Upravo sam pročitao prvu knjigu
Šigurui-ja. Mišljenja sam da procena celine na osnovu jedne knjige u višetomnom opusu može da navede na krivi trag, međutim, ostaviću par utisaka ovde (da bih kasnije mogao negde drugde da elaboriram na njima

).
Takajuki Jamagući (Takayuki Yamaguchi) je čudan autor. Rođen u Tokiju 1966. Dve godine je boravio u školi koju je čuveni Kazuo Koike otvorio za one željne da se bave stripom: Gekiga sonđuku. Probio se početkom 90-tih, a jedino njegovo delo koje sam čitao je
Kakugo no Susume (Kakugov savet), poznato u Americi kao
Apocalypse Zero. Ono je animirano u dve epizode, rađene za video, što je razumno, pošto je u pitanju takva predstava neukusa i bolesnih ideja, da u to doba ne bi prošlo na televiziji ni po kakvim kriterijumima. Ne znam sa čime bih ga poredio; Takashi Miike bi dao dušu da može da snimi nešto onoliko zabavno i pomereno u isti mah. Recimo da bih mogao da ga nazovem apoteozom stila koji je Go Nagai začeo, pogotovo sa
Violence Jack-om, što će reći mešavina parodije, telesnih transformacija koje ponekad koriste seksualnost na čudne načine i nasilja koje nema nikakve moralne ili religiozne barijere.
Nikakve.Šigurui je drugačija zverka. Nema humora, nema pomerene perspektive koja nam ne dozvoljava da sagledavamo događaje potpuno ozbiljno. Rađen je okvirno prema prvom poglavlju knjige
Turnir u surugskom zamku (Suruga je ime pokrajine) čuvenog pisca Noria Nanđa (Norio Nanjou) i ima neku vrstu istorijske verodostojnosti. Nisam čitao tu knjigu, ali verujem da je u nekim stvarima Jamagući otišao mnogo dalje.
Početak vladavine šoguna iz porodice Tokugava, tj. početak 17. veka. Tadanaga Tokugava je poremećeni mlađi brat šoguna Iemicua, gospodar pokrajine Suruge. On se, iz razloga znanim samo njemu, odlučuje da organizuje turnir najboljih mačevaoca. Kvaka: Japan je u doba mira i sve borbe se vode drvenim mačevima, međutim, ovaj turnir će se voditi sa pravim. 22 takmičara i prvi par čine stari poznanici: jednoruki i muževni Gennosuke Fuđiki, i slepi i feminizirani Seigen Irako, čije stopalo je osakaćeno. I tu se priča vraća u prošlost 7 godina, u Koganovu školu mačevanja, kojoj su obojica pripadala neko vreme. Ostalo ću prepustiti potencionalnim čitaocima.
Za razliku od mnogih mangi sa modernom tematikom (ili fantastičnom), u delu ovakve vrste je teško učiniti likove trenutno prepoznatljivim (iste frizure, slična nošnja, itd.) Ipak Jamagući ima par trikova u rukavu. Njegovi glavni likovi su svi vrlo specifični i koristi radnju na takav način da čitaoci neće imati problema, mada bi bilo teško razlikovati samuraja A od samuraja B (osim po šemama na odorama). Pozadine i objekti su uvek detaljni i realistični.
Neke scene su i meni bile neprijatne, a video sam svašta. Nema heroja. Nema pozitivnih likova. Samo poremećenih. Verujem da je Jamagući želeo da prikaže besmislenost nekih običaja, dovodeći ih do krajnosti, jer je napisao rečenice kao: "Feudalno društvo, u svom savršenom obliku, sastojalo se od malog broja sadista i velikog broja mazohista." I zato i prikazuje samo dekadenciju. Čak i Fuđikijeva volja za napretkom ima jednu bolesnu crtu.
Ponavljam, ovo je samo na osnovu jedne knjige i ostaje mi da vidim da li je piščeva ideja usmerana protiv okrutnosti tradicionalnog japanskog društva ili protiv čoveka kao takvog. Načekaću se, pošto sem još jednog poglavlja, ništa više nije skenirano. (Iz Japana nabavljam prilično retko, mange su jeftine, ali poštarina...uh, pa još ako mi naplate carinu, pa porez, pa neke troškove

)
Svojevremeno su neki Amerikanci proglasili
Apocalypse Zero najekstremnijom animacijom u postojanju. Zvuči pompezno, ali nije daleko od istine. Ovih dana sam saznao da je tu čast nezvanično preuzeo
Šigurui, čijih 12 epizoda su emitovani krajem prošle godine na satelitskom kanalu WOWOW.