“.

ACP je 2008. godine primio 10 milijuna dolara od Instituta Otvoreno Društvo, sudeći prema poreznim izvješćima. 2009. godine je primio 5 milijuna dolara. Za ostale godine podaci nisu poznati.

Obmana o globalnom zatopljenju

Snimke NASA-inih satelita ukazuju na to da se ledeni pokrivač na polovima nije uopće smanjio u odnosu na podatke iz 1979. godine, štoviše, čak se minimalno i povećao. U razdoblju nakon 2005. godine počelo je blago smanjivanje ledenog pokrivača koje je trajalo nekoliko godina, do 2012. godine se njegova površina smanjila za nekih 10 posto, što nije ništa značajno, pogotovo uzevši u obzir da je 1979. godina bila ekstremna.

Unatoč tome, zagovaratelji globalnog zatopljenja i poslušni mediji stalno su dogmatski ponavljali da je to znak nadolazeće katastrofe. Al Gore je čak predviđao da će arktička ledena kapa nestati do 2014. godine.

Krajem 2012. godine se ledeni pokrivač drastično povećao te čak prestigao podatke iz 1979. godine. Od tada pa do danas pokrivač je stalno iznad tih izmjera. Prema posljednjim podacima, ledeni pokrivač je za 5 posto veći od podataka iz 1979. godine.

Izvor: Daily Caller, Forbes


http://tribun.hr/george-soros-dao-al-goreu-desetke-milijuna-dolara-da-promice-obmanu-globalnom-zatopljenju/Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #552 on: 07-10-2017, 16:03:50 »
Arktički led povećao površinu za 40 posto u zadnjih pet godina

Jedan od popularnijih „dokaza“ koje zagovornici globalnog zatopljenja vole isticati jest teza o topljenju arktičkog leda. Svi smo već vidjeli dokumentarce s poznatim scenama polarnog medvjeda koji se muči pentrajući se na odlomljeni komad leda, znajući da ga zapravo čeka sigurna smrt zbog nestanka njegovog staništa. No, je li to sve doista tako? Što današnja znanstvena saznanja govore o tome što se događa na Arktiku?

Climate Depot objavio je posljednje podatke iz američkog Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda, sa sveučilišta u Coloradu, koji pokazuju da se zaleđena površina na Arktiku povećala za čak 40 posto od 2012. godine.

Štoviše, sam Grenland bilježi deset puta veću površinu kopnenog leda nego unatrag pet godina. A da sve to nije samo slučajnost, pokazuje i to da najpoznatiji grenlandski ledenjak, Petermannov ledenjak, konstantno raste u posljednjih pet godina.

To sve zapravo i nije neka velika novost. Još 2015. godine BBC News je objavio reportažu o tome da je tada površina leda porasla za 30 posto, za što su okrivili „neobično hladno ljeto“. No taj trend se očito nastavio i narednih godina.

Tadašnjih trideset posto već je predstavljalo značajno povećanje, samo te godine površina leda povećala se za 200.000 kvadratnih kilometara.

Unatoč svim tim pokazateljima, i dalje svakodnevno slušamo one iste priče o kataklizmičkim klimatološkim promjenama i globalnom zatopljenju.


http://tribun.hr/arkticki-led-povecao-povrsinu-40-posto-zadnjih-pet-godina/


mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #553 on: 07-10-2017, 18:57:21 »
Znači nije bitno što temperatura vode na celoj kugli raste, nego je bitno što na Arktiku ima više leda? Saznaj kako se računa prosečna temperatura na Zemlji. Arktik je u principu dobar indikator dešavanja na celoj Zemlji, ali nije 100% precizan. I sam Grenland je u vikinško doba bio zelen, ali globalna temperatura je tada bila manja nego sada. Lokalna odstupanja ne govore mnogo o globalnom trendu.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #554 on: 07-10-2017, 18:59:15 »
Dobiću boles' od tvoje upornosti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #555 on: 07-10-2017, 19:44:09 »
Uzgred, to što ima više leda na Grenlandu (kopnu) ne znači mnogo ako se led smanjuje na ostatku Arktika (na vodi). Led odbija sunčevu svetlost, a voda upija. Led na vodi je bitniji za regulaciju temperature od leda na kopnu.

