Author Topic: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi  (Read 79718 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #100 on: 17-01-2011, 04:04:23 »
    U romanu ,,Vrli novi svet'' Haksli kaže da crna žena proizvodi superiorniju jajnu ćeliju od belkinje. Crnačka može da se izdeli na više funkcionalnih jajnih ćelija, i stvori više plodova.
    Da li je to samo naučna fantastika?

sinisa123

• 4
  • 2
« Reply #101 on: 17-01-2011, 04:22:40 »
vidi, to da su crnci jači, a belci spretniji i pametniji, kako tačno dokazuje evolutivnu prednost crnaca?

a jel na pustom ostrvu pobjedjuje spretniji ili jaci? mada ovo da su pametniji je problematicno, spretniji jako problematicno, mislim da crnce ne zanimaju te vjestine, oni se takmice sa prirodom.

Boban

• 3
« Reply #102 on: 17-01-2011, 04:29:48 »
Crnci su milion godina tavorili u Africi uz minimalan evolutivni napredak, a belci su na Balkanu za 10000 godina počeli da tope metale i da se silovito razvijaju u smeru kompjutera i kosmičkih brodova.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sinisa123

• 4
  • 2
« Reply #103 on: 17-01-2011, 04:35:52 »
dok oni tope metal i ko geekovi prave kosmicke brodove crnci ce da im prave djecu ko u engleskoj i francuskoj danas i za par generacija ce opet postati crnci.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #104 on: 17-01-2011, 07:53:57 »
Bog je Kiborg... Početak i kraj evolucije. Belci su prvi sami sebe porobili, pobili one koji nisu hteli i završavaju karijeru kao meso na trpezi...

Boban

• 3
« Reply #105 on: 17-01-2011, 09:04:51 »
Belci drže 99% savremenih farmaceutskih proizvoda i mogu da istrebe crnce za jedno popodne... pa šta mislite da će biti najveća upotrebna vrednost spoznaje genoma od kojih su sazdane rase? Napraviš virus koji kosi samo R7a i kraj priče...

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #106 on: 17-01-2011, 09:20:44 »
Belci su prvi smislili robovlasništvo i prvo sebe porobili, a koji nisu hteli - pobili

lilit

• 5
  • 3
« Reply #107 on: 17-01-2011, 09:40:45 »
Kuferu,
u čemu se razlikuju tvoj poslednji i pretposlednji post?  :)
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #108 on: 17-01-2011, 09:52:24 »
Kufer je obrisao viškove, kao u svakoj dobroj radionici - nema više Boga.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #109 on: 17-01-2011, 09:56:27 »
Razlika je u HODU ISTORIJE. Hod istorije stiže do Amerike (recimo) u drvenim korabljama s gvozdenim mačevima i puškama, zaraženom ćebadi, politikanstvom, lovom na veštice, spaljivanjem svih kulturnih izvora, i tako dalje i tako dalje - ne može mu se izbeći. Dakle, oni koji su bili PRVI takođe su bili i POSLEDNJI - to je učinak evolucije (koje, prema tome, uopšte i NEMA).
Ono što HODA to je samo privid...

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #110 on: 17-01-2011, 09:57:43 »
Uostalom, evo jedne ideje za vas koji volite da pišete priče, možda baš za Bobana

http://skerovicpoetry.blogspot.com/2011/01/blog-post_6960.html

Бој на Косову
(сиже за причу)

Мурат је мислио да је победио...
Бајазит га уби
Али је продао права Србима
Који тако победише у виртуелном
Свету
Историјског маркетинга
Новоговорци написаше
Књажеву вечеру
И друге аутентичне изворе
Српске нације
О самом Боју, међутим,
Инсајдери ћуте
Рециклажа
Маркетиншких слогана
Пласира идеју велеиздаје
Вука Бранковића
Створен је и серијал о
Суперхероју
Краљевићу Марку
(за будућа нека поколења)
Да се за вјеки вјеков Срби
Одреде као reality show
Нација
Из колевке небеске
Мртворођена
И рујним пивом
Напијана

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #111 on: 17-01-2011, 10:34:16 »
Kad je Sahara cvetala pre 10-6.000 godina, ta je civilizacija bila integralna s balkanskom i anadolijskom.
Za vreme poslednjeg ledenog doba verovatno je tamo bio centar civilizacije.

