Author Topic: SERBIA TODAY  (Read 1296752 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

tomat

• 4
  • 3
Re: SERBIA TODAY
« Reply #23050 on: 22-07-2023, 21:10:06 »
Ti spominješ genetsko unazađivanje brisanjem građanske elite (!?), solidna eugenika.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23051 on: 22-07-2023, 21:11:37 »

kad smo kod pokretača ratova pogledao bih prvo u sopstveno dvorište...

Trumane, meni je fenomenalno da si ti završio osnovnu školu a tvrdiš da je Gavrilo Princip počeo Prvi svjetski rat.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23052 on: 22-07-2023, 21:16:05 »
Ti spominješ genetsko unazađivanje brisanjem građanske elite (!?), solidna eugenika.

Da, apsolutno. Najcivilizovaniji deo populacije je ubijen/proteran/izbačen iz svojih stanova. To mora da se odrazi i na prenos gena.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23053 on: 22-07-2023, 21:16:19 »

kad smo kod pokretača ratova pogledao bih prvo u sopstveno dvorište...

Trumane, meni je fenomenalno da si ti završio osnovnu školu a tvrdiš da je Gavrilo Princip počeo Prvi svjetski rat.

Ne, to su tvoje standardne gluposti.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23054 on: 22-07-2023, 21:17:39 »

naravno, Truman to polusvjesno govori jer je površno priključen na neoliberalnu propagandu. To nije jednoznačni agit-prop nego ide u bar 3 kolone: jedno su novi desničari kalajićevci, i oni kao mlooogo preziru ove "progresivne" poput Trumana. Čovjek bi pomislio da su dijametralno suprotni. I tu su po sredini razni umjereni konzervativci koji kao umiljato niti su kalajić niti su đinđić, nego su neki koštunica. Kad ih sve 3 sabereš dobiješ Vučića, i svuda u svijetu po istoj formuli trpaju ovce: neoliberali + neokonzervativci + "nova desnica" = globalni kapitalizam

Truman još nije skontao da su to ista govna i misli da izistinski nema nikakve veze sa Kalajićem a ono bukvalno su na prst u dupe.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23055 on: 22-07-2023, 21:20:20 »

pa jbg Truki, u OŠ se uči o razlikovanju uzroka i povoda Prvog svjetskog rata, bukvalno najpametnija stvar koju možeš u školi naučiti što se društvenih nauka tiče. Da čak i ako je neko izazvao povod za rat to nije uzrok rata koji je znatno dublji.

Princip je povod a znaš li šta je uzrok Prvog svjetskog rata?
Pa ako znaš, jer si kao završio OŠ, onda mi objasni šta je uzrok ratova devedesetih.

Ali nemoj mi prosipati besmislice jer bukvalno si ispao iz bilo kakve logike.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23056 on: 22-07-2023, 21:24:28 »

pa jbg Truki, u OŠ se uči o razlikovanju uzroka i povoda Prvog svjetskog rata, bukvalno najpametnija stvar koju možeš u školi naučiti što se društvenih nauka tiče. Da čak i ako je neko izazvao povod za rat to nije uzrok rata koji je znatno dublji.

Princip je povod a znaš li šta je uzrok Prvog svjetskog rata?
Pa ako znaš, jer si kao završio OŠ, onda mi objasni šta je uzrok ratova devedesetih.

Ali nemoj mi prosipati besmislice jer bukvalno si ispao iz bilo kakve logike.

Opet nastavljaš sa svojim besmislicama, tj. sa odgovaranjem samom sebi.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23057 on: 22-07-2023, 21:29:02 »
Truki, mojne sad, reko si: "kad smo kod pokretača ratova pogledao bih prvo u sopstveno dvorište"

dakle, kako prema onome što si naučio u OŠ, tvrdiš da su pokretači ratova iliti uzročnici baš u tom dvorištu koje poslovično prezireš?

vjerovao ili, ne razlikovanje uzroka i povoda Prvog svjetskog rata potiče od Lenjina. I još se uči u OŠ. Možda ti je zato toliko teško da to prihvatiš.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23058 on: 23-07-2023, 05:30:25 »
Koga zanima istina o Prvom svetskom ratu, van onog što smo učili po školama:

Historiography of the causes of World War I

Later, publication of complete archives from the period of the July crisis by Germany, Britain, and Austria, as well as some from Soviet archives, revealed some truths that the Yellow Book conveniently left out. In particular, was Yellow Book document #118, which showed a Russian mobilization in response to Austrian mobilization the day before on 30 July, but in fact, the order of mobilization was reversed; Russian mobilized first. After a contorted explanation by Quai d'Orsay, confidence in the Yellow Book was ruined, and historians avoided using it.

