Author Topic: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...  (Read 806554 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3650 on: 16-04-2022, 00:01:48 »
Brian Koppelman i David Levien su posle dosta uspešne karijere na filmu gde su sa naslovima kao što su ROUNDERS ili SOLITARY MAN napravili karijeru kao pisci jakih actor vehicle filmova koje zvezde vole, svoje mesto našli na televiziji, stvorivši dugovečnu seriju BILLIONS.

SUPER PUMPED: THE BATTLE FOR UBER je istinita priča o Travisu Kallinicku i Billu Gurleyu, nastanku Ubera i Travisovoj imploziji na čelu ove inovativne kuće kada su sve njegove bahatosti, nemari i neprezanje ni od čega konačno skupili u jednom čiru i eksplodirali.

Joseph Gordon-Levitt igra Travisa, Kyle Chandler igra Billa i to je jedna podmazana mašina. Levitt donosi nervozu, harizmu, nestalnost, Chandler donosi Coach Taylora i svi rade ono što se od njih očekuje a takav je i scenario. Prosto Koppelman i Levien nadgledaju nastanak jednog sorkinovskog šematizovanog skripta u kom ima nekih zanimljivih probijanja četvrtog zida, nekih interesantnih formalnih rešenja, ali dramske scene su izrazito mehaničke i mi znamo da će junaci ispaliti par dosetki, priči iz istorije, setiti se šta su nekad jedan drugom rekli kao pouku i sada to iskoristiti jedni protiv drugih. I to je sve u redu jer glumci su dobri, i izvode to kao dobro podmazana mašina.

Međutim, špica i Kerry Bishe su preuzeti iz briljantne serije HALT AND CATCH FIRE, jedne sjajne studije o nastanku korporacije i njegog proizvoda, koja nije istinita priča stricto sensu ali je zarobila duh epohe, i u prvoj sezoni bila unikatna jer je govorila o nastanku nečega, o konstrukciji. Sada SUPER PUMPED preuzima dramaturgiju destrukciju i ovaj wink HALT AND CATCH FIRE jeste ipak podsećanje na jedan mnogo suptilniji rukopis.

Rediteljski seriju je postavio Allen Coulter, svakako prekaljen profesionalac sa iskustvom, ali i režija je tek solidna bez neke naročite poetičnosti.

SUPER PUMPED je izuzetno prijatno gledalačko iskustvo i ima nečeg prijatnog i old school u tom no nonsense pristupu pisanju i režiji ali je ipak za klasu slabije od prefinjenije WECRASHED koja je upravo te aspekte veoma elegantno izvela.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3651 on: 23-04-2022, 16:09:56 »
završio Vikinge prvu sezonu, GoT za siromašne sve u svemu, ničeg dovoljno sem malo nastranih paganskih rituala. Prije svega hajd što je glavni lik nikakav ali sporednih likova jednostavno nema, nemaš koga pratiti, ono imaš Haunda u GoT kad zafali mesa, klinci su neuporedivo bolje zastupljeni, iako su me živcirali ovdje ih i nema

će vidim za dalje, mada neki mi hvale From i Severance, pa možda i tome dam šansu, gledo neko?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3652 on: 23-04-2022, 17:37:25 »
Ja sam počeo severance, za sada odlična, ali tek 2 epizode. From ni u sledećem životu.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

milan

• 4
  • 3
« Reply #3653 on: 24-04-2022, 18:53:51 »
Počeo sam Outer Range, sa Džoš Brolinom i Imodžen Puts u glavnim ulogama, a igra i Tom Pelfri, meni jedan od omiljenih novih glumaca (zapazio sam ga još u nesrećnom Iron Fistu).
Ovo je kao neki kaubojski Tvin Piks, i sudeći na osnovu prve dve epizode, dosta je zanimljivo... mada ponekad toliko mračno da se teško šta vidi na ekranu. Ovo je bila odluka autora, TV mi je nov, a gledam preko Amazona, tako da... nije do mene.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3654 on: 25-04-2022, 09:29:36 »
Žena i ja smlatili severance za par večeri. Odlično je ovo, mnogo crnog humora, uglavnom usmerenog ka korporacijama i njihovim sektaškim fazonima. Zaplet je originalan, sa nekoliko mogućih rupa koje bi se nategnuto mogle objasniti. Gluma i likovi su definitivno najjači aduti, svi razbijaju, muzika odlična (pogotovo main theme), vizuelno perfektna, sjajna fotografija i kamera, korporativni zatvori nikad nisu izgledali ovako lepo i zastrašujuće u isto vreme. Klifhengeri su možda malo prenaglašeni u odnosu na lagan tempo serije, ali sve su to sitne zamerke. 4/5.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3655 on: 25-04-2022, 10:15:25 »
jel realno da je Ben Stiler režirao...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3656 on: 25-04-2022, 10:31:42 »
Šta znam, vidim na imdb da je režirao Cable Guy (1996) što mi je takođe prilično iznenađujuće. Zanimljivo da je kao creator izlistan izvesni Dan Erickson, za koga nikad nisam čuo (što ne mora ništa da znači).

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3657 on: 27-04-2022, 00:13:48 »
Patxi Amezcua i Natxo Lopez napisali su seriju OPERACION MAREA NEGRA koju je rediteljski vodio španski žanrovski specijalista Daniel Calparsoro. Na kraju svake epizode piše da je serija inspirisana istinitim događajima ali ako zaista jeste, onda je sudbina mnogo lošiji scenarista od profesionalnih.

Amezcua ima solidnu radnu biografiju, u njoj je i odlična serija DESAPARECIDOS o kojoj sam već pisao, pa iako on nije neko vrhunsko ime španske televizije od njega sam ipak očekivao više.