Najvarovatnije je Atlantida potonula u Saharu.

Boban

• 3
« Reply #112 on: 17-01-2011, 14:20:20 »
Kažu da kada je kod otopljenja pre 12000 godina, kada je nivo vode probio Giblartar da je voda napredovala u nizijama i po kilometar dnevno. Možete misliti kakvo je to neshvatanje i bežanje bilo. I sasvim je moguće da je i pre toga bilo pametnih ljudi koji su iz malih pomeranja vode zaključili da može doći do velikih i eto proročanstva o potopu.

Atlantida ima nekoliko mogućih mesta u Sredozemlju... između sadašnjih grčkih ostrva koja su sva bila povezana kopnom, dakle, da je bila negde u dolini smeštena ili između sadašnje Sicilije i Italije, prostor koji je takođe bio suv ili možda čak u gornjem delu jadranskog mora, da je čak tamo bio jedan od centara civilizacije tog doba. Takođe, deo sadašnjeg Crnog mora (tada slatkovodnog jezera) je bio potpuno suv i možda sedište života ili čak sam prostor između Bosfora i Dardanelija, ne znam kakva je konfiguracija morskog dna tu...

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #113 on: 17-01-2011, 14:28:36 »
Gde god je bila zemljoradnja, tu se napravila pustinja. U Sudanu je bila zemljoradnja veoma rano... Ima mnogo primera, čak i tokom tridesetih u Americi je bio Dust Bowl, dust storms, glad...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #114 on: 17-01-2011, 15:00:34 »
Kakve to veze ima sa mitom o hondrijama? Dust Bowl se dogodio zbog nekontrolisane poljoprivrede i tankog plodnog sloja u Plains-u, koji je, zapravo, podmorsko dno koje se nije dobro podvuklo pod kontinentalnu ploču S. Amerike. I opet Bobana slabo služe brojke. Ako je voda "napredovala" kilometar dnevno (1,17cm/s) onda se slabo ko tada čudio. Današnje priče o katastrofama u prošlosti samo su ilustracija potencijala raznih događanja, a za mene je lepota u slaganju raznih uzroka i posledica. Ponešto onda dođe na svoje mesto. Hajde, zamislite Balkan pre 40.000 godina i 25.000 godina kasnije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #115 on: 17-01-2011, 15:01:54 »
Ako je voda "napredovala" kilometar dnevno (1,17cm/s) onda se slabo ko tada čudio.

:lol: :lol:
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #116 on: 17-01-2011, 15:07:50 »
Danas ne bi bilo nikakve zemljoradnje da nema veštačkih đubriva. Treba ti samo voda, a zemlja jok.

A što se mita o hondrijama tiče, meni je sve to mlogo sumljivo...

To mu dođe kao Simens prevladao nad GE... i sad svi koriste simensove baterije i generatore.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #117 on: 18-01-2011, 00:14:36 »
Belci drže 99% savremenih farmaceutskih proizvoda i mogu da istrebe crnce za jedno popodne... pa šta mislite da će biti najveća upotrebna vrednost spoznaje genoma od kojih su sazdane rase? Napraviš virus koji kosi samo R7a i kraj priče...

Može to i humanije.
Propagiraš fazon Majkla Džeksona (a u dobroj meri i njegovih sestara La Toje i Dženet), koji su se posvetlili na veštački način.

LM Nikad ne bi trebalo da nestanu ni jedna rasa ni kolorna kombinacija (iako je izašao članak o tome da se priorodnim plavušama se predviđa izumiranje u 23.veku. Poslednja/i će biti rođen/a u Finskoj tamo negde iza 2200)

Neće nestati jer samo podneblje stvara boje kože, očiju i kose.
Ne odmah, ali kroz 100 generacija.

