STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > ILUSTRACIJE
Charles Lipka (Šarl Lipka) ( =Koro Otei) (1901-1976)
Mica Milovanovic:
Elem, u jednom predratnom hrvatskom časopisu (Cinema) kasnih tridesetih godina, pored nekoliko domaćih pokušaja SF priča, objavljena je i priča Tuan Ma (nepotpisano, sa napomenom "pripovijest iz stare Kine". Ono što mi je privuklo pažnju su bile ilustracije, koje nisu bile klasične ilustracije, već je priča više ličila na ono što bismo danas zvali grafičkim romanom. A ilustracije su bile prilično hororične... S obzirom na to da je ovo najbesmisleniji forum za kačenje slika probaću da prikačim dve da vidite kako to izgleda...
Neke su bile potpisane sa Otei, tako da sam googlanjem došao nečega što je ljubiteljima horora i nemačke književnosti poznato, a to je prvi časopis u Nemačkoj, a verovatno i šire, koji je objavljivao pretežno horor prozu.
Da se ne pravim pametan, evo kratkog sažetka sa interneta:
Der Orchideengarten is a legendary German supernatural horror magazine, published from January 1919 until November 1921.
Founded four years before the iconic American magazine Weird Tales launched in March 1923, Der Orchideengarten is considered to be the first fantasy magazine. Published after the First World War when German art was at its height of decadence and debauchery, the magazine included a wide selection of new and reprinted stories by both German-language and foreign writers ranging from suspense and terror to crime and the eerily-erotic.
Par ilustracija u tom časopisu uradio je i pomenuti Koro Otei, tada još veoma mlad. Evo jedne od njih...
Tijana Tropin je pretražujući nemačke izvore, došla do pravog imena ovog ilustratora.
U pitanju je Šarl Lipka, a neki njegovi radovi se nalaze i u Muzeju fanatastike u Beču. Na jednom sajtu sam našao da je bio arhitekta po zanimanju...
Meho Krljic:
Zaista je groteskno. Vrlo hororično, da.
Boban:
On je Lavkraftov savremenik i da je Lavkraft bio u prilici da upozna njegov rad sigurno bi ga stavio na listu omiljenih.
Ali izgleda da ne postoji nikakva monografija njegovih radova, sve što se može naći su pojedinačni crteži i slike iz raznih kolekcija na raznim aukcijama.
Mica Milovanovic:
Ma, i naš je bio savremenik... :-)
Nije neka preterana cena za ovako lepe crteže.
Verovatno bi se našlo po bečkim antikvarijatima...
Meni su se mnogo dopali.
Boban:
Lipka jeste samo deset godina mlađi od Lavkrafta, ali pitanje je u kom periodu svog života je radio. Ovakvi izvitopereni svetovi izmešanih prepoznatljivih i nadrealnih elemenata su opčinjavali lavkrafta kod drugih autora, ali u to vreme slabog protoka informacija nije to moglo da stigne do njega ako nije objavljivano po nekim časopisima koje je pratio.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version