Takođe uzgred, to što ima više leda na Grenlandu je možda zato što ima više padavina, jer je važnost vazduha veća, jer voda više isparava, jer JE VODA TOPLIJA.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #556 on: 07-10-2017, 20:20:48 »
Nadam se da je količina vode i dalje konstantna. Nema fisije, zar ne? Slova uragana su ove godine kasnila? Ima ih više kad je voda toplija? Priobalje Golfa i čitave istočne obale su "erotični" par milenijuma. Ukupne padavine su se pomerile ka Evropi, ali su Eskimi objasnili zbog čega. Uostalom, ta voda i potiče iz Afrike, Jedino mi se žalila kuma, koja ima kuću na Zlatiboru, da zbog suvoće nema vrganja, a i treća berba majkine dušice je izostala. Drugi berači, sa Kopaonika, Tare i okoline Valjeva se ne žale. Zašto je toliko teško prihvatiti da nekad i nismo u pravu?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #557 on: 07-10-2017, 20:37:44 »
Masa vode na Zemlji u svim agregatnim stanjima je zaista mane-više konstantna u vremenu. To nije sporno, ali istovremeno nije ni bitno. Ne znam što uopšt pričamo o ukupnoj količini vode u svetu. Bitan je biodiverzitet, nekakav mir u svetu, i bitan je procenat viška vrednosti koji je svet mora godišnje da odvoji za oporavak od klimatskih promena. Ako taj procenat poraste onda se smanjuje za druge stvari, recimo za istraživanje svemira.

Porast globalne temperature negativno uriče na sve navedeno. Ali količina vode ostaje ista, to je istina.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #558 on: 07-10-2017, 20:47:32 »
Dakle, nije količina vode, ali jeste količina toplote. Kod nas ove godine poranila jesen. Znam po puštenom grejanju. Ti sad počinješ sa biodiverzitetom, oporavkom od klimatskih promena, pa i na čiji račun, a nismo sigurni šta ugrožava biodiverzitet i da li, uopšte, ima klimatskih promena. Dokaži da ima. Ali, nemoj meni sa eksponecijalnim krivama i nedopustivim ekstrapolacijama na slobodnom kraku apscise ka budućnosti. NIje taj tip krive, zaboga!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #559 on: 07-10-2017, 21:29:09 »
Zemlja se zagreva i to je već dokazano i utvrđeno. Ozbiljni ljudi ne dovode u pitanje da se Zemlja zagreva, niti dovode u pitanje nikad ranije viđenu brzinu kojom se Zemlja zagreva.

Drugo pitanje koje se postavlja je da li su ljudi uticali na te promene. Ozbiljni ljudi zapravo ni to ne dovode više u pitanje. Ljudi su ti koji su izneli ugljen dioksid na površinu i pojačali efekat staklene bašte.

Treće pitanje je da li čovečanstvo može nešto da uradi da bi usporilo i možda i poništilo promene.

Tek je sledeće pitanje predviđanje trenda i postojanja nekih mehanizama u prirodi koji zagrevanje mogu da uspore, ali i da ubrzaju. Ali prva dva pitanja su već odgovorena u naučnoj zajednici.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #560 on: 07-10-2017, 21:30:57 »
Onda ja ne spadam u ozbiljne, ako se to uopšte broji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #561 on: 08-10-2017, 02:53:10 »
Znači nije bitno što temperatura vode na celoj kugli raste, nego je bitno što na Arktiku ima više leda? .

Тема је отапање леда на половима.
И кад се приложе докази да је та прича једна измишљена алгоровштина, онда се креће у неку другу причу.

Uzgred, to što ima više leda na Grenlandu (kopnu) ne znači mnogo ako se led smanjuje na ostatku Arktika (na vodi).

Climate Depot objavio je posljednje podatke iz američkog Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda, sa sveučilišta u Coloradu, koji pokazuju da se zaleđena površina na Arktiku povećala za čak 40 posto od 2012. godine.


Ekspedicija kasni već 4 do 6 tjedana u odnosu na predviđeni plan, zbog toga što je zadržana u moru Laptev i to ledenim santama za koje jedan od „stručnjaka“ sa Sveučilišta u Cambridgeu, Peter Wadhams, tvrdi da će se uskoro zauvijek otopiti i nestati s Arktika.

