Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 03:06:07 »
Walter Matthau u svojoj karijeri ima jednu jedinu režiju i to je kriminalistički film GANGSTER STORY iz 1959. godine. Reč je o B-filmu oko kog producenti nisu pokazali neku naročitu ambiciju, međutim Matthau se pokazao kao i više nego kompetentan reditelj. Naravno, pored svojih signature komičnih uloga, Matthau je obeležio i krimiće, odigravši glavnu ulogu u remek-delu Dona Siegela CHARLEY VARRICK, a GANGSTER STORY u sebi ima nešto propulzivnosti i smisla za humor kakav je krasio Siegela, pre svih.

Film je u B-formatu, traje sedamdesetak minuta i govori o veštom i šarmantnom lopovu koji posle izuzetne uspele pljačke banke kreće da radi za Sindikat, a onda kad poželi da se povuče, to može, ali samo ako je mrtav.

Pljačke u filmu su maštovite i veoma dosetljive, dijalozi su direktni i duhoviti, Matthau je temelj filma ali ne čini da se sve vulgarno vrti oko njega. U pogledu kadriranja, film je sveden, jednostavan, ali efikasan. Nema prostora za estetizaciju ali pripovedanje je efikasno i jasno, a likovi se veoma lako uvode.

Reklo bi se da Walterov sin Charles, koji se u ovoj familiji opredelio za režiju, nikada nije dostigao ovaj nivo u nekom od svojih radova. Imajući u vide teške B-uslove nastanka, film dobija povlašćeniju ocenu.

* * * 1/2 / * * * *
2
BERZA STRIPOVA / Re: Prodajem..
« Last post by chodenzi on Today at 01:52:01 »
Džeremaja prodat..
Ostali stripovi i dalje u ponudi.
3
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Super Vulin
« Last post by džin tonik on Today at 01:45:19 »
Zbog dubine svojih ruskih veza Austrija danas ima baš ozbiljan problem

Quote
Ekspresno uklanjanje s dnevnog reda pitanja moguće austrijske blokade Hrvatske otvara novo pitanje: što je to uopće motiviralo austrijsku vladu i njezina ministra unutarnjih poslova na potez toliko različit od dosadašnje austrijske politike prema hrvatskim eurointegracijama?

Pokušaj austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera da zaustavi – ili barem da na razini EU problematizira – širenje šengenskog prostora (i) na Hrvatsku trajao je jedva pet dana. Karnerov šef, austrijski kancelar Karl Nehammer, nakon nekoliko je dana šutnje, uoči službenog posjeta Hrvatskoj nedvosmisleno otklonio svaku sumnju u bilo kakvu mogućnost austrijskog veta na hrvatski pristup Schengenu.

To ekspresno uklanjanje s dnevnog reda pitanja moguće austrijske blokade Hrvatske otvara novo pitanje: što je to uopće motiviralo austrijsku vladu i njezina ministra unutarnjih poslova na potez toliko različit od dosadašnje austrijske politike prema hrvatskim eurointegracijama? Što im je ovo trebalo?
 
U Austriju iz Srbije via Mađarska

Tehnička priprema Hrvatske za Schengen u uvjetima sve veće migrantske krize bila je toliko dugotrajan i kompleksan projekt, ne samo hrvatski već i europski, da je austrijski ministar unutarnjih poslova s njime morao biti upoznat mnogo prije završnice. Također je morao znati da od gotovo 75 tisuća ilegalnih migranata, koliko ih je prema policijskim podacima ove godine uhićeno u Austriji, većina njih dolazi u Austriju preko Srbije i Mađarske. A to su današnjoj Austriji nadasve prijateljske države.

U ovoj ih je godini najviše stiglo iz Afganistana i Burundija. Dođu (avionom) u Beograd, a onda ih Vučić bez problema preko šengenske granice otpremi u Mađarsku – koja ih samo proslijedi u Austriju. Zato bi sigurno bilo učinkovitije da se ministar Karner prije založio kod prijatelja Vučića i Vulina za usklađivanje viznog režima s viznim režimom EU, a kod prijatelja Orbána za dosljedniju provedbu Šengenskog sporazuma.

No umjesto toga on je počeo problematizirati cijeli sporazum o ukidanju unutarnjih EU graničnih nadzora na prijamu Hrvatske (Rumunjske i Bugarske), koji će realno pridonijeti zaštiti (i) Austrije od ilegalnih migracija. Dakle, strah od ilegalnih migracija nije realan razlog te austrijske političke polke, koju šef policije sigurno nije zaigrao bez šefa svoje vlade.

Ali razlog bi mogli biti problemi s kojima se Austrija danas suočava zbog svoje duboke uključenosti u ruske poslove u Europi. Klupko se, barem u javnom prostoru, počelo odmotavati nakon što je ljetos otkriveno da obavještajac austrijske unutarnje obavještajne agencije Egisto Ott nije samo špijunirao za Ruse već je zajedno sa suradnicima planirao reformirati obavještajnu službu austrijskog ministarstva vanjskih poslova tako da postane Putinov pijun u sigurnosnom sustavu EU, i to u vrijeme kad je ministrica bila Karin Kneissl. Kneissl je pak upamćena po tome što je na svome vjenčanju 2018. otplesala valcer s posebnim uzvanikom Vladimirom Putinom.

