Author Topic: Nešto diše u mojoj torti  (Read 251371 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
Re: Nešto diše u mojoj torti
« Reply #250 on: 28-12-2012, 15:41:05 »
Bilo je čak i dobacivanja da pročitam odlomak iz Anđela; zatekli me, nisam znao šta bih izabrao a ne bi bilo lepo da forsiram Anđele kraj Torte. Vešto sam fingirao čitanje i prosledio Anomanderu mikrofon :)

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #251 on: 29-12-2012, 12:35:20 »
Sinoć u 19 časova u novosadskoj knjižari Serendipiti održana je promocija e-zbirke horor priča ,,Nešto diše u mojoj torti''. Pet autora iz zbirke( Goran Segedinac, Radoslav Slavnić, Ivica Milarić, Saša Robnik i Boris Mišić) predstavili su publici svoje delo. U vrlo sadržajnom druženju govorilo se kako o nastanku i formi zbirke, samim pričama, tako i o nekim savremenim temama vezanim za pisanje, uključujući i sve raširenije elektronsko izdavaštvo, a dotaklo se i nekih teorijskih pitanja horor žanra. Zahvaljujemo publici na lepom druženju, i nadamo se da se uskoro ponovo vidimo... :)
Tajno pišem zbirke po kućama...

ivica

• 4
  • 2
    • ivica milarić - online prisustvo istoimenog autora
« Reply #252 on: 29-12-2012, 17:58:42 »
I meni je sinoć bilo dobro, svi smo mogli da prozborimo po koju i o raznim temama vezanim za "Nešto diše u mojoj torti". Nadam se da smo ljude koji su došli zainteresovali za priče, ali i generalno ideju ovakve distribucije.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #253 on: 29-12-2012, 19:15:26 »
Promo je prošla sasvim Ok, posetioci su bili zainteresovani. Evidentno je da je među 30-tak posetilaca bilo najviše (mlađih) žena; to je naravno zbog moje nazočnosti...  :)

Sve u svemu lepa i uspešna promocija antologije. Najuspešnija u knjižari Serendipiti do sada, po br posetilaca i interakcije sa publikom :)

Josephine

• Guest
Re: Nešto guši u mojoj torti
« Reply #254 on: 30-12-2012, 01:38:56 »
-.-

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #255 on: 30-12-2012, 09:44:51 »
Sa sinoćnjom promocijom u subotičkoj knjižari Plato, završava se ovogodišnja promotivna turneja Torte.
Za iduću godinu u planu su Niš i Pančevo, možda i Beograd.
Zahvaljujem domaćinima u Subotici, Andrei i Stipanu, na finom druženju, kao i subotičkoj publici. Razgovaralo se kako o zbirci, tako i o pojedinačnim pričama ( ovaj put nešto više o pričama nas troje ). Ja sam pored svoje, predstavio publici i priče Ivice i Raše, Andrea je govorila o svim ostalima, Stipan je predstavio svoje radove. Pričalo se i o motivima i idejama za horor priče, radu na samoj zbirci, planovima za budućnost, itd.
Na kraju, došlo je i do prvih autorskih potpisivanja Torte  :).
Što se tiče slika, nadam se da će subotički domaćini šta okačiti, rumske slike koliko sam obavešten stižu uskoro, a biće valjda i iz ns.
Eto, u ime ekipe iz Torte i ja svima želim srećnu 2013-u i ostale nastupajuće praznike.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #256 on: 30-12-2012, 09:59:37 »
Evo jedine slike koju sam uslikao na Ns promociji. I nisam se zezao sa izjavom da je bilo najviše mladih žena :)

Slikano (sa mobilnog) 20 min pre početka promocije. Posle nagrnu još naroda (žena:)) koji su stajale iza.
Nadam se da će ostale slike uskoro.