Izvještaj s broda od 18. kolovoza daje zanimljive činjenice:

„Pa, ustao sam se jutros u 08:00. Led, led i još usr…g leda.“

Još jedan primjer:

    „U Stamukhi je ledena santa koja upravo dotiče dno broda.“

    „Sinoć smo se morali okrenuti od leda prema obali i našli smo neko sigurno mjesto priveza/sidra. Bilo je jakih vjetrova, pa smo morali otići negdje drugdje dok prođu, a odgovor je bio Stamukha.“

Jedan od članova posade, 14-godišnji Ben Edwards, napisao je:

    „Još uvijek plovimo po ledu, aaaaaaa! Imali smo površine čiste vode da nismo mogli vidjeti drugu stranu, dovoljno velike da počnete razmišljati da ste možda vidjeli posljednji dio leda, a onda se iznad horizonta počne nazirati poput domaće zadaće koju ste pokušali izbjeći seljenjem u Indiju, samo kako bi ustanovili da škole i tamo postoje.“

    „Čini se da je led osvetoljubiva tvar i da nas odbija ostaviti na miru.“Zemlja se zagreva i to je već dokazano i utvrđeno. Ozbiljni ljudi ne dovode u pitanje da se Zemlja zagreva, niti dovode u pitanje nikad ranije viđenu brzinu kojom se Zemlja zagreva.

Ал Гор и његови сателити нису никакви озбиљни људи, већ криминалци.

Могу да споменем како се пре 6 година залагао за депопулизацију становништва Земље, тртљајући како су деца крива за климатске промене.

Ал Гор, бивши потпредседник Сједињених Држава, познат по томе што се фанатично залаже за контролу популације, као и за „борбу против климатских промена“, изјавио је у Њујорку да би једно од решења проблема нестабилне климе на планети могло да буде смањење броја деце у породицама.


Такве особе би требало да буду процесуиране и правично кажњене због планирања и спровођења геноцида.
Таквим особа не би смело да се верује и да кажу да је данас недеља, осми октобар 2017. године.

Ozbiljni ljudi

Значи, ти 31.000-у научника не сматраш озбиљним људима????

Više od 31.000 znanstvenika smatra da je globalno zatopljenje politička izmišljotina
Više od 31.000 znanstvenika potpisalo je peticiju protiv političke agende koja se nalazi iza teorije o globalnom zatopljenju. Ovaj znanstveni konsenzus zagovara neophodnost ugljikovog dioksida i protivi se agendi iza zagovaranja teorije o globalnom zatopljenju, kojoj je cilj uništenje industrijske proizvodnje, centralizirano ekonomsko planiranje i globalne mjere oporezivanja. Ovi znanstvenici otvoreno su progovorili protiv prijevare o globalnom zatopljenju.


https://www.youtube.com/watch?v=eiPIvH49X-E&feature=youtu.be

http://www.petitionproject.org/index.php

http://www.petitionproject.org/gw_article/GWReview_OISM150.pdf


Drugo pitanje koje se postavlja je da li su ljudi uticali na te promene. Ozbiljni ljudi zapravo ni to ne dovode više u pitanje. Ljudi su ti koji su izneli ugljen dioksid na površinu i pojačali efekat staklene bašte.

Људи, људи, људи.
Зашто причаш уопштено?
Идентификуј кривце.
Јел толико тешко то урадити, или је лакше заклањати се иза алгоровштина о "људима" и "крављим прдежима"?

Затим, колико атомских проба је извршено и на копну, али и у нашој атмосфери?
Ко је кривац за то?
Ком генијалцу је пало на памет да изазива нуклеарне експлозије по атмоферским омотачима?
Да ли је тај генијалац сносио било какве кривичне последице?

Saznaj kako se računa prosečna temperatura na Zemlji.


Дај ти мени неку формулу да израчунам колико прдежи једног стада крава загађују атмосферу.  :D

Onda ja ne spadam u ozbiljne, ako se to uopšte broji.

Ти си скалопе озбиљан, а мац је неинформисан о 31.000 научника који оповргавају наводне климатске промене, и као пијан плота се држи флоскула о "озбиљним људима".


mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #562 on: 08-10-2017, 09:33:24 »
Koliko ima klimatologa među ovih 31k naučnika? I ekonomisti su nekakvi naučnici, ali njihovo mišljenje nema težinu kada se raspravlja o klimi. Mogao si da kažeš i da 31k pecaroša ne veruje u promenu klime, isto bi bilo.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #563 on: 08-10-2017, 09:42:11 »
Pecaroši poznaju bolje klimatologiju od elektroinženjera.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #564 on: 08-10-2017, 10:46:39 »
Climate Depot objavio je posljednje podatke iz američkog Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda, sa sveučilišta u Coloradu, koji pokazuju da se zaleđena površina na Arktiku povećala za čak 40 posto od 2012. godine.

