STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > DOMAĆE STVARALAŠTVO

"Сред четкица, бајонета..." (трибине у Дому омладине)

<< < (4/4)

scallop:
Sečam se neopisivo lepih Heclovih sllika Helene. Tu je sa Radmilom. Uspomene su veće od stvarnosti.

Mica Milovanovic:
Nisam rekao malo publike u smislu da je bilo malo publike već da hoću da prikažem malo publike...  :)
Publike je bilo solidno i to sve kompetentni ljudi...
Mnogo lepa atmosfera...

zstefanovic:


ЈЕСМО ЛИ ШАРЛИ?

Циклус округлих столова о забрањеним и прећутаним темама српског и југословенског стрипа "СРЕД ЧЕТКИЦА, БАЈОНЕТА..." (14)

уторак, 09. мај 2017. у 19:00
ДОБ//Трибинска салаОрганизација: Дом омладине Београда и Удружење стрипских уметника Србије. Модератор и уредник циклуса: Зоран Стефановић, историчар поп-културе и писац

Уметници и културни радници из Србије расправљају са временске дистанце о нападу екстремиста на карикатуристе листа Шарли ебдо у Француској 2015. године.

После две године, враћамо се случају који је отворио питања граница слободе говора, безбедности уметника и новинара, намерног провоцирања на културној основи, верског екстремизма и фанатизма, постколонијалне манипулације емоцијама преко масовних медија и друштвених мрежа, јавне и професионалне одговорности, примене силе у име вере и државе, као и свега оног што данас потреса мултикултурна друштва (она за која Ангела Меркел кажу да су пропала као модел), а нарочито она где заједно живе Аврамова деца: хришћани, муслимани и јудаисти.

Како нам се десио Шарли?

Оружани напад на редакцију француског сатиричног листа Шарли ебдо (Цхарлие Хебдо) догодио се 7. јануара 2015. године око 11.30 часова, када су двојица маскираних нападача упали у седиште листа у Паризу и отворили ватру.

Нападачи су усмртили 12 људи, укључујући десеторо запослених и два полицајца, а ранили 11 других особа. Хамид Мурад (18), који је погрешно осумњичен и за којег је на крају утврђено да је невин, одмах се предао полицији (након 50 сати је пуштен без подизања оптужби), док је потрага за двоје осумњичених потрајала још три дана, све док након вишечасовне опсаде штампарије у којој су били нису ликвидирани и браћа Шериф и Саид Куаши.

Повод за напад на овај лист су карикатуре и шале са пророком Мухамедом које Шарли ебдо често објављује, а које су увредљиве многим муслиманима. То је прво довело до претњи исламских екстремиста редакцији овог магазина, затим бацања бомбе на уредништво листа у 20. арондисману Париза и хаковања веб-сајта 2011. године након што је карикатуриста Луз у 1011. издању листа (насловљеном Шарија ебдо) објавио карикатуру Мухамеда уз шаљиви текст, потом стављања уредништава под заштиту полиције, а на крају и овог великог терористичког напада.

Фраза „Ја сам Шарли“ (франц. Je suis Charlie) постала је уобичајен слоган подршке како жртвама тако и слободи медија у друштву, укључујући и Србију. Редакција Шарлија ебдоа је наставила да ради. Следеће издање часописа се продало у више од 7,95 милиона копија на шест језика, наспрам уобичајеног тиража од 60.000 на само једном, француском  језику.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version