NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > KOMPJUTERI, HARDVER, SOFTVER, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE...
Govna su uplutala u Piratski zaliv
Son of Man:
Opet Boban sa prijateljskim narodima Irana i Pakistana, AWESOME :!:
Ghoul:
--- Quote from: "cutter" ---Ne znam, ali ako ga skinu, Gugl i njegovi sajtovi su prvi do njega, strahujem za njih.
--- End quote ---
izvinte što pitam, kakve veze ima gugl sa piraterijom?
misliš na BLOGOVE, poput onog od sonofmana, koji nude linkove za skidanje filmova, mjuza itsl?
ali, koliko ja to pratim, uglavnom se tu daju linkovi ka RAPIDŠERU itsl, dakle, kakve su šanse da neko zapreti RŠ-u da ne dopušta aploud 'pirackog' materijala?
cutter:
S jedne strane, ima veze podjednako kao i Piratski zaliv = omogućava pretragu i nalaženje korisnih informacija, ergo nikakve. S druge strane, ima mnogo opipljivije veze, čak na svojim serverima drži tone piratskog materijala, pa i cele filmove - YouTube. Naravno, nisam ozbiljno mislio da će neko da gasi Gugl već sam ga samo naveo kao primer onoga što gigantska korporacija može sebi da dozvoli (da ne ulazimo u saradnju sa opresivnim sistemima kakav je kineski preko cenzurisanja pretrage iz Kine, licemernu politiku Do no evil itd.) Blogovi su na meti boraca protiv slobode govora, bilo preko pretnji litigacijom (ili nečim efikasnijim, zavisno od toga koliko legalni sistem pogoduje eliminacionim ciljevima), bilo preko kopirajt začkoljica tipa "naveo si naše blagoglagoljive informacije, sad skini tog bloga". Rečju, razni napadi na poštenu upotrebu.
Do not upload any TV shows, music videos, music concerts or commercials without permission unless they consist entirely of content you created yourself. The Copyright Tips page and the Community Guidelines can help you determine whether your video infringes someone else's copyright piše kada aploudujete nešto, dakle lepe želje i pozdravi. U tome je problematičnost i nerazrađenost kopirajta na koji se ne mogu primenjivati isti aršini kao i u doba pre p2p i hosting servisa. Ne može se reći da autori i vlasnici nemaju pravo da traže zaštitu svog biznis modela, ali je u praksi dokazano da puka korisnička razmena materijala i informacija može samo da pomogne tim istim autorima (da ne ulazim opet u net biznis modele kakav je iTunes a kakvi se posebno teško implementiraju u Megatrend ekonomiji kakva je naša). Mislim da je korisnost YouTube i onlajn video servisa toliko očigledna da kada korporacija skine muziku sa nečije homebrew montaže npr. sportskih kadrova teško da iko sistem koji se pokušava nametnuti, a koji ili vodi u distopiju u kojoj vam se nameću zabrane za puko pisanje reči na određeni način, korišćenje boja - dakle opresija prema idejama koju ne mogu da ostvare u totalu te stoga na digitalni koncept svojine primenjuju zakone koje su doneli ljudi koji to namerno nisu imali u vidu. Naddržavni uticaj na tobože nezavisno sudstvo.
Takođe i vrištanje politkorektnih brigada za skidanje raznog crimethink sadržaja, saradnja sa Anti-defamacijskom ligom i sličnim udruženjima koja neguju slobodu duha.
YouTube i slični servisi, ma ko da stoji iza njih su svesni da se ne može sasvim kontrolisati šta milioni korisnika postavljaju na internet. Razlika je samo u tome koliko neki modeli to prihvataju kao ljudska prava a koliko kao privremenu mogućnost koja se mic po mic ukida.
Samo ovlaš bih pomenuo temu zaštite pri npr. instalaciji igre koja vas tera da instalirate programe za špijunažu, i raznorazne DRMove koji obogaljuju proizvod tako da krek deluje kao lek. Lako je reći da ne morate to da instalirate ako ne želite - poenta je da se broj prozora bez rešetaka takvom praksom sve više smanjuje i stvara svet u kome su takvi biznis i ideološki modeli sveprisutni.
Ovde me pre svega me brine to, da taj uticaj jednog dana (možda u vrlo bliskoj budućnosti) ne bude toliki da nevini ljudi redovno popiju robiju. Instant transfer celog društva u distopiju nije odmah ostvariv. Daleko od toga da ne treba pozivati na oprez i borbu jer, iako su korporacije naddržavne tvorevine, države u njima prepoznaju itekako korisne partnere u panoptikonskoj sferi (sulude presude uvek idu sa manje ili više skrivenim zahtevima o narušavanju privatnosti). Vidimo da je to uzelo maha i u najrazvijenijim društvima. Uz čuvenu "Ako nemate šta da krijete, nemate čega da se plašite" lažnu dihotomiju. Dakle, ili ste krivi ili niste, stoga razloga za strah nema, a druge opcije ne postoje.