France and the Outbreak of the World War

These revelations led in particular to the examination of one document in the French collection, namely document no. 118. This was a telegram from Ambassador Paléologue in St. Petersburg, dated July 31, according to which the Russian general mobilization had been ordered, apparently on that day, "on account of the general mobilization of Austria and of the measures of mobilization taken secretly but continuously by Germany for the last six days." Postwar historical research had conclusively established the fact that the Russian general mobilization was ordered on the evening of July 30 and the Austrian about noon on July 31. Pressed for an explanation of the statements made in no. 118, the Quai d'Orsay allowed it to become known that they did not form part of the original telegram, which, in fact, consisted of nine words: "La mobilisation générale de l'armée russe est ordonnée." After that damaging admission, confidence in the Yellow Book was naturally shattered, even in France. Historians made as little use of it as possible, especially since other documents which it contained had also been called into question.[ii] The publication of the complete French correspondence for July 1914 has therefore been awaited with intense interest.

Bukvalno, rusi su krenuli prvi, a francuzi lažirali izveštaje o tome u svojoj žutoj knjizi, tj spisima iz tog perioda, koji su se do tada uzimali nepristrasnim i merodavnim.

U prevodu, Srbija je bila ruski pion čak i tada.
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #23059 on: 23-07-2023, 12:19:47 »
Ma, pustite to... Danas je jagnjijada u Jagnjijlu. Kud ćeš više od Srbije i života?

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #23060 on: 23-07-2023, 14:21:05 »
Rusi su imali špijune u Nemačkoj i Austro-Ugarskoj, i na osnovu njihovih izveštavanja shvatili su da je početak rata neumitan, i da će opšta mobilizacija ubrzo početi, pa su je i oni počeli nešto ranije, jer Rusija je velika i spora, pa joj treba više vremena.

Ne znam šta je istoričarima tu čudno, to su sve normalne stvari.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23061 on: 23-07-2023, 15:35:38 »
Mobilizacija dođe kao Čehovljeva puška, neko je priprema da opali, a ne da visi na zidu.

Na te tajne mobilizacije gledaju kao pravi povod za započinjanje rata, a ne što je neki Gavrilo zapucao na Ferdinanda, već ko se prvi mašio da priprema vojsku za ratovanje. I još pripremio da izgleda kao da je drugi prvi počeo. Mnogo mutno.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23062 on: 23-07-2023, 16:11:01 »
Mislim da je red da svi upišete OŠ ponovo.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23063 on: 23-07-2023, 16:43:52 »
Da mi je tvoj mozak makar na dan pa da se odmorim

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23064 on: 23-07-2023, 20:09:24 »
tako ti to ide, Linkine, kreneš fićom na more i oštetiš bubrege, kamoli mozak. Kreneš nekom limuzinom, ni ne oznojiš se, jezdiš kao lađa, odmoran stigneš, odmoran se vratiš

tako ti je to, moj linkine, kad pokušavaš zguglat ono što nisi skonto na vrijeme pa presisaš

zamisli koji mozak prokuvani moraš da budeš da razmatraš šta je bilo u julu 1914. godine

ono mala beba zna da je rat zacrtan prije toga, jedino se razmatra kad prije toga, a svakako u julu nije

3 godine, prohodalo - da li je zacrtan na Vidovdan 28. juna jer ga zakuco Princip, i AU se priprema za rat najkasnije od 29. juna
6 godina, govori tečno, priprema se za školu - Austrougarska pripremala rat još od 1912.
7 godina - trgovinski rat i aneksija BiH, znači i dobrih 10 godina ranije pripremala da zgromi Srbiju i inkorporira je u AU monarhiju
8 godina, naučio latinicu - 1891. formirana Antanta, 1879. sporazum Centralnih sila. Vojni savezi za "mir".
13 godina - lenjinističko objašnjenje ukrupnjavanja monopolističkog kapitalizma i propast imperijalističkog perioda u klešu za novu podjelu kolonija

dakle, sa 13 godina ljudi to uče u OŠ. Ti još nisi skonto da istoričare boli kurac za 30. jul

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23065 on: 23-07-2023, 21:25:20 »
Pa, u pravu si. Naše istoričare svakako zabole. I našu OŠ. Taj deo ti uopšte zapravo i ne sporim. Remember, napisao sam ti da se odnosi na stvari koje ne učimo? Bukvalno sam ti to napisao, tj. uopšte ne tebi, već svima, publikumu foruma.

