STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > ILUSTRACIJE

Treba mi pomoć...

(1/5) > >>

Petronije:
Pravim sa detetom neke crtaće, pa mi treba alat kojim bih brzo i bezbolno posle skeniranja crteža selektovao razne objekte, tipa drvo, kuća, vitez, zamak, i zatim ih tako isečene negde čuvao, i slagao u scene na takođe nacrtanoj i skeniranoj pozadini. Ovo mi je palo na pamet jer je crtanje svakog "frejma" ispočetka nepraktično. Znam da fotošop sve to može, ali trenutno nisam u mogućnosti da studiram masivne tutorijale dok ne nabasam na ovih par funkcija i alata koji su mi potrebni, a sve što znam u PS je da selektujem, i tu mi je kraj. Ako sam ipak osuđen na njega, pomogle bi mi i neke smernice, na primer koji su mi alati potrebni za to, daje ću se snaći. Ili, kao što rekoh na početku, neki programčić koji bi to elegantno rešio. Svaka pomoć je dobrodošla.

Scordisk:
E, znam da sam hteo na ovo da odgovorim, pa sam zaboravio, a u slučaju da nisi do sada neko rešenje našao, mogu da ti ponudim moje: mada, odmah da kažem, ja se u fotošopu snalazim ko kromanjonac u nuklearnoj elektrani. Ali, pazi ovako:

Kada skeniraš crtež, i otvoriš ga u fotošopu, imaš alat po imenu magick wand, a u tom odeljku alata, takođe imaš i quick selection tool:
Oba ti služe sa selektovanje. Sa čarobnim štapićem možes selektovati linije, ili objekte koji se nalaze u okviru zatvorene linije. Quick selection ti je mnogo grublji alat, s njim možeš veće površine da selektuješ. E, jednom kada si to uradio, možeš s tim manipulisati kako hoćeš (da ga povečavaš, smanjuješ, rotiraš, menjaš: Edit - Transform - pa biraš šta ti treba). Ako želiš da pomeraš top što si selektovao, i čak da preneseš u drugi dokument, da ti se kiseli za kasnije, koristi ovaj alat:
Nadam se da će ti biti od neke pomoći, i srećno!
 

Petronije:
Nisam ništa radio, eno mi skenovi čuče na hdd -u. Znam da selektujem, ali ne znam šta dalje. Upravo to mi treba, da selektovani objekat izdvojim kao poseban dokument, pa da ga kasnije obrađujem i uklapam. Probaću ovo, hvala ti puno.

Scordisk:
E, nema na čemu. Kada ga selektuješ, onda je lako - klikneš i povučeš, možeš da ga šetaš po listu, a možeš i da ga prevučeš u drugi dokument. A ako se baš sa animacijom zezaš, ima program jedan što mi ga je ratiger poslao, ali moram prvo da ga iščeprkam, da vidim kako se zove...

Petronije:
Ma animacija (ako se tako uopšte može nazvati) je najmanji problem, tu se samo ređaju sličice, eventualno neka tranzicija ili zvuk ubaci, i odredi njihovo trajanje. Koristim neki Movavi video editor, ali svi su oni slični i relativno jednostavni. Veći mi je problem ta priprema i obrada sličica, uglavnom jer nemam vremena da se posvetim učenju fotošopa.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version