Author Topic: Robokap i filmski dvojnici : filozofija i film - Goran Gavrić  (Read 393 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 7.376
  • Enfant terrible
Robokap i filmski dvojnici : filozofija i film - Goran Gavrić

Beograd : Filmski centar Srbije, 2023 (Zemun : Pekograf)

214 str. ; 24 cm

U fokusu Gavrićevog istraživanja nalazi se filozofsko ispitivanje dometa i konsekvenci sintetisanja žive i nežive supstancije, odnosno sinteze koja je paradigmatično vizuelizovana u naslovnom liku iz filma Robokap, kao i u drugim (njegovim i čovekovim) filmskim dvojnicima. Gavrićevo korišćenje filmske fikcije za fundamentalna filozofska istraživanja ima potpuno metodološko utemeljenje i teorijsko opravdanje. Radi se o metodi misaonog eksperimentisanja, uključujući i variranje fiktivnih sadržaja iz žanra naučne fantastike, koja predstavlja okosnicu fenomenološko-filozofskog pristupa i postupka najstrože logičke analize.
Metodika analitičke filozofije, kojoj je autor ove knjige privržen, saglasna je sa magistralnim usmerenjem Huserlove fenomenologije i sastoji se u ispitivanju različitih misaonih mogućnosti, kako bi se na taj način došlo do invarijantnog značenjskog jezgra koje je logički obavezujuće u našem bavljenju izabranom tematikom. Za svaku pohvalu je njegova smelost da se pozabavi jednom ovoliko aktuelnom i provokativnom temom, koja se tiče uzbudljivo rastuće simbioze čoveka, digitalne tehnike i robotike, uz autorov istovremeno veoma atraktivan, zreo i metodološki utemeljen pristup u njenoj obradi.
 Pri tome, dr Gavrić je u svojim razmatranjima demonstrirao izvrsno poznavanje kako relevantnih filozofskih učenja, tako i onih filmskih ostvarenja koja su od najvećeg značaja za rešavanje filozofskih zagonetki koje zaokupljaju njegovu pažnju. Stoga, svesrdno preporučujemo objavljivanje ove izuzetne monografije.

Prof. dr Milanko Govedarica
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.