Kad čataš naslove članaka sa Climate Depota jasno je kome su naklonjeni.

S druge strane pogledaj grafik na sajtu NASA o trendu leda na Arktiku: https://climate.nasa.gov/vital-signs/arctic-sea-ice/ Zaista, ako odabereš 2007. godinu kao neku referencu onda se čini kao da je grafik stagnantan., Ako odabereš 2012 izgleda kao da raste. Ali šta je toliko specijalno sa 2007. godinom, ili sa 2012. godinom? Ako odabereš već 2006. godinu onda grafik pada, ali ni 2006. nije specijalna. Tek celi grafik kad gledaš počevši od 1979. godine vidi se očigledan pad.

Pogledaj i video ispod grafika. Video prikazuje stanje leda svakog septembra počevši od 1979. godine. Probaj golim očima da uočiš trend.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #565 on: 08-10-2017, 10:56:23 »
Kad smo već kod NASE, pogledaj i grafik za kopneni led na Grenlandu, https://climate.nasa.gov/vital-signs/land-ice/ drugi grafik (prvi je za Antarktik). Ja ne znam kakvo je to merenje na koje se ti pozivaš kad je led na Grenlandu u pitanju ali na ovom grafiku se vidi da leda na Grenlandu ima svake godine sve manje. Bukvalno se nije desila godina da je najniža količina leda bila veća nego prethodne godine. Led je u konstantnom padu.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.627
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #566 on: 11-10-2017, 07:56:31 »
Kao da nam nije bilo dosta plašenja, sad i zemlje treba da se plašimo:

Carbon emissions from warming soils could trigger disastrous feedback loop

Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.010
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #567 on: 11-10-2017, 08:38:12 »
Znaš ono, kapitalizam, pa ako ništa ne proizvodiš, nemaš ni pare...
Nauku, fikciju, itd takodje moraš...ili nema pareeeeee...
Tako su u zadnjih par decenija i astro-fizičari 'našli' mnoge stvari od kojih žive...
..i svaki dan nalaze....

...verovatno tako i ovi biolozi...


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.627
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #569 on: 14-10-2017, 06:21:10 »
A možda nas sve prvo sjebe onaj supervulkan u Jeloustonu, pa cela ova rasprava bude nizašta:
 
 
 A Surprise From the Supervolcano Under Yellowstone


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #571 on: 15-10-2017, 08:49:37 »
Nije da sam ja protivnik zaštite životne sredine, ali bih da zaštitim i Pizzabatu. Ima da rikne pokušavajući da protumači dijagram u linku. Za sada, preporučio bih samo da se obrati pažnja na oblik krivih do i od 2015. godine. Pamet mi nije toliko "glatka" da prihvatim.


Ustvari, biće da sam protiv, jer sam zabrinut za SF. I za njega najavljuju da crkava, a on živ živcijat. Mada, konkurencija u obliku FS (fictive science) ulaže velike napore da mu doaka.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Pizzobatto

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.163
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #572 on: 16-10-2017, 18:22:18 »
Tramp je crto glatku krivu poslije 2015. Jedino objašnjenje!

Pitam se gdje će da uvale to kamenje

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #573 on: 16-10-2017, 18:38:48 »
Kamenje je već uvaljeno, ispod zemlje. Ugljen dioksid se upumpava u porozno kamenje koje ga "upija" i hemijski vezuje, tako da ne može da pobegne. Nije to baš neki održivi proces, nema tog kamenja beskonačno, ali možda ga ima dovoljno mnogo za prvih par decenija.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #574 on: 16-10-2017, 18:40:15 »

Pitam se gdje će da uvale to kamenje


Ne brini za kamenje. Učvrščivaćemo klizišta. Nego, nisi primetio da se isplati samo tamo gde ima 40% CO2. Tamo gde ima 0,04% ne važi. Taman će da potroše pare za projekte, pa da brzo postane neisplativo. Znaš kako ide u farmaceutskoj industriji, najskuplji deo su istraživanje i verifikacija. Kad svima počnu da uvaljuju, vade pare. Bolje da se bave razvojem fitoplanktona. Em, srče CO2, em ga ždere zooplankton, em zooplankton žderu kitovi, pa ih tako štitimo kao vrstu. Ne znam da li si video efekte vraćanja vukova u Jelouston. Naterali jelene i bafala da rade fitnes, rasterali sitne predatore poput kojota i lisica, time podstakli male travojede i dabrove, koji su napravili brane, umirili tokove, tako ojačali obale, na kojima je počelo da raste drveće. To već vidim kao brigu za okolinu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #575 on: 19-10-2017, 08:44:42 »
Insects decline dramatically in German nature reserves: study