Belci, koji žive u Brazilu u kom je vrlo toplo i sunčano imaće čukun čukun unučiće, koji će biti crni. (I bez ikakvog mešanja)

Crnci, koji odu u Švedsku, Finsku, Norvešku, Island il' Kanadu imaće bele pčele, mnogo svetlije od njih.

Čim se generacijama živi tamo gde nema vrućinčine, žarke svetlosti, melanin, koji je zadužen za naše boje radi sve manje.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #118 on: 18-01-2011, 00:35:05 »
Lomljavino, zašto ne napišeš priču za radionicu?

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #119 on: 18-01-2011, 00:53:40 »
Mislite o ovoj temi?

Mogoa bih recimo priču o čarobnom kolor-sutlijašu, koji ti u zavisnosti od recepta menje sve boje kože, očiju, svih dlačica na telu...

U 19. broju ,,Gradine'' iz 2007 ima jedna sjajna priča o šamanu, koji diskriminiše osobe s ,,prokletim'' bojama i osuđuje ih na smrtne kazne, da bi se na kraju ispostavilo da sam nosi sočiva ne bi li prikrio svoju prokletu boju.
Mislim da se priča zove ,,Krilčica'', a da je autorka neka Ivana Milaković ili Milanković.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #120 on: 18-01-2011, 01:49:48 »
I ja sam čuo za tu neku Ivanu.
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Alex

• 4
  • 3
« Reply #121 on: 18-01-2011, 02:49:17 »
 :)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Albedo 0

• Guest
« Reply #122 on: 18-01-2011, 03:41:30 »
:lol:

Ygg

• 4
  • 3
« Reply #123 on: 18-01-2011, 03:57:48 »
 xrofl
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #124 on: 18-01-2011, 03:59:47 »
Ništa o njoj ne znam.
Ček, ček, sad sam upisao njeno ime na googlu i dobio ga na art animi.

Da nije u pitanju oh (teško meni) neka forumašica odavde?
Da nije reč o Angel011 ?  :lol:

Ygg

• 4
  • 3
« Reply #125 on: 18-01-2011, 04:34:22 »

Da nije reč o Angel011 ?  :lol:

Bingo!  :lol:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Boban

• 3
« Reply #126 on: 18-01-2011, 04:46:20 »
Lomljavino, kako se neko toliko rasejan kao ti usuđuje sam da izlazi na ulicu?
I onaj Filica svojevremeno, priznaj da si to zapravo većinom bio ti...

PTY

• 5
  • 3
« Reply #127 on: 18-01-2011, 09:28:08 »
Belci su zapravo evoulutivni korak unazad u odnosu na crnce. Ja kad izađem na pola sata na sunce budem reš pečen. Nema nade da bih bio u stanju da preživim u ekstremnijim temperaturnim uslovima. Takođe, crnci su bolji sportisti od belaca - to valjda ne moram da dokazujem posebno. I tako dalje i tako bliže.

Daj mi jednog Crnca vaterpolistu...

Pa da… Najtflajer naivno ekstrapolira generalije na američkim geto crncima kojima su generalni sportovi jedini izlaz iz posvemašnjeg siromaštva.... crnci nemaju nikakve predispozicije za ma kakav sport, sem onih striktno ekonomskih.

A silni afrički trkači? Zapravo, siromaštvo je razlog zašto ima toliko malo crnaca u skupljim sportovima. Posmatrajući istorijske izvore, crnci su u doba starog Rima bili vodeći među gladijatorima. Dalje, čitajući romejske izvore o Kušu i Aksumu čitalac vidi neskriveno divljenje njihovim vojničkim osobinama, pa i hrabrosti, snazi i izdržljivosti. A ako bi se malo odmakli od čistih "crnaca" i otišli do Indije, naleteli bi na proto-Arijevce, to jest Radžpute, koji su istorijski prototip vitezova. I tako dalje i bliže.

