NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > NIGHTFLIER'S BOOKSPACE

Koliko često bataljujete započete knjige?

(1/15) > >>

Nightflier:
Nekada davno, kada nisam imao para za knjige pa sam ih uzimao iz biblioteke, nije bilo naslova koji bih započeo a da ga ne dovršim, ma koliko mi bio dosadan, ili me nervirao iz drugog razloga. Kada sam kao student otkrio IRC, besomučno sam čitao sve što bi mi dopalo šaka, valjda se trudeći da nadoknadim sve ono što sam propustio. Kao urednik, čitao sam sve što su Prava i prevodi slali, trudeći se da ispratim dešavanja na tržištu.  Kasnije, kao bloger, čitao sam sve što su mi slali Tor i Pyr (i neki drugi), da bih zadržao privilegiju da dobijam knjige na prikazivanje. Međutim, danas - kao oženjeni prezauzeti zaposlen čovek - knjige sve više čitam samo radi zadovoljstva, a izbor mi nikada nije bio veći. Doslovce sve što se objavi biva dostupno da se istog trena skine sa neta, a meni je sve napornije da se zadržavam na knjigama koje me nisu kupile već u prvih nekoliko poglavlja.

Trenutno se nosim mišlju da batalim čitanje jedne knjige, koju sam pročitao do prve petine. Da li se još nekome ovo dešava? Da li neko odustaje ako mu se knjiga ne dopadne? Kako to rešavate?

M.M:
Prisutan jedan takav.

ALEKSIJE D.:
Pročitam kraj. Ako je dosadno, a krimić, iščitam zadnjih deset strana i tešim se da tako reših problem.
Ako je nešto drugo, sf ili ef, pa okrenem kraj i vidim gde se nastavlja, onda se ne kajem. Ukoliko je neko čudo trećeg tipa i nije me kupilo odmah, batalim čim mi postane dodadno i ne kajem se.
Prosto.
Mada, trudim se da proičitam prvo poglavlje ako imam nameru da kupim knjigu. Nisam baš takav sladuokusac istančanog ukusa koji može procenti knjigu na osnovu dve prve rečenice ili pasusa.

Loni:
Redovno.

Volim da počnem po tri knjige u isto vreme.
Ponedljkom i četvrtkom jednu,
utorkom i petkom drugu,
a sredom i subotom treću.

Oko vikenda preispitam jesu li sve vredne daljeg čitanja,
i neretko odbacim po jednu.

Mada, kad imaš iskustva, unapred znaš, na osnovu odlomka i prepričanog
sa poslednje strane, znaš da li ti paše ili ne.

Nightflier:
Inače čitam nekoliko knjiga paralelno - recimo dve iz užitka, pa potom zavisi koliko prevodilačkih poslova trenutno radim. Ne znam koliko to utiče na odluke o odustajanju. Zapravo, problem mi je što se nekako osećam obaveznim da ako već uložim neko vreme u čitanje, to dovedem do kraja. Relativno sam skoro shvatio da je besmisleno da čitanje posmatram na taj način, ali i dalje ne mogu da se otrgnem od tog utiska.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version