Jednim delom sam pisao iz glave, onda sam poredio sa tvojom listom a onda sam i gledao šta smo pominjali na ovoj temi. Monster Hunter je na broju 28. The Messenger, avaj, nije ušao u spisak. Bio sam u agoniji oko toga koje metroidvanije treba staviti na ovu listu, na kraju sam superkonzervativno stavio Hollow Knight i Axiom Verge žrtvujući svesno mnogo drugih igara koje su tu zaslužile da budu ali bih se onda ogrešio o mnoge žanrove, a nekako sam se trudio da imam diverzitet i da obuhvatim većinu onoga što sam igrao u smislu žanrova radije nego da idem u dubinu. Naravno, negde nije bilo pomoći pa sam recimo stavio i Dark Souls i Bloodborne i Sekiro (jer nisam mogao da smislim koju od njih bih žrtvovao), ali recimo, od borilačkih igara je bilo mesta samo za jedan Guilty Gear i tu je Street Fighter ispao za proverbijalnu dlaku najviše zbog glupog Capcomovog ponašanja u launch periodu, iako je igra danas izvrsna.
A onda opet, trudio sam se i da ne preterujem sa favoritima po "stranačkoj" liniji, pa tako od Capcoma ima Monster Hnter i Devil May Cry ali sam se svesno uzdržavao da ubacim bilo Resident Evil: Biohazard bilo rimejk Resident Evil 2 iako sam, subjektivno, u tim igrama uživao više nego u recimo Spelunky. Ali sam Spelunky, OBJEKTIVNO, igrao duže nego te dve igre zajedno. A opet, Nuclear Throne, recimo, sam igrao više nego Spelunky i oba resident Evila zajedno pa ga ipak nisam stavio na listu jer sam imao utisak da je bitnije da u nju uđu neki JOŠ važniji roguelite naslovi (Slay the Spire, Spelunky, The Binding of Isaac) pa su pored Nuclear Thronea tu ispali i Dead Cells, FTL i masa drugih rogueliteova. A recimo, umesto FTL tu je Into the Breach iako sam u teoriji i ovde mogao da stavim obe (kad već imam tri Soulsolike Fromove igre plus dve i po Metal Gear igre) nego je tu onda parametar bio da bi bilo previše rogueliteova a da to ne bi reflektovalo moj
stvarni ukus itd. Mislim, ponoviću, ovo je za mene bila agonija. Hteo sam da stavimo još nekoliko danmaku igara pored DoDonPachi i Crimzon Clover ali opet, ispalo bi da sam ja neki ozbiljan bullet hell igrač a to ja, očigledno, nisam pa sam se i od toga uzdržao.
Cupheada sam kupio na Switchu pa će biti odigran kako zakon i običaji propisuju, no, trenutno sam do kolena u Fire Emblemu, pa ne stižem sve.
S druge strane, to što na listi nema Shovel Knighta je čista svinjarija. Zaboravio sam jednu od najboljih igara decenije, koju sam kupio na nekoliko platformi i koja mi se, realno, dopada više nego Spelunky. Eto kakva sam ja budala.
Nioh je meni apsolutno najbolji klon Dark Souls koji sam probao plus ima tu celu divnu folklornu dimenziju pa mi je zato možda draži nego prosečnom igraču.
E, sad, Mass Effect 3 iznad dvojke jeste "objektivno" kontroverzna odluka, ali nema tu tajni, meni je ta igra značajno više prijala, ima i na mom blogu (ako on još postoji) pisanje o obe igre u kojem se vidi kako sam reagovao na jednu, kako na drugu, pa tu ima i obrazloženje zašto mi je trojka bolja (tl;dr prevashodno jer je dizajn borbe vidno bolji i jer je u toj igi BioWare uspeo da stvori utisak da su male čarke na zabačenim planetama koje čine najveći deo igranja zapravo presudne u tom velikom galaktičkom ratu koji se vodi). Između Arkham Cityja i Arkham Knighta jeste vrlo mala razdaljina i dosta sam se premišljao između njih dve, međutim prevladao je Arkham Knight. Vožnja u njemu jeste problematična utoliko što je Rocksteady previše forsirao auto pa ima beskonačno mnogo borbi sa dron tenkovima kojih je svakako moglo da bude manje. Ali Arkham Knight ima ubedljivo najbolje i najdublje dizajnirane stealth i borilačke set pisove, plus pazlovi su najnapredniji u serijalu.
Avaj, sastavljanje ovakve liste mene samo podseti da nisam kompetentan da je sastavljam jer toliko toga bitnog nisam igrao