Ma vidi, to ti se ja potpuno laički suprotstavljam generalisanjima koja mi nejasna.  :oops: :lol:
Recimo, termin “crnac” meni znači skoro pa ništa, s obzirom koliko varijeteta obuhvaća, pa zato i kažem da mi se neke generalije čine bazirane striktno na američkoj crnačkoj populaciji, a ne na genetski čistijem uzorku crnačkih naroda. Isto tako, izgleda mi da se mnoge kulturološke i soc-ekonomske predispozicije prepoznaju kao genetske, a tu mi tek generalije padaju na varijetetima. Pigmeji i Bušmani jesu crnci ali nemaju fizičke predispozicije za basket, baš kao ni Ksam žene nemaju za balet i tu definitivno ima fiziološke razlike između “belaca” i “crnaca”, ako se tako proizvoljno osvrnemo na rasu. Ali to za sportove na vodi (i snegu) je, po meni, više kulturološki hendikep nego genetski, tim pre što ovaj potonji u crnačkim narodima uglavnom podrazumeva i averziju za skoro sve vrste organizovanih sportova, sve dok ih soc-ekonomski momenat ne učini prihvatljivima. Ne bi trebalo zaboraviti da silni afrički trkači dolaze iz populacije koja je od ranih nogu uslovljena da svakodnevno savlađuje ogromne distance, to bosonoga + peške, pa im je to sasvim prihvatljiv kulturološki aspekt za sport, dok plivanje nije, pošto ista ta populacija, kulturološki gledano, za tom aktivnošću ne samo da nije imala potrebe, nego ni mogućnosti. (A ako ti moje laičke opservacije išta znače, veruj mi da sub-saharski narodi (dakle, više desetina miliona ‘čistog’ genetskog materijala) osećaju neskrivenu averziju ka bilo kakvoj vodi van čaše, ali da skorašnje državne inicijative sa sportskim školarinama polako menjaju tu percepciju. :lol:)

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #128 on: 18-01-2011, 15:41:46 »
Lomljavino, kako se neko toliko rasejan kao ti usuđuje sam da izlazi na ulicu?
I onaj Filica svojevremeno, priznaj da si to zapravo većinom bio ti...

Naravno da jesam. Možda nisam napisao preko 50 %,
ali sam izdiktirao i preko 65 % sigurno.
Svi, koji me znaju uvide da sam vrlo rasejan, smotan i
zaboravan, ali se svi i uteše kad vide mog oca i kažu:
Ipak si ti odličan!
Njemu se desi da zaboravi kuda je krenuo, strane sveta...
Šta ćeš. Čista genetika. Viša sila.

No Angel011 je bre jedno divno stvorenje!
Sad mi se sklopiše sve kockice.
Sad ću malo da se udaljim od teme, ali moram javno da je ishvalim
i ujedno joj se izvinim što je medij, za koji je konkurisala pre 3 godine,
a gde sam ja bio u komisiji, nije zaposlio. (Iako sam ja glasao za nju)
Čisto da vidite kako jedan obrazovan načitan kandidat, koji je pritom i ljubitelj fantastike, nema šanse na jednoj narodnjačkoj, kičastoj televiziji.

Reč je o Happy-ju (tada Košavi), koja je tražila radnike.
Za mesto dramaturga, koji bi birao filmove i serije i pisao konceopcije emisija sa mnom, od desetak kandidata javila se i Angel011.
Bila je ubedljivo najbolja. Na svako moje pitanje o konceptu buduće televizije imala odlične odgovore, forsirala koncept kanala, koji bi imao dane posvećene SF/F, u kome bi gostovali domaći autori fantastike, i gde bi se nešto od tih priča ekranizovalo.
Ja se naravno oduševim. Glasam za nju,
ali ostale tri devojke iz komisije kažu da je njen koncept previše urban, a naš gazda želi novi Pink, a ne književne emisije i da ona ne može da se uklopi.