Promaklo je medijskoj pozornosti da je nakon završetka mandata bila aktivna Putinova lobistica, da je u ljeto 2021. s bivšim njemačkim kancelarom Schröderom imenovana u Nadzorni odbor ruskog Rosnjefta, koji je pod pritiskom EU napustila čak i nakon Schrödera, tek potkraj svibnja ove godine.
 
Putinov novac obvezuje

Ispod medijskih radara prošlo je da je niz najviših austrijskih dužnosnika posljednjih godina imenovan u nadzorne odbore ruskih državnih tvrtki, uključujući i dvojicu bivših kancelara, Wolfganga Schüssela (Lukoil) i Christiana Kerna (Ruske željeznice); da imovina ruskih tvrtki u Austriji vrijedi više od 25 milijardi dolara; da su austrijske banke i tvrtke godinama bile trojanski konj za plasman opranoga ruskog novca u jugoistočnu Europu…

U više je navrata posljednjih godina američkoj administraciji bliski Washington Post (WP) tematizirao tu (pre)duboku uključenost austrijskoga najvišeg političkog i poslovnog establišmenta u ruske energetske, političke i obavještajne poslove u Europi, koja postaje ozbiljan sigurnosni problem. CIA je, navodno, još 2017. dojavljivala austrijskim partnerima da Egisto Ott i suradnici prodaju europske sigurnosne informacije Rusiji, no, kako piše WP, austrijski političari s dubokim ruskim vezama blokirali su rasvjetljavanje slučaja i Ottov kazneni progon. Putinova invazija na Ukrajinu ponovo je aktualizirala te slučajeve.

Austrija danas ima status jedne od najproblematičnijih država u europskome sigurnosnom sustavu. Uz to, novac koji je Putin investirao u tu suradnju danas obvezuje. Najavu moguće blokade hrvatskog pristupa Schengenu zato možemo promatrati kao skretanje pozornosti i istodobno kao izazov europskom jedinstvu. Brzina kojom je ta politička polka završena govori pak da Austrija zbog dubine svojih ruskih veza danas ima baš ozbiljan problem.
4
Zašto dozvoljavate zosku da vas troluje kada on ne zna ni pravila fudbalske igre? Ajde alternativna istorija, književnost, pa čak i auto industrija, radio je celi vek tamo, čak i on je verovatno nešto naučio. Ali sport? 😱 Pa on kad piše o sportu, mene je sramota, da nije video loptu na TV ne bi znao kojeg je oblika. 😂😂😂 Uozbiljite se.

Moguće da si u pravi ali nekako mi je zanimljivo da komuniciram s njim kakav god da je.
5
Zašto dozvoljavate zosku da vas troluje kada on ne zna ni pravila fudbalske igre? Ajde alternativna istorija, književnost, pa čak i auto industrija, radio je celi vek tamo, čak i on je verovatno nešto naučio. Ali sport? 😱 Pa on kad piše o sportu, mene je sramota, da nije video loptu na TV ne bi znao kojeg je oblika. 😂😂😂 Uozbiljite se.
6
nikako. ne uzimam ih ozbiljno u razmatranje, nikad me nije zanimao klupski nogomet.
volim utakmice kad se takmice reprezentacije nacionalnih drzava/naroda, kad ulaze u igru fine nijanse, razlike fizikalne, duhovne, kulturoloske, a sve okrunjeno iskrenim nacionalnim zanosom. jedni moraju biti bijeli, drugi crni, treci crveni, zuti, smedji, visoki, niski, itd. imati razne specificnosti, plus taj zar. a kad se izmijesaju, to je klupski nogomet koji me ne zanima.

ekipe njemacke, belgije, kanade i sl., to su mi nezanimljive ekipe. tu se nikad ne moze razviti taj zar, mislim, nedostaje duhovna komponenta, to je samo materijalisticko, pa i kad natipkaju nesto, to nije uvjerljivo. ni trud, ni tuga, ni radost. to je neka vrsta autisticnog nogometa.

hrvatska - japan, to je utakmica iz snova. koji god rezultat, drugorazredno, sam susret je vrh. to je nadmetanje fizikalno i duhovno dvije stvarne ekipe, u ovom slucaju i plemenite, tu se moze reci neka pobijedi bolji. njemacka - xy? glupost. moze se odgledati, mogu proci ili pasti, kakvom god igrom, no to dodje kao, ne znam, wrestling, show, bezvezarija.
7
danas vrhunska igra hrvatske, takticki savrseno, izuzetno. nogomet na najvisoj razini, pa ni rezultat nije izostao. grupa rijesena.
belgija hrabra, ali slabunjava i uz prilicno srece pa se nije pozdravila gubitkom. no fer je da moze kuci podignute glave.

Čestitam.

Kako komentarišeš ispadanje tvoje prve/druge države Nemačke?
8
9
kuku i lele, sta je ovo? ova bi bila musko, bato bi u teorije zavjera...
odlucite se: novi trendvi ili stari trendovi. ne moze skretanje sa nogometa u dva pravca istovremeno. ili lgbtqhf ili zavjere.
10
gledajući kako kalkulišu plejof mečeve evropski timovi na čelu sa Hrvatskom, oni brazilski foliranti su još i ponajmanje bitange
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10