Sad, koliki kreten treba biti, pa to ne ispratiti, već me samo par postova kasnije poslati nazad u OŠ? Ajde, reci sam, pošteno... veliki, jel da?

A šta ćemo sa zapadnim istoričarima? A šta ćemo sa zapadnim OŠ? Stvarno misliš da oni tamo guslaju principe Lenjina o kapitalizmu ili uzrocima i povodima I sv. rata?

Evo, da ti ja drsko ukažem: zabole ih levi lakat za to. Fali tebi malo generalna slika. Tematika je kontraverzna, a ne OŠ crno-bela.

Izguglao sam ti šta oni tu gledaju i čime se bave: ko je prvi pokrenuo vojsku. Pri tome, dokazali su da rusi malko lage, da je taj ambasador u Sankt Peterburgu malko lagio ili barem bio žestoko pristrasan, tj. po istoriskim spisima samih rusa mobilizaciju su prvi sproveli upravo oni.

Zapad je prilično jasan: ko je prvi krenuo, makar i tajno i ispod žita, taj je rat izazvao. Pri tome, taj što je prvi krenuo, složio je neistinitu priču da krenuo isprovociran suprotnom stranom, što je oboreno hrnologojom događaja i njihovom sopstvenom dokumentacijom. Bukvalno su ufaćkani u laži. Isti oni rusi koji proturaju priču o lažljivim latinima, germanima itd, propagirajući iskrenost i poštenje, ovde lažu kao psi. Pre komunizma, Staljina, KGB, ako uzmemo to kao izvorišta sovjetskog zla. Kažem, nešto tu debelo ne štima.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23066 on: 23-07-2023, 21:51:22 »
Kakav je promašaj ovaj bata, kad sam govorio o započinjaju ratova nisam uopšte mislio na WWI. Ali on se raspisao jer ima psihološke potrebe da izbacuje taj gnoj koji ima u sebi.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23067 on: 24-07-2023, 00:19:40 »
jeste, baš te potrebe imam

dakle, dvojica žaba pričaju o tome kako zemlja izgleda iz ptičije perspektive

ova gluplja žaba čak počne prditi o generalnoj slici a i dalje ne konta da je žaba i vrati se na 30. jul, bukvalno sam joj izazvao elektrošokove i vratila se na default, epohalno haha

druga žaba ne zna da uzrok rata mora biti konstantan, kao i svaki uzrok. Ne može u jednom slučaju da bude A a u drugom slučaju B. To bi žaba znala kad bi znala letjeti.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23068 on: 24-07-2023, 09:17:59 »
Tako je, sasvim si me matirao svojim misaonim procesom gde prdiš o OŠ kao navijen.

Bukvalno sam u dilemi da li imaš mozak ili si lobotomiran. :roll:

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23069 on: 24-07-2023, 09:23:06 »
bukvalno nemaš šta da odgovoriš što se tiče fakata i argumenata

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23070 on: 24-07-2023, 09:24:33 »
Čitaj opet slovo po slovo, možda ti mozgić ipak proradi. Pokušaj bar:

Možda je neki mrtav ćošak u percepciji, možda nije mozak problem već tvoje oko ne registruje neke reči. Jebem li ga, obrati se doktoru, svakako.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23071 on: 24-07-2023, 09:48:12 »
možda si potpuno sprcao to malo ganglija što imaš, kad si napisao: "Bukvalno, rusi su krenuli prvi" a Njemci i AU bukvalno ratni savez sklopili 1879. godine.