Premisa serije je zanimljiva i dotiče sjednu od neostvarenih fantazija Pabla Escobara. On je naime hteo da od Sovjeta kupi podmornicu i na taj način švercuje kokain u SAD. U ovoj seriji kolumbijski kartel je u saradnji sa brazilskim kolegama uspeo da razvije džepnu podmornicu koja doduše samo nakratko može da zaroni ali taman dovoljno da izbegne nezgodne kontrole.

Glavni junak je bokser i barba iz Viga koji na ekstremno naivan način sa svojim prijateljem biva uvučen u akciju prevoza tovara droge od Brazila do Evrope u tom skučenom, nepouzdanom plovilu.

Amezcua i Lopez nepogrešivo uspevaju da ispadnu nemaštoviti u svakoj sceni, tako da čak ni solidna, mada ne spektakularna režija Calparsora i ekipe ne može da prikrije činjenicu da se uprkos tome što se likovi grade i priča izlaže, nikakva drama ovde nije desila.

Otud i zanimljiva premisa ostaje neizvedena do kraja, zbog naivnosti u samoj postavci situacije, motivaciji likova, pa i limitiranoj harizmi glumačke ekipe.

Španske serije su u ekspanziji, govorno područje na kom nalaze svoje mesto je veliko i to tržište je gladno. Rast obima produkcije nekada dovodi i do pada kvaliteta. Uprkos uglednim kućama koje stoje iza ove serije među kojima je Amazon Prime, ovo nije na nivou kvalitetnih španskih krimića o narko kartelima.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3658 on: 28-04-2022, 20:43:09 »
Evo nečega za ljubitelje i poznavaoce, pred gledanje serije THE IPCRESS FILE, ili posle njega...

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/film-i-tv/4795374/dzejms-bond-konkurencija.html

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3659 on: 30-04-2022, 01:16:17 »
WeCRASHED je limited serija od osam epizoda o imperiji WeWork koju su izgradili Adam Neumann i Rebekah Paltrow, i ko zna koliko su još mogli vladati njome da nisu postali high on their own supply.

Dok je veoma slična serija SUPER PUMPED bila priča o Travisu Kalinicku koji je napravio Uber, prepoznavši dobru ideju i boreći se za nju svim dozvoljenim i mnogim nedozvoljenim sredstvima, i na kraju krajeva ipak priča o jednom sposobnom poslovnom čoveku koji je vremenom zaboravio na etiku i ljude koji ga okružuju u potrazi za profitom, onda je WeCRASHED nešto drugo - Adam Neumann nije prevarant u užem smislu, on je opsenar i uspeo je da izgradi brend i mit oko proizvoda koji je već postojao a to je shared working space.

Ako je Uber bio kapitalistička priča o trenutku kada kapital želi da se oslobodi stega regulacije i diktira sve, onda je WeWork priča o mistifikaciji koja radnom mestu kao fizičkom prostoru daje neku posebnu auru, i frictionless kapitalizmu koji postaje toliko frictionless da na kraju više nije ni kapitalizam već jedna čista fantazija. Neumannovi su svoj uspon doživeli gradeći tu fantaziju kod drugih a pad kada su i sami u nju poverovali.

Jared Leto nije glumac kog volim da vidim, i znajući ga iz dokumentarnog filma Neumann svakako nije bio tako izafektiran kako ga ovaj oskarovac igra, ali ne mogu reći da tokom serije nisam uspeo da razvijem neku emociju prema njemu. Pre svega zahvaljujući tome kako Adama Neumanna igra Anne Hathaway u ulozi njegove supruge koja je maestralno i nudi ne samo emotivno već i intelektualno jezgro filma.

Snažna ljubavna priča je okosnica ove priče o propasti korporacije, i život Neumannovih je tome dao prostora, i Requa i Ficarra uprkos relativnoj jednoličnosti načina kako se savladavaju prepreke u prvoj polovini serije, gde su recimo WeCRASHED i SUPER PUMPED veoma slični, kasnije uspeva da izgradi nešto svoje jer iskoračuje iz njihovog funky businessa u njihove funky živote čije se frustracije potom prelivaju nazad u posao.

Xavier Grobet, redovni saradnik Reque i Ficarre u svim epizodama drži visok nivo estetizacije, glumačka podela je na izuzetno visokom nivou i srećemo razna veoma draga lica. WeCRASHED je napravljen sa strpljenjem i veštinom dela koje ostaje na duže staze a posebno je zanimljivo da je ova priča o start upu snimljena za Apple + od svih mogućih mreža.

