Author Topic: SERBIA TODAY  (Read 1296771 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
Re: SERBIA TODAY
« Reply #23150 on: 06-08-2023, 13:47:44 »
Istina boli, utepati glasnika.  :D
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23152 on: 06-08-2023, 20:00:39 »
Kad smo već kod Narodne stranke, desio se najočekivaniji razlaz u istoriji razlaza. Miki Aleksić je odcijepio deo odbora i poslanika i vraća se korenima, tj. Narodnom pokretu Srbije. Pa eto...

https://n1info.rs/vesti/aleksic-dao-ostavku-na-sve-funkcije-u-stranci-formira-novu-poslanicku-grupu/

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23153 on: 06-08-2023, 22:22:13 »

*os*o i bato pišu na ovom forumu samo zato što su/bi ih na svakom drugom banovali. Dugo sam se recimo pitao zašto *os*o obitava na "neprijateljskoj teritoriji" kao što je sagita i onda mi je naprosto sinulo da su ga svugde drugde šutnuli. Tako da zahalite se Bobanovoj liberalnoj forumskoj politici. Ili bolje reći anarhiji.

Trumane, što ne napustiš forum?

ima više odgovora:
1) stare navike se teško uklanjaju a mene za sagitu vežu određene emocije
2) da ne biste ostali samo ti i zosko sa vašim bljuvotinama
3) zato što volim Mehu
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23154 on: 06-08-2023, 22:27:39 »
Trumane, misim 15 godina smo evo na Sagiti, ako misliš da me porediš sa tamo nekim smećem, i praktično da tvrdiš da sam đubre, onda ću ja ipak biti vrlo pristojan (jer to što si ti rekao je zapravo bljuvotina) i zamolim te još jednom da nestaneš.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23155 on: 06-08-2023, 23:00:31 »
Trumane, misim 15 godina smo evo na Sagiti, ako misliš da me porediš sa tamo nekim smećem, i praktično da tvrdiš da sam đubre, onda ću ja ipak biti vrlo pristojan (jer to što si ti rekao je zapravo bljuvotina) i zamolim te još jednom da nestaneš.
Je l se ti zezaš ili stvarno veruješ da ću da nestanem zbog tvoje molbe? Zbog tebe je otvoren podforum Batina kaljuga svojevremeno, ušao si u anale. To ni zosku nije pošlo za tastaturom.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23156 on: 06-08-2023, 23:05:44 »
Nego, da se vratimo aktuelnostima.
https://www.blic.rs/zabava/vencanje-ministarke-dubravke-djedovic-i-damira-handanovica-djokovici-i-dacic-na/465z635

SNS venčanje sa SNS elitom međ zvanicama. Od Dačića do Doković Seniora. Nek im je sretno i berićetno.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23157 on: 06-08-2023, 23:08:51 »
Radi šta god hoćeš sa molbom. U trenutku kad jedno smeće slavi zločine nad ljudskim bićima ti meni pričaš da sam isti kao to smeće. Zapravo, jedini si ti na ovom topiku pored smeća pokušao da opravdaš smrt i stradanje tih ljudi. Ali ja neću da upotrebim termin adekvatan za takve, samo ću da ponovim da ti je molba upućena i neću ti se više obraćati. Prosto je besmisleno poslije 15 godina više tu nešto dodavati.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23158 on: 06-08-2023, 23:41:14 »
Radi šta god hoćeš sa molbom. U trenutku kad jedno smeće slavi zločine nad ljudskim bićima ti meni pričaš da sam isti kao to smeće. Zapravo, jedini si ti na ovom topiku pored smeća pokušao da opravdaš smrt i stradanje tih ljudi. Ali ja neću da upotrebim termin adekvatan za takve, samo ću da ponovim da ti je molba upućena i neću ti se više obraćati. Prosto je besmisleno poslije 15 godina više tu nešto dodavati.

Nemoj molim te, na tvoju patetiku se ne primam. Tako da mi ne pada na pamet da se "branim" od tvojih optužbi.
Sri Ramana

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23159 on: 07-08-2023, 12:42:12 »
zbunjen sam. vi se meni citate, neovisno o vasoj internoj svadji i ruznom vokabularu kojim se obilno castite, kao da vi ne slavite oluju!?

cijeli svijet slavi oluju, hrvatski narod, hrvatski gradjani, nacionalne manjine, razne udruge, gradovi... veleposlanstva i ambasadori razni cestitaju, u nacionalnim i internacionalnim medijima slavi se, prisjeca na i obiljezava pobjeda prava i demokracije te poraz teroristicke srbofasisticke tvorevine, itd.
evo primjeri:

a tek vi kao srbi bi trebali imati posebni interes slaviti. jer

a) ako ste posteni ljudi, slavite jer je dosao kraj teroristickoj srbofasistickoj anarhisticknoj tvorevini gdje vam je i kao srbinu svaka propalica ili krezuba pijandura mogla usetati u dom i, u najboljem slucaju, vas nekaznjeno opljackati. dobili ste priliku bar djelomicno postati dijelom civiliziranog svijeta. dosao je kraj beogradskoj srbofasistickoj okupaciji, te su stvreni uvjeti i za mir u bih, uvjeti da se kao narod ne okrunite jos jednim genocidom u nizu, bihacom, itd.

