Author Topic: Igra godine  (Read 112162 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
Igra godine
« on: 02-11-2015, 00:49:08 »
...nešto čitam Mehmetove postove i pisanija (a Meho je zaista sjajan u opisu igara, da se razumemo, te visine ja nikad neću dostići jer, realno, Perin samo igra igre i njegov ulični stil zborenja a bogami i šaranja olovkom nije toliko zanimljiv i dobar) i dođoh na ideju da otvorim ovaj topik pa da raspravljamo onako o tome šta mislimo koja će igra poneti titulu igre godine, ne samo na nekim sajtovima kao što je PC GAMER, Gamespot i tako dalje i tako bliže, nego eto, u ovom kružoku ljudi koji obilaze i sajt kao što je Znak Sagite i njen podforum o igrama. Pa da krenemo:

Iskren da budem, ne mogu se nešto pohvaliti da sam ove godine igrao naslove od kojih boli glava (u pozitivnom smislu). Ako bih izdvojio jedan naslov, onda bi to svakako bio WITCHER 3. Igra ima sve ono što volim kod RPG (a znamo da jedino taj žanr igara i volim, jelte) - dobru priču, dobar, to jest više nego solidan gejmplej, mnoštvo SMISLENIH kvestova, mnoštvo dobrih izbora, malo manje devojaka koje možeš oplesti u plastu sena ali opet dobro, dakle, sve ono što za mene čini jedan dobar RPG. Možda bih ipak hajlajtovao dobar scenario, dobru priču, dakle, ne samo generalno storiju glavnog kvesta, nego i sve ostale storije sporadičnih kvestova koje rešavamo u ovoj igri.

Konstantna frustracija povodom mog nedostatka vremena da se igri posvetim kako treba je donekle ubila doživljaj koji bih imao da sam imao deset dana na miru da se posvetim Witcheru, ali jebeš ga, život melje i ne pita.

PILLARS OF ETERNITY bih takođe izdvojio kao second best game ove godine. Jedan od dražih poklona što sam dobio i u igri sam proveo dovoljno sati da odradim maltene sve kvestove i dođem do poslednjeg levela mojih junaka.

Third best and first in a indie genre je igra Sunless Sea. Iskren da budem, igrao sam je samo nekoliko sati na GOG-u i ostavila je više nego povoljan utisak na mene (jer ima dobru priču, jelte i jer sam već u svetu Fallen Londona neko vreme).

Ostale igre, kao što su Batman, Metal Gear, GTA, Total War: Atila nisam igrao.

What say you?

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
Re: Igra godine
« Reply #1 on: 02-11-2015, 01:21:03 »
Malo sam ja igrao ovogodišnjih igara da bih se usudio da pričam o Igri godine.

Ali, Sunless Sea je jedan od objektivnijih kandidata, rekao bih.

Ne zaboravimo - a ovo će možda zbuniti neke jer je ova igra pristupačna suviše dugo vremena - da je Prison Architect ovogodišnja igra jer je datum izlaska verzije 1.0 bio 6. oktobar. Takodje jedan od objektivnijih kandidata.

Meni su dragi i Renowned Explorers, kao što sam već rekao na nekoj temi ovde, iako se ne sećam kojoj. :cry:
... ever removed.

Father Jape

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 02-11-2015, 08:05:49 »
Ja ću većinu ovih igara igrati naredne godine, ili one tamo... ili nikad. :lol: Tako da...

Znam, uzgred, da će nekim ljudima igra godine biti 80 Days.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 02-11-2015, 08:37:01 »
Takodje, aktuelne igre igram kasnije ili nikad. Ali znam da je gejm of d jir Bloodborne, bez obzira na ps4 ekskluzivnost :mrgreen: :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 02-11-2015, 10:02:12 »
Petronije mudro zbori.

Opet, ja ću ponoviti ono što sam rekao na drugom mestu: "igra godine" je generalno zgodan koncept za industriju, ali za nas kao igrače ne treba da bude ni obavezujući ni bitan. Prvo zato što nemamo ni uvid u "sve" što je izašlo i, drugo, jer nas ni ne zanimaju svi žanrovi.

Tako da je legitimno da je nekome The Witcher 3 igra godine, nekom 80 Days a nekom Rocket League.