No, kako je Apple definisao da pored isplativosti jako vodi računa i o kvalitetu onoga što snima, WeCRASHED će im po svakom kriterijumu ostati flagship serija u godinama koje dolaze.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3660 on: 30-04-2022, 04:07:39 »
Michael Mann je pre tačno deset godina imao seriju LUCK za HBO. Bazirana na idejama i životnom iskustvu Davida Milcha kome je klađenje na konje bilo veliki životni porok, ova izuzetno tenzična i kriptična serija u kojoj je Mann svoje tadašnje narativne tehnike doveo do ekstrema, odobrena je za drugu sezonu u sred emitovanja prve, uprkos veoma teškom snimanju i slabom prijemu kod publike.
HBO je tada sebi mogao da dozvoli odobravanje druge sezone čak i za seriju koja nije dobro prošla, ukoliko bi oni sami procenili da je vredna pažnje, a LUCK je svakako bio takav. Ipak, neke smene u HBOu dovele su do toga da je druga sezona ipak otkazana, zvanično zbog toga što je na snimanju stradalo puno trkačkih konja. A gledaoci su ostali sa prvom sezonom u kojoj nije kompletiran story arc.
LUCK je bio serija prepuna simbolike, i ličnih opsesija i za Manna i za Milcha, počev od Dustina Hoffmana u glavnoj ulozi starog kriminalca koji izlazi iz zatvora čime se direktno nadovezuje na STRAIGHT TIME Ulua Grosbarda u kom Dustin igra glavnu ulogu a Mann je radio kao nepotpisan scenarista ali je doživeo formativno iskustvo jer tada upoznaje Edwarda Bunkera koji je kasnije imao ključnu ulogu u formiranju njegove poetike.
HBO publiku jesu činili sladokusci ali ne baš toliki, tako da je LUCK bio serija iz vremena kada je svaki gledalac HBO gledao svaku seriju nezavisno od žanra jer je HBO bio više od televzije, ali ako je mogao neku da preskoči, bio je to LUCK.
HBO Max je proizveo seriju TOKYO VICE, ekranizaciju dokumentarne knjige Jakea Adelsteina o tome kako je to biti novinar crne hronike u Tokiju. Knjiga se dosta razlikuje od serije, mada se naravno osnovni događaji prepoznaju, no fikcionalizacija je sveobuhvatna pre svega na nivou strukture.
TOKYO VICE je u suštini romantični krimić o dvoje stranaca u Tokiju, koji misle da se mogu snaći u drugačijem svetu dalekoistočne metropole ali onda ulaze u njen najfetišističkiji segment a to su zelenaši i jakuze koji i dalje pored kriminala praktikuju rituale i razne druge psihološke igre.
Protagonisti su Jake kao novinar-početnik i mlada žena koja je napustila mormonsku misiju i postala hostesa u klubu, osavremenjena gejša, sa ambicijom da pokrene svoj klub.
Svako od njih nije do kraja svestan s kim se uhvatio u koštac, uprkos tome što su ubeđeni da imaju sve pod kontrolom. Ipak, isto tako je i jakuzama, kod kojih jedan šef stari a drugi umire od neizlečive bolesti taman kad bi trebalo da uspostavi dominaciju.
TOKYO VICE je potpuno drugačiji od LUCK. Michael Mann je nadahnut u prvoj epizodi u kojoj nas uvodi u Tokio, ali priča je ovog puta savršeno razumljiva na svakom koraku. Nema kriptičnosti, nema ubacivanja gledalaca u sred situacije u kojoj treba da se snađe zajedno sa junakom, i u tom pogledu TOKYO VICE je uspela da komunicira i sa Mannovom i sa laičkom publikom.
Međutim, odlaganje snimanja zbog Covida, odlazak glavnog reditelja Destina Crettona na druge projekta i polu-cancelovanje Ansela Elgorta zbog seksualnih skandala učinili su TOKYO VICE logističkim paklom te ćemo videti da li će HBO Max da je obnovi za drugu sezonu.
Isto kao u slučaju LUCKa, TOKYO VICE u prvoj sezoni dovodi priču do primirja ali je ne rešava u potpunosti. Ako imamo u vidu da je Adelstein prvobitno adaptiran za film, i to u režiji Anthonyja Mandlera čiji redovni klijent za spotove Weeknd baš ovih dana ima svoje nevolje sa HBO serijom, jasno je da postoji i reducirana verzija pristupa ovoj knjizi. Ipak, način na koji je kraj otvoren, može biti tumačen ili kao veoma poetičan prikaz života podzemlja koji traje i dalje ili kao potencijalni cliffhanger za novu sezonu.
Srećom, kako rekoh prijem ovog puta nije sporan. TOKYO VICE je ujedinio publiku i kritiku i HBO Maxu je doneo seriju koja ima integritet starog HBOa iako je jasnija njena mejnstrim inklinacija.
Mann je - pre nego što će HBO serija WIRE ozvaničiti pojam televizijskog romana - izgradio tu formu u seriji CRIME STORY. I u izvesnom smislu on se vraća tom okviru i u TOKYO VICE, premda bi naslov sugerisao kopču sa njegovim tehnički daleko najznačajnijim doprinosom istoriji televizije. Ipak, strukturalno gledano, ovde nema osećaja jedne generalne zaokruženosti na nivou pojedinačne epizode, bilo u formi malog slučaja koji se rešava uprkos sa celosezonskim, bilo u formi neke životne etape koja se započinje i završava tokom epizode.
Možda je u strukturalnom pogledu najbolja referenca serija HIGHTOWN, sa kojom čak i tematski ima izvesnih sličnosti.
Ono što je postavljeno u ovoj prvoj sezoni svakako jeste temelj za jednu održivu seriju od više sezona čiji će ključni izazovi nastupiti u kasnijoj fazi razvoja kada se neki konflikti neumitno budu razrešavali i kada bude pravljena tranzicija na neke nove. U tom pogledu ni sama Adelsteinova knjiga neće biti od pomoći, pred tim problemom.
Mann svakako nije ključni kreativac u ovoj seriji, i ako posmatramo njegov track record, on je u najsličnijim serijama ovoj, kao što su CRIME STORY i LUCK imao iskustvo dve sezone i kanselovanja posle prve. On naravno ima i iskustvo MIAMI VICE od više sezona ali to je bila case of the week serija. U tom pogledu, TOKYO VICE i deluje mannovski jer je jasno da se dve sezone naziru ali da sve dalje nosi ozbiljne, iako ne nerešive izazove.
Videćemo da li će HIGHTOWN u trećoj sezoni ponuditi neko rešenje koje će moći da se primeni na TOKYO VICE.
U prvoj sezoni ono što je izvedeno jeste transformacija junaka iz stranaca u "odomaćene" protagoniste tokijske poročne scene. Ipak, krupna zaključenja se u ovoj sezoni samo nagoveštavaju.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3661 on: 30-04-2022, 18:37:59 »
na kraju dogurao do 4. sezone Vikinga, i u životu ne vidjeh ovakve fluktuacije u kvalitetu