D., nešto si htela da dodaš? Slobodno iznesi, rado ćemo ti odgovoriti na svako pitanje. I to na temi o vampiricama.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #257 on: 30-12-2012, 10:05:43 »
Znaci fotkao si iz potaje...sedis ispred njih i smeskas se, a vamo sevaju fotke. Iskusno...:-D

Džek

• 4
  • 3
« Reply #258 on: 30-12-2012, 10:11:31 »
Hehehehe...  :mrgreen:

NdZodiac

• Sanjalica
  • 4
  • 3
  • Sudbina spoji ono što treba da bude spojeno...
« Reply #259 on: 30-12-2012, 10:37:06 »
Evo potpisivanja

Džek

• 4
  • 3
« Reply #260 on: 30-12-2012, 10:38:52 »
Ja vidim da je Anomander sve kolačiće sebi privukao, a Stipan ih sa čežnjom gleda... nadam se da se nisu potukli na kraju. 

Josephine

• Guest
« Reply #261 on: 30-12-2012, 14:46:11 »
D., nešto si htela da dodaš? Slobodno iznesi, rado ćemo ti odgovoriti na svako pitanje. I to na temi o vampiricama.

Pa da. Htedoh da dodam - koliko je ljudi, zapravo, pročitalo to što besplatno delite? :)

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #262 on: 30-12-2012, 14:49:04 »
I to maloletnicama  8-)

Josephine

• Guest
« Reply #263 on: 30-12-2012, 14:49:46 »
 xrofl xremyb

Džek

• 4
  • 3
« Reply #264 on: 30-12-2012, 14:53:53 »
Milion i dvesta hiljada, plus minus deset hiljada. Dijasporu nismo računali, čekamo podatke.

Sad, koliko ljudi je pročitalo tvoju priču? Koliko sam primetio, niko da se uhvati za džep nakon promocije i kupi knjigu...

Što se tiče besplatno, svi mi pišemo besplatno, niko ne dobija pare za to. Ili možda grešim?

Lorde, nabavi bolje cvikere...

Boban

• 3
« Reply #265 on: 30-12-2012, 15:27:12 »
Ono što je trebalo da uradite, a izgleda niste, jeste da žrtvujete 1000 dinara i ovo izdanje prijavite kao zvaničnu publikaciju u Narodnu biblioteku.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #266 on: 30-12-2012, 15:31:57 »
Bilo je priče o tome al' je negde zapelo. Hidden je to vodio, on će znati da objasni, zaboravio sam gde zaštekalo.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #267 on: 30-12-2012, 15:39:10 »
Ajde, Džek, izbaci to iz sebe  8-)

Džek

• 4
  • 3
« Reply #268 on: 30-12-2012, 15:44:43 »
Šta da izbacim? Crvenu za NB?

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #269 on: 30-12-2012, 15:49:15 »
Ah, izgleda da sam upao u razgovor između tebe i D.  :D

Ali, što se cvika tiče, mislim da sam na onoj slici video neke devojčice, odmah iza flaše s vinom.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #270 on: 30-12-2012, 15:56:12 »
Jes', bilo je i devojčica al' kao što sam rekao, najviše je bilo mladih žena. Slika jeste mutna (Hidden je primetio da sam slikao iz potaje, video da se niko ne hvata aparata) ali nije toliko da se ne može razlikovati.

U Rumi nije bilo tako, odnos žena-muškaraca bio u korist potonjih, a zajedničko svima je da su posetioci mladi ljudi, mahom do 35 godina. Mislim da je ta statistika značajna. Ne uživamo u lovorikama (dobro, uživamo al' malo :) ), nego se trudimo da sagledamo ko su nam čitaoci. Čekamo izveštaj iz Subotice.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #271 on: 30-12-2012, 15:59:48 »
Kad će biti link za dl?
Vidim da ima, ali stavite ga u prvi post.

Koliko teksta ima ukupno?

Džek

• 4
  • 3
« Reply #272 on: 30-12-2012, 16:05:53 »
Linkovi su na prvoj strani topika, a ima deset priča, ukupne dužine oko 250 000 karaktera.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #273 on: 30-12-2012, 16:06:42 »
I niste mogli da skupite 200 evra da to štampate?

NdZodiac

• Sanjalica
  • 4
  • 3
« Reply #274 on: 30-12-2012, 16:07:49 »
Iz kog praznog džepa?  :roll:

Džek

• 4
  • 3
« Reply #275 on: 30-12-2012, 16:11:14 »
Nismo hteli.
Antologija je opet stigla do publike a 200 evra može da zalegne za mnoga kafanska druženja i planiranje narednih projekata.

