NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

Balard, Četvorodimenzionalni košmar

<< < (2/31) > >>

Ghoul:
ja sam ubeđen da je balard jedan od vrlo uskog kruga tzv. 'SF' pisaca koji će se čitati i u XXII veku (zajedno sa svojim duhovnim srodnikom, w. burroughsom).

divim mu se do imbecilnosti i srce mi plače što u današnjem hororu ne vidim nekoga ko je toliki cutting edge big guy kakav je ballard za SF.

baš kao i u slučaju pomenutog barouza, intervjui s njim su oličenja sušte genijalnosti: to je takav um, takav vizionar, da prema njemu sva ova sića, daleko popularnija u žanru, meni deluju kao dečica zaigrana stvarima koje tek mutno poznaju i o kojima nisu previše ni razmišljala.

za balardofile nezaobilazno je spec. izdanje magazina RE/SEARCH posvećeno u celosti njemu: ne samo što su intervjui i eseji izvrsni, nego je i design korica i iznutrica savršeno balardovski.
isto to, pa još više, važi sa RE/SEARCHovo ilustrovano exclusive izdanje ATROCITY EXHIBITION, experimentalnog pisanija donekle po uzoru na NAKED LUNCH (svakako nije za svačiji ukus, i nije za ne-inicirane: nikako ne počinjati od ovoga ako vas Balard zainteresuje = za te svrhe pogodniji je, npr, POTOPLJENI SVET, atmosferičan nadrealistički postapokaliptički roman).

CRASH je jedna od mojih biblija (iako ga nisam zavoleo na prvi, već tek na drugi pokušaj: ipak balard nije za decu!): imam ga u izdanju koje radko pominje, sa predivnom naslovnom ilustracijom i. kordeja i u solidnom raosovom prevodu (hrvatska verzija mi je bila još dodatni blago-otuđujući faktor i dala je pravi šmek ionako ledenom romanu).

tokom bombardovanja '99. sam iz vojne biblioteke u prištini uzeo CARSTVO SUNCA, ali nije mi baš legao, i ostavio sam ga posle par desetina stranica.
možda nekad, u nekom drugom kontextu…

kratke priče su mu odlične, a izbor u ovom našem izdanju je, ako ne grešim, skoro sasvim prepisan iz zbirke VOICES OF TIME koja se dugo vremena mogla kupiti u IPS-u.
priređivač+prevodilac 4-D KOŠMARA je baja koji je već priredio temat časopisa REČ o entropiji, u kome je izašao esej (ovde priložen kao pogovor) i jedna priča JGB-a. čuo sam dobre stvari o njemu od studentkinje koja je kod njega slušala predavanja na bg anglistici.

na lageru mi stoje CONCRETE ISLAND, HELLO AMERICA, CRYSTAL WORLD i zbirke THE BEST SHORT SF BY BALLARD + pomenuti WAR FEVER i čekaju neko vreme kada ću imati više vremena za čitanje…

PS: čitao sam i njegov COCAINE NIGHTS: to je svakako zanimljiv, solidan roman, ali prilično jednodimenzionalan, netipično jasan, maltene programski, sa jasnim naravoučenijem (što u njegovim ranijim radovima retko biva!)

Mica Milovanovic:
Iako sam čitao većinu toga na engleskom, voleo bih da imam knjigu. Gde može da se nabavi?

Ghoul:
ballard= moderni klasik.
pored njega, još nekoliko sf-ovaca u toru obavezne lektire:

9 August 2006
KIDS 'MUST DO CLASSICS IN SCHOOL'
CLASSIC novels by Jane Austen and Charles Dickens will continue to be the "backbone" of a good secondary education, ministers vowed yesterday.
Education Secretary Alan Johnson promised they would not disappear in any "dumbing down" of the curriculum.
Teachers have been told they must make time for the classics during English lessons.
Mr Johnson said: "Charles Dickens, Jane Austen, George Eliot and Thomas Hardy are a crucial part of our heritage."
Recommended authors on the National Curriculum include the Bronte sisters, Daniel Defoe, Mary Shelley and HG Wells.
JG Ballard, Laurie Lee and Robert Westall are among the modern authors on the list.
Mr Johnson, who is reading children's book Flat Stanley with his son, also urged people to include a literary great in their holiday reading.
He said: "We need to instil a love of books from an early age."

http://www.mirror.co.uk/news/tm_objectid=17531496&method=full&siteid=94762&headline=kids--must-do-classics-in-school---name_page.html

Father Jape:
Konacno se odlucih bolje se upoznati i s njim, no pomalo nesrecno krenuh s The Atrocity Exhibition. Procitah prvu cetvrtinu knjige i odlucih da je ostavljam za sad. Vraticu se neki drugi put.
U medjuvremenu verovatno i poslusati Ghoulova savet glede kretanja s Drowned Worldom i  Crashom.

No, zanimljivo je sto se i na osnovu ovo malo sto sam procitao jasno vidi linija unazad ka Burroughsu i linija unapred ka Gibsonu.  :lol:

P.S. Nisam znao da ga je Novica prevodio. Mada ima smisla, imajuci u vidu da su obojica baje.  :oops:

Berserker:
Moze li stvarno jedan link za 4-d kosmar, sajt izdavaca ili bar neke knjizare gde se moze naci? I moze li neko ukratko da nabaca spisak prevedenih dela kod nas? Znam za Potopljeni svet iz Kentaura, mislio sam da je jedina...Tu je dakle i Sudar, koji nikada nisam video...Jos nesto?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version