potvrdjeno u sto po osjecaju svaki sofer posumnjao (nekad se nakon stotinjak km autoputa sofer-sajba morala prati, danas maltene sterilna): od 1989. broj insekata smanjio se za prosjecno 76%.
moving on my own trace

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #576 on: 19-10-2017, 09:16:02 »
Eh, nekad sam mogao, čas posla, da napunim kutiju za šibice muvama kojima bih otkinuo glave, pa na pecanje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #577 on: 23-10-2017, 07:46:31 »
Tisuće pingvina uginulo na Antarktiku zbog – previše leda

U koloniji pingvina na Antarktiku, koja broji 36.000 jedinki, preživjela su samo dva mladunca. Razlog ovom masovnom ugibanju je pomalo bizaran – prevelike količine leda.

Zbog neočekivano velikih količina leda, odrasli pingvini morali su dalje putovati kako bi pronašli hranu, a ovo je druga takva loša sezona parenja, otkako se identičan slučaj dogodio 2015.

Skupine za očuvanje životinjskih vrsta pozvale su na hitno otvaranje pomorskog zaštitnog područja u istočnom dijelu Antarktika, kako bi zaštitili koloniju. Iz skupina navode kako bi zabrana lova rakova u dotičnom području pomogla u očuvanju ove vrste pingvina, ali i drugih životinja.

http://tribun.hr/tisuce-pingvina-uginulo-antarktiku-zbog-previse-leda/

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #578 on: 23-10-2017, 11:17:16 »
Antarktički led se uvećava poslednjih 10000 godina. To je zgodno za praćenje klime poslednjih 10000 godina. Bušiš u led i gledaš u prošlost, kao što bi radio sa godovima na drvetu. Led nije počeo nedavno da se uvećava, nego je proces koji traje milenijumima. Ono što je zabrinjavajuće je da je gomilanje leda usporeno u poslednjim godinama. U periodu 1992-2001 led se uvećavao tempom od 112 milijarde tona godišnje. U periodu 2003-2008 tempo je usporio na 82 milijarde tona godišnje. Pročitaj izveštaj koji je NASA sastavila, https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses . Antarktički još uvek raste, ali sporije nego ranije.

Obrati pažnju da pingvinima nije toliko problem što se debljina leda u poslednjih desetak godina uvećala desetak centimetara. Problem pingvina iz te jedne kolonije je što im se ogromni ledeni breg uglavio u zaliv, pa su pingvini prinuđeni da pešače 65 km da bi došli do hrane. Pingvini iz drugih kolonija nemaju takav ledeni breg na svom putu, i nemaju probleme sa hranom. Neki pingvini iz te kolonije su već počeli da migriraju u potrazi za boljim mestom, da im mladunci ne bi umirali.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #579 on: 23-10-2017, 11:27:49 »
Sad ćemo o usporavanju gomilanja leda? Postoji li trenutak kad korigujemo sopstvena uverenja i zablude? 

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #580 on: 23-10-2017, 12:45:51 »
Antarktički još uvek raste, ali sporije nego ranije.

Прво су се укључили аларми - отопљавање леда на половима.
Сад испада да лед успорава гомилање.
Заправо, Ал Гор дрма кинту, и врти своје вернике у круг.

ogromni ledeni breg uglavio u zaliv

Зар алгоровци не тврде да се лед на мору топи, јер се вода загрева?
Сад испаде да неотопљени ледени брегови плутају, и мало им је то што тако неотопљени плутају, него још зачепљују заливе...

Pročitaj izveštaj koji je NASA sastavila,

Свемирска агенција и лед.
Кључне речи свемир и лед наводе на закључак да је Хербигер са Теоријом вечитог леда био у праву.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #581 on: 23-10-2017, 13:15:25 »
Ni jedan ni drugi niste opovrgli ništa od konkretnih podataka i naučnih tvrdnji, pa pretpostavljam da se slažete s tim podacima i tvrdnjama, ali vam se nešto drugo tu ne sviđa, što nema veze sa podacima i tvrdnjama. Ali ni sa mnom.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #582 on: 23-10-2017, 13:25:39 »
Ni jedan ni drugi niste opovrgli ništa od konkretnih podataka i naučnih tvrdnji.


