DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA...

Feministički kutak

(1/675) > >>

Josephine:
http://imgur.com/gallery/FWFlYTW

Josephine:


Albedo 0:
s kim se ti družiš...

Ghoul:

Josephine:
http://www.voxfeminae.net/treba/pogledati/2394-ene-i-filmovi-strave-najbolji-horor-filmovi-enskih-redateljica
ŽENE I FILMOVI STRAVE: 15 HOROR FILMOVI ŽENSKIH REDATELJICAPIŠE // Vanja Veršić
U čast svim strašnim ženama, vješticama i umjetnicama donosimo 15 zanimljivih horor filmova koje su režirale žene, a neki u sebi sadrže i feminističku perspektivu.


Trouble Every Day (r: Claire Denis, 2001)Krvava meditacija o čežnji i opsesiji u čijem je središtu par kanibala (Vincent Gallo i Béatrice Dalle) koji zadovoljava svoje životinjske apetite i prisiljava gledatelje da se suoče s vlastitim  iskonskim strahovima. Iako Claire Denis nije poznata po žanrovskim filmovima, Trouble Every Day pokazuje da je, ako je to željela, lako mogla izgraditi i karijeru u režiranju horora.


Near Dark (r: Kathryn Bigelow, 1987)Film slijedi nomadsku obitelj vampira u njihovim pohodima. Mračniji i odvažniji od uobičajenih vampirskih priča, Near Dark prikazuje brutalan svijet blizak horor-vesternima i potpuno različit od romantiziranih vampira na koje smo navikli.


Messiah of Evil (r: Willard Huyck i Gloria Katz, 1973)Ovaj je film označio ulazak u redateljske vode bračnog para Huyck i Katz, inače scenarista filma American Graffiti. Iako ga nisu završili onako kako su i planirali - budžet im je iscurio, pa su projekt preuzeli investitori - ta je činjenica samo dodatno doprinijela nadnaravnosti filma. Radnja se vrti oko mlade žene koja traži nestalog oca u primorskom gradiću koji je preuzeo kult zombija.


American Psycho (r: Mary Harron, 2000)Adaptacija istoimenog romana Bret Easton Ellisa o bogatom poslovnom čovjeku koji je ujedno i psihopat te ubija ljude s kojima dolazi u kontakt. Film je skrenuo pažnju na talentiranog Christiana Balea, ali i na redateljicu Mary Harron koja vješto balansira između ogorčenosti Ellisove priče i pametne satire.
Amer (r: Hélene Cattet i Bruno Forzani, 2009)Film je posveta talijanskim trilerima iz 1960-ih i 1970-ih (poznatih kaogiallo filmovi). Ali dok su giallo filmovi bili namijenjeni muškoj publici, Amerje ispričan iz ženske perspektive, a logika snova u filmu navodi gledatelje da se prepuste senzualnim, a često i zastrašujućim opservacijama ovog redateljskog para.


The Hitch-Hiker (r: Ida Lupino, 1953)Prvi film noir koji je režirala žena, The Hitch-Hiker kombinira tjeskobnu priču o dva muškarca koje ubojica drži na nišanu, s elementima psihološkog trilera i realizma.


The Slumber Party Massacre (r: Amy Holden Jones, 1982)Scenarij je napisala feministička autorica Rita Mae Brown, a film odlikuje subverzivni humor iz ženske perspektive.


American Mary (r: Jen i Sylvia Soska, 2012)Razočarani student medicine ulazi u svijet podzemne kirurgije i ekstremnih modifikacija tijela.


Pathogen (r: Emily Hagins, 2006)Ovaj zombie horor režirala je Emily Hagins, koja je tada imala samo 12 godina.


Boxing Helena (r: Jennifer Chambers Lynch, 1993)Kći Davida Lyncha vlastitu je redateljsku karijeru započela bizarnim i provokativnim filmom o kirurgu koji drži ženu u zatočeništvu te joj amputira udove. Neobična kombinacija tihog horora, fantazije i erotske drame.


Ravenous (r: Antonia Bird, 1999)Film nedavno preminule redateljice Antonije Bird smješten je u 1800-te, u udaljenu vojnu postaju u Sierra Nevadi, gdje skupina vojnika susreće misterioznog stranca koji im ispriča uznemirujuću priču o kanibalizmu. Kombinacija horora, crne komedije i studije karaktera,Ravenous je ujedno i oštra satira o našoj kulturi potrošnje i obilja.


In My Skin (r: Marina de Van, 2002)Film na uznemirujući način koristi samosakaćenje kao metaforu za otuđenje koje često osjećamo od vlastitog tijela.


Organ (r: Kei Fujiwara, 1996)Film bi se najbolje mogao opisati kao Cronenbergov tjelesni horor filtriran kroz japansku estetiku.


Jennifer's Body (r: Karin Kusama, 2009)Horor smješten u srednjoj školi istražuje mračnu stranu ženskog prijateljstva.


The Captured Bird (r: Jovanka Vuckovic, 2012)Nagrađivani kratki film o maloj djevojčici koju vlastiti crteži kredom dovedu do zastrašujućih nadnaravnih bića, a koji je producirao Guillermo del Toro.
Izvor: FlavorwireNavigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version