taman se podigla serija, dobrih stvari ubacila, koliko-toliko istorijski utemeljenih i smislenih, sad je pala na nivo petogodišnjeg djeteta koje je čulo da su Vikinzi ubijali međede i onda kao aj jednog da snimimo kako je smako grizlija usred planine

u nekim rivjuima čitam da će 5. sezona da se svede na to da glavni lik obara žene đe stigne a ostatak priče se iztelenovelisao

dokle više sa takvim sakaćenjem serija cccc

Sad mislim ili da se prebacim na te druge Vikinge, koji se dešavaju sto godina kasnije, mada mislim da ne vrijedi očekivati da čak ni smislenu zapadnjačku verziju istorije prikažu

a moglo je biti zanimljivo to sudaranje civilizacija, stare i nove religije, svašta je moglo da se izdešava, ali su izabrali da najgore GoT aspekte prepišu i možda ne vrijedi dalje pratiti i da se bacim na Severance

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3662 on: 03-05-2022, 00:34:45 »
SLOUGH HOUSE Micka Herrona dobila je ekranizaciju za Apple i rezultat je serija SLOW HORSES koja je počela kao zanimljiv spoj nekih rešenja koja ranije nismo videli ali se vremenom razvila u jednu totalnu nebulozu koja uvek vreba kada se ljudi ovog profila nađu na istom zadatku.
Srbi su drevan narod ali su zaista pod stare dane provalili Jessea Armstronga zahvaljujući HBO seriji SUCCESSION tako da nisu skroz upoznati sa putujućim cirkusom scenarista koji Armando Ianucci i on vode sa sobom već decenijama. Jedan od njih je Will Smith, nažalost ne onaj koji je ošamario Chrisa Rocka.
Ianucci i Armstrong jesu bili arhitekte ultimativne workplace komedije smeštene u svet državne administracije THICK OF IT i potpuno je jasno da su veoma iskusni producenti serije SLOW HORSES - a radili su je preiskusni producenti, recimo jedna Gail Mutrux - želeli da uzmu jednog od njihovih ljudi. I uzeli su Willa Smitha koji je zaista maturirao i diplomirao baš na tim stvarima.
Ipak, zaboravili su da Armando i Jesse imaju i mračnu stranu a to su negledljivi filmovi FOUR LIONS i THE DAY SHALL COME koji se na humoristički način bave temom terorizma. I njihovog čoveka su uzeli da pravi kao neku workplace dramediju smeštenu u odeljenje MI5 za otpadnike čiji je osnovni zaplet vezan za false flag terorističku akciju ekstremne desnice.
Ono što usledi je red pristojne workplace komedije sa malo rezignacije, nekog čudnog spoja Le Carrea i sitcoma, u kom su više dobri glumci nego sam materijal i jezivih scena sa teroristima koje obiluju tim glumljenim debilitetom koji je potopio FOUR LIONS i THE DAY SHALL COME.
Na kraju, šarm glumaca dovodi seriju donekle ali ne predaleko jer do nekog pristojnog rezultata može da ih prenese samo spoj šarma i talenta sa nekim materijalom.
Izuzetan reditelj James Hawes koji ima sve u malom prstu, i potpisuje jedan od najboljih BBC pilota koje sam u životu gledao, nažalost jedino što uspeva jeste da koliko toliko ujednači glumce u ova dva potpuno nespojiva segmenta, ali oseća se da njegove mogućnosti daleko nadrastaju materijal koji mu je ovde pružen.
Otud SLOW HORSES nije baš sjajna serija, ali sa ovakvom podelom i zanimljivom temom zaslužuje barem da se uzme uzorak u drugoj sezoni. Prva je nažalost prilično loša uprkos potencijalu.
S druge strane, neukoj publici će verovatno činjenica da vide Gary Oldmana na ekranu stvoriti osećaj da je to što gledaju nešto dobro. Ali, Gary snima šta mu se kaže, glumi i kod Avija Lernera. Dakle, njegova odluka da ovde igra ne znači previše.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3663 on: 10-05-2022, 00:40:07 »
David E. Kelley i Jez Butterworth adaptirali su roman NINE PERFECT STRANGERS Liane Moriarty sa kojom je veliki guru imao uspeha na HBO sa BIG LITTLE LIES. NINE PERFECT STRANGERS je nažalost neuspela serija koja izgleda kao parodija na Peak TV i njegove pokušaje da se snimi nešto produhovljeno, da se prodre do nekog dubljeg značenja i da sve to bude estetizovano.

Ništa od tih elemenata nije profunckionisalo u ovoj osmodelnoj seriji i uprkos tehnički kompetentnoj izvedbi Jonathana Levinea ovo je jedan priličan blam i za Kelleya i za glumce među kojima su i neki meni must watch ljudi kao što je Samara Weaving, i neki zbog kojih gledam stvari popt Bobby Cannavalea.

Nicole Kidman je ovde jedan o koproducenata i veteranka je Kelleyevih uspeha, ali ovde ima lik koji je groteskno loše zamišljen i prilično jezivo glumljen.

