NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > NIGHTFLIER'S BOOKSPACE

Pisci na koje smo zaboravili

(1/7) > >>

Nightflier:
Pre neki dan sam shvatio da se u poslednje vreme teže odlučujem da se upuštam u čitanje novih i neproverenih pisaca. U poslednjih nekoliko meseci, a možda i godinu dana, gotovo svaki novi pisac kojeg sam se dohvatio pokazao se razočaravajućim. Uhvatio sam sebe da kad god imam vremena za čitanje vraćam se starim ljubavima. Da li se u poplavi novih zvezda i zvezdica iko seća Zelaznija, Vagnera, Lajbera, Makafrijeve, Nortonove? Čitate li samo nove stvari ili se vraćate piscima i romanima koje ste odavno po sto puta izgustirali?

Джон Рейнольдс:
Pre oko pola godine imao sam lični projekat "povratak ličnim klasicima", pa sam ponovo pročitao "Ja sam legenda", "Planetu sanjara", "Invertirani svet", "Dan trifida", "Smrt trave", "Dr Džekila i g. Hajda"... Bilo mi je zanimljivo, jer su mi danas neke od tih knjiga razočaravajuće, veoma loše čak, dok su se neke održale.

Perin:
Naravno da se vraćam. Čak bih rekao da sam, u poslednje vreme, uglavnom čitao i obnavljao neke stare pisce. Za nove kao da nemam vremena - ustvari, nije da nemam vremena za njih, nego upravo za ta razočarenja koja mahom pružaju novi pisci. Ima to veze i sa obavezama u privatnom životu, koje mi ne dopuštaju da čitam onoliko kao pre, kada mi nije bilo toliko važno da li je nešto kvalitetno ili ne, ako sam mogao to da smlatim za par sati, nije me pogađalo. Ali sad, kad mogu sedmično par sati da uzmem knjigu u ruke....pa, sad je drugačije, sad gledam na to da li je nešto dobro, a ako nije ili batalim ili se vratim starim piscima.

P.S.

Ne volim Mekafrijevu. :D

RedSonja:
Ne znam na koliko matore pisce i njihove knjige misliš, ali evo, recimo
Poezija Alena Ginzberga, Urlik uma,Ko nije čito - ako ste u nekom previše euforičnom raspoloženju ili nemate koncentraciju, nemojte čitati jer neće da vam se svidi i batalićete, a šteta je.
Čitala sam nedavno Žiku Pavlovića, ostavio je solidan utisak, mada sam nakon dve tri stranice planirala da batalim. Ali nisam i nije mi žao.
Imam potrebu da čitam poeziju s vremena na vreme. Listala sam neku antologiju s naslovom Iskrena pesma, većinom francuskih pesnika,ima i domaćih i španskih, Prevera volim, Lorku ne.
Nabokovom se redovno vraćam. Fascinira.
Ruse ne volim da čitam, osim katkad pesnike, Batjuškova i očekivano Mandeljštama(volim Tristiu i Vek)

Ako se u uvodnom postu cilja na one srednjovekovne spise i knjižurine tipa Božanstvena komedija ili kasnije Zaratustra, to i kad sam čitala, čitala sam jer se očekuje i jer spada u klasike. Neko reko. Zaratustru sam morala da ostavim nakon trećeg četvrtog dela, kad je govorio o ratu, ono kao prethodno, uvod i Kako je Zaratustra govorio o knjigama i čitanju i drveću sam i mogla da sažvaćem ali ovo...Nisam baš toliki mazohista.

Dakle, otprilike što se proze tiče naj volim aj da kažem, dvadesete prošlog veka pa na ovamo(ako se izuzme Stendal kojeg čak gotivim, za razliku od npr Dostojevskog), a poeziju volim, eventualno i raniju ali takodje ne previše drevnu il papirusnu.
angel011:

--- Quote from: RedSonja on 25-08-2010, 15:11:55 ---
Ako se u uvodnom postu cilja na one srednjovekovne spise


--- End quote ---

Cilja se na fantastiku. :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version