Meni su kandidati za sada one igre koje sam već pominjao:

Bloodborne

Metal Gear Solid V

The Witcher 3

Axiom Verge

Rocket League

Batman: Arkham Knight

A do kraja godine ću, prezjumabli poigrati i Pillars of Eternity, Fallout 4 i Yakuza V da bih mogao i njih da uvrstim na spisak kandidata.

milan

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 02-11-2015, 10:14:47 »
A ja sam upravo shvatio da ove godine nisam igrao NIJEDNU igru zbog svojih poslova... :(

Ja nisam vise ni covek, ni gejmer, ni komunista......

Jedino mi ostaje nada da cu za koji mesec, kada pritisak popusti, odigrati Bladborn...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 02-11-2015, 10:20:16 »
Ne treba ni da podsećam da stižu i Battlefront i Rise of the Tomb Raider. Dakle već samo u AAA kategoriji će biti žestoka i krvava borba.

A Bladborn, Milane, taman možeš da igraš zajedno sa DLCjem koji će do tada izaći  :-| :-| :-| :-|

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #7 on: 02-11-2015, 11:09:56 »
Da, pa, Mehmet je u pravu da je termin igra godine širok za ovaj forum, ali reko, da prozborimo koju ipak...

A Rise of a Tomb Rider željno očekujem. Igra stoji bookmarkovana na Chromeu, kao jedna od igara za preorder u jednom trenutku, ali kad ne znam hoće li ista uopšte izaći za PC...

Sent from my Samsung Galaxy Note 4

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 02-11-2015, 11:19:14 »
Ma, hoće, samo verovatno ne u isto vreme kad i za Xbox One.

Apropo igre godine i naših ukusa - teško da ćemo tu imati konsenzus na forumu, što zbog ličnih ukusa, što zbog platformskih ograničenja. Na primer, Bloodborne smo ovde igrali samo n00dle i ja jer je ona PS4 ekskluziva. Metal Gear Solid V sam igrao samo ja (iako ona postoji i za Xbone i za PC) jer tradicionalno ovde ne postoji neko veliko interesovanje za MGS serijal. Arkham Knight sam opet igrao samo ja jer je igra povučena iz prodaje na PC-ju zbog loše optimizacije. Monster Hunter 4 sam igrao samo ja jer je to 3Ds ekskuziva. Axiom Verge i Rocket League sam opet igrao samo ja - iako obe igre postoje i na Steamu - jer su članovi ZS više skloni nekim drugim žanrovima. Opet - ja ne igram ni MOBA igre ni vožnje (sem malo brljanja po DriveClubu koji je PS4 ekskluziva i Mario Karta 8 koji je Wii U ekskluziva a ja sam ovde jedini sa tom konzolom) i, zbog nedovoljno slobodnog vremena sklon sam da igram 3rd person akcione igre na konzoli i, eto, nisam još odigrao ni Pillars of Eternity koji sam kikstartovao sa 30 dolara. Onda, Linkin ne igra skoro ništa sem epizodnih avantura i Diabla. Neomeđeni neće ni da pipne nešto što nije tradicionalni kompjuterski RPG. I tako dalje.

Tako da, nećemo se složiti. Ali možemo da ćaskamo!

(Da ne pominjem da počinjem da igram SOMA čim završim MGSV)

neomedjeni

• 3
« Reply #9 on: 02-11-2015, 18:51:27 »
Neomeđeni neće ni da pipne nešto što nije tradicionalni kompjuterski RPG. I tako dalje.

Prljava podmetačina. Koliko ove godine sam igrao FF VII. Satima.

Inače, premda nisam imao priliku da je igram, verujem da je Witcher trojka dostojna titule igre godine. Uprkos mnogim lepim stvarima koje je AoD doneo, uprkos tome što sam spiskao oko 300 sati u PoE, iz onoga što sam pročitao stekao sam utisak da su Poljaci uspeli u onome što nijednoj firmi ranije nije uspelo - da kreiraju ogromni open world RPG koji funkcioniše uprkos tome što je... open world.

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #10 on: 02-11-2015, 19:13:18 »

Tako da, nećemo se složiti. Ali možemo da ćaskamo!

Naravno! A, na kraju dana, možemo da prozborimo koju o izborima tih famoznih sajtova za gejmere!!!