NINE PERFECT STRANGERS je sve ono što Peak TV zahteva ali ni u čemu ne uspeva. Šteta. Mag “obične” televizije David E. Kelley je sa GOLIATHom baš pokazao da ima šta da doda Peak TVu, potvrdio to sa BIG LITTLE LIES i onda se ovako spektakularno olupao.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3664 on: 13-05-2022, 23:25:42 »
Za Dan bezbednosti je prigodno da se osvrnem na seriju EL PADRE DE CAIN koju potpisuje Rafael Vera Fernandez-Huidobro, nekadašnji španski sekretar za bezbednost, ministar unutrašnjih poslova i funkcioner tajnih službi.
Ovu mini-seriju od sat i kusur po epizodi, režirao je Salvador Calvo koji mi je privukao pažnju veoma solidnim filmom 1898. LOS ULTIMOS DE FILIPINAS, zanimljivom istinitom pričom o poslednjoj španskoj jedinici koja je ostala u filipinskoj zabiti i ne zna da je Španija prodala ovu koloniju i ne veruje nikome ko joj to saopštava. Ova ista priča je ekranizovana jednom i u vreme frankizma ali je kod Calva dobila punoću i višeslojnost.
EL PADRE DE CAIN dešava se u Baskiji 1980. U prvoj dekadi post-frankizma gde je ETA u punom zamahu. Iako bi u principu zbog samog deklarativnog stava koji je ETA imala ovo mogli biti definisano kao politički triler više je krimić jer je njen modus operandi i povezanost sa podzemljem bila veoma velika.
Priča prati mladog policajca koji odlazi u ozloglašenu stanicu u San Sebastijanu u kojoj je već stradalo nekoliko njegovih klasića. Kod kuće ostavlja trudnu suprugu i familiju koja ga delom prezire što je otišao u nesigurnu pokrajinu a delom mu se divi kao patrioti.
U Donositiji, on zatiče situaciju u kojoj već van stanice mora da se lažno predstavlja kao radnik španske Telefonice i kao takav nalazi pansion kod jedne simpatične gazdarice sa kojom se spetlja, i spusti gard, dok uporedo rešava slučaj otmice jednog "lojalnog Baskijca".
Serija je zanimljivo koncipirana. U prvom planu su odnosi među likovima, mahom policajaca koji su se na različite načine adaptirali na život u vanrednom stanju, i odrodili od vlastitih porodica, ali je i kriminalistički slučaj u drugom planu veoma važan.
Salvador Calvo veoma sigurno vodi glumce a Quim Gutierrez u glavnoj ulozi donosi harizmu prave filmske zvezde, što on i jeste i istupa iz komičarskih rola u jednu tipičnu policijsku rolu. Otud je i zanimljivo kada baš on igra policajca koji kreće da zalazi u hawksovsko - mannovske okvire junaka koji je okusio opsesiju posla i zapravo više ne može da se vrati normalnom životu. Quim je stranac u ovom žanru i samim tim deluje kao "stranac" i među policajcima u Baskiji.
Salvador Calvo, uprkos imidžu koji ne sugeriše neki jak mačizam, sve ovo režira veoma mišićavo, bez viškova, sugestivno, jasno i odlično se snalazi u toj dinamici muškog kolektiva kao i u pomenutom filmu. U tom smislu ovde nema Peak TV ukrasa, ali je produkcija na tom nivou a naracija je konkretna i nema joj se šta zameriti.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3665 on: 15-05-2022, 00:01:46 »
Balint Szentgyorgyi kreirao je seriju BESUGO za HBO Max. Reč je o seriji koja se nadovezuje na ostalgični talas o represivnim režimima i tajnim službama u njima ali bez teskobe, sa spojem povišenog realizma i trilera. Rekao bih da su te serije potekle iz šinjela AMERICANSa a posle DEUTSCHLAND 83 do 89 dobijamo i BESUGO.

Glavni junak je mladi student ekonomije koji radi kao policijski doušnik ne bi li mu država obezbedila lekove za mlađeg brata koji boluje od retke bolesti. Vremenom, kao što služba ume da se igra sa njim i on kreće pomalo da se poigrava sa njom i da uspešno pliva u miljeu mladih pobunjenika koji sumnjaju u njega ali i u svakog drugog.

BESUGO nije prvoklasna serija ali je pitka, i scenografski, pa i na nivou generalne egzekucije dosta bogata. Priča je jasna, junaci su zanimljivi i glumci koji ih igraju su harizmatični, ali svakako da se serija ponekad veoma teško i često veoma naivno vadi iz ćorsokaka u koje sama gura svog glavnog junaka.

Sličan slučaj kao i DEUTSCHLAND 83 samo sa pitomijom i manje uzbudljivom temom u polazu, što u ukupnom zbiru daje možda i bolji rezultat jer su potencijali za atrakciju manji.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3666 on: 01-06-2022, 01:53:33 »
Sara Antuna i Mark Cistare kreirali su špansku seriju VICTIMA NUMERO 8 koja se bavi terorističkom akcijom islamista u Baskiji, što je već samo po sebi kuriozitet, ako imamo u vidu aktivnosti ETA na tom području.

Serija prati nekoliko protagonista sa obe strane potere i ubrzo shvatamo da stvari nisu onakve kako izgledaju, a kakve su mogu lakše da provale gledaoci prve ekranizacije JACK REACHERa sa Cruiseom, dok će se ostali iznenaditi.

Serija je izvedena samouvereno, produkciono dosta ozbiljno, ali nema u sebi neke naročite atribute da se nametne kao nešto za obavezno gledanje, premda niko ko se za nju odluči neće ni gorko pogrešiti.

