Author Topic: Upotreba Interneta povećava inteligenciju  (Read 35785 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

• 5
  • 3
Re: Upotreba Interneta povećava inteligenciju
« Reply #200 on: 23-08-2023, 11:51:07 »
Prikaz knjige Traffic a koja se bavi modernim, jelte, onlajn medijima iz pozicije jednog od njihovih kreatora:

Optical Illusions

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #201 on: 18-10-2023, 13:01:11 »
Tviter počinje da testira svoj "not a bot" program koji je tu "da bi se smanjio spam", ali podrazumeva da će novi korisnici ove plartforme morati da plate jedan dolar godišnje pretplate ako žele da postuju, dopisuju se itd. dok bi korisnici koji imaju samo nalog bez ikakvog plaćanja mogli samo da čitaju tuđe tvitove.

https://help.twitter.com/en/using-x/not-a-bot

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #202 on: 18-10-2023, 13:02:36 »
jbt šta uradi sve Mask od Tvitera na kraju

čujem da mu je inspiracija neka kineska platforma, na šta će to da liči za koju godinu...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #203 on: 18-10-2023, 13:20:20 »
Pa, ovo je konzistentno sa predviđanjem Paula Masona koje smo onomad ovde linkovali:

Mask najavljuje da će tviter da ukine blokiranje kao, jelte, deo palete usluga. Bio je u pravu Paul Mason, Musk svesno ide na uništavanje servisa koji je kupio kako bi dosegao apeks neoliberalnog sna.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #204 on: 01-11-2023, 13:14:51 »
Ne mogu da gledam Jutjub videoe više bez reklama. Juče sam još i mogao, jer čak i kad mi izađe poruka da to nije lepo, ja malo sačekam ili refrešujem stranicu, i onda ide video. Ali danas su me bukvalno izblokirali. Ljudi, šta ćemo sad?

Te reklame bukvalno nisu za mene. Čak i na regularnom TV mi se desi da gledam nešto interesantno, počne reklamni blok, i ja odmah krenem da šaltam kanale da nađem nešto drugo. Često i zaboravim šta sam prvo gledao. Mogu da platim taj njihov premium, ali gledam da prvo prođem za jeftinije ako mogu. Sve ovo ide u pravcu koji je Kori Doktorov nacrtao, pa što da dajem pare za nešto što će u budućnosti samo još više da mi jede džigericu.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #205 on: 01-11-2023, 13:19:39 »
Adblock?

Meni šljaka aplikacija.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #206 on: 01-11-2023, 13:39:23 »
Očigledno da nema samo mac problema, jer mi je ovo izašlo na FB bukvalno nakon čitanja njegovog posta na ZS.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

mac

• 3
« Reply #207 on: 01-11-2023, 14:10:51 »
Adblock?

Meni šljaka aplikacija.

Koji AdBlock, onaj sa belom šakom u crvenom osmougaoniku? I ja taj imam, i Jutjub ga detektuje i blokira me. Možda još uvek rade A|B testiranje, pa si ti još uvek u grupi B. Ali ja sam A, and it hurts like hell...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #208 on: 01-11-2023, 14:18:39 »
Javim kad budem kod kuće. Jedino što mislim da je meni sa Microsoft store preuzeto.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #209 on: 01-11-2023, 14:20:37 »
Naravno, to što su krivi neoliberali koje stalno braniš i o tome ćemo kasnije! 8-)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #210 on: 01-11-2023, 14:43:42 »
Ja sam do sada bio blessed jer moj brauzer, čak i bez adblocka, u 90% slučajeva uspe da reklame uguši u kolevci, dakle, doslovno vidim samo desetinku sekunde reklame i krene video. E, sad, poslednjih par nedelja su počeli da se pojavljuju videi gde to ne pali, tako da, mac je u pravu, JuTjub odlazi u penis po ubrzanom postupku.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #211 on: 01-11-2023, 17:22:32 »
To je meni stari lap radio, vidim treptaj reklame a ponekad i ne blokira. Ovaj novi evo desetak dana ne pamtim da sam vidio reklamu.

Potpuno mi obrnut slučaj od maca, meni su sad reklame napokon ugušene, vidjećemo kako će dalje da se razvija.

Trenutno mi brauzer blokira i pirateriju, tj teže baratam sa skidanjem literature i torenta jer to prepoznaje sve kao sumnjivo i malware.

mac

• 3
« Reply #212 on: 01-11-2023, 17:45:06 »
Koji vam je to brauzer?

tomat

• 4
  • 3
« Reply #213 on: 01-11-2023, 18:38:39 »
Сад тедох да питам.

На андроид уређајима користим NewPipe, за њињдоњс нисам паметан.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #214 on: 01-11-2023, 19:24:13 »
Moj je Firefox, vanila verzija najnovijeg bilda, bez nekih egzotičnih grana ili plaginova. Ali mi je nivo bezbednosti na "Strict", dakle ja nemam ni history ni suggestions, svi cookieji se brišu po izlasku iz brauzera itd. Doduše, verovatno doprinosi i to sam na Windowsu 7 (ali samo još mesec dana pa moram da pređem na desetku) jer na poslu imam sve isto ali Windows 10 i tu bogami reklame kidaju.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #215 on: 01-11-2023, 19:38:15 »
predjite na brave.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #216 on: 01-11-2023, 20:52:26 »
Koji vam je to brauzer?

moj je chrome

adblock se zove uBlock Origin

meni do sada nema reklama

mac

• 3
« Reply #217 on: 01-11-2023, 21:29:37 »
Bato, što kažu naši stari, imaš piće od mene..

mac

• 3
« Reply #218 on: 01-11-2023, 21:33:33 »
Dakle, opet nema reklama, jej. E sad, možda u besu neki tamo odluče da mi blokiraju pristup na Jutjub po osnovu logina, ili još gore da mi banuju ceo nalog, koji uključuje i Gmail. Nadam se da nisu toliko obesni, ali šta da radim. Reklame su zlo, a plaćanje za usluge koje mi i tako kradu vreme je neoliberalizam.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #219 on: 01-11-2023, 21:38:25 »
A ja ga uboo sasvim slučajno. Nadam se da uBlock neće brzo provaliti. Smrt neoliberalizmu i kapitalizmu!

