Pa, u pravu si. Naše istoričare svakako zabole. I našu OŠ. Taj deo ti uopšte zapravo i ne sporim. Remember, napisao sam ti da se odnosi na stvari koje ne učimo? Bukvalno sam ti to napisao, tj. uopšte ne tebi, već svima, publikumu foruma.
Koga zanima istina o Prvom svetskom ratu, van onog što smo učili po školama:
Sad, koliki kreten treba biti, pa to ne ispratiti, već me samo par postova kasnije poslati nazad u OŠ? Ajde, reci sam, pošteno... veliki, jel da?
A šta ćemo sa zapadnim istoričarima? A šta ćemo sa zapadnim OŠ? Stvarno misliš da oni tamo guslaju principe Lenjina o kapitalizmu ili uzrocima i povodima I sv. rata?
Evo, da ti ja drsko ukažem: zabole ih levi lakat za to. Fali tebi malo generalna slika. Tematika je kontraverzna, a ne OŠ crno-bela.
Izguglao sam ti šta oni tu gledaju i čime se bave: ko je prvi pokrenuo vojsku. Pri tome, dokazali su da rusi malko lage, da je taj ambasador u Sankt Peterburgu malko lagio ili barem bio žestoko pristrasan, tj. po istoriskim spisima samih rusa mobilizaciju su prvi sproveli upravo oni.
Zapad je prilično jasan: ko je prvi krenuo, makar i tajno i ispod žita, taj je rat izazvao. Pri tome, taj što je prvi krenuo, složio je neistinitu priču da krenuo isprovociran suprotnom stranom, što je oboreno hrnologojom događaja i njihovom sopstvenom dokumentacijom. Bukvalno su ufaćkani u laži. Isti oni rusi koji proturaju priču o lažljivim latinima, germanima itd, propagirajući iskrenost i poštenje, ovde lažu kao psi. Pre komunizma, Staljina, KGB, ako uzmemo to kao izvorišta sovjetskog zla. Kažem, nešto tu debelo ne štima.