ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... => FANOVI, KLUBOVI, MANIFESTACIJE... => Topic started by: zakk on 05-03-2018, 13:57:22

Title: Програм Друштва “Лазар Комарчић” за март 2018
Post by: zakk on 05-03-2018, 13:57:22
Бака Мандини кругови
5. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Тихомир Јовановић-Тика (1955) је један од најистрајнијих фанова фантастике у Србији. Уредио је већи број Емитора, гласила Друштва “Лазар Комарчић”, где је започео са превођењем страних и писањем сопствених прича. Уредник је фанзина TERRA и СФ ПОРТАЛ као и зборника РЕГИА ФАНТАСТИЦА које издаје Удружење SCI&FI. Приче објављује у периодици и регоналним зборницима фантастике.

Представљамо Јовановићеву другу самосталну књигу, роман “Бака Мандини кругови”. Као и његова прва књига, збирка прича “Палисаде и чадори”, “Кругови” су смештени у митско Село — једино непокорено место у Србији под Турском влашћу — које своју слободу дугује чаробном напитку од гњилих шљива. Свака сличност са Астериксом је намерна, а текст обилује референцама и позивањима на друга дела стрипа, научне фанастике и популарне културе. Књигу је издала Еверест медиа, насловницу је радио Жељко Пахек, а унутрашње илустрације је радио Лазар Средановић (“Дикан”)

Осим “Бака Мандиних кругова” SCI&FI ће представити и неколико претходних бројева  фанзина TERRA и СФ ПОРТАЛ.

Гости: Тихомир Јовановић, Светислав Филиповић

Вила шаторица
12. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда
Борис Мишић (1974.) је писац фантастике активан на сцени у последњих десетак година. Приче су му објављиване у збиркама прича „В-фантастичне приче из равнице“, „Нешто дише у мојој торти“, „Истраконска збирка“ (2015. и 2017. године ), у антологијима, зборницима, те часописима УБИК, Знак Сагите и Марсоник, Омаја, Емитор.

Крајем 2016.године у издању издавачке куће Пресинг из Младеновца објавио је прву самосталну збирку прича фантастике и хорора под називом „Вила шаторица“. Збирка је наишла на добар пријем, а у освртима се издваја одобравање успешних размишљања на тему грађанског рата у Југославији кроз призму фантастике.

Учествују: Борис Мишић, Тамара Лујак


Дигитални угљеник
19. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

“И онда сам написао ДИГИТАЛНИ УГЉЕНИК, Голанц га је објавио, Холивуд га је купио [, Лагуна га купила, Скробоња превео],  дао сам отказ на послу”. Тако је 2002. године почела списатељска каријера Ричарда Моргана. Наивно неупућен, надао се да ће се екранизација појавити за највише две-три године. Чекање је ипак потрајало деценију и по, и Нетфликс је коначно избацио серију. Да ли је серија довољно киберпанк, шта недостаје а чега има превише, по чему се све разликују књига и серија, шта ће бити даље и шта све још Морган ради у животу, сазнајте!

Модератор: Павле Кнежевић; Учествују: Ивана Дамњановић, Јелена Јокановић, Горан Скробоња


Фантастична читаоница #56: СТРАВА У УЛИЦИ КУГЕ Мирне Закић
26. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

„Страва у Улици куге“ је хорор роман без преседана у савременој српској белетристици. Писан са изванредним познавањем правила тврдог жанра, овај роман импонује зрелошћу и жестином. Да, плашићете се, али нећете моћи да га испустите из руку! „Страва у Улици куге“ уводи у нашу књижевност једно ново, добродошло име, право откровење сезоне - Мирну Закић.

Тако је 2006. Народна књига рекламирала „Страву у Улици куге“, а данас би вероватно неизоставно навели и да је у питању роман урбане фантастике са вукодлацима, у нашем окружењу. У тренутку кад са појавио роман је прилично добро примљен али никад се није рашчуло како би требало. Мирна Закић се у међувремену посветила академској каријери а ми ћемо, с малим закашњењем покушати да пронађемо право место овог романа у оквирима домаће фантастике.

Модератор: Бојан Бутковић