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #220 on: 01-11-2023, 22:14:33 »
Reklame su zlo, a plaćanje za usluge koje mi i tako kradu vreme je neoliberalizam.

Malo su i previše pohlepni za moj ukus.

$14 mesečno, skoro kao pa Netflix, a skuplje od HBOMax.

Vreme je za neki servis koji će dati sve to istovremeno, po nekoj razumnoj ceni.

"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

mac

• 3
« Reply #221 on: 01-11-2023, 22:29:49 »
Jutjub defakto ima monopol na ovaj vid usluga. Ja bih pristao na to da država Srbija recimo plaća Jutjubu $2 po stanovniku, dakle nekih 10 miliona dolara mesečno, pod uslovom da stvaraoci sadržaja na srpskom jeziku budu plaćeni tri puta više za isti učinak kao stvaraoci na drugim jezicima, za sve sadržaje koje konzumira srpsko stanovništvo. I to minimalno 15% od ta dva miliona mora da ide direktno stvaraocima. Naravno, za ovakav dil treba nam normalna država, a ne ova mafija, ali u principu to bi bila pobeda za sve strane.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #222 on: 02-11-2023, 05:42:16 »

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #223 on: 02-11-2023, 07:59:42 »
Reklame su bile razlog zbog kojeg sam pre petnestak godina prestao da gledam televiziju i prešao na interent.

Ad blokeri su stariji od Youtubea i obuhvataju sve sajtove, ne samo Youtube. Korisnici bi bili opasno ugorženi da ih isključe jer bi se internet pretvorio u non-stop spam reklamama. Ono što je mac pričao, bukvalno ne bi znali gde se nalaze i kuda su pošli. Ali u kontekstu celog interneta, ne samo Youtube.

Kapiram da je cela ova ujdurma samo zato sto je Google vlasnik Youtuba i da će oni pokušati ovu situaciju da reše dovoljno dobrim ad blokirima u samom Chrome, dok će za svoje Youtube servise dopustiti reklame, a eksterni ad blokeri van Chrome biće zabranjeni.

Liči na težak monopolizam, pogotovo što Chrome nije jedini browser. Šta li će anti monopolska komisija reći na Guglov pokušaj da se milijarde korisnika nateraju da ne koriste ad blokere koje koriste desetinama godina?

Jutjub defakto ima monopol na ovaj vid usluga

Imaju, ali da će im to sud dozvoliti da prave monopol i to naplaćuju skuplje nego ostali? Nije svaka država kriminalizovana smejurija kao naša, neke imaju i nezavisno sudstvo.

Google on trial in US over monopoly claims - BBC News
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

mac

• 3
« Reply #224 on: 03-11-2023, 12:47:53 »
Izgleda da je i AdBlock sada rešio problem. Zadržao sam ga na poslovnom laptopu, jer sam postao trunčicu produktivniji u danima krize. Ali avaj, nema više reklama ni na poslu.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #225 on: 03-11-2023, 13:32:57 »
kacam već ovde, postoji li neki system-wide ad blocker za android, dakle da ga metnem jednom i on radi recimo i za Chrome ali i za YouTube aplikaciju?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mac

• 3
« Reply #226 on: 03-11-2023, 13:59:11 »
Prilično sam siguran da to ne može u fabričkom androidu. Male su šanse da može i u rootovanom. Svaka aplikacija je priča za sebe.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #227 on: 03-11-2023, 17:22:43 »
evo naleteh na neka ponuđena rešenja, za sada nisam probao ništa

https://www.xda-developers.com/block-ads-on-android/

edit: ništa od ponuđenog ne radi, bar ne ono što bih očekivao da radi. ili su moja očekivanja prevelika ili ja ovo ne znam da koristim.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #228 on: 06-11-2023, 21:51:19 »
sad meni iskače neki đoka na yt  haha
ne reklama već konstantno njihov pop-ap da izgasim adblock

mac

• 3
« Reply #229 on: 06-11-2023, 22:18:22 »
Glavne ekstenzije su AdBlock i AdBlock Plus. Izgleda da ćemo morati da instaliramo nekoliko najjačih, isključimo sve osim jednog omiljenog, i da ih vrtimo kao kad menjamo kanale na TV-u, kad iskoče reklame.

mac

• 3
« Reply #230 on: 09-11-2023, 03:01:56 »
Trenutno ne rade ni AdBlock Plus, ni uBlock Origin. Tako je i Fejsbuk oterao adblokere. Menjali su stvari, sve dok nisu odustali ljudi koji su održavali adbloker za Fejsbuk. Imaju više para, i beskonačno više motiva, može im se. Depresija.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #231 on: 09-11-2023, 12:39:48 »
meni sem što iskače ponekad neko njihovo upozorenje da isključim adblock - reklame se i dalje ne pojavljuju