Drugo, nikad niko od nas ne bi dao kintu da budemo objavljeni. Ako vredimo, objaviće nas i bez para (ne mislim na Tortu) a ako ne vredimo i ne treba da budemo štampani.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #276 on: 30-12-2012, 16:20:34 »
Ma ko će vas objaviti? Možda u Emitoru ili Terri. O ZS da ne govorim... tu biste se tek načekali.

Al, dobro. Razumem vašu potrebu da budete objavljeni, samo Boban je u pravu. Ako mislite ozbiljno, onda treba da se registruje u NB.
I treba da angažujete lektora pre nego što to uradite.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #277 on: 30-12-2012, 16:27:12 »
Ma ko će vas objaviti?

Hoće, uz debele evre, nisu se ustručavali da traže.

Upravo citirani stav, uz ovo što sam naveo, nas je naveo da odradimo šta smo odradili. Ostaje još da sačekamo odgovore izdavača (predračune) kojima smo prosledili prvi projekat pa da i on saživi u istom obliku. Torta je u stvari bila eksperiment, i to bogme uspešan.

Za lektora, a i urednika, se slažem, iako je Andrea dala sve od sebe. Međutim, sumnjam da bi se iko uhvatio tog posla pro bono, što nas opet navodi da sve sami odradimo. Naravno, mnogo ozbiljnije i bolje.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #278 on: 30-12-2012, 16:30:01 »
Pa, situacija s objavljivanjem je jasna. Niko nije spreman na neophodna ulaganja. Ali, bez lektora i urednika, ostaće na amaterskom nivou, ma koliko vam sve to pričinjavalo zadovoljstvo.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #279 on: 30-12-2012, 16:41:52 »
Pisanje jeste zadovoljstvo i treba da ostane tako, nikako da se pretvori u finansijski i komercijalni cirkus i glavobolju.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #280 on: 30-12-2012, 17:37:22 »
I niste mogli da skupite 200 evra da to štampate?
Ali ne razumem tu logiku. Zašto ići po svaku cenu da se nešto izda, i još da plaćamo iz svog džepa ??
Lorde, bio sam na promociji Vampira. Iz prve ruke, od izdavača, sam čuo koliko se primeraka proda. 400+. I to sa izdavačem koji ima ime i prezime u svetu fantastike, i sa dosta poznatih pisaca u antologiji. Ako on ne može da računa na više i bolje od toga, šta bismo mi dobili ? Bacili bi 200 evra da bi držali par knjiga na sopstvenoj polici ?
Ovako, stekli smo neke čitaoce, stekli smo i neke kontakte, mislim da je mnogo veća korist od toga , nego da smo dali lovu i onda
nikom ništa, nikakve koristi, sem da se hvališemo kako imamo knjigu.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #281 on: 30-12-2012, 17:40:17 »
Pogrešna logika. Kontakti u perspektivi ne znače ništa. Bolje bi se osećao da imaš knjigu u ruci.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #282 on: 30-12-2012, 17:48:58 »
Ovo sa CIP-om je stalo iz nekoliko razloga o kojima ne bih ovde davio. Glavna kritika koja nam je upućena, tiče se nedostatka ozbiljne uredničke ruke i ona je na mestu. Stvar se praktično zavrtela ovakva kakva je, i pitanje je da li uopšte vredi praviti od nje nešto sada, kada to u samom startu nije bila. Coffin anal je na NS promociji antologiju uporedio sa fanzinom, i kad razmislim možda je u pravu.

Jer, fakat je da torta nije knjiga. Realno gledano, u tehničkom smislu, nju ništa (osim sadržine) ne razlikuje od bilo kog drugog digitalnog teksta spakovanog u pdf. Nema CIP, ISBN, hard copy oblik...Sa druge strane, to što se u njoj nalazi jesu priče. Svakom pojedincu je prepušteno da je doživi kako hoće. Naš jedini cilj bio je da se čita. Trenutno stanje, uveliko je iznad onoga što smo očekivali.