Tako da je Angel011 izvisila, a ja sam se pitao hoću li je opet sresti jer je na mene ostavila divan utisak.
Još sad kad sam i povezao njene priče...

Ma te naše privatne televizije su sranje!
Nema tamo ni kulturnog koncepta, ni edukativnih emisija,
čak ni koncepta zabave za one, čiji IQ prelazi stotku.
Same ,,Lude kuće'', ,,Parovi'' i ,,Folk skandali''.
Draga Angel011 svi mi ovde to prevazilazimo.
Nikad nemoj da zažališ što nisi došla u tu zonu sumraka!

Oprostite na ovom skretanju od teme, al' dugo
sam se pitao da l ću nekad da sretnem Ivanu,
i kažem joj da nije primljena jer je isuviše dobra,
a ne loša. Sad mi se ukazala ta prilika. :)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #129 on: 18-01-2011, 15:44:43 »
Bogami, ja sam morao da otrem suzicu.  :lol:

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #130 on: 18-01-2011, 15:53:06 »
   Sad možemo da napravimo uzročno-posledičnu Balkana,
kao kolevke civilizacije i Balkana, kao simbola rijaliti degradacija homo sapiensa.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #131 on: 18-01-2011, 15:59:42 »
Belci su zapravo evoulutivni korak unazad u odnosu na crnce. Ja kad izađem na pola sata na sunce budem reš pečen. Nema nade da bih bio u stanju da preživim u ekstremnijim temperaturnim uslovima. Takođe, crnci su bolji sportisti od belaca - to valjda ne moram da dokazujem posebno. I tako dalje i tako bliže.

Daj mi jednog Crnca vaterpolistu...

Pa da… Najtflajer naivno ekstrapolira generalije na američkim geto crncima kojima su generalni sportovi jedini izlaz iz posvemašnjeg siromaštva.... crnci nemaju nikakve predispozicije za ma kakav sport, sem onih striktno ekonomskih.

A silni afrički trkači? Zapravo, siromaštvo je razlog zašto ima toliko malo crnaca u skupljim sportovima. Posmatrajući istorijske izvore, crnci su u doba starog Rima bili vodeći među gladijatorima. Dalje, čitajući romejske izvore o Kušu i Aksumu čitalac vidi neskriveno divljenje njihovim vojničkim osobinama, pa i hrabrosti, snazi i izdržljivosti. A ako bi se malo odmakli od čistih "crnaca" i otišli do Indije, naleteli bi na proto-Arijevce, to jest Radžpute, koji su istorijski prototip vitezova. I tako dalje i bliže.

Ma vidi, to ti se ja potpuno laički suprotstavljam generalisanjima koja mi nejasna.  :oops: :lol:
Recimo, termin “crnac” meni znači skoro pa ništa, s obzirom koliko varijeteta obuhvaća, pa zato i kažem da mi se neke generalije čine bazirane striktno na američkoj crnačkoj populaciji, a ne na genetski čistijem uzorku crnačkih naroda. Isto tako, izgleda mi da se mnoge kulturološke i soc-ekonomske predispozicije prepoznaju kao genetske, a tu mi tek generalije padaju na varijetetima. Pigmeji i Bušmani jesu crnci ali nemaju fizičke predispozicije za basket, baš kao ni Ksam žene nemaju za balet i tu definitivno ima fiziološke razlike između “belaca” i “crnaca”, ako se tako proizvoljno osvrnemo na rasu. Ali to za sportove na vodi (i snegu) je, po meni, više kulturološki hendikep nego genetski, tim pre što ovaj potonji u crnačkim narodima uglavnom podrazumeva i averziju za skoro sve vrste organizovanih sportova, sve dok ih soc-ekonomski momenat ne učini prihvatljivima. Ne bi trebalo zaboraviti da silni afrički trkači dolaze iz populacije koja je od ranih nogu uslovljena da svakodnevno savlađuje ogromne distance, to bosonoga + peške, pa im je to sasvim prihvatljiv kulturološki aspekt za sport, dok plivanje nije, pošto ista ta populacija, kulturološki gledano, za tom aktivnošću ne samo da nije imala potrebe, nego ni mogućnosti. (A ako ti moje laičke opservacije išta znače, veruj mi da sub-saharski narodi (dakle, više desetina miliona ‘čistog’ genetskog materijala) osećaju neskrivenu averziju ka bilo kakvoj vodi van čaše, ali da skorašnje državne inicijative sa sportskim školarinama polako menjaju tu percepciju. :lol:)

