NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > NIGHTFLIER'S BOOKSPACE

Zlatno doba SF-a

(1/22) > >>

Nightflier:
Zlatno doba naučne fantastike je period koji se proteže od tridesetih do pedesetih godina prošlog veka i otvorio je niz tema kojima se naučna fantastika i danas bavi. Pisci tzv. "Zlatnog doba" - Bredberi, Klark, Asimov, Bliš, Vens i Hajnlajn - ostavili su neizbrisiv pečat na svetsku kulturu, a i na dans aktuelne pisce: Stirlinga, Martina, Ejbrahama, da ne nabrajam dalje.

Sve do skora, fantastika u Srbiji bila je gotovo isključivo zastupljena piscima zlatnog doba. Uz neke male izuzetke, jedino je edicija "Znak Sagite" predstavljala čitaocima fantastiku tzv. "Novog talasa", te je samim tim bilo neizbežno da i naši pisci budu pod debelim uticajem "stare škole". Kada pogledam do sada objavljene naslove u "Fantastičnoj biblioteci", čini mi se da je Radmilo Anđelković dete zlatnog doba, dok je Jakšićev "Severnjak" roman koji komotno može da se strpa na policu pored Zelaznija i ostale pisce novog talasa.

Da li grešim?

Svejedno, otvorio sam ovu temu da bih se bavio najznačajnijim piscima zlatnog doba - svakim ponaosob - i time kako su uticali na naše čitaoce i pisce. Voleo bih da se uključi što više iskusnijih članova, koji su se sa ovim piscima susretali na počecima svojih spisateljsko-čitalačkih karijera. RAzlog za sve ovo: pa, svetska fantastika, naročito naučna, vraća se temama i stilu kojima su se bavili pisci zlatnog doba, što znači da te teme svakako nisu izgubile na aktuelnosti.

Boban:
Vraćanje na stare teme meni pre znači da su se nove ideje potrošile ili da nove generacije nemaju toliko mašte.
Prežvakavanje već urađenog da bi se odradilo na drugačiji način je samo nemoć pojedinaca, nikako njihova prednost.

scallop:

--- Quote from: nightflier on 07-05-2009, 20:30:43 ---Da li grešim?
--- End quote ---

Grešiš. Otvori topik "Zlatno doba domaćeg SF", ako smeš. ;)

Boban ima pravo.

Mica Milovanovic:
Takozvani pisci zlatnog doba naučne fantastika sasvim sigurno imaju značajan uticaj na svetsku fantastiku, a samim tim i na domaću naučnofantastičnu scenu. Međutim, taj uticaj ne sagledavaš na pravi način.

sve do skora fantastika u Srbiji bila je gotovo isključivo zastupljena piscima zlatnog doba.

Netačno. Može se reći da je na našim prostorima uticaj takve vrste naučne fantastike kulminirao sa "Kosmoplovom", a da je to već polako prestajalo da bude tako tokom sedamdeestih. SIRIUS, koji počinje 1976. i koji je bio tada ključno mesto za objavljivanje domaće naučne fantastike, već povremeno objavljuje pisce novog talasa, tako da se uticaj oseća i na naše pisce.

Zaista mi nije jasno šta u "Rašanima" može da te navede na to da kažeš da je Radmilo bliži od Jakšića "zlatnom dobu"? Jesi li ih uopšte čitao?Milosh:

--- Quote from: Mica Milovanovic on 08-05-2009, 09:13:32 ---Zaista mi nije jasno šta u "Rašanima" može da te navede na to da kažeš da je Radmilo bliži od Jakšića "zlatnom dobu"? Jesi li ih uopšte čitao?
--- End quote ---

Da, i meni ovo nije jasno, a baš nedavno sam pročitao oba ova romana.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version