Što se pitanja o broju ljudi koji su je pročitali tiče, i tu postoji odgovor. Zbirka je preuzeta preko 2000 puta. Nismo deca - jasno je da ima višestrukog skidanja, da svako neće pročitati, da će neko pročitati deo a neko zatvoriti čim baci prvi pogled na nju. Utisci postoje, određeni broj ljudi se javio da pohvali projekat, ko želi može da to isprati na FB strani. Između tog broja, i ukupnog downloada, krije se i tačna cifra o čitaocima koju je nemoguće utvrditi. Moje lično, neutemeljeno mišljenje je da se krije negde ispod trećine ukupne cifre. Ako je neko vidi na nuli, ili na dve hiljade - i to je ok. Ono što je bitno, jeste da je to stvorenje zaživelo nekakvim životom, i to ne može da se spori. Svako ima pravo da ga ceni, ili prezire.

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #283 on: 30-12-2012, 17:54:10 »
Osim bestselera, ni jedna knjiga se ne čita brzo i odmah. Knjige stoje decenijama i vekovima, i uvek će ih neko čitati. Pogotovo ako su biblioteke dobile koji primerak.
I, uopšte uzev, početna reakcija ne znači mnogo. Malo ko pročita sve u jednom cugu. Knjiga radi na duže staze. Čovek se čitavog života može osvrtati i vrteti oko jedne knjige.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #284 on: 30-12-2012, 18:01:55 »
Ma to su romantičarske priče, osim naravno onih najkvalitetnijih autora koji se čitaju vekovima, i/ili barem decenijama.
Realno, većina samizdat izdanja bude zaboravljena čim izađe, ako uopšte i dospe do čitalaca, ako u čitaoce ne računamo najbližu rodbinu i prijatelje.
Da, trenutno i subjektivno bi se bolje osećali sa knjigom u ruci, ali realno bili bi lakši za 200 evra  :), imali bi knjige oko čijeg se marketinga izdavač ne bi trudio ni tren, za razliku od Torte gde smo stvarno dobro odradili marketing, i ne bi sigurno imali ni blizu broj čitalaca do koga sada možemo doći.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #285 on: 30-12-2012, 18:30:53 »
Iskren da budem, štampani primerak torte mi ne bi doneo bolji osećaj. Ne zato što se, tobože prosvetljen, kunem u e format - već zato što samu Tortu nisam tako doživeo. U startu smo hteli besplatnu e antologiju, ciljano zacrtali decembar kao deadline, i ona je to što jeste. Svi autori zastupljeni u zbirci, voleli bi da imaju štampano delo svojih ruku, ali to nije ovo.

Hajde da ne ignorišemo prednosti interneta. Potpuno se slažem sa Kuferom, kada kaže da se sud o delu ne formira u njegovom startu. To je jasno kao dan. Istorija je pokazala da su dela koja su u svoje vreme bila popularna, padala u zaborav i obrnuto. Knjiga živi nekim životom, i njena distribucija donosi mogućnost da će nekada, negde nastaviti da čeka svoj trenutak i vreba čitaoca.
Ali, gubi li se to u e varijanti? Možemo li hard disk uporediti sa policom? File sharing sajtovi, hubovi, mesta su gde se razmenjuju fajlovi raznih sorti. Možda će neko nekada iznajmiti knjigu u biblioteci i reći ovo je super. Ali zar isto tako nije moguće, da će neki pojedinac podeliti folder sa eknjigama, i proslediti elektronsku kopiju na nečiji računar. Google je čudo, indeksiran fajl uvek može iskočiti kao rezultat nečije pretrage. Postoji nebrojeno mogućnosti da se dođe do cilja.

Što se tiče izdavača, hteo bih da naglasim jednu stvar. Niko od nas, ni u jednom trenutku nije negirao njihov značaj. Danas treba imati petlju, pa se uhvatiti u koštac sa objavljivanjem. Od momenta štampe nečijeg dela, pa do trenutka kada ste tim činom profitirali, krije se gotovo nemoguć put. Neki autori, revoltirani činjenicom da im je traženo finansiranje ili sufinansiranje, zaborave da ona druga strana plaća publikaciju njihovog rada, i da je u ovim ludim vremenima skoro unapred osuđena da ta sredstva neće povratiti (namerno ne kažem zaraditi). Ovoga smo potpuno svesni, baš kao i činjenice da nismo spremni da platimo, i zato smo odabrali ovakav put.

