STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > CRTANA POČETNICA
'Praznina' by G.L.
Giovanni Larsson:
Zdravo,
Hm, dakle... Predstavio bih ovde nešto iz svog stripa u nastajanju. Naslov je 'Praznina', dužina predviđena na nekih 30-ak strana. Do sada urađeno negde oko pola.
Tematski je, recimo, na tragu američkog nezavisnog stripa, tipa Ghost World, Blankets i sl.
Ove kadrove što slede sam istuširao kao probu, inače sam mislio da radim tuš tek kad sve završim u olovci.
Toliko za sada, uskoro ću postaviti možda i neku probu u koloru.
Poz.
zstefanovic:
Ево, прелиминарних утисака...
Има атмосфере. И у цртежу има нечег специфичног, личног, а и тај рад (наизглед) по моделима (фоткама) не делује круто као што уме, већ даје потребни утисак аутентичности.
Стилизација је мало хладна, што изазива помало картонски утисак архитектуре и возила.
Размисли да ли да сви планови буду истуширани истом дебљином линије, као сад, јер их то визуелно слепљује. Направи можда тушерску пробу са благо дебљом и нервознијом линијом првих планова, тканина, косе итд.
Опет, колор ће много изменити на утиску и вероватно му дати месо и живост.
"Празнина" звучи као, хммм, празнина. Надам се да нека скривена драма са обртима стоји иза тога, греота да купујемо кокице џабе.
Све у свему, довољно си ме заинтересовао да прочитам све.
Само напред и јави напредак.
Alex:
Potencijalno dobro nacrtan strip.
Osnovni elementi strip crteža funkcionišu: oblici likova i ambijenata, kompozicija kadrova i strana, i naracija.
Međutim, da nisam informisan da je uzorak istuširan, rekao bih da je u olovci - tuš nije dobar. Ako je autor hteo da radi čistom linijom, a da značajnu ulogu u stripu preuzme boja, morao je da radi jačim, življim linijama (i povremeno čistim crnim površinama), različite debljine (zavisno od planova).
Ponekad nije dovoljno dobro samo uokviriti oblik, pa čak i ako je oblik ispravan.
Naprimer: ruka na četvrtom kadru prve strane -levo, (podignutija) ne izgleda dobro, jer joj linije (tuš) nisu dale čvrstinu (deluje premeko), a prsti na njoj su loši, jer nije dobro dočarano da su u perspektivi (prema nama), što se može smatrati greškom.
Giovanni, ili da nađeš tušera ili da sam radiš na poboljšanju finalne obrade crteža.
Giovanni Larsson:
Tnx za komentare.
@zstefanović: 'Praznina' je samo 'radni' naslov, možda ću kasnije da ga promenim u nešto manje pretenciozno. Da li je za kokice, šta znam, videćemo. Priča se vrti oko povratka iz inostranstva u Srbiju, flashback-ovi na odrastanje u Beogradu devedesetih, i tako to.
@zstefanović & Alex: Primedbe za tuš su skroz na mestu; u stvari, meni se sve to činilo mnogo boljim na papiru, tj. pre nego što sam skenirao. Radio sam nekim roller-ima koji, izgleda, daju svetlije tonove nego klasičan tuš, pa nakon skeniranja mora dosta da se petlja u Levels-ima da bi na nešto ličilo (i pri tome se obavezno izgubi na kvalitetu). Inače, isprobavao sam i digitalno tuširanje, ali mi je delovalo previše hladno i mašinski.
Alex:
--- Quote from: "Giovanni Larsson" ---
@zstefanović & Alex: Primedbe za tuš su skroz na mestu; u stvari, meni se sve to činilo mnogo boljim na papiru, tj. pre nego što sam skenirao. Radio sam nekim roller-ima koji, izgleda, daju svetlije tonove nego klasičan tuš, pa nakon skeniranja mora dosta da se petlja u Levels-ima da bi na nešto ličilo (i pri tome se obavezno izgubi na kvalitetu). Inače, isprobavao sam i digitalno tuširanje, ali mi je delovalo previše hladno i mašinski.
--- End quote ---
Skeniraj u LINEART. Različiti su nazivi za različite tipove skenera ove opcije, ali svodi se na crno belo skeniranje bez gray nijansi gde se sve tamno stapa u potpuno crno, a belkasto u belo. Kao pravi, štampani, cb strip.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version