Kao i Truman, pričaš o uzročnosti rata kao da se razbuktao u roku od par sedmica i da su ga započeli (pazi sad) neki ljudi, tipa ruski car, njemački car itd, a ne strukture imperijalizma i istorijski procesi, pa je bitno jel tada 24h  prije ili kasnije neko nešto uradio jer to potvrđuje da je X počeo prvi

možda u kafanskim pričama gdje marko marković počinje rat

ajde odmori malo, vrućine i ove superćelijske mećave su ti uništili to malo mikroćelija pod lobanjskim svodom

na kraju krajeva, KOJI istoričari se bave časovničarenjem, personalizacijom ratne krivice i 30. julom? KOJI? :)

Lupaš tu s wikipedije prdnjavu i sad ne umiješ da staneš nego se još blamiraš, nije ti dosta

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23072 on: 24-07-2023, 10:10:45 »
Pričam o povodu za rat, a ne o uzroku. Dakle, opet si se nešto zbunio pa buncaš o 1879. Ko će te sad stalno ispravljati, kad melješ kao navijen? Ja sigurno neću, ne pada mi na pamet.

Još jednom, za tebe i one iz zadnjih redova, ako je pitanje povoda za pokretanje rata kontraverzno, i to što mi učimo u OŠ o Principu generalno svi samo pominju kao jednu od niza loših stvari koje su se desile u predvorju rata, šta je onda mogao da bude faktički povod za rat?

Ti ništa nisi pisao o 2014, bukvalno. A samo ta godina je relevantna. Ja sam napisao šta istoričari debatuju. Ranije je postojao koncenzus na osnovu francuske žute knjige da je Austrogarska sama prva započela tajnu mobilizaciju koja je bila i faktički povod za rat, tj. ta mina od koje je sve ekspodiralo. Ali, to je pobijeno zvaničnim dokumentima jer su rusi mobilisali prvi.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23073 on: 24-07-2023, 10:19:04 »
na kraju krajeva, KOJI istoričari se bave časovničarenjem, personalizacijom ratne krivice i 30. julom? KOJI? :)

Bernadotte Everly Schmitt. Bukvalno se čovek samo time bavio. Doduše, personalizovao je ratnu krivicu na Nemačku i njene akcije, ali njegova zapažanja oko časovničarenja su vrlo jasna i impliciraju i Rusiju, tj. francusko muljanje.

The French Government published its Yellow Book, as we have seen, with some delay. It thus had more time for "editing" than did the German, British and Russian governments. The editing apparently involved about two-thirds of the documents included and took four forms. In the first place, the chronological sequence of the documents (most carefully observed in the new publication) was often ignored. Thus no. 102 in the Yellow Book consisted of telegrams 311 and 315 from St. Petersburg, while no. 103 was a combination of telegrams 307 and 308. The order of events in the Russian capital was thereby distorted, in order to make the Russian action appear in a more favorable light. In four cases (nos. 51, 86, 129, 151 of the Yellow Book, or nos. 153, 192, 591, 720 of the present publication) the dates were changed; in the last case, Germany's violation of Belgian neutrality is represented as occurring on August 3 instead of August 4.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23074 on: 24-07-2023, 10:22:10 »
jeboteživot, ti pišeš samo da bi bukvalno nešto napisao, to što treba da te je odavno sramota to ništa, a?

dakle, 28. JUNA Austrougari namjerno na Vidovdan dovedu Ferdinanda da prošeta Sarajevom. Znaju da je provokacija, znaju da već 30 godina terorišu po Bosni, znaju i hoće da unište Srbiju jer to piše u zvaničnim dokumentima čitavo vrijeme, znaju da žele da pripoje čitavu teritoriju do Grčke, zbog čega Stjepan Radić priziva trojnu monarhiju sa slovenskom trećom teritorijom

ZNAJU da im je Antanta zaprijetila ukoliko napadnu Srbiju da je to pravac u rušenje međunarodnog poretka i da će adekvatno odgovoriti. Upozoreni su mjesecima i godinama ranije da to ne mogu činiti, i AU ipak to čini uz njemački blagoslov.

i 28. JULA napadaju Srbiju

pa ja ne mogu krstit koliko ti možeš prdit

aj budi imbecil negdje drugdje

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23075 on: 24-07-2023, 10:28:05 »
i 28. JULA napadaju Srbiju

Austrougarska je napala Srbiju koja je bila drugi kontinent i tako započela sukob svetskih razmera? Ili je to bio običan reginalni konflikt?

Ono što ga je učinilo svetskim bilo je uključivanje Rusije, tj. Azije u sukob u Evropi. Dan kada je Azija kenula da mobiliše trupe da bi ih poslala u Evropu je 30 jul. I pretvorila regionalni sukob u svetski.

