Author Topic: Nova Basarina knjiga  (Read 5992 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Usul

  • 4
  • 3
  • Posts: 1.936
Nova Basarina knjiga
« on: 21-06-2012, 21:00:05 »
Kaže dnevni list Danas da uskoro izlazi nova Basarina knjiga. Počeli čak i da objavljuju par delova....


Npr:


Quote
...

Dan je bio kao stvoren za gluposti. Moja tetka je, rekao sam Maslaću, onako uzgred, poživela devedeset i osam godina. Možda je glupo da se tako izrazim, tako sam se izrazio, ali očekivao sam više od moje tetke. Poživeti devedeset i osam godina, stići na samo sedamsto trideset dana od okrugle cifre 100, posustati takoreći u finišu, to uopšte nije ličilo na moju tetku.


Dugovečnost nije uvek blagoslov, rekao je Maslać. Dugovečnost moje tetke zaista je bila sve samo ne blagoslov, Maslać je bio sasvim u pravu. Moja tetka je imala život prepun nesreća. U poređenju sa stravama i užasima tetkinog života, film strave i užasa, Strava u ulici brestova izgledao je kao obična komedija del arte. Moja tetka je prosto morala poživeti tako dugo, gotovo čitavo stoleće, da bi se sve te nesreće istrošile abrazijom, trenjem, erozijom i drugim, čisto fizičkim silama. Da je nekim slučajem umrla ranije, njena smrt bi bila apsolutna nepravda. Ne može se umreti sa toliko patnje u duši, tek tako, u šezdesetoj, recimo.
...
 :shock: :shock: :-x :-x


Quote
...

Maslać je tog jura po treći put bio u pravu. Bilo bi zaista glupo izgubiti dobar posao zbog neprirodne, pa ako ćemo pravo i protivprirodne sklonosti jedne žirafe prema mesu. Čudno je to sa Nemcima i mesom, rekao sam. Nemci vredno rade i zaslužuju da jedu velike količine mesa, ali za razliku od drugih naroda koji pobesne kada se prežderu mesa, Nemci polude kad zavlada oskudica u mesu i mesnim prerađevinama. Kad ima dovoljno mesa, nema boljih ljudi od Nemaca, tako sam rekao, ali kad zavlada nestašica, sklanjaj im se puta.


Hitler je došao na vlast zahvaljujući nestašici mesa koja je pustošila Nemačku dvadesetih godina prošlog veka. Ti si potpuno lud, rekao je Maslać, antifašista. To što pričaš najobičnija je sprdnja sa žrtvama fašizma. Osim toga, Hitler je bio vegetarijanac tako da tvoja teorija pada u vodu. Maslać je, kako ćemo uskoro videti, iznad svega voleo Srbiju, ali se ipak nastanio u Nemačkoj, jer je jednog dana u Večernjim novostima pročitao vest da u Nemačkoj prosečna dužina životnog veka iznosi osamdeset i pet godina.
....


 :-P :-P

God created Arrakis to train the faithful.