The Last Voyage of the Demeter
Reditelj The Autopsy of Jane Doe (2016), koji pamtim kao prilično interesantan filmić, snimio je korektno ali predugačko i promašeno izdanje Drakule. Štaviše, na zanatski dio nemam zamjerki, Overdalu treba neko dati dobar scenario i snimaće solidne filmove. Demeter je, s druge strane, jedna obrada stare priče na najgori način.
Nisam čitao roman, ali ako film počinje prologom da brod kreće iz Rumunije, ali je zapravo ruski, zaboravio sam jel ga ruska kompanija unajmila ili je vlasnik, svejedno, zašto se to napominje na početku filma? To ima smisla samo zbog ideološke potke filma koja je maloumna.
Ako se dobro sjećam, Vesna Goldsvorti je u knjizi 'Izmišljanje Ruritanije' pisala kako Drakula, kao i druga britanska djela, prave od Balkana izvjesnu strahotu od koje prijeti opasnost evropskoj civilizaciji. Sam Stokerov roman ni manje ni više ukazuje na invaziju Drakule na britansko ostrvo s namjerom da ga porobi u krvi. Čak implicira da Drakula kao grof, dakle feudalac, priziva povratak mračnog doba vlasti aristokratije, vitezova i ostalih plavokrvnih, koji sada u rumunskoj monstruoznoj karikaturi sišu krv.
Štaviše, Drakula i vampiri su oduvijek viša klasa. Žive kao bogovi, znatno su zgodniji od radničke klase zombija, skoro da čovjek poželi da im se pridruži. Uvijek su bili ona vrsta čudovišta koja je intrigantna a ne tek odvratna, a u slučaju Drakule obično ga predstavnici srednje klase, iliti buržoazije, poraze.
Novi ideološki sloj, znatno retardiraniji, zapravo i regresivniji od prethodnog, donosi ideju da Drakula priziva rusku invaziju, ali ne samo to - već i generalnu invaziju migranata. Ovaj Drakula migrant niti je grof niti zgodan, nema trunku aristokratskog u sebi, samo je ružna mašina za ubijanje koja nema ni neku smislenu svrhu postojanja, kompletna životinja, deveti putnik.
Sam antagonista toliko je banalizovan da čitav stil filma, koji je epski i teatralan, postaje nebulozan. Zar gledati nešto što ima veličanstven simbolički potencijal, Odisejeve sirene, Mobi Dik, generalno brod na pučini, i u to uvaliti lobotomizovanog Drakulu u najjeftinijem izdanju, to ne može svako ali izgleda mogu producenti ili sam Overdal, ko god da je tako odlučio da nam predstavi starog grofa krvopiju.