Author Topic: Šta sam lepo od horora gledo:  (Read 1042085 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Truba

• 4
  • 3
Re: Šta sam lepo od horora gledo:
« Reply #5000 on: 21-08-2023, 11:18:15 »
ispravi je šta čekaš
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5001 on: 21-08-2023, 13:01:38 »
gledaj film!

to neki levat pogledao prvu scenu koja je možda s dozom humora i zaključio da je ovo komedija

niđe veze

super je film
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5002 on: 22-08-2023, 00:13:33 »
SPOILERI O BATINOM FILMU!!!

Odgledao, šta znam, najdominantniji utisak mi je ekstremno mali budžet, ali ipak ima početak, sredinu i kraj. Moram da priznam da nisam ljubitelj filmova o posednutosti, tako da me ni ovaj nije nešto posebno dirnuo, ali vrlo je pohvalno što nisam gledao festival džampskerova, penjanja po plafonima i slično. Ovde je akcenat na "realizmu", a ipak se dešava nešto natprirodno, čak nema ni eksplicitnog nasilja, sve je jasno ali skoro ništa nije prikazano. Verovatno je i spomenuti budžet jedan od razloga, ali svakako je rezultat vrlo dobar. Čak mi i prva polovina u kojoj se skoro ništa i ne dešava nije bila dosadna. Naravno, kraj je zbrzan i relativno nejasan (mislim na ritual, ko umire, ko ostaje živ, prvo ne znaju pa onda znaju, Dybuk u fazonu "aj vidimo se palim ja"), ali nije presudan za suštinu priče. Može da se pogleda, kažem, možda nisam objektivan jer me sve ovo sa demonima smara, pa ne delim Batino oduševljenje. Možda neki 3-/5.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Truba

• 4
  • 3
« Reply #5003 on: 27-08-2023, 23:37:43 »
Dosadan film
2 dana ga gledam dogurao sam do 25. Minute
Ne zelim lezbo scenu ni suplju za svoje pare
Pardon vrijeme
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5004 on: 28-08-2023, 08:25:47 »
Odgledao originalnog Wicker Man-a (1973), potpuno ludilo.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5005 on: 28-08-2023, 08:49:03 »
ne volite ni demone ni lezbače ccc

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5006 on: 28-08-2023, 08:49:30 »
Odgledao originalnog Wicker Man-a (1973), potpuno ludilo.

to bih i ja morao ponoviti

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5007 on: 28-08-2023, 08:53:02 »
ne volite ni demone ni lezbače ccc
Ja volim ono drugo, nemoj mi stavljati tuđe reči u usta!

Inače, nisam ponovio čoveka od pruća, prvi put gledao. Shvatio sam da gomilu dobrih filmova iz '70 nisam odgledao, pa sad nadoknađujem.

Truba

• 4
  • 3
« Reply #5008 on: 28-08-2023, 12:37:37 »
nedavno sam reprizirao Wicker man to je najjbolji film što postoji
takodjer meni je to film kojeg najdulje želim pogledati
otprije posljednjeg rata 1992. može biti i 1991. ali i 1987
kad sam vidio isječke i najavu u nekom dokumentarcu ili emisiji
negdje do 2003 kad je počeo divx

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5009 on: 31-08-2023, 21:35:54 »
COBWEB toliko nahvališe a film tako posrće na svim nivoima da jedino što je ok urađeno su džampskerovi. Stvarno mi nije jasno ali valjda sad pretežno klinci gledaju horore i to se osjeća. To jest, gledali su klinci horore ranije ali kao da su imali druge dileme i strahove koje je Holivud eksploatisao. Nije valjda da je jedino objašnjenje da ja starim pa ne kontam zašto je ovo dobro. Ovo sada nema bre nikakvog smisla od početka do kraja. Žali bože što je poneka scena zapravo i solidno režirana kada je kao cjelina prslo ko lajsna.

Stvarno treba i ja da gledam Wicker Mana, koliko davno sam ga gledao više se i ne sjećam.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5010 on: 02-09-2023, 18:16:49 »
The Last Voyage of the Demeter

Reditelj The Autopsy of Jane Doe (2016), koji pamtim kao prilično interesantan filmić, snimio je korektno ali predugačko i promašeno izdanje Drakule. Štaviše, na zanatski dio nemam zamjerki, Overdalu treba neko dati dobar scenario i snimaće solidne filmove. Demeter je, s druge strane, jedna obrada stare priče na najgori način.

Nisam čitao roman, ali ako film počinje prologom da brod kreće iz Rumunije, ali je zapravo ruski, zaboravio sam jel ga ruska kompanija unajmila ili je vlasnik, svejedno, zašto se to napominje na početku filma? To ima smisla samo zbog ideološke potke filma koja je maloumna.