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #11 on: 02-11-2015, 22:55:53 »
Pa vi već stavljate na spisak igre koje nisu ni izašle, a kamoli da ste ih igrali! :o

Tomb Rider, Fallout... I šta će jadni Fallout ako bude samo jako dobar, ali ne i najbolji? :cry: Podbacuje očekivanja? Unapred veštački iskonstruisana, ali ipak očekivanja.

Možda bi trebalo da napišem duži tekst zašto smatram Prison Architect značajnijom (video-, ne role-plejing) igrom od Witchera 3, koga nisam igrao, ali sam dovoljno čitao o njemu? Ovaj drugi je možda i RPG godine, ali to je samo jedna cifra - RPG 2015! Doći će i 2016, 2017, itd. Inkrementalna promena ne znači mnogo kada se gleda istorijski. S druge strane, "značajniji" ne znači isto što i "bolji", tako da je odgovor na podrazumevano pitanje iz naslova teme stvar perspektive, tj. da li ste samo ekstremno subjektivni i merite samo lično zadovoljstvo ili uzimate u obzir širi skup elemenata - talase koje odredjena igra šalje kroz medijski etar, uticaj na developere i fanove i sl. Što reče Mehmet na početku: korisna kategorija za merenje dešavanja u industriji.
... ever removed.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 02-11-2015, 23:08:42 »
Pa, ne pominjem Fallout, Tomb Rider i Battlefront tek tako. Ima indicija da će biti valjane. Naravno, ovde stvarno MNOGO toga zavisi od ličnih ukusa i afiniteta. Recimo, Neomeđeni bi sad da se pobije jer je igrao Final Fantasy VII "satima". 4,4 sata, konkretno, kako veli Steam. U poređenju sa, čekajte da vidim...

...

243 sata Pillars of Eternity (dok ovo kucam i dalje je igra), 237 sati Divinity OS ili 112 sati Age of Decadence koju ima manje od dve nedelje, jelte.

Dakle, Neomeđeni ima jasan fokus i to je legitimno i osećao bih se sasvim uzaludno da pokušavam da ga ubedim kako je baš Yakuza V igra godine. Ili Bloodborne for that matter. Čovek zna šta voli i traži u igrama (godine) i zna da toga nema u ovim igrama.

Kao što meni, uz najbolju volju Forza ili DriveClub ne bi mogli da budu igre godine iako bih mogao intelektualno da pojmim zašto su to fenomenalne vozačke igre. Čak i da ih igram. DriveClub sam i igrao, ima na mom JuTjubu materijalni dokaz za to. Ali klasičan vozački žanr zaista nije dovoljno visoko na listi mojih interesovanja..

Što je sasvim u redu. Mislim da su razlike između Divinity: Original Sin i Rocket League suštinski dosta veće nego što su razlike između deset najboljih romana godine po izboru bilo koje novine ili, čak, deset najboljih filmova godine. Igre imaju radikalno drugačije zahteve od svojih potrošača pa će tako nekome CYOA biseri poput 80 Days ili The Yawhg biti potpuno na srcu a ostaće leden prema Nuclear Throneu ili OlliOlli i obrnuto.

A to bogatstvo ovog medija je nešto što treba intenzivno negovati.

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #13 on: 02-11-2015, 23:44:17 »
Pa, ne pominjem Fallout, Tomb Rider i Battlefront tek tako. Ima indicija da će biti valjane. Naravno, ovde stvarno MNOGO toga zavisi od ličnih ukusa i afiniteta. Recimo, Neomeđeni bi sad da se pobije jer je igrao Final Fantasy VII "satima". 4,4 sata, konkretno, kako veli Steam. U poređenju sa, čekajte da vidim...

...

243 sata Pillars of Eternity (dok ovo kucam i dalje je igra), 237 sati Divinity OS ili 112 sati Age of Decadence koju ima manje od dve nedelje, jelte.

Dakle, Neomeđeni ima jasan fokus i to je legitimno i osećao bih se sasvim uzaludno da pokušavam da ga ubedim kako je baš Yakuza V igra godine. Ili Bloodborne for that matter. Čovek zna šta voli i traži u igrama (godine) i zna da toga nema u ovim igrama.

