NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

Balard, Četvorodimenzionalni košmar

(1/31) > >>

Milosh:
Nisam imao pojma da se neko konačno setio da prevede jednu zbirku Balardovih priča dok nisam spazio ovu knjigu u biblioteci. Izašla je prošle godine, a prevodilac je Novica Petrović koji je uz prevode priča priložio izuzetno zanimljiv (i veoma opširan) esej na temu entropije u Balardovim delima.

Ko ne zna, zbirka obuhvata osam odličnih priča, bez ijednog slabog mesta. Kroz sve se više ili manje istaknuto provlači motiv entropije, izuzetno poetski predstavljen, a po eseju taj motiv je istaknut i u velikom broju drugih Balardovih dela (ne bih znao, čitao sam samo Sudar, u prevodu).

A priče su: Glasovi vremena, Čistač zvuka, Preopterećeni čovek, Vrt vremena, Trinaestoro za Kentauri, Kavez od peska, Osmatračke kule i Hronopolis. Moji favoriti su Glasovi vremena i Kavez od peska, potpuna remek-dela, mada su i ostale odlične. Jedna od najboljih zbirki priča koju sam pročitao, kad je reč o SF-u, a i šire.

Elem... Šta ste čitali od Balarda? Koje priče još preporučujete? Koje romane? Šta kažete na priče iz ove zbirke? Dakle, široka tema, pa kome je do pisanja o tome...

Rose Ann:
Uuuuuuuuuuuu hoću i ja to............
A i Sigi kaže da je to najbolji mogući izbor (btw, pita, kako da poruči knjigu)
Svi, koji ste mu u mogućnosti pomoći  :evil: javite se

Ivan Bevc:
Ne pratis pazljivo forum Milose, pricalo se o ovome...a u decembarskom Yellow Cab-u sam imao i kratku recenziju knjige.

Rose Ann:
Ivane, usmjeri me (link ili slično)

Tripp:
Kolekcija Balardovih prica, The Best of (iz 1978), sa Bardzisovim predgovorom, nanovo je, cini mi se publikovana pocetkom ovoga vijeka i sumnjam da je do danas osvanuo ijedan njegov iole drugaciji best of. Ocigledno je da je vecina stvari u antologiji koju je naveo Milosh uzeta odatle. Antologija sa tim pricama je svakako za preporuku onima koji ga nikada nisu imali prilike citati.  

     Dakako, od toliko njih, tu je i jos jedna izvrsna Balardova zbirka, War Fever, prva u 90-im.

     Roman Potopljeni svet objavljen mu je u Kentauru.

     I, da li je kod nas jos objavjen njegov High-Rise, ili Concrete Island, ili oba, nije ni bitno, uostalom; nijedan nikada nije bio u mojim rukama, mada jesam pao na dupe kada sam cuo da Balardov High-Rise citira holivudski scenograf par excellence, Dzekson De Govia, prilikom komentara na prvom Die Hard dvd-u.
 
     Crash je hardbackovan u hrvatskoj Mladosti, ako me sjecanje dobro sluzi.

     Jos bih izdvojio autobiografske romane Empire of the Sun i The Kindness of Women; sa ovim prvim su, nadam se, upoznati svi sto su gledali Spilbergovu savrseno pristojnu adaptaciju iz '87.

     Ako se ne varam, covjek nikada nije dobio nijednu SF nagradu, a u ove dvije spomenute zbirke, kao sto je slucaj i sa H. Elisonom (autorom najvecma poznatom po pricama), nalazi se samo djelic onoga sto mu sacinjava opus kratke forme.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version