Pomalo zvučim kao da je torta stvar koju bi svako objavio - to mi nije namera. Samo želim da naglasim, a mislim da će se i ostatak ekipe složiti, da ni u jednom trenutku nismo omalovažavali način na koji se danas (u većini slučajeva) radi, već smo shodno okolnostima odabrali drugi put. Koliko smo u tome uspeli pokazaće vreme.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #286 on: 30-12-2012, 19:20:43 »
Ovo mi liči na ispovest u klubu lečenih alkoholičara...

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #287 on: 30-12-2012, 19:48:29 »
Nikad nije bila gora situacija što se tiče objavljivanja, možda za vreme II Svetskog rata.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #288 on: 30-12-2012, 20:04:39 »
Slažem se... no, Boban veli - Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti. Mi smo ga napravili. :)

NdZodiac

• Sanjalica
  • 4
  • 3
« Reply #289 on: 30-12-2012, 20:11:42 »
Iskren da budem, štampani primerak torte mi ne bi doneo bolji osećaj. Ne zato što se, tobože prosvetljen, kunem u e format - već zato što samu Tortu nisam tako doživeo. U startu smo hteli besplatnu e antologiju, ciljano zacrtali decembar kao deadline, i ona je to što jeste. Svi autori zastupljeni u zbirci, voleli bi da imaju štampano delo svojih ruku, ali to nije ovo.

Hajde da ne ignorišemo prednosti interneta. Potpuno se slažem sa Kuferom, kada kaže da se sud o delu ne formira u njegovom startu. To je jasno kao dan. Istorija je pokazala da su dela koja su u svoje vreme bila popularna, padala u zaborav i obrnuto. Knjiga živi nekim životom, i njena distribucija donosi mogućnost da će nekada, negde nastaviti da čeka svoj trenutak i vreba čitaoca.
Ali, gubi li se to u e varijanti? Možemo li hard disk uporediti sa policom? File sharing sajtovi, hubovi, mesta su gde se razmenjuju fajlovi raznih sorti. Možda će neko nekada iznajmiti knjigu u biblioteci i reći ovo je super. Ali zar isto tako nije moguće, da će neki pojedinac podeliti folder sa eknjigama, i proslediti elektronsku kopiju na nečiji računar. Google je čudo, indeksiran fajl uvek može iskočiti kao rezultat nečije pretrage. Postoji nebrojeno mogućnosti da se dođe do cilja.

Što se tiče izdavača, hteo bih da naglasim jednu stvar. Niko od nas, ni u jednom trenutku nije negirao njihov značaj. Danas treba imati petlju, pa se uhvatiti u koštac sa objavljivanjem. Od momenta štampe nečijeg dela, pa do trenutka kada ste tim činom profitirali, krije se gotovo nemoguć put. Neki autori, revoltirani činjenicom da im je traženo finansiranje ili sufinansiranje, zaborave da ona druga strana plaća publikaciju njihovog rada, i da je u ovim ludim vremenima skoro unapred osuđena da ta sredstva neće povratiti (namerno ne kažem zaraditi). Ovoga smo potpuno svesni, baš kao i činjenice da nismo spremni da platimo, i zato smo odabrali ovakav put.

Pomalo zvučim kao da je torta stvar koju bi svako objavio - to mi nije namera. Samo želim da naglasim, a mislim da će se i ostatak ekipe složiti, da ni u jednom trenutku nismo omalovažavali način na koji se danas (u većini slučajeva) radi, već smo shodno okolnostima odabrali drugi put. Koliko smo u tome uspeli pokazaće vreme.

Slažem se sa kolegom. Ideja o finansiranju izdavanja torte nije bila čak ni predmet diskusije. Ne samo što ne bi bilo isplativo, nego su zaista minimalne beneficije. Ona jednostavno nije knjiga u samom smislu te reči, i čini mi se da je ni u jednom trenutku nismo tako prezentovali...