Saglasan sam sa tobom glede socioekonomskih činilaca koji ih ograničavaju. I dobra ti je poenta u vezi sa razlikama između Bušmana i Masaija, recimo. Znam da ima poprilično različitih tipova unutar zajednice Afričkih naroda - veliki je to kontinent. Ali opet, to je kontinent, uzevši uopšten, ekrstremnijih životnih uslova nego Evropa, tako da ima izvesnog smisla da su njegovi žitelji fizički otporniji. Opet, možda se i može sve podvesti pod odgoj. Spartanci se nisu razlikovali od Atinjana po genima, pa su opet bili bolji ratnici.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

• Guest
« Reply #132 on: 18-01-2011, 18:04:15 »
Kufer je obrisao viškove, kao u svakoj dobroj radionici - nema više Boga.

Neko večito pretenduje da bude bog, a neko to oduvek jeste. Bog ili master Yoda, svejedno.

Boban

• 3
« Reply #133 on: 23-01-2011, 13:21:48 »
U suštini, kada se stvari razgrnu do kraja, ispostavlja se da je kolevka čoveka u Evropi ipak Rumunija. Čovek je naselio prvo prostor oko Crnog mora (tada jezera) i deltu Dunava a onda se polako, prateći Dunav uzvodno širio dalje.
To govore i nalazišta, pećinski homo sapiens najstariji je u Rumuniji (36000 godina) a ova dva u Srbiji su tek 25000. Lepenski vir i Vinča i Starčevo su stari 8-9000 godina, a u Rumuniji postoje dve lokacije sa istim tim stvarima ali od pre 12000 godina.
A i logično je, prostor oko Crnog jezera i rumunska obala Dunava je divna plodna ravnica zaklonjena planinama sa svih strana i sa izrazito povoljnom mikroklimom. Veći deo Balkana tada su bile šumetine i čovek, navikao na reke (Nil kao prapostojbina) i ravnice savanastog tipa nije sigurno zalazio mnogo u šumu, svakako nije birao da se tamo trajno naseli.

Суба

• 4
  • 3
  • А на чем Земља стоји, синко?
« Reply #134 on: 23-01-2011, 14:47:22 »
Мене диже чињеница да су праве газде живеле у Србији: између 5. и 6. миленијума пре Христа код нас се обрађивао бакар. Мајданпек, Плочник, Рудна Глава, итд.  :|

Boban

• 3
« Reply #135 on: 23-01-2011, 14:49:02 »
Ko da nema rude u Karpatima i Balkanskim planinama...

Суба

• 4
  • 3
  • А на чем Земља стоји, синко?
« Reply #136 on: 23-01-2011, 14:59:42 »
Има, ал' шта ћу им ја кад не знадоше да је ваде ко овдашњи...

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #137 on: 23-01-2011, 15:00:59 »
Prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja Petrovaradinske tvrđave (lokalitet Gornja Tvrđava) u periodu od 2002 - 2004. godine otkriveno je višeslojno nalazište. Kameni artefakti koji su ovde pronađeni pripadaju ljudima poslednjeg ledenog doba - neandertalcima i spadaju u najstarije arheološke ostatke u Srbiji (srednji paleolit 60 000 - 40/35 000 god. pre n.e.). Mlađim slojevima praistorije pripadaju materijalni ostaci neolitske - vinčanske kulture, zatim ostaci staništa iz perioda eneolita - vučedolske kulture, metalnog doba -vinkovačke kulturne grupe kao i nalazi iz perioda starijeg i mlađeg gvozdenog doba. Otkriveni su i ostaci zemljanog utvrđenja sa bedemima i drvenim palisadama iz perioda eneolita (oko 3000 g.p.n.e.). Ovo utvrđenje je više puta obnavljano, a korišćeno i u periodu rimske dominacije i kasnije.