Kao što meni, uz najbolju volju Forza ili DriveClub ne bi mogli da budu igre godine iako bih mogao intelektualno da pojmim zašto su to fenomenalne vozačke igre. Čak i da ih igram. DriveClub sam i igrao, ima na mom JuTjubu materijalni dokaz za to. Ali klasičan vozački žanr zaista nije dovoljno visoko na listi mojih interesovanja..

Što je sasvim u redu. Mislim da su razlike između Divinity: Original Sin i Rocket League suštinski dosta veće nego što su razlike između deset najboljih romana godine po izboru bilo koje novine ili, čak, deset najboljih filmova godine. Igre imaju radikalno drugačije zahteve od svojih potrošača pa će tako nekome CYOA biseri poput 80 Days ili The Yawhg biti potpuno na srcu a ostaće leden prema Nuclear Throneu ili OlliOlli i obrnuto.

A to bogatstvo ovog medija je nešto što treba intenzivno negovati.

Da, da. Recimo, kad smo već kod igara koje retko ko igra na ovom forumu, pa, ako pogledamo MOJ Steam akaunt, najviše sati sam proveo u...

FOOTBALL MANAGERU.

I meni je ta igra sjajna, da se razumemo - naravno, sve te verzije svake godine što izlaze donose tek malo novih stvari, ali sama premisa i mikromenadžment u igri je prava navlakuša. Ali, eto, verujem da Meho uopšte ne vidi smisao igranja takve igre (izvini Meho, samo te navodim kao primer, možda i verovatno grešim) jer on možda ne posećuje kladionicu svake subote i nedelje, ne gleda utakmice itd, itd, što su svakako bitni preduslovi za igranje (to jest ljubav prema) ove igre.

Itd, itd...

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #14 on: 03-11-2015, 00:21:05 »
Imam sličan stav prema vožnjama (kao Meho), ali, ipak, kada bi se pojavilo nešto tipa Wipeout za naše doba, ili Mario Cart, svaki igrač iole širih sklonosti bi trebalo da obrati pažnju... držim.

Čudno mi je da vidim 80 Days na ovoj temi - ne mogu da se naviknem da spada i u ovu godinu, toliko često sam je gledao na listama iz prethodne. Mada svakako spada u centar mog domena interesovanja.
... ever removed.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 03-11-2015, 00:29:56 »

Imam sličan stav prema vožnjama (kao Meho), ali, ipak, kada bi se pojavilo nešto tipa Wipeout...

Uf, wipeout sam prasio nocima i danima u adolescenciji, jos kad odvalis zvuk a u pozadini propellerheads, chemical brothers, prodigy...ogroman multiplejer potencijal bi imala danas. Nego sta ti je to prison architect?

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #16 on: 03-11-2015, 00:44:18 »
To ti je kad ubaciš druga neomedjenog u sobu i kažeš: "Od sada igraš samo tabačine!""Na Plejstejšnu!""Ha-ha-ha!"

>:D
... ever removed.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #17 on: 03-11-2015, 00:49:43 »
http://store.steampowered.com/app/233450/

Simulacija zatvora, sa retro grafikom, ali mnogim zanimljivim elementima, koja je bila u Early Accessu pitaj boga koliko...
... ever removed.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #18 on: 03-11-2015, 06:55:11 »
Ali, eto, verujem da Meho uopšte ne vidi smisao igranja takve igre

Pa, zapravo, kad sam bi mlađi dosta sam igrao Football Managera, tamo negde između osmog razreda i početka fakulteta smo svi mi to vrlo ozbiljno igrali, čak su mi neke od najlepših uspomena za igre vezanih upravo o ovoj igri, kada bismo se preko raspusta skupili oko Komodora 64 i televizora u trpezariji pokojnog mi najboljeg druga Željka i provodili po ceo dan vodeći klub kroz engleske lige, od četvrte divizije sve do Premier lige... Naravno, igra je u to vreme bila mnogo svedenija od onog što su menadžerske simulacije danas.

Što se vožnji tiče, da, WipeOut ili Mario Kart su igre koje igram potpuno nezavisno od mog generalnog neinteresovanja za vožnje. Prošle godine sam na onoj drugoj temi i proglasio Mario Kart 8 za moju igru godine - ispred Dark Souls 2, Bayonette 2 ili Shovel Knighta...