NdZodiac

• Sanjalica
  • 4
  • 3
« Reply #290 on: 31-12-2012, 19:26:26 »
Svima koji sada slave:
Srećna 2013. godina, od čitave ekipe iz Torte  :-|   xcheers

Skalar

• 3
« Reply #291 on: 31-12-2012, 19:33:28 »

Ona jednostavno nije knjiga u samom smislu te reči, i čini mi se da je ni u jednom trenutku nismo tako prezentovali...
[/quote]

Одличну сте ствар урадили   xcheers. Душмани нек цркну од муке тј. коме се не свиђа како је реализовано, или садржај, или избор аутора, има опцију: не скидати и не читати. Мени се свиђа. А ја сам припадник оног битног корпуса обичних читалаца.
Пиво и ћевапи спајају људе.

NdZodiac

• Sanjalica
  • 4
  • 3
« Reply #292 on: 31-12-2012, 19:40:49 »

Одличну сте ствар урадили   xcheers. Душмани нек цркну од муке тј. коме се не свиђа како је реализовано, или садржај, или избор аутора, има опцију: не скидати и не читати. Мени се свиђа. А ја сам припадник оног битног корпуса обичних читалаца.

Hvala dragi kolega :)  xcheers

Josephine

• Guest
« Reply #293 on: 31-12-2012, 20:21:30 »
Душмани нек цркну од муке

A ko su dušmani (koji treba da crknu)?

Džek

• 4
  • 3
« Reply #294 on: 31-12-2012, 20:41:41 »

Ona jednostavno nije knjiga u samom smislu te reči, i čini mi se da je ni u jednom trenutku nismo tako prezentovali...

[/quote]

Thx, Skalare  xcheers
Sve najbolje u novoj!

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #295 on: 01-01-2013, 09:13:16 »
Ma ko će vas objaviti?

Ja se baš i ne žalim na broj svojih objavljenih priča.
Dapače, obećano mi je i objavljivanje zbirke, ali to je negde zapelo, pa je najverovatnije ad akta.

Što se "Torte" tiče, ja sam je od samog početka doživljavao kao diverziju i kao takva ima svoju funkciju.
Naravno, ovo je samo moje viđenje i tu postoje nesporazumi sa mojim poštovanim kolegama po peru.

Ali, nastranu to, evo nečeg važnijeg:

SRETNA VAM I BERIĆETNA NOVA 2013 GODINA!!!

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #296 on: 01-01-2013, 10:27:57 »
http://remixpress.com/recept-za-horor-tortu-kako-zamesiti-antologiju-strave-i-uzasa-od-ideje-do-promocije/
Takođe sve najbolje u 2013-oj.
 xcheers
Tortu ne doživljavam kao nikakvu diverziju, već kao projekat grupe ljudi koji neće samo da sede i kukaju, kao što je u našem društvu postalo ukorenjeno za sve živo, i čekaju da im sve dođe na tacni, već imaju volje i kreativnosti da sami nešto pokrenu.
Ona ima svoju publiku i prostor, kao i druga elektronska i štampana dela. Za sve ima prostora, tako da je ne smatram nikakvom diverzijom.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #297 on: 01-01-2013, 13:34:50 »
Kao što rekoh, priča o diverziji je samo moje viđenje cele priče.
A moji stavovi me obično izbacuju iz kompaktnih grupa.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #298 on: 01-01-2013, 14:40:45 »
Nadamo se uskoro i slikama iz Rume :)

Josephine

• Guest
« Reply #299 on: 03-01-2013, 15:27:32 »
Da se obavestimo šta je antologija, pošto stalno brkamo prikaz i utisak, antologiju i zbirku itd.

Vikipedija će (i ovog puta) biti dovoljna. Nekima. Nekima neće.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Antologija

Antologija dolazi od grčkih riječi anthos, cvijet i legein, izabrati.
Riječ je o izabranim i probranim glazbenim ili književnim djelima skupljenim u jednu zbirku. Antologiju treba razlikovati od panorame ili hrestomatije. Antologija je izbor koji počiva na čvršćim estetičkim mjerilima i uvijek nosi u sebi i vrjednovanje. Antologija može biti vrjemenski ograničeni izbor, kao i izbor temama, rodovima, školama, pravcima umjetnosti i sl.