Opovrgli smo konkretnost tih podataka. Neka naučna istraživanja su svedena na nešto šta je jedino slično pravcima u ekonomiji ili stilu u likovnoj umetnosti. Tehnička nauka ne sme da bude svedena na tlapnje. Nestane poverenje u nju. Ako to tebi nije jasno, onda džaba krečimo. Popizdim kad mi se internet prepunjava denikenštovinom. Pouzdanost naučnih informacija je nestala pod pritiskom kurentnosti vesti. Ispada da prognoza vremena zavisi od toka da li Indijanci cepaju drva za zimu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #583 on: 23-10-2017, 13:29:16 »
Деникен је чак и признао где је погрешио.
Ови научни радници не признају, него из тлапње у тлапњу...

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #584 on: 23-10-2017, 13:33:22 »
Satelitska merenja nisu tlapnje. Ili ako jesu molim da se to obrazloži kako su satelitska merenja tlapnje. NASA izmeri da led raste. Istovremeno NASA izmeri da je sam rast usporen. Šta je tu konkretno tlapnja?

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #585 on: 23-10-2017, 13:37:00 »
Ако лед расте, па макар и успорено, онда се он не топи.
Сад одлучи да ли се лед на половима топи, или само успорено расте.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #586 on: 23-10-2017, 13:43:24 »
U ovome što sam pročitao nije precizirano da li led raste tokom cele godine, ili deo godine raste raste a deo pada, ali na godišnjem nivou raste. U skladu s tim nemam dovoljno podataka da tvrdim bilo jedno bilo drugo što zahtevaš. Ja nemam dovoljno podataka, ali moguće je da ti podaci postoje, samo ih treba pronaći.

Ja se ne bih mnogo fiksirao na naslov neke teme na nekom forumu. To nije naučni podatak.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.627
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #587 on: 23-10-2017, 13:44:03 »
Evo, NASA je pre dve i po godine anticipirala da će biti postavljeno ovakvo pitanje:

NASA Study Shows Global Sea Ice Diminishing, Despite Antarctic Gains

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #588 on: 23-10-2017, 13:56:32 »
Мац, ако на годишњем нивоу лед расте, онда нема никаквог отапања леда, односно нема опасности да полови остану без леда.
Самим тим, Ал Гор је довео милионе људи у заблуду, а у томе су помогле и одређене компромитоване и корумпиране структуре из свемирске агенције.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #589 on: 23-10-2017, 14:08:59 »
Na osnovu Mehovog linka može se reći da led na polovima (led na svim polovima) opada, iako led na jednom polu zapravo raste. Integritet naslova topika ostaje nenarušen! Pobeda!

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #590 on: 23-10-2017, 14:14:43 »
Aksentije, karakter foruma ZS je da niko ne odustaje. Videće isto i da su slepi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 9.743
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #591 on: 23-10-2017, 14:23:40 »
Znači slažemo se da satelitska merenja nisu tlapnje? Satelit izmeri da led raste tom i tom brzinom i to nije sporno. A šta je onda sporno?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #592 on: 23-10-2017, 14:47:37 »
Znači slažemo se da satelitska merenja nisu tlapnje? Satelit izmeri da led raste tom i tom brzinom i to nije sporno. A šta je onda sporno?

Tumačenja. Tuđa i ovdašnja na ZS.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #593 on: 27-10-2017, 08:05:14 »
James Lovelock: Ideja klimatskih promjena nema veze sa znanošću

„Klimatski senzacionalizam nije ni iz daleka znanstven, jedna vulkanska erupcija može izazvati snažnije posljedice po globalno zatopljenje od svih ljudi na ovom planetu. Računalni modeli su nepouzdani, a zeleni aktivisti se ponašaju neodgovorno, a bilo tko da pokuša predvidjeti klimu za više od pet do deset godina unaprijed, je idiot.“

Iako ovo nije prvi put da se Lovelock distancira od svojih nekadašnjih katastrofičnih klimatskih predviđanja – 2012. godine je već priznao da je bio u krivu – ovo je do sada njegovo najsnažnije odbacivanje zelenih litanija do sada.