Jasno je kao dan, ako imaš bar komad mozga.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23076 on: 24-07-2023, 10:33:08 »
1815. godine AUSTROUGARSKI kancelar Meternih je uspostavio doktrinu međunarodnog poretka prema kojem ne možeš da ugrožavaš suverenitet i integritet međunarodno priznate nacije.

To je učinjeno jer je Napoleon pakovao naciju po naciju a da niko nije reagovao na to. Ukoliko bi se pojavio sličan gospodin da spakuje neku naciju Meternih je insistirao da udružene sile intervenišu protiv takvog gospodina.

1914. ta ista AUSTROUGARSKA je to prekršila

pa ja ne mogu krstit koliko ti možeš prdit

aj budi imbecil negdje drugdje

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23077 on: 24-07-2023, 10:41:29 »
I Napoleonovi ratovi su bili kontinentalni, nisu bili svetski.

Plus, sve su to uzroci, ne povodi. I Gavrilo Princip je deo uzroka za rat, nije bio povod. Ma koliko mi tupli u OŠ da jeste.

Povod za svetski rat bilo je uključivanje tadašnjeg svetskog policajca, majke Rusije, koja je prikupljala i poslala trupe iz Evroazije u sukob u Evropi.

Palmer

• 3
« Reply #23078 on: 24-07-2023, 11:06:15 »
...pošto tamanjenje Srba nije rat i povod za rat...👏🏻👏🏻

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23079 on: 24-07-2023, 12:15:51 »
Kralju imbecila, Rusija je i na Napoleona slala trupe iz Azije. Napoleon je ratovao u Egiptu. Tupsone, odmori malo.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23080 on: 24-07-2023, 12:20:26 »

Ovca bi da je vuk čuva.

Zato nam je i geopolitička situacija na Balkanu takva kakva jeste. Puno ovaca i puno vukova.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23081 on: 24-07-2023, 12:24:16 »
Kralju imbecila, Rusija je i na Napoleona slala trupe iz Azije. Napoleon je ratovao u Egiptu. Tupsone, odmori malo.

Tupsone, ti si uveo Napolena u priču o Svetskim Ratovima, ne ja.

Raspitaj se malo koja je razlika između Svetskih i Napoleonovih ratova.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23082 on: 24-07-2023, 12:25:30 »
Pa koja je razlika? :)
Ruske trupe iz Azije? :)

Jbt život ajde stvarno dosta

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23083 on: 24-07-2023, 12:49:50 »
Šta su to rusi osvojili u Evropi, podseti me?

Šta je to Napoleon osvojio izvan Evrope? Jel Egipat? Jel Rusiju?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23084 on: 24-07-2023, 14:41:26 »
nesretniče pokvareni, rekao si da je kriterijum za svjetski rat to da sukob nije regionalni nego interkontinentalni

Napoleon na Bliskom istoku i ruske trupe iz Azije čine sukob sa Napoleonom interkontinentalnim

Dolazak Mongola i sukob u Evropi u 13. stoljeću isto i taj rat čine interkontinentalnim. Rat Grka i Persijanaca je interkontinentalan. Rat Vizantije i Turske je interkontinentalan.

Nego si besramni degenerik. Ničeg te nije sramota a povrh toga si idiot.

Moraćeš sada izjesti govna koja si izasrao :)

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23085 on: 24-07-2023, 15:16:19 »
Pa kakav je to interkontinentalni sukob gde niko ništa interkontinentalni nije osvojio? Napoleon osvojio čitavu Evropu, napao van Evrope i ispušio. Svetski rat u pokušaju.

Ti si pokvaren. Dobro znaš da su rusi u I sv. Ratu mobilisali trupe da ih šalju u Evropu, dok su se protiv Napoleona samo branili. Uporedivo je jedino gmazovima, da ispuste gnoj. Aj baj baj :)

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23086 on: 24-07-2023, 15:22:14 »
to je netačno nego ti si kreten obični pa sad treba da ti objašnjavam da je ruski car zaustavljen od osvajanja Evrope zbog Meternihove incijative o međunarodnom poretku 1815. godine, a ušao je dublje u Evropu od Staljina 1945.

bukvalno nikakvog pojma nemaš i dobro se fokusiraj na sliku jer ti može pomoći

Palmer

• 3
« Reply #23087 on: 24-07-2023, 15:23:51 »

Ovca bi da je vuk čuva.

