NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora
Edward Ashton - Mickey7
crippled_avenger:
Dok sam čitao roman MICKEY7 Edwarda Ashtona, nisam mogao da prestanem da mislim na Predraga Raosa, uprkos tome što sasvim sigurno možemo naći puno američkih SF klasika koji su se bavili ovim temama globalno prepoznatljivije i verovatno pre našeg velikana. Međutim, nešto u ovom veoma uspešnom rukopisu - prodat je za film Bonga Joon Hoa još pre izlaska knjige - podsetilo me je na njega jer je na sličan način uspevao da spoji fascinaciju novumom za uzbudljivom pričom i psihološkim profilom junaka.
Ashtonov roman se bavi budućnošću sličnom onoj iz BRODOLOMA KOD THULE - čovečanstvo je odavno ušlo u fazu kolonizacije drugih svetova. U stanju je da bioprintuje sve, pa i ljude, a ima i uređaje za skeniranje uma. Otud na svemirskim putovanjima postoje "potrošni ljudi" koje posada šalje na samoubilačke misije, a posle ih generiše u bioprinteru i unese im skeniran um, sećanja i ličnost. Glavni junak je Mickey7, sedma inkarnacija Mickeya Barnesa, junaka koji je prihvadio ovaj nezavidni posao bežeći od dugova na jednoj od kolonija, a priča počinje kada on na jednom zadatku ne pogine već se vrati u bazu, gde shvata da je u međuvremenu generisan njegov naslednik. Jednostavno rešenje bi bilo da neki od njih bude ubijen i recikliran ali nijednom Mickeyu se ne umire.
Uporedo sa tim, Mickey7 shvata da bi u sukobu sa zatečenom civilizacijom na kolonizovanoj planeti on možda mogao biti ključ za opstanak ljudi jer izgleda da se tokom njegovih ranijih smrti desilo nešto o čemu ga preživeli nisu obavestili.
MICKEY7 je dinamičan i uzbudljiv roman, stilski rudimentaran i konkretan ali pitak i efikasno ispripovedan. To svakako nije osobina BRODOLOMA KOD THULE, ali osećaj ulaska u neki drugi svet je veoma sličan, samo efikasnije izveden.
Mickey7 je lik sa kojim lako možemo da se identifikujemo. Svet u kome živi je zanimljiv. Priča u koju se upleo je zanimljiva. Psihološka pitanja i prepreke sa kojima se susreće kao junak su uzbudljiva, tiču se identiteta i tretirana su nepretenciozno ali opet ne i nepažljivo.
Bića koja sreće na drugoj planeti podsećaju malo na Koontza i Screamerse, malo i na bube iz Heinleinovih STARSHIP TROOPERSa, i sasvim je jasno da je Ashton veoma obavešten pisac koji zna na koja dela se nastavlja. Svakako da deo tema kojima se bavi dotiče i Orsona Scotta Carda, recimo.
Ipak, ono što on nudi je nov spoj u kom ono što preuzima od velikih prethodnika izvodi kako treba, sa velikom dozom smisla za humor, energije i samouverenosti.
Najavljen je i nastavak romana ANTIMATTER BLUES, tako da postoji potencijal za održivu space operu ovde. Ipak, pošto je u ovom romanu obradio dosta fundamentalnih tema koje se tiču junaka ovog profila i sveta u kome se našao, postoji mogućnost da će eventualni nastavci biti manje supstancijalni.
Truba:
Kolonizacija je u SFu nešto što me najviše privlači i što želim čitati tako da ću paziti nabaviti i pročitati tu knjigu
nažalost predrag raos je puko kao kokica koliko sam pročitao na hvaru je i 2 godine nije izašao iz kuće i sad je u nekom sudskom procesu da ga stave u ludaru
crippled_avenger:
da, veoma tragična sudbina...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Meho Krljic:
O, bože, užasno... Nisam znao to za Raosa.
A ovaj roman zvuči vrlo zanimljivo. I vidim da je osvežavajuće kratak. Rado ću mu dati šansu.
crippled_avenger:
https://m.youtube.com/shorts/KCvK270F_IE
Sent from my iPhone using Tapatalk
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version