Lovelock, tu promjenu u razmišljanju objašnjava vlastitim znanstvenim „odrastanjem“. Još pred deset godina Lovelock je u svojoj knjizi Osveta Gaie, najavljivao da je čovječanstvo osuđeno na propast. Predviđao je da će zbog globalnog zatopljenja milijarde ljudi umrijeti, a da će preživjeli biti primorani otići živjeti na Arktik, koji će postati jedno od rijetkih mjesta prikladnih za život.

Međutim, danas priznaje da nije bio u pravu glede klimatskih promjena.

„Razina CO2 raste, ali niti izdaleka onim tempom kojim su predviđali. Računalni modeli jednostavno nisu bili pouzdani. Zapravo, moguće je da je cijela stvar oko klimatske promjene obična ludost. Pogledajte Singapur, očitanja su dva i pol puta veća nego kod najcrnjih scenarija za klimatsku promjenu, a i dalje je to jedno od najpoželjnijih mjesta za život.“

Osim toga, tvrdi Lovelock, priroda je daleko snažnija od računalnih modela:

„Dovoljna je samo jedna ozbiljnija vulkanska erupcija, i sve drugo pada u vodu.“

Lovelock kaže da je dovoljno uočiti dokaze oko nas.

Primjer na koji se koncentrirao je trošak grijanja svoje vlastite kuće, staro imanje u Devonu. Kada mu je račun za grijanje narastao na 6.000 funti u samo šest mjeseci, shvatio je da će trebati uzeti manju kuću, te se sada nalazi u seoskoj kućici u Dorsetu. Ova misao dovela ga je u konflikt sa kolegom Georgeom Monbiotom, još jednim poznatim zagovarateljem ideje o katastrofičnoj klimatskoj promjeni.

„Sjećam se kada je George Monbiot čuo moju tvrdnju, te je napisao da je to nemoguće, da zasigurno lažem. Ali nisam lagao, imam računicu.“

Lovelock kaže da bi u SAD-u mogao grijati kuću šest mjeseci, na temperaturi od -20 stupnjeva celzijevih, za samo 60 funti. Stoga osjeća određeni prijezir prema onima koji se protive fracking tehnologiji.

„Vidite, plin je u SAD-u nevjerojatno jeftin, zbog frackinga.“

Na upit, što je sa opasnošću od izazivanja potresa, zakolutao je očima i rekao:

„Naravno, opasnost se djelomično povećava. Ali radi se o sitnim podrhtavanjima koja se ni ne osjete. Jedini problem jest u tome što ih možete očitati. Tijekom svog života proveo sam dosta vremena stvarajući uređaje i instrumente koji su nevjerojatno osjetljivi. A čim netko može nešto detektirati, odmah tome pripišu broj i prave zbrku oko toga.“

„Ja nisam protiv zaštite okoliša, niti sam za to da zagađujemo planet sa svime što nam je na raspolaganju. Moramo biti oprezni. Ali nažalost, ljudska priroda je takva kakva jest, stvari se senzacionalistički prenapuhuju, a zeleni su se do sada ponašali krajnje neodgovorno, umjesto da budu razumni i odgovorni.“http://tribun.hr/james-lovelock-ideja-klimatskih-promjena-nema-veze-znanoscu/

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.627
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #594 on: 27-10-2017, 08:14:27 »
„Dovoljna je samo jedna ozbiljnija vulkanska erupcija, i sve drugo pada u vodu.“

Ovo je tačno. Naravno, tačno je i da je dovoljan jedan malo jači zemljotres pa da ostanete bez autoputa u koji ste spucali neviđene pare i bazirali privrednu strategiju za sledećih 30 godina, ali da li to znači da ga nećete graditi?Pogledajte Singapur, očitanja su dva i pol puta veća nego kod najcrnjih scenarija za klimatsku promjenu, a i dalje je to jedno od najpoželjnijih mjesta za život.

Ovo već zvuči kao potpuno lupetanje. Ko zna šta je on rekao i u kom kontekstu. Svi klimatolozi koji pričaju o globalnim klimatskim promenama naglašavaju razliku između klime i "vremena" i trebalo bi da je jasno da lokalne promene ili njihovo odsustvo nisu nužno indikacija toga kako se globalna klima menja i koje su posledice toga.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #595 on: 27-10-2017, 08:19:54 »
„Dovoljna je samo jedna ozbiljnija vulkanska erupcija, i sve drugo pada u vodu.“

Ovo je tačno. Naravno, tačno je i da je dovoljan jedan malo jači zemljotres pa da ostanete bez autoputa u koji ste spucali neviđene pare i bazirali privrednu strategiju za sledećih 30 godina, ali da li to znači da ga nećete graditi?