Ako se dobro sjećam, Vesna Goldsvorti je u knjizi 'Izmišljanje Ruritanije' pisala kako Drakula, kao i druga britanska djela, prave od Balkana izvjesnu strahotu od koje prijeti opasnost evropskoj civilizaciji. Sam Stokerov roman ni manje ni više ukazuje na invaziju Drakule na britansko ostrvo s namjerom da ga porobi u krvi. Čak implicira da Drakula kao grof, dakle feudalac, priziva povratak mračnog doba vlasti aristokratije, vitezova i ostalih plavokrvnih, koji sada u rumunskoj monstruoznoj karikaturi sišu krv.

Štaviše, Drakula i vampiri su oduvijek viša klasa. Žive kao bogovi, znatno su zgodniji od radničke klase zombija, skoro da čovjek poželi da im se pridruži. Uvijek su bili ona vrsta čudovišta koja je intrigantna a ne tek odvratna, a u slučaju Drakule obično ga predstavnici srednje klase, iliti buržoazije, poraze.

Novi ideološki sloj, znatno retardiraniji, zapravo i regresivniji od prethodnog, donosi ideju da Drakula priziva rusku invaziju, ali ne samo to - već i generalnu invaziju migranata. Ovaj Drakula migrant niti je grof niti zgodan, nema trunku aristokratskog u sebi, samo je ružna mašina za ubijanje koja nema ni neku smislenu svrhu postojanja, kompletna životinja, deveti putnik.

Sam antagonista toliko je banalizovan da čitav stil filma, koji je epski i teatralan, postaje nebulozan. Zar gledati nešto što ima veličanstven simbolički potencijal, Odisejeve sirene, Mobi Dik, generalno brod na pučini, i u to uvaliti lobotomizovanog Drakulu u najjeftinijem izdanju, to ne može svako ali izgleda mogu producenti ili sam Overdal, ko god da je tako odlučio da nam predstavi starog grofa krvopiju.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5011 on: 02-09-2023, 20:04:50 »
Film je obično smeće i ne zaslužuje ovoliki rivju, al' čitao si knjigu pa ti je oprošteno.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #5012 on: 02-09-2023, 20:09:53 »
Nisam čitao roman, ali

Film je obično smeće i ne zaslužuje ovoliki rivju, al' čitao si knjigu pa ti je oprošteno.

Unforgiven!
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5013 on: 03-09-2023, 22:02:14 »
i još jedan beskoristan linkinov post...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5014 on: 03-09-2023, 22:06:24 »
Nisam pažljivo pročitao post jbg. a video sam da spominješ neki roman.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5015 on: 03-09-2023, 22:22:25 »
kritikuj me što nisam čitao haha
računao sam, nakon gledanja 10 ekranizacija Drakule, da i nema potrebe čitati

a Demeter je stvarno samo za neku teorijsku analizu, realno nema neku vrijednost kao film

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5016 on: 09-09-2023, 22:18:32 »
BRUJERIA

Interesantno na papiru, egzekucija neki pokušaj razvučenog art filma. Podsjeća na nekom vrlo apstraktnom nivou na The VVitch, u smislu djevojčice koja polako ulazi u taj svijet ovog puta neke južnoameričke folk dimenzije, ali bez unutarporodične dinamike, jer se sve vrti oko naseljenih Njemaca i domorodaca koji brane svoju zemlju, ponekad ezoterijskim sredstvima.

Mož' se pogleda, al meni nije toliko držao pažnju, iako na momente odnosi Njemaca i domorodaca su intrigantni. Šteta što nekako mislim da nije sve ovo dovoljno zategnuto, pogotovo što traje skoro 2 sata.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5017 on: 14-09-2023, 11:01:23 »
TALK TO ME

Ne znam kako bih nazvao ovaj tip filmova, jer nisu baš generic, ali nisu baš ni prevazišli klišee, nisu baš glupi ali nisu baš ni pametni, nisu dosadni a nisu ni prezabavni. No dobri su, ok. Kao neki uspješan generic projekat koji nije sasvim retardirano svršen kao većina horora, iako se ni ovaj s krajem nije proslavio.

Uboo je sa dinamikom, pitak je i utegnut, američki tinejdžeri su nekako svježi, ima tu nekog mesa, samo ne ide dovoljno duboko. Možda u nekom nastavku, ako ga bude, jer ima prostora za sikvele. Da, to je ona gotovo kao-matematička logika, da ako stvari postaviš jednostavno, onda parametri mogu da ulaze u brojne kombinacije i geometrijskom progresijom stvaraju i dosta kompleksniji sadržaj.

