NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > KOMPJUTERI, HARDVER, SOFTVER, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE...

Upotreba Interneta povećava inteligenciju

(1/41) > >>

Ghoul:
Uprkos brigama o štetnim uticajima digitalnog doba na razvoj mozga, "surfovanje" Internetom pomaže povećanju IQ-a, tvrde naučnici.

Istraživači sa Fakulteta "California" u Los Anđelesu uporedili su mozgove osoba koje retko koriste Internet i iskusnih korisnika dok su pretraživali web. Posle pet dana, područja frontalnog korteksa, koji kontroliše sposobnost odlučivanja i integraciju kompleksnih informacija se značajno aktivirao.

- Reč je o području koje je na početku eksperimenta bilo poprilično neaktivno kod osoba koje se ne služe toliko Internetom, ali posle pet dana se aktiviralo kao i kod redovnih korisnika - objasnio je Geri Smal, profesor koji je vodio navedenu studiju dodavši kako to ukazuje na to da se funkcije mozga mogu menjati čak i poboljšati upotrebom Interneta i to poprilično brzo.

- Ovo pokazuje kako se prosečni IQ povećava sa napretkom digitalne kulture. Unapređuje se i sposobnost procesuiranja informacija, dok se greške tipične za obavljanje više zadataka odjednom smanjuju - dodaje Smal.

Čak i dosadne aktivnosti kao sortiranje e-mailova, može da podstakne sposobnost donošenja odluka.

Selektivno čišćenje e-mailova na dnevnoj bazi može da pomogne u razvijanju sposobnosti da se lakše i brže prolazi kroz velike količine informacija i odluči šta je važno a šta ne - kaže profesor Smal i dodaje da nam to pomaže da se lakše nosimo sa ogromnom količinom informacija koje se pojavljuju i nestaju na našem mentalnom ekranu iz trenutka u trenutak.

Međutim, postoji i loša strana priče. Preduga upotreba računara ima duboko dejstvo na način na koji razmišljamo, osećamo i ponašamo se.

- Iako Internet unapređuje procesuiranje informacija i ubrzava sposobnost donošenja odluka, preterana upotreba može da ošteti neke naše druge veštine. S vremenom, naime, se smanjuje sposobnost povezivanja sa ljudima i dolazi do pada zadržavanja pažnje - upozorava Smal i preporučuje da ukoliko celi dan osoba radi za računarom, posle posla treba što je više moguće da se druži sa ljudima.


(Preuzeto sa sajta Lepota i zdravlje - 08. 01. 2010.)
11.01.2010

ridiculus:
Znači, opet se "naučnici" busaju u prsa misleći da su prvi otkrili toplu vodu. Ne, pardon, sad su je "dokazali". Ono ranije je bila čista intuicija - nešto na nivou religije...

:lol:  :lol:  :lol:

(Ta teorija je već dokazana pre gotovo 30 godina, nevezano za internet, istina, ali potrebna je minimalna moć zaključivanja, odnosno ono što Boban zove piščevom inteligencijom, da bi se povukla analogija - "pojačava percepciju (pronalaženje bitnih elemenata), ali smanjuje disciplinu".)

lilit:
hhaha, prigodan topik imajući u vidu nekoliko poslednjih dana. gul uvek ide ispred svog vremena!!!

Josephine:

--- Quote --- "surfovanje" Internetom pomaže povećanju IQ-a, tvrde naučnici.

--- End quote ---

Ne i kod Džona.

Джон Рейнольдс:
Мислим да је код мене други проблем. Живим не претерано бурним животом средовечног мушкарца из средње класе. Уме то да... успори човека.

Рачунам да чергарење по Београду, без икакве перспективе, и паразитирање као једини начин за пуко преживљавање захтева веће напрезање можданих вијуга. Не да ће то донети богзна какве резултате, говорим чисто о напрезању.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version