Zdravo, dragi moji
Pre deset godina sam dolutala na ovaj forum čitajući o nekim filmovima, videla radionicu i poželela da ostanem zauvek. I sada žalim što forum nije poživeo, ako ne zauvek, a ono bar još dugo, dugo. Ne znam kako se vama činilo pri prvom susretu, ali ja sam bila zaista impresionirana. ZS je, makar u jednom aspektu, održavao kulturni život. I sada, ko je pošten, priznaće mu makar informativnu i hroničarsku vrednost. U godinama najživlje aktivnosti nije bilo događaja u svetu fantastike koji nije pomenut, komentarisan, cenjen i ocenjen.
Sećam se, naravno, ne samo kulturnog nego i nekulturng dela: ličnih obračuna, ispraznog blebetanja i prepucavanja. Nije mi smetalo sve dok to nije postalo gotovo jedini sadržaj. Sećate se kako taj i taj napiše da je objavljena ta i ta knjiga i dobije otprilike dva komentara na samu knjigu tipa ''ružna je naslovnica'' i ''što nije na latinici'', a onda se njegov topik zaspe neobaveznim ćaskanjima, flertom ili svađom forumaša koje objavljeno delo uopšte ne zanima, nisu ga pročitali niti će ga ikad čitati? Kao kad na svadbi u tri posle ponoći đuskaju momci i devojke koje ne poznaje niko ni sa mladine ni sa mladoženjine strane.
Što se same radionice tiče, ideja o finansiranju je glupost. Moje ne tako malo iskustvo u radu sa ljudima koji govore srpski i jezike sa kojih ne teba prevoditi bez izuzetka dokazuje da ova populacija kreativne poslove radi bolje kada je ne platiš.
Volela sam radionicu, iskreno. Učestvovala sam svaki, baš svaki put osim:
- kada me je Scallop privremeno najurio
- kada me je Boban trajno najurio
Volela bih da mogu da kažem da su me jurili i sa boljih mesta, ali istina je da mene nikada nisu jurili i da od ZS radionice nisam videla bolje vežbalište.
Učestvovala sam i na pomenutoj paralelnoj radionici, ali SAMO, ISKLJUČIVO i JEDINO zato što ovde u tom periodu nije bilo ničega. A što nije bilo?
Nije ni ta radionica bila bez vrednosti, čitala sam i tamo dobre zametke napisanih i nenapisanih priča, ali nije imala čar radionice na ZS.
Za mene je čar ovdašnje radionice bilo učešće velikog broja veoma različitih darovitih ljudi, prava stvar bi bila kada bi se mogli ponovo okupiti.
Ostajte mi zdravo i ne zamerite na ovom trenutku sentimentalnosti!