Serija je dostupna na Netflixu i spada među španska ostvarenja koja su dobacila do globalne publike.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3667 on: 02-06-2022, 03:21:51 »
45 REVOLUCIONES je Netflixova serija iz Španije koju bih mogao da definišem kao VINYL namenjen celoj porodici i smešten u prve dane Brit Invasiona i početaka rokenrola. Kreatori su Ramon Campos i Gema Neira i serija se bavi imaginarnom diskografskom kućom Golden čiji stari i osramoćeni urednik odlučuje da se vrati u firmu i predloži osnivanje etikete Futura koja će se baviti “novom muzikom”.

Isprva nailazi na otpore ali dobije priliku i u svoj kolektiv mladih ljudi dovodi mladog i enigmatičnog Roberta koji želi da peva zapaljivi rokenrol na engleskom i da sagori pre nego što izbledi jer krije svoju tajnu.

Campos i Neira su radili nekoliko serija smeštenih u epohu i 45 RPM im je možda i ponajbolja, prvo zbog izuzetne glumačke podele i zanimljive teme, zatim zbog adekvatnog upliva istorije - rečju, frankizma - u zaplet i konačno zbog minucioznog dizajna u kom se pravi jedna fina doza “povišenog realizma” u epohi.

Inscenacija i egzekucija su veoma propulzivni ali bez ispadanja iz vrlo zahtevne estetizacije. Jedan od reditelja koji je sve ovo izveo jeste i nekadašnji Sorogoyenov montažer.

Serija ima jednu sezonu i rekao bih da je Campos kao iskusan lisac spremio dve opcije, i cliffhanger i potpuno zaključenje, jer vrlo lako je sve moglo i da se nastavi da su ishodi drugačiji.

Svakako da mi žao što kao i VINYL i ova serija ima jednu sezonu, ali opet sad bar nema rizika da se nečim to povari.

Naravno, poređenje sa VINYLom nije sasvim na mestu jer je ono višečasovni film Martina Scorsesea po veštini i slobodi izraza, a ovo je ipak mnogo više network poetika, ali to ne znači da 45 REVOLUCIONES ne zaslužuje pohvale, kao drugi ali potencijalno podjednako vredan format televizije koji je možd a malo otišao u zapećak tokom Peak TVa.

45 REVOLUCIONES svakako nije network rad lokalnog dometa i produkcija sugeriše da je pravljena za globalni nastup.

Muziku u seriji čine obrade poznatih pesama, i to savremenih, kreće se od Killersa, pa se ide preko Lady Gage, REMa do Amy Winehouse i to rešenje funkcioniše fantastično. A pesme u aranžmanu Brit Invasion zvuka imaju smisla.

Sve u svemu, 45 RPM jeste nešto što je meni blisko pa sam možda i subjektivan, ali reč je o seriji sa mnogo vrlina i vrlo malo mana, zaokružena u svojoj ideji i izvedbi.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3668 on: 14-06-2022, 16:12:58 »
DIX POUR CENT Fanny Herrero je francuska serija koja je posle uspeha na Netflixu dobila nekoliko rimejkova uključujući i britanski. Reč je o interesantnoj - ali ni po čemu revolucionarnoj - seriji o agentima iz jedne pariske talent agencije i njihovim odnosima sa raznim glumcima - a u tim ulogama zvezde igraju same sebe.

DIX POUR CENT ni po jednom parametru nije ni blizu seciranja filmske industrije i ljudi o njoj kakvo smo recimo videli u ENTOURAGE. O energiji i čistoj životnoj energiji da i ne govorimo. Ipak, ovo je više neka karakterna komedija koja nije mnogo smešna ali je ukupno uzev dovoljno prijatna da veže gledaoca za sebe.

Nije stvar u tome da li je uspeh ove serije zaslužen ili ne, ali je toliko veliki da na neki način postavlja jako visoka očekivanja pred nju, za koja nisam siguran da ona može da dosegne što je šteta. Gledaoci koji manje očekuju, u njoj mogu zaista uživati.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3669 on: 26-06-2022, 02:47:39 »
Netflixova španska serija INTIMIDAD je čudan spoj impotentne melodrame i nerazvijenog krimića, i bavi se slučajevima dve žene koje su doživeli da njihovi intimni video snimci procure u javnost odnosno u njihovu okolinu. Jedna, političarka, odlučila je da uzvrati a druga, fabrička radnica, digla je ruku na sebe.

Serija nažalost ne uspeva da se žanrovski odluči čemu stremi i onda je u psihološkom i emotivnom pogledu površna i prejednostavna a kao krimić je nedovoljno dinamična i inventivna, a rekao bih da je to usmerenje i manje zanima.

Otud je rezultat jedno ambiciozno ništa koje je sa temom koju obrađuje moralo postići više.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3670 on: 27-06-2022, 16:41:38 »
Završio Vikinge 4. sezonu, sad se već ono dobrano raspadaju, ne znam ni što gledam, imam telenovela dušu, to je problem, oće li se vjenčat na kraju...

Fascinantno je gledati iz neke sasvim neumjetničke perspektive, koliko se upinju da sastave ovog Frankenštajna od serije, u kojoj Vikinzi kolju i siluju sve što stignu a kad njima neko dlaku s glave skine onda moraju opravdano da se osvete fazon. Naravno, u seriji su se pojavljivali svi narodi, čak i Arapi u Španiji, samo ne Rusi, što kao čekam, jer obećavaju da hoće u 5. sezoni, što je jedini razlog za dalje gledanje.