Prison Architect sam igrao još u Early Accessu i samo mi treba malo vremena da ga sada zaigram kako valja...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #19 on: 03-11-2015, 08:11:46 »
Taj prison architect mi se vec svidja.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #20 on: 03-11-2015, 12:57:47 »
O Zatvorskom arhitekti ćemo više na posebnoj temi, da ne zagušujemo ovde.

Kerbal Space Program? Elite: Dangerous? (Ovo verovatno ne, ali jel' moguće da se niko nije navukao?) Heroes of the Storm? Invisible Inc?
... ever removed.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #21 on: 03-11-2015, 13:28:41 »
Da, KBS deluje kao jedan od jakih kandidata. Ljudi koji to igraju su opsednuti.  Ja to još nisam kupio. Skupo mi je da pazarim po toj ceni igru za koju znam da me neće dočekati ljubazno i da će zahtevati od mene inženjerske sposobnosti za koje mi je pet godina neuspelog studiranja TMF-a već pokazalo da mi nedostaju. Ali hoću jednom.

Elite: Dangerous pripada, zvanično, prošloj godini, izašla je polovinom Decembra. Mada naravno da bi došla u obzir. Ali mislim da je niko među nama nije igrao. Ja nemam preteranu želju da je igram jer mi je i u originalnoj Eliti letački model bio preblizu "realnosti" da bi to meni bilo dovoljno prihvatljivo.  :lol: :lol: :lol: Mislim, nije problem u igri, nego u meni, to oću da kažem, deluje mi kao nešto previše blizu pravog rada.

HoS bi mogao da bude kandidat. Ja tu, razume se, imam problem što se ne usuđujem da uopšte uđem u MOBA žanr, mada bi HoS verovatno bio moj prvi izbor ako bih se usudio. Vele da je prijemčivija za skrabove od drugih, etabliranih MOBA naslova.

Invisible Inc. sam kupio još u Early Accessu, poigrao, video da je do jaja ali da ću čekati da izađe zaozbiljno i nisam stigao da joj se vratim. Ali uz Prison Architect, Undertale i Her Story stoji kao jedan od najjačih indi kandidata.

Uzgred, problem sa malim brojem prodatih kopija Wii U konzole znači i da će teško biti da se Splatoon kandiduje za igru godine.  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #22 on: 03-11-2015, 17:54:50 »
Ah, da, Splatoon! Zaboravio sam na njega dok sam razmišljao šta bi sve moglo da se predloži. Pucačina godine? Napraviti listu po žanrovima bi bilo pravednije, valjda.

Inače, predosećaj za Elitu te ne vara - jeste suviše nalik na pravi rad, sudeći prema nekim utiscima koje sam čitao. Recimo, u nekoliko sati igranja može da se zaradi 100 kredita, što je prilično skromna suma. Kao što već rekoh, Rebel Galaxy je vrlo nalik Eliti, ali strimlajnovanoj i bez tih nepotrebno zamornih deonica. Mada, u borbi je brod vezan za jednu ravan (= 2D), pa to može nekima da smeta, u odnosu na pun 3D spektakl koji nudi Elita.
... ever removed.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 03-11-2015, 19:35:43 »
Da, Elita je uvek imala taj element simulacije (svemirskog) letenja pa zato Rebel Galaxy ne može potpuno da je zameni. Moja neka maštarija je da će No Man's Sky biti Elite-za-nas-lenje ali dokaz je, kao i obično u pudingu, a puding neće pre Juna...

neomedjeni

• 3
« Reply #24 on: 03-11-2015, 19:46:47 »

...

Tačno sam znao da ćeš da mi prebrojiš sate. Ali ZNAO. Sreća te GOG nije zabeležio koliko sam vremena potrošio na NWN2.

And for the record, FFVII mi je još instalirana na kompu!!! Malo li je?!!!!

To ti je kad ubaciš druga neomedjenog u sobu i kažeš: "Od sada igraš samo tabačine!""Na Plejstejšnu!""Ha-ha-ha!"