Zato nam je i geopolitička situacija na Balkanu takva kakva jeste. Puno ovaca i puno vukova.

Taj vuk je samo dao glavu ništa više... I njemu
simptomatično je pronađena prva ikona u Srbistanu..

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23088 on: 24-07-2023, 16:13:52 »
to je netačno nego ti si kreten obični pa sad treba da ti objašnjavam da je ruski car zaustavljen od osvajanja Evrope zbog Meternihove incijative o međunarodnom poretku 1815. godine, a ušao je dublje u Evropu od Staljina 1945.

bukvalno nikakvog pojma nemaš i dobro se fokusiraj na sliku jer ti može pomoći

Bukvalno nemam pojma šta pišeš i čemu. Počev od onog OŠ što si pisao u početku, na šta sam jasno napisao da se ne nadovezujem. Suština onog što pišem neprekidno ti izmiče. Čak bi rekao da je ovo što si napisao u prilog mojoj tezi, ali dobro sad. Baj baj, uživaj. :)

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23089 on: 24-07-2023, 16:51:18 »
Bukvalno si upao u moju raspravu nepozvan i nemaš pojma o čemu pričam? :) Pa to ti govorim od početka.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23090 on: 24-07-2023, 17:33:44 »
Bogati, TVOJU raspravu. Onda si ti upao na MOJ sajt. :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23091 on: 25-07-2023, 09:10:48 »
Malo da presečemo.

Uvođenje "socijalne karte" trebalo je da uvede red i transparentnost u sistem dodele socijalne pomoći i, pretpostavka, je, ultimativno, olakša onima kojima je on apotrebna da do nje dođu. Čini se da su rezultati suprotni: proces je MANJE transparentan, a više od dvadeset hiljada korisnika je od uvođenja sistema pravo na pomoć izgubilo jer je tako odlučio, jelte, algoritam:

Doomed by Algorithm: Serbia’s ‘Social Card’ Leaves Society’s Weakest Exposed

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23092 on: 25-07-2023, 16:16:49 »
25. srpnja 1990. – ‘kult ugroženog Srbina’

‘Kult ugroženog Srbina’ nije nova pojava u srpskoj politici. Ta fraza se iz Srbije sustavno i sistematski širila među Srbe u Hrvatskoj i bila glavni okidač za agresiju 1991. godine. Pokazalo se da je fraza o ‘ugroženom Srbinu’ u stvarnosti prijetnja Hrvatima. Tako je bilo kada je izvikivana na ‘Velikom srpskom saboru’ 25. srpnja 1990. uoči rata u Hrvatskoj.

‘Kult ugroženog Srbina’ nije nastao 2020. u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, niti prije toga 1991. s Jovanom Raškovićem, niti sa Slobodanom Miloševićem. Ta patogena i lukava političko-manipulativna fraza u službi stvaranja Velike Srbije stara je 150 godina i često služi kao propagandno-psihološka priprema za agresiju na druge narode, a osobito hrvatski narod.

Lažna ‘ugroženost Srba’ bila je glavni motiv i pokretač agresije na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Mit o ‘ugroženim Srbima’ počeo je prljavu kampanju već u Jugoslaviji nakon Titove smrti, prvo na Kosovu gdje je albanski narod bio izložen velikosrpskom teroru, a dolaskom Slobodana Miloševića na vlast 1986. počela je kampanja o ‘ugroženim Srbima u Hrvatskoj’.

Kult o ‘ugroženom Srbinu’ – propagandna fraza koja pokreće ratove u korist Velike Srbije

Vrlo je zanimljivo da su Srbi frazu o ‘ugroženom Srbinu’ masovno koristili još prilikom stvaranja Banovine Hrvatske 1939. godine, premda je Banovina bila u okviru Jugoslavije. Militantnim pokličem ‘Srbi na okup!’ okupljali su ljude u pobuni protiv stvaranja hrvatske banovine u Jugoslaviji. Smetala im je hrvatska banovina kao dio Jugoslavije, a kako onda tek ne bi samostalna Hrvatska.