Ali već sam posustao i došlo je do glumačke pretumacije pa me sad glavni likovi živciraju... Ne znam zašto sve ovo gledam, ima već stotinjak epizoda, umjesto da uzmem 3 sezone Tru detektiva i nerviram Petronija!

tomat

• 4
  • 3
« Reply #3671 on: 27-06-2022, 17:12:12 »
Uzo gledam Severance, prva epizoda sasvim solidna, ima više Dikovštine no bilo koja iz Electric dreams, moglo bi ovo da ispadne fino.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3672 on: 27-06-2022, 18:24:48 »
Severance je odlična, ako zanemarimo besmislenu lgbt romansu između 2 starija gospodina, potpuno nebitnu za zaplet, a koja je dobila i previše prostora. Ne bunim se što je lgbt već što je sama sebi svrha.

Što se tiče TD S03, Bato, ne nerviraš me ako gledaš prvi put, i sam sam odgledao. Ali ako repriziraš, to je već zabrinjavajuće.

Btw, reprizirao sam Castle Rock S01 ovih dana, i dalje tvrdim da je to jedna fantastična serija, tj. sezona.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3673 on: 27-06-2022, 19:28:26 »
Što se tiče TD S03, Bato, ne nerviraš me ako gledaš prvi put, i sam sam odgledao. Ali ako repriziraš, to je već zabrinjavajuće.

Naravno da jesam! 8-)

TD nije kompletan bez S3! 8-)

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3674 on: 27-06-2022, 20:05:43 »
Toliko je bitna da se jedva sećam 2 lika a da nisu panduri. A i njih se jedva sećam.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3675 on: 27-06-2022, 20:29:32 »
True detektiv će otići u istoriju!*

*kad budem pogledo ponovo pa se razočaram haha

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3676 on: 03-07-2022, 08:10:01 »
jel ko završio Stranger Things
ja na pola sezone, nešto su mi slabunjavi
Đuričko dobar al sa najglupljim karakterom i tekstom, nisu mogli da mu napišu krštenu ulogu

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3677 on: 03-07-2022, 10:09:27 »
Počeo i batalio posle prve epizode, nešto se lomim da nastavim, ali uopšte mi se ne sviđa.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #3678 on: 03-07-2022, 13:06:04 »
Đuričko dobar al sa najglupljim karakterom i tekstom, nisu mogli da mu napišu krštenu ulogu

Pogledao, jes možda malo po inerciji, ali nije mi ni gore ni bolje od prethodnih sezona, čekamo još ove poslednje dve epizode.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3679 on: 03-07-2022, 13:10:30 »
Izašle su poslednje dve epizode pre dva dana.

Jel odgledao neko Witchera drugu sezonu? Nekako mi je to prošlo ispod radara, a izašlo još u decembru.

Kritike na rottenu su bolje nego za prvu, navodno je druga sezona otklonila sve zamerke prve sezone ali primljeno kod publike dosta dosta lošije.

Izbindžovaću danas i prvu (da se podsetim, posle dve i po godine) i drugu sezonu, ako stignem.
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3680 on: 03-07-2022, 14:13:27 »

Pogledao, jes možda malo po inerciji, ali nije mi ni gore ni bolje od prethodnih sezona, čekamo još ove poslednje dve epizode.
Izašle su sve, eo gledam pretposljednju

Al nekako nije čak ni more of the same nego se je sve razvodnjenije i sve veći pastiš i razrješenja su bezeze

Misim, bilo je i prije prvoloptaških momenata al ono baš da lik Indijanac može da prati tragove na drumu, jer pobogu Indijanac je, to mi ide na nerve u posljednjoj sezoni

Povrh toga i po akciji i efektima zaostaje za prethodnim

Ili sam se ja zasitio, fino su mi legle dosadašnje sezone, al ova se nekako vucara, likove bukvalno šetaju isprazno tamo vamo

Ne znam, bolje da ne pričam dok ne završi

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3681 on: 03-07-2022, 14:41:52 »
Pa to, seti se prve sezone, svaka epizoda je bila ultra zanimljiva i nekako nabijena sadržajem i tenzijom. Ovo jedva gledam, više od 50% epizode su neke gluposti, coming of age situacije i problemi koje smo već milion puta videli, ili reference na '80 koje gledamo već četvrtu sezonu. Jedino što se ne slažem za produkciju, rekao bih da je budžet za ovu s04 ubedljivo najveći, zvuk isto razbija, i efekti i muzika, pogotovo kad se pusti na malo boljem sistemu.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3682 on: 03-07-2022, 14:48:52 »
finalna epizoda preko 2 časa traje... nisam se još upustio

nemam pojma, meni negativac previše statičan, scene borbe rijetke i nikakve, možda je zvuk dobar ali nema dinamike, ne vidim na šta je taj budžet utrošen, očekivao sam nekakvu bitku svih vremena, a i komunjare i vanzemunci i svi nesveti su za sada zakazali

sem ako bude nečega u finalu

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3683 on: 03-07-2022, 14:58:14 »
Ovo jedva gledam, više od 50% epizode su neke gluposti, coming of age situacije i problemi koje smo već milion puta videli, ili reference na '80 koje gledamo već četvrtu sezonu.

A gledaćeš vala i petu, pošto je Netflix odobrio još jednu. Kapiram da je ova sezona bespotrebno razvlačenje s ciljem ceđenja love.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3684 on: 03-07-2022, 17:28:21 »
Da, negde sam pročitao da će biti 5 sezona.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3685 on: 03-07-2022, 17:34:03 »
Pa posle treće su rekli da je četvrta zadnja, sad posle četvrte pričaju isto za petu. A pri tome su sekli sezonu na dva dela, da i ne možeš da provališ do pred sam kraj da to nije kraj. Ispipavanje pulsa klasično dokle mogu da guraju.