Sa Rapidšerom je slučaj jasan - oni su hosting servis koji korisnicima garantuje i besplatan i plaćeni upload, kao i privatnost.
http://www.rapidownload.net/official-rapidshare-news/rapidshare-will-not-control-uploads/
Dakle, nešto što se pod krinkom gore navedene borbe protiv piraterije pokušava ukinuti. Ako vaš provajder blokira sajt ili vam ograničava download/upload koji ste platili i na koji imate pravo, prisili (ili još gore - ne prisili) davaoca usluga da otkrije vaše podatke, to sigurno nije ni za vaše, ni za bilo čije dobro sem onih koji svoju moć proširuju zakulisnim radnjama, monopolom i sličnim finesama. Citirao bih Dr. Kinga i njegovo pismo iz, gle čuda, zatvora:
--- Quote ---One may well ask: "How can you advocate breaking some laws and obeying others?" The answer lies in the fact that there are two types of laws: just and unjust. I would be the first to advocate obeying just laws. One has not only a legal but a moral responsibility to obey just laws. Conversely, one has a moral responsibility to disobey unjust laws. I would agree with St. Augustine that "an unjust law is no law at all."
--- End quote ---
Internet i njegove mogućnosti su se se za sada pokazale nemogućim za totalno kontrolisanje, bitnim delom zato što većina ograničavanja zadire u ljudska prava kroz namerno iskrivljenu logiku i zakone. Stoga, živela piraterija!
Son of Man:
Alal vera za tekst, cutter objasnio. Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj ne bi mogo da skidam dzaba filmove, sta bi gledo onda ? Narod se naviko, to je isto ko ono za pechenje rakije u principu, to moz da ture u zakon al' nema shanse to i na delu da bude.
Meho Krljic:
Ja sam sinoć celo veče bio depresivan zbog ovoga. Mislim, da, ostaje nam demonoid i biće milijardu drugih torent sajtova koje ćemo koristiti (mislim, kad su ubili Napster, prešlo se na Audiogalaxy, kad su ubili Audiogalaxy, dispergovalo se na DC++ i Soulseek, kad su ubili Supernovu, išlo se na Mininovu itd.), ali ovakav pravni presedan je ružan, neprijatan i otvoreno favorizuje korporacije u odnosu na 'obične' ljude, to jest na individue.
3,6 miliona dolara prinudne naplate je besmislica, odrezana da se ljudima nanese materijalna šteta, ne da se nadoknade gubici, jer, vidi vraga, gubitke je NEMOGUĆE dokazati. U većini pravnih sistema, tuženik mora da dokaže da je pretrpeo gubitak da bi tražio nadoknadu, no, ovo nam pokazuje da se uz dovoljno političke i ekonomske snage može i bez dokaza gubitka ostvariti pravo na naknadu. Naravno, ovaj papir prilično plastično pokazuje da je filmska industrija USA u stalnoj ekspanziji, pa je time dokazivanje gubitaka još teže, ali eto... Podsetio bih i da je u pitanju dokument koji je proizvela MPAA a ne neka levičarska, liberalna, pirate-friendly pinkokomifeget organizacija.
TPB ekipa se junači, vele da je ovo tek prvostepena presuda koja ništa ne znači i da će kroz žalbu sada nastaviti suđenje itd., znači nećemo još izgubiti sajt, pretpostavljam, ali, zastrašujuće je kako se starinski copyright modeli dosledno slepo i bez osećaja prenose u digitalnu i Internet sferu...
Samo bih još da pojasnim ovo što Ghoul pita:
Rapidshare hostuje fajlove, da. Rapidshare ih takođe uklanja čim ga copyright owner obavesti da se radi o kršenju kopirajta. Google je taj koji tebe i mene obaveštava gde se traženi fajl može skinuti sa rapidsharea. Ovde je problem što se i u slučaju torenta takođe o torent sajtu može govoriti samo kao o mestu na kome dobijaš informaciju gde stoji traženi materijal. Torent protokol ti pomaže da skidaš materijal od drugog 'korisnika', ne sa weba. Analogija je dovoljno uredna, da su je čak i advokati TPB koristili na suđenju, ako kucanjem reči 'watchmen' i 'rapidshare' u googleu možeš da dođeš do linka za piratski Watchmen onda je prilično jasno gde bi sledeći put korporacije mogle da nanišane, odnosno, pošto ne mogu da zatvore google, kakve bi mere bezbednosti zahtevale od država da nametnu ISP-jevima...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version