Ali taj sadržaj je i dalje na kraju utemeljen na nečemu prostom. I to je formula vrlo uspješnog filma ovih dana, samo ne znam je li dovoljno za pamćenje za deceniju ili dvije. Ima sličnosti sa BROOKLYN 45, ne znam ko je od koga krao ali meni je Bruklin bio jači film iako produkciono slabiji.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5018 on: 14-09-2023, 13:29:52 »
Sve se slažem, tužno je što ja ne odgledah bolji horor skoro, a da nije iz sedamdeset i neke. Svakako ga neću pamtiti 20 godina, to sigurno.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #5019 on: 15-09-2023, 12:08:51 »
TALK TO ME
Odgledao pšosle Batinog posta. Ne bih se složio sa Batom kako je u pitanju osrednje delo. Gluma je na zavidnom niovu, efekti nisu preterani, dinamika odlična, re3žija više nego solidna. Zašto ovo pišem? Zato što ovo ima naznaku horor filma, ali je dovoljno to izostaviti i dobiti izvrsnu studiju propadanja u ludilo: od depresije do šizofrenije. Treba samo promeniti ugao gledanja, pošto mi posmatramo sve iz ugla glavne junakan je. pogledajmo iz perspektive najbolje drugarice i imamo sasvim drugi film. Od mene svaka preporuka.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #5020 on: 15-09-2023, 12:20:29 »
Nego, kad smo već ko ove teme, je li neko nekad prizivao duhove? Ajde, budite iskreni. Ja lično nisam, ali sam upooznao tri odvojene osobe koje su to radile. Upoznao sam i to u različitimperiodima svog života i svi su imali loša iskustva. Smatram da je u pitanju psihološki profil ličnosti koja to čini. Rekli su mi, a to je vezano i za ovaj film, da ih je lako prizvati, ali teško oterati nazad. Lično, ne verujem u to. Verujem u podsvest prizivača i njegovu veru u to.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5021 on: 15-09-2023, 12:42:20 »
Pa jesmo na dečjim rođendanima, bez uspeha.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #5022 on: 15-09-2023, 13:18:49 »
Znači, mentalno ste zdravi.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #5023 on: 15-09-2023, 14:02:58 »
Nego, kad smo već ko ove teme, je li neko nekad prizivao duhove?

Ja ne niti poznajem ikoga ko je to radio. A znam osobe koje su išle na slivanje strave i pravljenje natalnih karata, dakle, nije da se krećem isključivo u društvu surovih racionalista.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #5024 on: 15-09-2023, 15:56:25 »
Ne krećem se ni ja, što se iz priloženog dalo videti.Čisto me interesovalo. Ipak je ovo sajt SF i horora.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #5025 on: 15-09-2023, 16:55:32 »
zasto se vi bojite duhova?
eno, spc redovno priziva duhove, svakog tjedna, pa blagdanima, sve u nekakvim hramovima, liturgijski. nije sad da sam ikad zavirio, to je sekta, ali tako kazu. kod vas je prizivanje duhova masovna uobicajena pojava, tradicija.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #5026 on: 15-09-2023, 17:19:13 »
To se kod katolika zovu duhovi. Mi ih zovemo vampirima.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #5027 on: 15-09-2023, 18:31:35 »
Svašta od tebe čovek može čuti Zloćko. Uglavnomn gluposti.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5028 on: 15-09-2023, 19:38:52 »
TALK TO ME
Odgledao pšosle Batinog posta. Ne bih se složio sa Batom kako je u pitanju osrednje delo. Gluma je na zavidnom niovu, efekti nisu preterani, dinamika odlična, re3žija više nego solidna. Zašto ovo pišem? Zato što ovo ima naznaku horor filma, ali je dovoljno to izostaviti i dobiti izvrsnu studiju propadanja u ludilo: od depresije do šizofrenije. Treba samo promeniti ugao gledanja, pošto mi posmatramo sve iz ugla glavne junakan je. pogledajmo iz perspektive najbolje drugarice i imamo sasvim drugi film. Od mene svaka preporuka.
Nisam rekao da je osrednje. U stvari je maksimum koji se može postići u mainstream čahuri. Ali to nije remek.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5029 on: 16-09-2023, 12:11:22 »
Reprizirao sam De Palminu Keri, nije mi baš nešto ostario film. Prevashodno mislim na finale koga se sećam kao najboljeg dela. Nekako mi je sad bio *meh*, cela ta izvedba sa split skrinovima i slou moušnom. Zapravo sam mnogo više uživao (uslovno rečeno) u svemu onome što je prethodilo finalu. Tema je uvek aktuelna i jako dobro obrađena, što je naravno svima odavno poznato, ali praktično sam sve zaboravio, a i naravno da ga ne gledam istim očima sada i pre.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #5030 on: 28-09-2023, 16:26:32 »
Reprizirao i The Blackcoat's daughter. Kakva filmčina!!! Horor DECENIJE!!!

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5031 on: 29-10-2023, 11:11:38 »
novi Exorcist mi je izazvao teški transfer blama

nisam odma skonto da je isti reditelj radio i novi serijal Noći vještica

misim, koga briga za Noć vještica precjenjeni, ali ovako se usrat u Exorcist je abominacija

čak mi nije jasno ajd što mu je priča retardirana, ali ovo nema ni specijalnih efekata koje su postojali i 1973. Nema ništa, bukvalno mi nije jasno zašto ovaj film postoji, sem što će originalne likove diskoristi u nastavku abominacije , koji očigledno slijedi