> :-D

Ovo "Ha-ha-ha!" kažem ja, jel tako?  xdrinka

Uzgred budi rečeno, u mladosti sam razvaljivao Street Fighter dvojku, a Soul Blade sam prešao sa svim likovima...  :evil:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #25 on: 03-11-2015, 20:23:09 »
Neomeđeni od pre dve decenije bio je opasan šmeker. Neomeđeni danas je... pravnik  :lol: :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

• 3
« Reply #26 on: 03-11-2015, 20:42:06 »
Volim da se tešim kako sam žrtvovao svoju sreću kako bi svet postao bolje mesto. Ponekad i poverujem u to.  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 03-11-2015, 23:41:14 »
Tvoja žrtva neće proći nezabeleženo. Dok je Sagite, trajaće i sećanje na nju!!!!!!!!!

Uzgred, SOMA, rođaci!!!!!!!!!!!

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #28 on: 04-11-2015, 00:03:18 »
Da, pala mi je na pamet, ali nisam se potrudio dovoljno da je istražim, a kamoli odigram.  :cry:
... ever removed.

Tex Murphy

• 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #29 on: 04-11-2015, 16:07:23 »
Volim da se tešim kako sam žrtvovao svoju sreću kako bi svet postao bolje mesto. Ponekad i poverujem u to.  :lol:

Don't we all? :-(

neomedjeni

• 3
« Reply #30 on: 04-11-2015, 16:16:23 »
Možda se u tome krije najveća tragedija.  :cry:

milan

• 4
  • 3

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #32 on: 14-11-2015, 12:09:26 »
Tu osnovnu listu najboljih igara je mogla moja pokojna baba na napravi na osnovu hajpa. Čekam šta će RPS da kaže, pošto su oni prilično trezveni.

Obviously, I’d never trust her opinion on anything ever because, as I’ve mentioned before, she also loves Doom 3.

... ever removed.

Father Jape

• 4
  • 3
« Reply #33 on: 14-11-2015, 12:11:26 »
She? Loves Doom3?
Đe je Harvi da ga ženimo?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #34 on: 14-11-2015, 12:14:36 »
Ta rečenica je stavljena kao monumentalni dokaz njihovog kredibiliteta.  xjap Neko od njihovih pisaca je to rekao za svoju sestru - mislim da je bio Adam Smith - dok su pričali o novom Falloutu, kojim nisu nešto raspamećeni.

No, RPS je samo za PC igre, tako da treba čuti i drugu, konzolašku stranu.
... ever removed.

Tex Murphy

• 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #35 on: 17-11-2015, 01:37:16 »
Tu osnovnu listu najboljih igara je mogla moja pokojna baba na napravi na osnovu hajpa. Čekam šta će RPS da kaže, pošto su oni prilično trezveni.

Obviously, I’d never trust her opinion on anything ever because, as I’ve mentioned before, she also loves Doom 3.

Доом 3 је есенција квалитетне пуцачине, атмосфере, хорора и савршеног гејмплеја. Ко не воли ту феноменалну игру, тај нема појма са животом.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #36 on: 17-11-2015, 02:04:34 »
Mislio sam da pričamo o igrama, ne o životu...

Ali stvarno, "perfektna pucačina" i "perfektna atmosfera" stoje u raskoraku. Prilično velikom. Kao kad bi rekao da je Aliens remek-delo akcije I atmosfere.

No, većina Doom-ova zaista ima istorijsku vrednost. Tehnološku vrednost u datom trenutku. Nostalgičnu vrednost danas...
... ever removed.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #37 on: 17-11-2015, 05:57:29 »
Ako sam te dobro razumeo, pucačke igre nemaju atmosferu? Tj. jedno isključuje drugo? Šta je uopšte "atmosfera", može li se rečima tačno definisati? Ja imam nešto u glavi čime definišem atmosferu u igrama i po tim kriterijumima, mnoge pucačke i uopšte akcione igre je imaju, zato pitam...

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #38 on: 17-11-2015, 07:14:13 »
Ma, mogu je imati, naravno, ali nikad onako upečatljivu kao "avanturističke" igre: Ico, Silent Hill, Super Metroid, Myst, itd, itd. Jer akcija zahteva brzinu, a atmosfera, tj. emotivno "zračenje" koje asimiluje igrača u okruženje ili dešavanja, zahteva sporost da bi bila efikasna.

Imamo, naravno, i Bioshock, koji neosporno ima upečatljivu atmosferu, ali bi se moglo diskutovati koliko je uspešan kao pucačina.