Banovina nestaje vojnim pučem 27. ožujka 1941. u Beogradu, kada Srbija ponovno uvlači u svjetski rat Hrvate, Srbe i druge narode, jednako kao i 1914. godine. Daleko najveću cijenu II. svjetskog rata platio je hrvatski narod koji na popisu 1948. ima najveće demografske gubitke i manjak stanovništva kao posljedicu ratnih djelovanja, zločina četnika u NDH i genocidnog istrebljenja Hrvata koje su izveli partizani nakon završetka rata.

SPC širi strašnu laž o stotinama tisuća ubijenih Srba

O događajima u NDH zna se jako puno, a posebno je posljednjih godina došlo do otkrivanja značajne arhivske građe.Teza o ‘ugroženom Srbinu’ bila je početkom rata i raspada Jugoslavije plasirana iz redova Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, kada je napisan i u javnost plasiran dokument pod imenom ‘Valerijanov memorandum‘. Dokument je bio pun laži i pretjerivanja.

U njemu piše da je već u lipnju 1941. u NDH ubijeno 100.000 Srba (prije otvaranja logora Jasenovac), u kolovozu već 180.000 ubijenih Srba, a u rujnu 1941. taj broj je narastao na nevjerojatnih 360.000 ubijenih Srba! Istovremeno, dok SPC širi strašnu laž o stotinama tisuća ubijenih Srba, javlja se i drugi dokument koji se zove ‘Homogena Srbija‘ koji postaje službeni dokument četničkog pokreta koji je bio pod nadzorom Vlade u Londonu. Prema tom dokumentu, treba uništiti sve Hrvate južno od linije Virovitica-Sisak-Karlovac-Ogulin-Karlobag.

Sustavno se širi laž i uveličavaju žrtve o enormnom i nemoguće velikom broju ubijenih Srba te u isto vrijeme provodi genocidna politika prema Hrvatima.

Četnički plan Moljevića ‘Homogena Srbija‘ realiziran 1991. godine

Taj obrazac ponovljen je u Domovinskom ratu, samo sa puno boljim pozicijama za ostvarenje Velike Srbije koje su uvijek bile vođene iz Beograda. Došlo je vrijeme za provođenje genocida u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Četnici 1991. više nisu bili gerilski pokret kao u NDH, već militantna snaga koju vodi do zuba naoružana JNA praćena tisućama dobrovoljaca iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zajednički i s istim ciljem počinju agresiju na Hrvatsku s poznatom propagandon na dva temelja: šire ‘kult ugroženog Srbina’ u Hrvatskoj i strah među srpskim stanovništvom te istovremeno kreću u realizaciju planova Stevana Moljevića i genocidnog etničkog čišćenja Hrvata.

Gdje je 1991. prošla četnička vojska i JNA, ostaju spaljena sela, protjerano i pobijeno stanovništvo, koncentracijski logori i mučenja, sustavno silovanje žena, rušenje katoličkih crkava i dr. To je bilo opće pravilo od Konavala i Dubrovnika na jugu do Vukovara i Baranje na sjeveru – doslovno fizičko uništenje Hrvata prema nacrtima četničkih ideologa. JNA je bila instrument jer je ta vojska i tako bila velikosprska na sličan način kao i vojska prvoj Jugoslaviji; nacionalno svjesni Hrvat u toj vojsci nije mogao egzisrtirati, a u svakoj jugoslavenskoj vojsci dominirali su Srbi.

Moljevićeve ideje, dakle, realizirane su 1991. u Hrvatskoj i 1992. u Bosni i Hercegovini kada je dostignuta linija Velike Srbije, a Hrvati i Bošnjaci etnički očišćeni ubijanjem, silovanjem i progonima. Ostali su izolirani džepovi koji su se branili od potpune realizacije te monstruozne ideje i nestanka Hrvata južno od linije Virovitica-Karlovac-Karlobag. Ono što je ostalo od tog fašističko-četničkog plana zove se danas Republika Srpska, genocidna tvorevina nastala etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka.

Kult o ‘ugroženom Srbinu’ – hranjen i uzgajan u Jugoslaviji

U Titovoj Jugoslaviji se pažljivo ‘uzgajao’ mit o ugroženom Srbinu, a pothranjivan je lažima o 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu. Uz dužan pijetet prema svim žrtvama rata, tako posebno i logora Jasenovac, valja ustanoviti da je takva bezočna manipulacija brojkama, kao i opisima mučenja u kojima i časne sestre maljem razbijaju glave kozaračkoj djeci (kakve monstruozne laži!) dovela do situacije da je upravo ta teza poslužila kao okidač za oružanu pobunu Srba u Hrvatskoj. Iz Beograda je širena histerija da su Srbi ugroženi jer se stvara nova ‘Tuđmanova ustaška Hrvatska’.

