Malo "novosti" iz sveta mangi.
Prvo da lamentiram nad zatvaranjem sajta (precizno: prestankom apdejtovanja sadržaja)
Manga Tengoku (Manga raj, skraćeno Manten). Ja sam verovatno jedini čovek u ovoj zemlji koga je to pogodilo.

Koliko sam shvatio, njihovi sponzori su bili 4 najveća izdavača u Japanu (Kodanša, Šuejša, Šogakukan i Hakusenša) pa su donosili vesti o svakom njihovom novom izdanju, linkove ka drugim vestima vezanim za mange i, najbitnije, sjajne sekcije sa intervjuima: one sa manga-autorima (Manga no Chikara), ali takođe i one sa čuvenim ličnostima Japana, kako su mange uticale na njih, i sl. (Manten Pick-up). To bi bilo kao kada bi pitali naše mlađe glumice ili pevačice šta čitaju od stripova.

Drugo, Patalliro! je prešao 100 tom! Verovatno sam ja jedina osoba u ovoj zemlji kojoj to nešto znači.

Dobro, lažem, ne znači mi previše, video sam samo par poglavlja, ali mi je bio zanimljiv jer je toliko različit od svega. Takođe, redovna serija je došla do 83. knjige, ali sa sporednim knjigama prešao je stotku. Najduža serija iz časopisa za devojčice! Čestitamo!
Treće, pronašao sam kanal za dobijanje knjiga iz Japana
jeftino. Verovatno sam ja jedan od retkih kojima to nešto znači.

Kanal se zove
BK1 i to je japanska onlajn knjižara. Ceo postupak porudžbine je na japanskom, ali sada sam im doskočio.