STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > DOMAĆE STVARALAŠTVO

"Сред четкица, бајонета..." (трибине у Дому омладине)

(1/4) > >>

zstefanovic:
 Дом омладине Београда и Удружење стрипских уметника Србије позивају вас на циклус трибина "СРЕД ЧЕТКИЦА, БАЈОНЕТА..." једном месечно у Дому омладине Београда током 2016. године.
Стрип се најчешће третира као друштвено безазлен, али су ова уметност и њени ствараоци у Србији често били део важних историјских догађаја — понекад и у самом средишту. Неки уметници су и судбински платили због свог друштвеног деловања или просто склопа околности у којем су се нашли.

Ово су приче о политичким ангажманима стрипара, цензурама, идеолошким сукобима, опредељивањима у Другом светском и грађанским ратовима, учешћу у пропаганди, о смртним казнама, робијама и изгнанствима, као и о другим, некада забрањеним темама и непријатним тајнама српског и југословенског стрипа.

На округлим столовима говоре историчари, учесници догађаја, сведоци и чланови породица.
 

zstefanovic:
"СТУДЕНТ НИЈЕ ЗАПАЛИО ВИДИКЕ"
у оквиру циклуса трибина "СРЕД ЧЕТКИЦА, БАЈОНЕТА..." (1)

уторак, 09. фебруар 2016. у 19:00
Дом омладине Београда / Трибинска сала
Македонска 22, I спрат
Округли сто посвећен вези стрипа и високе политике у листу "Студент" од 1980. до 1987, распуштањима редакција, идеолошким ударима, Осмој седници, распаду Југославије — од Тита, преко жбира, до вампира...

Сведоче Слободан Ивков и Миленко Михајловић.

Уводничар и модератор: Зоран Стефановић.

https://www.facebook.com/events/1682966171988241/
http://www.domomladine.org/debate/ciklus-tribina-sred-cetkica-bajoneta-uvodno-predavanje

zstefanovic:

"ЛИБЕРАЛИ ДЕЧЈИМ СУЗАМА НЕ ВЕРУЈУ"
у оквиру циклуса трибина о забрањеним темама српског и југословенског стрипа "СРЕД ЧЕТКИЦА, БАЈОНЕТА..." (2)

Дом омладине Београда, Македонска 22, Трибинска сала,
уторак, 8. март 2016, у 19 часова

ТЕМА: Како је потезом пера 1971-1972. уништена значајна производња стрипа у Источној Европи — продукција „Дечјих новина“, „Политике“ и других издавача у СР Србији. Која је улога стрипа у сукобу Српских либерала и Хрватског маспока са Титом? Зашто су током државног Конгреса културне акције у Крагујевцу 1971. стрипови јавно спаљивани? Шта је била идеолошка позадина тзв. „Закона о шунду“ у Србији?

УЧЕСНИЦИ:

Радивој Богичевић, ликовни уметник и писац, аутор култног стрипског серијала „Акант“;
др Миша Ђурковић, филозоф и
др Александар Раковић, историчар •

Модератор и уредник циклуса: Зоран Стефановић, историчар поп-културе и писац

http://www.domomladine.org/debate/tribina-liberali-decjim-suzama-ne-veruju
https://www.facebook.com/events/1545475355745811/

http://usus.org.rs/

zstefanovic:


НАЈДРАЖИ АМЕРИЧКИ ЧЕТНИЦИ
„Сред четкица, бајонета... 3“ — Циклус округлих столова о забрањеним темама српског и југословенског стрипа
Дом омладине Београда, Македонска 22, Трибинска сала,
уторак, 12. април 2016, у 19 часова

Учествују: др Коста Николић, историчар, и Зоран Стефановић, модератор

Југословенска војска у отаџбини (колоквијално звана "четници") добила је сопствени микрожанр у стрипу још 1941. године. За време Другог светског рата водећи издавачи стрипова у Сједињеним Америчким Државама — ДЦ и Марвел (тада Тајмли) — издавали су стрипове о четницима и њиховој борби  против фашиста, као део пропагандне подршке Савезника европским герилцима. Али је друга идеолошка страна, комунистичка, брзо реаговала, и то на самом америчком тлу. Скоро осам деценија овај окршај у америчком стрипу био је непознат широј јавности, нарочито југословенској.

О госту: др Коста Николић (1963) из Института за савремену историју,  аутор је бројних радова, укључујући и монографије: "Бољшевизација КПЈ. Историјске последице", "Историја Равногорског покрета", 1–3, "Немачки ратни плакат у Србији 1941–1944", "Страх и нада у Србији 1941–1944. Свакодневни живот под окупацијом" и "Друг Тито говори оно што народ мисли".

https://www.facebook.com/events/689390287830110/
http://www.domomladine.org/debate/tribina-najdrazi-americki-cetnici/

zstefanovic:
ПОД ОКРИЉЕМ НЕМАЧКОГ ОРЛА
„Сред четкица, бајонета... 4“ — Циклус округлих столова о забрањеним темама српског и југословенског стрипа

Дом омладине Београда, Македонска 22, Трибинска сала,
уторак, 10. мај 2016. у 19 часова

Учествују: др Коста Николић, историчар, аутор књиге „Немачки ратни плакат у Србији 1941-1944“, и Зоран Стефановић, модератор

    Организација: Дом омладине Београда и Удружење стрипских уметника Србије.Током Другог светског рата, у окупираном Београду, неки руски и српски стрипари радили су антикомунистичку, антидемократску и антисемитску пропаганду.

Деловали су у оквиру „Пропагандног одељења Југоисток“ немачког Војног заповедника у Србији, али и у одељењима Недићеве владе или за листове као што су „Ново време“, „Дом и свет“, „Обнова“ „Српско село“, „Коло“, „Бодљикаво прасе“, „Мали забавник“ итд.

Неки уметници су то радили из егзистенцијалних разлога, неки да сачувају живу главу, неки из идеолошких уверења, а неки као илегалци. Сваком је то променило живот, а у неким случајевима и запечатило судбину.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version