EDIT: Problem je što Harvi hoće da označi Doom 3 kao VRHUNSKI primer i jednog i drugog.
... ever removed.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #39 on: 17-11-2015, 08:35:46 »
Moraću da se ne složim sa tobom, ali moguće da je to subjektivna stvar. Smatram da svaka vrhunska igra mora imati tu famoznu "atmosferu" na visokom nivou. Sećam se da sam sa nekim živim protvnicima nba2k bukvalno igrao stojeći, ili max payne, još bolji primer prvorazredne akcije/pucačine i atmosfere. Biće da tebe bolje "rade" spore igre :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #40 on: 17-11-2015, 08:52:58 »
Ok, neću da odbacim to što kažeš, jer se kaže i za sportski meč da ima atmosferu, ali, ja ovde više shvatam taj termin kako se upotrebljava u muzici ili arhitekturi.

Samo da znaš, mene radi i brzina. ;) Ali to nema veze sa atmosferičnošću.

Čak nisam ni hteo da ulazim u to da je Doom 3 danas loša igra po svim kriterijumima.

... ever removed.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 17-11-2015, 10:57:02 »
Ovde uvreda uvredu stiže, jebote  :lol: Doom 3 SVAKAKO nije revolucionarni produkt kakvi su bili prva dva Dooma ali je imao solidnu ambiciju i jedan deo te ambicije ispunio. Nije u pitanju ni najbolji šuter generacije niti najbolji šuter godine u kojoj je izašao (jer su u istoj izašli i Far Cry, Half-Life 2 i Chronicles of Riddick), ali ne bih otišao toliko daleko da kažem da je loš "po svim kriterijumima". A ima i atmosferu, gaddemit.  :lol: Ono gde je Doom 3 NEPOBITNO bio slabiji od svojih vršnjaka je starinski pristup dizajnu (monster closets) i inisistiranje na mraku, što su sve ostale tri velike FPS igre te godine elegantno zaobišle i unapredile (Far Cry sa svojim otvorenim prostorima, HL2 sa svojom perfektno tempiranom naracijom, Riddick kombinovanjem RPG-a, brawlera, šunjačine i čistolrvne pucnjave), ali bio je atmosferičan. 

Što se tiče generalno atmosfere u šuterima, meni pogotovo FPS igre načelno imaju predispoziciju da kreiraju atmosferu već time što se odvijaju iz rakursa protagoniste. Ali opet, možda je to samo moja inklinacija tome da se osećam "imerzovano" kad gledam kroz oči glavnog lika. Hibridne igre poput Deus Ex ili Thief ili System Shock 2 svakako imaju jaku atmosferu, ali i čistokrvne pucnjave - Doom, Half-Life, Quake i njihova deca - imaju atmosferu koje se sećam bolje nego tlocrta mapa.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #42 on: 17-11-2015, 11:40:47 »
Zanimljivije mi je da odgovorim - ili da pokušam da odgovorim - na pitanje šta je "atmosfera" u igri nego na pitanje da li je raspali Doom bio dobra igra.  :twisted: Prvo, generalno je relevantnije pitanje, a drugo, Dooma 3 se jedva i sećam - osim frustracije nekim zamislima. Ne straha, frustracije. Međutim, da je bilo posebno dobrih elemenata, držim da ih ne bih zaboravio. Uostalom, Meho, ti ništa više nisi rekao od "bio je solidan" na više različitih načina. S druge strane, nisam ni ja uputio na detalje, ali evo vam Kobet, pa čitajte. Ili oćete Čika? Ili ove sa RPS-a? Nemojte da me mučite da tražim... Edge mu je dao 7 u ono vreme, kad je ovaj izašao, a, pod jedan, Edge je uvek bio pomalo grafička kurva (no insult intended!), a pod dva, vreme nije bilo ljubazno prema Doomu 3.

Što se tiče ovog drugog, reći da igra ima atmosferu mi liči na misao da igra ima narativ! Ova igra čak ima i mehaniku! Nije poenta u tome, već ta "atmosfera" mora da se ističe - u odnosu na druge elemente igre, kao i u odnosu na druge igre - da bude vredna pomena. Ne poistovećujem atmosferu sa "imerzijom". Šta, pa onda svaka igra za Okulus rift ima neviđenu atmosferu! "Sense of place"? Na neki način, da, ali ne kao osećaj da je igrač fizički upleten u neki drugi prostor i vreme, jer nijedno od toga ne mora biti dobro dizajnirano. Limbo ima atmosferu. Jebeš Doom 3.