Zbog toga Srbi trebaju uzeti oružje u ruke i pobiti sve ‘tuđmanovce’. U praksi je to značilo da treba ostvariti Veliku Srbiju. Dobar dio Srba u Hrvatskoj nasjeo je na sustavno širenu propagandu i mržnju iz Beograda, uz obilatu pomoć Srpske pravoslavne crkve koja ima veliki utjecaj među Srbima gdje god žive.

(...)

Palmer

• 3
« Reply #23093 on: 25-07-2023, 21:10:36 »

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23094 on: 27-07-2023, 09:10:25 »

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23095 on: 28-07-2023, 09:53:51 »
Očekivano:
Vučić već proglasio zakon o besplatnoj konverziji zemljišta: „Žurio da ispuni obećanje dato tajkunima“

Samo dan nakon usvajanja izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđena besplatna konverzija zemljišta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazom je već proglasio taj zakon, saznaje Nova.rs. To znači da opozicija sada ne može da podnese zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu, koji bi u tom slučaju morao da se izjasni u roku od sedam dana.
        „Ovaj zahtev može da se podnese na zakon koji je izglasan, ali još nije ukazom proglašen. Zato se vršila opstrukcija od strane sekretara da nam ne potpiše ovaj izglasani zakon, jer su imali informaciju da će Vučić danas to ukazom proglasiti“, kaže za naš portal Danijela  Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka.

(...)

„Obično se čeka četiri do pet dana. Ovo je klasična opstrukcija i dokaz koliko im se žuri u isupnjenju obećanja silnim tajkunima. Nisu smeli da dozvole da ovo dođe do Ustavnog suda“, kaže Nestorović.
Imajući u vidu da je Zakon proglašen, opoziciji preostaje da uputi Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti, a izjašnjavanje samog suda moglo bi u tom slučaju da traje godinama.

(...)

Reč je parcelama do kojih su investitori došli kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima nisu mogli da grade bez ozbiljne nadoknade.

Obaveza naplate konverzije je uvedena kako se proces privatizacije propalih preduzeća ne bi pretvorio u grabež za zemljištem na atraktivnim lokacijama, uz istovremeno gašenje samih fabrika i otpuštanje radnika. Poseban Zakon o konverziji je donet 2015. i tada se procenjivalo da bi se po tom osnovu u budžet moglo sliti oko milijardu i po evra. Cena zemljišta, kao i svih ostalih nekretnina, u međuvremenu je značajno porasla, a naročito u velikim gradovima.

Eto, pa vi vidite...

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23096 on: 28-07-2023, 10:38:42 »
Očekivano, Srbija je azijatsko-tajkunska prćija. Zašto se uopšte kriti i ići nekom procedurom kad Veliki Vođa može sve sam.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23097 on: 28-07-2023, 12:02:59 »
a oni jadni neobaviješteni... "obično se čeka 4 dana", šta likuša prodaje kao bubrege

sve je to dogovoreno, nema tu opozicije, samo neoliberali na sve strane

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23098 on: 28-07-2023, 12:26:17 »
Ona navodi da se na „e-parlamentu“ može videti da se nijedan zakon u poslednjih godinu dana nije proglašen dan nakon izglasavanja.
Dakle, ovo je svakako mimo prakse.

Plus, pogrešno je citirana ili je ona napravila lapsus gore: "Zato se vršila opstrukcija od strane sekretara da nam ne potpiše ovaj izglasani zakon, jer su imali informaciju da će Vučić danas to ukazom proglasiti"

Zapravo:

Sekretar Skupštine Srđan Smiljanić nije hteo da potpiše zahtev za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u sredu podnelo 84 poslanika, ali je potpisao ukaz predsednika Srbije Aleksandra Vučića i proglašenju tog zakona, izjavila je novinarima poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23099 on: 28-07-2023, 12:43:44 »
Ok, ali to pomjera stvari za 24h, gdje je gospođa bila kad je zakon ušao u proceduru?

Mislim da ne mijenja fakt o neoliberalima.