Više na http://www.museumns.rs/odeljenja/arheologija.html

Boban

• 3
« Reply #138 on: 23-01-2011, 15:05:50 »
Nisi pazila na času, neandertalci nisu homo sapiens, a ovde pričamo o današnjim ljudima i njihovom širenju u Evropi.
Sem toga, tekst je potpuna glupost, baziran na naučnim verovanjima od pre sedamdeset godina; neandertalci su izumrli pre 30000 godina a poslednje ledeno doba je počelo pre 26000 a završilo se pre 12000.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #139 on: 23-01-2011, 15:10:59 »
Nisam pazila, moj standardni problem  :oops:

Boban

• 3
« Reply #140 on: 23-01-2011, 15:21:38 »
Nema veze, za ženu je ionako najvažnije da se dobro uda...

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #141 on: 23-01-2011, 15:26:05 »
Apsolutno tačno. Moraš priznati da to nije nimalo jednostavan zadatak. Potrebno je mnogo učenja i priprema za ovako važan čin u životu svake ženske osobe tako da nam za komplikovane teme ne ostaje vremena. A nisu ni zanimljive.

Josephine

• Guest
« Reply #142 on: 23-01-2011, 16:42:18 »
Nema veze, za ženu je ionako najvažnije da se dobro uda...

Plut se baš usrećila. :)

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #143 on: 23-01-2011, 17:05:18 »
Šta da ti kažem, ko umije - njemu dvije!

akhnaton

• Against all
  • 4
  • 3
  • I Walk Alone... and not give a damn...
« Reply #144 on: 25-01-2011, 13:48:41 »
Ma da, udaja, papir.... to je tako važno da bez toga nema života
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #145 on: 23-06-2011, 22:11:20 »
Evo još dokaza da je dobra udaja bitna:

Ancient Female Ancestors Roamed Far and Wide for Mates
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #146 on: 02-02-2012, 10:51:04 »
Ovo naravno nema veze sa Balkanom, al da ne otvaram nov topik. Domoroci u Peruu su u nemiru:

Isolated Peru tribe makes uncomfortable contact
IMA, Peru (AP) — Peruvian authorities say they are struggling to keep outsiders away from a clan of previously isolated Amazon Indians who began appearing on the banks of a jungle river popular with environmental tourists last year. The behavior of the small group of Mashco-Piro Indians has puzzled scientists, who say it may be related to the encroachment of loggers and by low-flying aircraft from nearby natural gas and oil exploration in the southeastern region of the country.
Clan members have been blamed for two bow-and-arrow attacks on people near the riverbank in Madre de Dios state where officials say the Indians were first seen last May.
One badly wounded a forest ranger in October. The following month, another fatally pierced the heart of a local Matsiguenka Indian, Nicolas "Shaco" Flores, who had long maintained a relationship with the Mashco-Piro.
The advocacy group Survival International released photos Tuesday showing clan members on the riverbank, describing the pictures as the "most detailed sightings of uncontacted Indians ever recorded on camera."
The British-based group provided the photos exactly a year after releasing aerial photos from Brazil of another tribe classified as uncontacted, one of about 100 such groups it says exist around the world.
One of the Mashco-Piro photos was taken by a bird watcher in August, Survival International said. The other two were shot by Spanish archaeologist Diego Cortijo on Nov. 16, six days before Flores was killed.
Cortijo, a member of the Spanish Geographical Society, was visiting Flores while on an expedition in search of petroglyphs and said clan members appeared across the river from Flores' house, calling for him by name.
Flores could communicate with the Mashco-Piro because he spoke two related dialects, said Cortijo, who added that Flores had previously provided clan members with machetes and cooking pots.
The Mashco-Piro tribe is believed to number in the hundreds and lives in the Manu National Park that borders Diamante, a community of more than 200 people where Flores lived.
Although it's not known what provoked the Mashco-Piro clan to leave the relative safety of their tribe's jungle home, Beatriz Huerta, an anthropologist who works with Peru's agency for indigenous affairs, speculated their habitat is becoming increasingly less isolated.
The upper Madre de Dios region where the tribe lives has been affected by logging, she said. "They are removing wood very close."
Meanwhile, Huerta said, naturalists in the area and Manu National Park officials told her during a recent visit that a rise in air traffic related to natural gas and oil exploration in the region is adversely affecting native hunting grounds, forcing increasing migration by nomadic tribes.
The clan that showed up at the river is believed to number about 60, including some 25 adults, said Carlos Soria, a professor at Lima's Catholic University who ran Peru's park protection agency last year.
"It seemed like they wanted to draw a bit of attention, which is a bit strange because I know that on other occasions they had attacked people," Cortijo said by phone from Spain. "It seemed they didn't want us to go near them, but I also know that the only thing that they wanted was machetes and cooking pots."
Cortijo said the group lingered by the river a few minutes, apparently to see if a boat would pass by so they could ask for some tools, something authorities say they had done in the past.
"The place where they are seen is one of heavy transit" of river cargo and tourist passage, and so the potential for more violent encounters remains high, Soria said.
That is compounded by culture clash. The Mashco-Piro live by their own social code, which Soria said includes the practice of kidnapping other tribes' women and children.
He said the Mashco-Piro are one of about 15 "uncontacted" tribes in Peru that together are estimated to number between 12,000 and 15,000 people living in jungles east of the Andes.
"The situation is incredibly delicate," said Huerta, the government anthropologist.
"It's very clear that they don't want people there," she said of the area where the clan has been loitering, noting that it had ransacked a jungle ranger's post that authorities later removed.
One of the clan's likely fears is being decimated by disease borne by outsiders, as has occurred with other uncontacted peoples, Huerta said.
But its also a mystery why they have appeared in an area so heavily trafficked, she added.
After the first sightings, and after tourists left clothing for the Mashco-Piro, state authorities issued a directive in August barring all boats from going ashore in the area. But enforcing it has been difficult as there are few trained and willing local officials.
Authorities say they aren't sure why Flores was killed. It could be that the Mashco-Piro were angry because he hadn't provided them with more machetes and cooking pots. Or perhaps it was because they considered the farming plot where he was killed too close to what they considered their territory.
Cortijo, the Spanish archaeologist, said the loss of Flores makes reaching any understanding with the Mashco-Piro very complicated.
"The problem is that 'Shaco' was the only person who could talk to them," he said. "Now that he's dead it's impossible to make contact."
___
Frank Bajak on Twitter: http://twitter.com/fbajak

scallop

• 5
  • 3
« Reply #147 on: 02-02-2012, 11:38:16 »
Znao sam da ćeš da postaviš krucijalni link. Taj Flores im je sigurno uvalio škart robu.

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #148 on: 02-02-2012, 12:05:43 »
Ima tu par dobrih recepata, za te indijance, pogotovo kad su `near natural gas and oil exploration sites`.

Vidim da su turisti počeli, instiktivno verovatno, da ostavljaju odeću.

Istorija nas, međutim, uči da se bolji rezultati postižu sa ćebadima.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #149 on: 02-02-2012, 12:28:50 »
Znao sam da ćeš da postaviš krucijalni link. Taj Flores im je sigurno uvalio škart robu.

Samo sam nekako taknut podsećanjem da još postoje zajednice koje žive na ovako tradicionalan način. Ne da mislim da svi treba da se vratimo takvom životu, ali je nekako ipak divno imati u današnje vreme takav fenomen.