NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora
najlošije kentaur knjige
Black swan:
nikako nisam shvatio ove knjige
Nova
Čovek naopako
Kolevka za macu
Četvrto međuledeno doba
opis knjiga Bljak
pošto sam uvidio da komuniciram sa stručnjacima i bogovima SF na ovim prostorima
volio bih pročitati vaše mišljenje o najlošijim kentaur knjigama
Unicorn:
Izvini, ali to shto ti nisi SHVATIO navedene knjige nikako ne znachi da su one loshe. To narochito vazhi za Vonegatovu "Kolevku za macu". Tebi mozhda fali malo teorije SF-a. No, ja ni u ludilu nisam "bog SF-a", a osim toga mislim da je izraz "loshe Kentaur knjige" chist oksimoron, tako da je bolje da poslushash nekog drugog.
Unicorn:
P.S.
Kurt Vonegat nije pisac koji bi se mogao okarakterisati kao pisac SF-a. U svakoj njegovoj knjizi postoje SF elementi, ali teme su opshte. Ako ochekujesh od njega jurnjavu po svemiru ili androide i sl. onda si se zeznuo. Medjutim, SF nije samo to. Razmisli malo o ledu-9 i o tome "shta je pisac hteo da kazhe".
Black swan:
sve gore nabrojane knjige ja imam u svojoj kolekciji
nemam namjeru da ih prodam
čekaju bolja vremena da ih pročitam kada budem stariji i
pametniji
možeš li mi ti reći šta je led devet
možda fitilj za uništenje svijeta (kao A bomba uništi protivnika ali...)
Unicorn:
Jesi li ti prochitao Kolevku za macu do kraja? Mislim da nema sumnje u to shta je led-9 (ni bukvalno - objashnjeno je u knjizi - ni u prenesenom znachenju). Ali sam led-9 nije poenta knjige. On je samo sredstvo unishtenja sveta, posledica zloupotrebe nauke. Vonegat je bio svedok zhestokog bombardovanja Drezdena 1945. godine (u kojem je, kazhu, poginulo vishe ljudi nego u Hiroshimi) i posle toga skoro svaka njegova knjiga kritikuje pravac u kojem svet ide. Ako pokushash da prochitash Hokus pokus (josh jedna njegova knjiga sa nauchno-fantastichnim elementima), zabavice te njegov cinizam, ironija i satira americhkog drushtva. Njegova, kazhu, najbolja knjiga je Klanica pet (govori bash o choveku koji je dozhiveo bombardovanje Drezdena). Medjutim, Vonegata NE MOZHESH chitati samo kao nauchnu fantastiku, tj. da budem precizniji, ne ochekuj od njega uobichajene tehnoloshke gadget-e iz SF romana - vanzemaljce, da :) . Vonegat je pravi primer za tezu da knjizhevnost ne treba deliti na SF i main stream - danas se to preklapa, a elementi SF-a & F-a se vrlo chesto mogu naci u takozvanoj "ozbiljnoj" knjizhevnosti. Zato chitaj SVE shto je dobro, a Kolevka za macu to jeste.
Shto se ostalih knjiga koje si pomenuo, chitao sam sve, ali VEOMA davno. Chetvrto medjuledeno doba mi je bilo "chitljivo" ali ga neshto nisam zapamtio po nechem narochitom, Nove se uopshte ne secam (verovatno zato shto je bila dosadna), a Chovek naopako mi se nije svideo. ALI: sad govorimo o ukusu. To shto ti se neshto ne svidi ne znachi i da nije dobro - jednostavno te nije "pogodilo". Meni je Balardov Potopljeni svet (iz iste, Kentaurove, edicije) bio prilichno konfuzan, ali mi se svidela opisana atmosfera potopljenog sveta, pa po tome knjigu i pamtim. Al` se ne usudjujem da kazhem da je ta knjiga losha. Mi, laici, uvek mozhemo da se izvuchemo na izjavu: " Ja nisam knjizhevni kritichar, meni se knjiga svidela". I da kriticharima ostavimo disekciju, tranzhiranje, kasapljenje i pljuckanje knjizhevnih dela. :lol:
P.S. E, da! Ponekad knjiga ispadne nerazumljivija i loshija kad je loshe prevedena. Nikad nisam uspeo da prochitam Ekovo Fukoovo klatno, jer je prevod bio tako grozan, da je chitanje bilo pravo muchenje.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version