Ahoj Tortaši (i ostale forumdžije)!
Setih se pre neki dan da nisam pročitao poslednju Tortu, pa sam je načeo tek neki dan i reko da podelim utiske, znam da volete. Nisam još sve priče pročitao, nadam se da ću ovih dana, al evo par komentara za prvih nekoliko priča:
Kad se sjetim- Neuobičajen seting za horor, dosadna kancelarija- ofis novogodišnja žurka, ali fino premošćeno upečatljivim likovima i načinom pripovedanja. Da je duža priča bila doduše, mislim da bi ugnjavila. Sviđa mi se rasplet, i lik mračnog Milivoja, jedino malo nejasno ostade kako je preživela glavna junakinja, ako je preživela tj, može biti da je duh lažljivac.
Sva lica čoveka- Odlično izgrađena atmosfera mračnog industrijskog grada; zaplet u početku jako interesantan, posle mi postane mlako sve sa onim bodežima i momentima zamrznutog u vremenu, ali priča ima odličnu poentu, pa posle te mlakoće naiđe lep obrt. Ne sviđa mi se način pripovedanja: prvo lice i prezent mi mnogo usporavaju radnju, u nekim trenucima kao da je stala filmska traka a narator sa onim štapom pokazuje na projektoru kakve ko grimase pravi i kako se ko i zašto oseća. Ovo pogotovo dolazi do izražaja (i poklapa se sa ) kod momenata kada se pojavljuju lica. Slooo-mooooo. Mistični starac mi zvuči interesantno, i okolnosti izlečenja one gospoje i njena frka i panika da se sele, ovaj deo priče mi je zapravo bio i najintrigantniji. Nije loša priča sve u svemu, ali ona Džekova iz prošle mi se mnogo više svidela.
Vjenčanica - Interesantna, ali ne baš jasna priča (ili sam je samo prespavao dok sam je čitao u busu), promakla mi poenta pa ne bih da pametujem dok je bar još jednom ne pročitam.
Tri glave Hekate - Najbolje napisana od ovih što sam pročitao, svaka čast! Pripovedanje drži pažnju, opisi stra'ota (zapamtio sam onaj deo: nije živela nego trajala, tako nešto, nice!) Sa tehničke strane, jedino onaj španski da se malo dotera, čini mi se da je gugl translador kumovao. Što se priče tiče, malo mi je nejasna motivacija devojčice da onako prebaci i zamrzi oca zbog jednog nepodržavanja njenih ispada, jel se to pripisuje njenom stanju uma zbog uzrasta? Uticaj Hekate?
Violeta - Mnogo površna i priča i likovi, obrt na kraju očekivan, a adut ove priče, momenat sa sablasnom bebom više izaziva gnušanje nego osećaj horora. Pripovedač se u nekim trenucima toliko uživi da potpuno zameni i istisne likove iz priče.
Toliko od mog mudroserendanja za sada, kad stignem pročitaću i ostale (a i da se ne lažemo/prećutkujemo, na malom stendbaju smo sa onom našom genocidnom tvorevinom čije se ime ne pominje, pa koristim malo da iščitam neiščitano).