Вадиш ствари из контекста.
Логика коју покушаваш да продаш је следећа:
"можеш се оклизнути на леду, поломити кичму приликом пада, остати непокретан и због тога остати без жене, али то не значи да се нећеш женити"..

Поента је ова:

Računalni modeli su nepouzdani, a zeleni aktivisti se ponašaju neodgovorno, a bilo tko da pokuša predvidjeti klimu za više od pet do deset godina unaprijed, je idiot.“


О томе мало размишљај.


Pogledajte Singapur, očitanja su dva i pol puta veća nego kod najcrnjih scenarija za klimatsku promjenu, a i dalje je to jedno od najpoželjnijih mjesta za život.

Ovo već zvuči kao potpuno lupetanje. Ko zna šta je on rekao i u kom kontekstu. Svi klimatolozi koji pričaju o globalnim klimatskim promenama naglašavaju razliku između klime i "vremena" i trebalo bi da je jasno da lokalne promene ili njihovo odsustvo nisu nužno indikacija toga kako se globalna klima menja i koje su posledice toga.

Ако си ти рекао да је лупетање, онда сигурно јесте.
Мада,  очигледно ниси ни схватио шта је човек овом реченицом рекао и поручио.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.851
 • Homo Superior
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #596 on: 27-10-2017, 08:24:51 »
Na osnovu Mehovog linka može se reći da led na polovima (led na svim polovima) opada, iako led na jednom polu zapravo raste. Integritet naslova topika ostaje nenarušen! Pobeda!

Проблем је у томе што нам Мехо потура неке застареле линкове од пре две и по године, које немају везе са реалним стањем ствари.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #597 on: 27-10-2017, 08:38:47 »
Ja se nadao da od Aksentija napravim scallopa II, a izgleda da ćete dobiti Mehu II, ili Zoska II, jer se skoro isključivo bavi hrvatskim portalnim informacijama.


Ipak, na ovom mestu je važno jedino pitanje: Kojmoj je pa Lovelock? Mamlaz koji se popišmanio. Zašto bismo cenili čoveka koji je vikao "Vuk!", pa sad piše da nije? Kako neko ne zaključi da se scallop ovde maltretira sa klimatološkim sledbenicima godinama, ukazujući samo na činjenicu da su vremenske ekstrapolacije nepouzdane, te da na klimu utiče više parametara nego što klimatolozi mogu prebrojati. Naravno da Lovelock ni sada nije u pravu, jer sam u Oklahomi ovog leta prebrojavao skoro svakodnevne zemljotrese organoleptički, a ne na osnovu izveštaja seizmografa. Ono što mi možemo da zaseremo je postalo značajan klimatološki parametar.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.627
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #598 on: 27-10-2017, 09:18:56 »
Ja se nadao da od Aksentija napravim scallopa II, a izgleda da ćete dobiti Mehu II

Pa zar to već nije Truman???

Nego, naravno da se klimatski sistemi ne mogu predviđati sa nekom ozbiljnom pouzdanošću na duži vremenski period. Većina klimatologa se i dalje slaže da postoji ne beznačajan ljudski doprinos globalnoj promeni klime koja može da ozbiljno ugrozi našu civilizaciju. Možda ne pogode sve tačno za narednih pola veka, ali deluje uverljivo da postoji trend na koji bi trebalo da delamo.

Naravno, uvek postoji mogućnost erupcije supervulkana koja bi promenila klimu na zemlji naglo i agresivno i onda smo džaba krečili, ali opet, ako kao rezultat napora da se smanji emisija CO2, metana itd. budemo dobili čistiji vazduh, oslanjanje na "čistija" goriva i slično, to je već dobitak samo za sebe. Čak i Kinezi kao da naginju na ovu stranu.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.224
Re: Otapanje leda na polovima
« Reply #599 on: 27-10-2017, 09:31:26 »


Nego, naravno da se klimatski sistemi ne mogu predviđati sa nekom ozbiljnom pouzdanošću

Naravno, uvek postoji mogućnost erupcije supervulkana koja bi promenila klimu na zemlji naglo i agresivno


Očistio sam od klimavih klimavoća o klimi i ostalo je ovo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.