Čista eksploatacija, tako mogu da produžavaju seriju dok klinci iz prve ne postanu dede u zadnjoj sezoni.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3686 on: 03-07-2022, 17:43:25 »
Meni je već treća sezona bila negledljiva, a i ova četvrta je tu negde, jedina razlika što mi zaplet više leži, ono sa Rusima je bilo baš dno. Svakako ću odgledati do kraja, ali ne verujem da ću biti prezadovoljan.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3687 on: 03-07-2022, 17:48:21 »
Da, ni meni se treća nije svidela, četvrtu nisam još gledao, ali kotira negde slično po ocenama na rottenu kao i treća, reklo bi se isti šit, samo prva i druga odskaču.

Ja možda odložim gledanje četvrte dok ne izađe peta, i ne vidim reakcije na finale serije, ako budu 'meh' neću ni da gledam, poštedeću sebe.

A što se tiče elemenata nostalgije u seriji, čujem da je četvrta revajvovala karijeru Kate Bush. To se sve može ispratiti eksterno, bez mučenja sa pričom oko Upside Down.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3688 on: 03-07-2022, 20:12:38 »
izbindžovah ga... pa ovo nije ni završeno, ja mislio ovo je posljednja sezona

ne svidža mi se svakako, toliko objašnjavaju i pojašnjavaju i razjašnjavaju u ovoj sezoni, samo brbljaju, a realno ništa im nije uspjelo šta su naumili

i na kraju se ispostavi da su me samo izvozali a sačuvali sve za neku novu finalnu sezonu. I to da se nadam da čuvaju nešto, pošto mi djeluje da su dobre stvari ispucali još tokom treće sezone

gledaće se valjda, mada isti fazon kao u GoT, sve dobre likove ubivaju a ostavljaju šuntave!

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3689 on: 03-07-2022, 21:37:53 »
Uglavnom, ispade nemačka serija Dark, rađena za Netflix, kojoj su svojevremeno nepravedno pripisali da prepisuje od Stranger Thingsa, jedno 15.000 puta bolja od Stranger Thingsa. Plus joj nije trebalo milion godina da se završi, za ovu četvrtu sezonu smo čekali jedno 3-4 godine od prošle, a za završnu će trebati najmanje još toliko, ako ne i više.

Ko još nije odgledao Dark, nek ne gubi vreme na Stranger Things već da odmah krene... prava poslastica, iz sezone u sezonu samo sve bolja...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3690 on: 03-07-2022, 21:49:42 »
Ja sam odgledao prve dve sezone dark, odlične su bile, ali su drugi fazon skroz, neuporedivo mi je. Skroz sam zaboravio na s03, a mrzi me da gledam prve 2 da se podsećam.

Možda neki YT recap, čisto da pohvatam likove i ključne događaje ponovo.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3691 on: 03-07-2022, 21:55:50 »
Petronije, isplatiće ti se da prve tri dve repriziraš, treća sezona je ubedljivo najbolja i najluđa. Sezone su date kao nekakvi ciklusi, naredne iteracije, tako da mislim da ti YT rekap neće biti dovoljan, sem ako ne želiš da vrlo površno pređeš nešto što je genijalno ispovezano.

Послато са 2201122G помоћу Тапатока

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3692 on: 03-07-2022, 22:00:58 »
Misliš prve 2, treću nisam ni gledao.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3693 on: 03-07-2022, 22:11:35 »
Naravski. Sve tri izbindžuj odjednom i uživaj. Isplatiće ti se. :lol:

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3694 on: 04-07-2022, 09:03:43 »

tomat

• 4
  • 3
« Reply #3695 on: 04-07-2022, 21:45:47 »
Ja sam odgledao prve dve sezone dark, odlične su bile, ali su drugi fazon skroz, neuporedivo mi je. Skroz sam zaboravio na s03, a mrzi me da gledam prve 2 da se podsećam.

Možda neki YT recap, čisto da pohvatam likove i ključne događaje ponovo.

Dark je prekomplikovan, i tu sam treću sezonu po inerciji pogledao. Lepo je to zamišljeno, lepo i snimljeno, ali ga do kraja zamrsiše toliko da je postalo naporno.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3696 on: 04-07-2022, 21:50:36 »
Dark se teško da ispratiti ako se ne odgleda u cugu. Sve što sam započinjao morao sam posle da ogledam ponovo, ne vredi, jednostavno likova i subplotova je previše, a na kraju još sve ispovežu tako da svaki detalj mora da se zna, veze između likova, vremenske ravni, isprepleteni svetovi, tj. multiverzumi. Jeste malo zahtevno i svakako neuobičajeno, ali isporučuje.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3697 on: 07-07-2022, 21:09:21 »
Na kraju, Stranger Things jedva prelazna ocena, dosadno, patetično, nasilovano u svakom smislu. Možda sam samo 7. epizodu odgledao onako sa uživanjem, i maksimalnom pažnjom. Što kaže Bata, ubiše se od objašnjavanja.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3698 on: 07-07-2022, 22:17:40 »
slažem se za 7ep, malo se popravili, zato i mislim da ih baš briga, znaju da neće izgubiti gledaoce i da ćemo se pojaviti i za 5. sezonu i valjda će to pošteno da odrade. Al da je 4. bila vozanje ukrug i jeste...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3699 on: 07-07-2022, 22:42:57 »
Čak ni sa metalikom nisu uspeli da me kupe. Kao daj malo nešto da ubacimo i za metalce, da ne bude sve sladunjavi pop šminkeraj, i opet metalac izvuče najdeblji kraj.

Mada, to je možda i osvrt na tadašnju hajku na "HM Sataniste" i čuveno hapšenje i robiju onih klinaca koji nisu ni bili krivi.

Svakako je sve to loše.