Dakle, sense of place kroz emocije i empatiju, ne kao formalno "biti tu".

... ever removed.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #43 on: 17-11-2015, 11:59:14 »
Ne bih se ja nešto mnogo prepirao, ali sam Doom 3 baš zapamtio na ime atmosfere. Sam gejmplej je bio neretko frustrirajući, naravno, zato i naglašavam da je igra pristojnjikava ali me je zabolelo ovo "loš po svim kriterijumima". id su na ovoj tački naše moderne istorije već bili firma koja je zaostajala za krivuljom evolucije FPS žanra (kasnije je ovo nepobitno potvrđeno kroz Rage) ali je njihova tehnološka izvrsnost, uparena sa ambicijom da se Doom 3 pretvori u "survival horror sa pucanjem" imala efekta. Kombinovanje tehnološkog i organskog, masivnih mašina i fantastično izrenderovanih velikih prostora sa teskobnim, skučenim prostorima i prenaglašenim ali efektnim audio-dizajnom, sve to u endžinu koji je senke, fiziku i bump-mapovanje radio na do tada neviđene načine dalo je Doomu 3 ako ništa drugo a ono intenzivnu atmosferu. Naravno da poštujem da je ona možda bila narušena atavističkim pristupom programiranju neprijateljske AI, ali Doom 3 je jedna od retkih igara gde sam odmah po završavanju kampanje krenuo iz početka i opet je doterao do kraja, prevashodno na ime atmosfere. E, sad, fakat je daje taatmosfera izazivala pre svega "fight or flight" reakciju u meni, dakle, Doom 3 ne pretenduje na kompleksnost emotivnog risponsa jednog Silent Hill ili, čak, Black Ops: The Line, ali horor je ionako žanr gde se fokusiranje na uski spektar emotivnih reakcija ne posmatra nužno kao nedostatak.

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #44 on: 17-11-2015, 17:42:54 »
U istoj godini kad sam igrao Doom 3, igrao sam i Far cry i originalni Half life (cak ne ni dvojku, nego starog keca). Koliko se detaljno secam Far cry-a i Half life-a, nasuprot tome od celog secanja na bledunjavi Doom ostalo mi je samo to da je imao neku dobru grafiku, i par precep-momenata koji su ipak bili uzasno klisetizirani, al kolko tolko zabavni. Dakle, jad i beda od igre, gde grafika vadi stvari prvih par nivoa, dok sve to ne dosadi i onda se igra cisto po automatizmu. Jbg, njegova nesreca je da je izasao u godini kad je izasla bar jos jedna legendarna pucacina koje je preokrenula osnove zanra (misim na Far cry naravno) a da je on, osim grafike, prosto bedan na svim ostalim poljima. Sta da se radi.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #45 on: 17-11-2015, 17:51:06 »
prosto bedan na svim ostalim poljima

:cry: :cry: :cry: :cry:

Ali... atmosfera.  :(

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #46 on: 17-11-2015, 19:21:25 »
Ali... atmosfera.  :(

Uglavnom metan i ugljen-monoksid.  :lol: Neizdrživo!

Nostalgija?

... ever removed.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 17-11-2015, 19:24:54 »
Nikako. Pristojna je to igra.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #48 on: 04-12-2015, 03:02:55 »
U pola tri po našem vremenu počinje živi prenos za The Game Awards 2015. Znam da većina forumaša aktivnih na delu o igrama tada uveliko spava, ali eto.

Utiske za ono što se naziva Videogaming's Biggest Night pišem sutra. (Mada, ovo je poput Oskara: ne treba shvatiti suviše ozbiljno, ali bi svi voleli da pobede njihovi favoriti.)
... ever removed.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #49 on: 04-12-2015, 06:23:20 »
Igra godine je The Witcher 3. Gotovo očekivano. Ostatak sutra (tj, kalendarski, danas), kad se odmorim i malo saberem misli i utiske.
... ever removed.