Author Topic: Gde plovi Torta brod?  (Read 8511 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hidden

• 4
  • 3
Gde plovi Torta brod?
« on: 06-04-2017, 21:16:19 »
Pet godina kasnije, nakon mnogo lepih i manje lepih reči, evidentno je da se Torta održala i izgradila kakvu-takvu poziciju među onima kojima je namenjena. Desilo se i print izdanje, bez bilo kakvog oblika samizdata (za razliku od zbirke V).

Na ovom topiku radi smo da čujemo svaki savet i kritiku, što apsolutno ne znači da ne može da se ide u off topic.

Što se Tortaša tiče, mogli bi da se oglase ovde čisto da se ne blamiramo sa praznom temom... xrofl

Scordisk

• 3
Re: Gde plovi Torta brod?
« Reply #1 on: 06-04-2017, 23:19:10 »
Evo, onda ja ovde da dodam: ona ideja da se horor preimenuje u stravu i grozotu uopšte nije loš :)

Boban

• 3
« Reply #2 on: 07-04-2017, 00:02:44 »
Horor se decenijama zvao žanr strave i užasa... a pre toga još grđe...

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Scordisk

• 3
« Reply #3 on: 07-04-2017, 00:34:23 »
Pa dobro, priče groznofantastičnog žanra su možda još bolje rešenje

Boban

• 3
« Reply #4 on: 07-04-2017, 01:14:30 »
kako god; ja samo kažem da svako ko namerava nešto da menja i imenuje treba da se obazre za sobom i oko sebe da li je to neko već radio.
Mada, ponekad je najbolje i pokrasti prethodnika. Evo, Sava Mrkalj je sastavio srpsku ćirilicu 20 godina pre Vuka i izmislio slogan "Piši kao što govoriš"; Vuk je samo dodao jedno slovo (dž da bi mogao ubaciti odomaćene turske reči) i prigrabio svu slavu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 07-04-2017, 08:03:51 »
Da. Razlog zbog kog se nisam slozio sa dzekom i ostatkom ekipe vrlo je prost - ubedjen sam da na ovaj nacin necemo resiti problem nedostatka horora u zbirci koja pretenduje da je horor. A sad grozomoru po strani, strava je isto veoma odredjena kategorija koje takodje manjka.

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
« Reply #6 on: 09-04-2017, 10:39:49 »
Koliko se sećam, ostatak ekipe takođe nije bio zainteresovan za preimenovanje.
Nisam imao na umu da preimenujem ceo žanr, daleko bilo. Sinula mi je ideja baš zbog toga, nedostatka horora u večini pokušaja.

I dalje tvrdim da su Torte zbirke fantastičnih priča strave i grozomore.
Na kraju, horor je strana reč, kupujmo domaće.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #7 on: 10-04-2017, 10:42:23 »
Mislim da je bilo razgovora i o tome da se ubaci i termin ,,mračna fantastika'' jedna prilično široka odrednica koja dosta toga može da pokrije...ali i da se zadrži odrednica horor. Primetili smo, pogotovo zadnje dve, tri godine da na konkurs pristiže sve više priča koje se ne mogu podvesti pod horor, osim prilično nategnuto, a možda bi mogle pod neku mračnu fantastiku...ili stravu?
Kad je kretala Torta, zaista nismo imali ideju kuda bi nas sve to moglo odvesti, niti da će evo ove godine u decembru doživeti i šestu godinu...videćemo šta budućnost nosi, najbolje stvari se nekako dešavaju sa najmanje planiranja i računa. Ne mislim naravno, da sve treba prepustiti stihiji, ali nisam ni za neke grandiozne planove ; neki opšti, labavi okvir držati, a Torta će disati sve dok ima svoje čitalačke publike. Ako ,,prodiše'' i više od očekivanog, super.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Džek

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 10-04-2017, 11:35:16 »
Da, beše i termin "mračna fantastika" u igri.
Mislim da reč "horor" deluje odbojno na nepoznavaoce žanra; kontam, strava i grozomora ili mračna fantastika, deluju mnogo pristupačnije sa marketinškog aspekta.
U praksi sam se mnogo puta uverio da se ljudi gade ili pokazuju nerazumevanje na reč "horor"

hidden

• 4
  • 3
« Reply #9 on: 11-04-2017, 08:02:35 »
Mene samo i dalje više jedi to što imamo problem, a nešto mi se ne čini da je rešiv pokrštavanjem.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #10 on: 11-04-2017, 08:38:09 »
Ne vidim nikakav problem. A ako moram, onda vidim lako rešiv problem. Mislim, zašto stvarati probleme tamo gde ih nema?
Prilikom ocenjivanja pristiglih radova obratiti pažnju na tu "sitnicu" i ćao problem.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #11 on: 16-04-2017, 18:39:42 »
Bilo bi zanimljivo proučiti i koliko aktuelna društvena stvarnost utiče na pisanje i teme u Torti, ne mislim bukvalno na politiku, već uopšte na širi društveno socijalni kontekst u kome živimo i kom pripadamo.
Onako na prvu loptu, po sećanju, u štampanoj Torti sećam se da su obe Rašine priče imale to u sebi ( Partija i T-letač), takođe i Goranov ,,Mandat'', Sašino ,,Okno K-14, Azra''. Sigurno ima u ovoj, ili onoj meri, toga i u drugim pričama.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #12 on: 16-04-2017, 19:16:30 »
Eto malo analiziram danas, dokon.
Živimo u društvu u kome homoseksualcima zaista može da se desi masakr opisan u Partiji, a korupcija i isprepletenost zdravstva i politike opisana u T-letaču, definitivno postoji. I u Mandatu, ako se malo poigramo značenjem i simbolima, možemo reći da je u stvarnom životu mandat često poveren kojekakvim lupežima, koji se ne libe da ga sprovedu i u delu. Okno opet čini mi se, dotiče teme porodičnog nasilja, siromaštva i socijalno klasne nejednakosti.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #13 on: 29-04-2017, 23:50:34 »
Goranu Segedincu, aka Hiddenu, poručujem: Znam te puško dok si pištolj bila, ali ne znadoh da se pretvori u Crnu strelu! Do sada.
CIA da se mane levih terena i nauči kafanskom meraku osluškivanja. 

Čestitam na prijemu u savez književnika Vojvodine. Bravo tortiljo!