b) ako niste posteni ljudi, vec ono sto svijet uglavnom pozna kao srbe, znaci pristalice srbofasistickog terora, tad bi posebno trebali slaviti, jer:
hrvatska vojska nije postupila po srpskim ratnim pravilima, znaci zatvorila komunikacije i pospremila u jame svu tu gamad koja se ekspresno razbjezala, te vam u mordor stigle tek dvije prikolice tih neopjevanih bitangi.

c) ako ste... blabla, vidi pod b)

znaci, od kojeg god srpskog poremecaja da bolujete, u svakom slucaju imate veliki razlog za slavlje; spomenik da podignete hrvatskoj vojsci, zahvalite se, kleknete, zamolite za oprost i isplatite odstetu svim zrtvama. zar je to toliko komplicirano? mislim, ne razumjete da je dosao kraj srbofasistickim pizdarijama pa glumi ugrozenog srbina i zrtve uz kojeg god sponzora (svaki ce propasti kojeg zarazite)?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23160 on: 08-08-2023, 21:10:59 »
Dodik i Vučić obilježavali ‘žrtve Oluje’ uz fotografiju žrtve srpskih zločina

Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u petak su u Prijedoru obilježavali sjećanje na ‘žrtve Oluje’, uz fotografiju osobe za koju se ispostavilo da je Bošnjakinja, žrtva srpskih zločina.

(...)

veri srbish, sto bi rekli inglezi. :cry:
tako tipicno preglupo. a ponavlja se tako vec vise od 100 godina.
mislim, ne da ima nekakve veze, rezultat je uvijek isti. mogli su ispod naslova "zrtve" umjesto zrtve projicirati i, pojma nemam, krastavac. i publika bi opet na mig ili komandu ili po protokolu rekla jaokuku uzasa i pogroma. vidi nesrece, krastavac. krastavac! pa zlotvori jedni sta nam uradise.
kakva publika, takva "komemoracija". :cry:   

mislim da razumijem. u biti, publika poslije stoljeca kretenluka vec tocno zna i bez miga sta se ocekuje, po nekoj inerciji. samo iskljuci mozak i prepusti se transu. a to sto je prikazan krastavac, nema veze. publika je tu da kukulelece, ne da misli.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23161 on: 10-08-2023, 11:35:10 »
M. Curać: Srbija između laži i megalomanije

Što se željelo „bukom srpskoga sveta“ u Prijedoru? U konačnici jedno: ucjenom osigurati što više novca iz blagajne EU-a za srbijansko megalomansko čudo - New Deal i organizaciju Expo 2027.

Samo nekoliko dana nakon Prijedora u kojem je 4. kolovoza Milorad Dodik prozivao SAD zbog udruženoga zločinačkoga pothvata s Hrvatskom vojskom, a Aleksandar Vučić europske političare da šute „zbog najvećega etničkoga čišćenja od 1945.“, srbijanski predsjednik goropadno je 8. kolovoza predstavio svoj New Deal, kao pretpostavku održavanja Međunarodne izložbe - Expo 2027. u Beogradu. Vučićev New Deal beogradski mediji usporedili su s onim američkoga predsjednika Franklina Roosevelta, prije Drugoga svjetskoga rata, koji je omogućio američki uzlet. Netko će pitati: kakve veze ima Prijedor i srbijanski New Deal?

No, prije toga, podsjetimo što je Milorad Dodik, uz ino, rekao u Prijedoru. Prema njegovim riječima „Oluja“ je bila „udruženi zločinački pothvat SAD-a i njihovih monstruoznih planova prema Srbima, zajedno s Hrvatskom vojskom koja je to jedva dočekala da etnički očisti taj prostor“. Aleksandar Vučić tomu je dodao kako se u Europi u svezi s „Olujom“ „koriste svim izrazima, ali nikada ne će reći da je to najveće etničko čišćenje na europskom tlu od 1945. godine na ovamo“.

Povratkom iz svijeta laži, prepustio se koji dan poslije svojim megalomanskim planovima.

„Imamo nevjerojatne planove i moramo ih već sutra početi provoditi. (...) Beograd ne ćete moći prepoznati, bit će jedan od najljepših gradova na svijetu, ne samo u Europi. Ovo će značiti golem skok za ekonomiju naše zemlje i pridonijet će snažnomu rastu“, izjavio je na konferenciji za novinare, dodavši kako će svi građevinski projekti biti završeni do kraja 2026., kako bi se u Beogradu održao Expo 2027.

Prva velika investicija, kako je rekao, bit će Nacionalni nogometni stadion, koji će imati 52 tisuće mjesta, zatim je spomenuo stambeni kompleks od tisuću i petsto stanova, objekte budućega Sajma i Međunarodne specijalizirane izložbe 2027. Podulji je popis građevina, od autocesta, mostova, željeznica do kulturnih zdanja kojima se hvalio, a zbog prostora, nemamo ih namjeru navoditi, iako bi vrijedilo sve popisati kako bi se vidjelo o kolikom je megalomanskom „zalogaju“ riječ,  toliko velikom  sigurno i za bogatije države. Jedno je, međutim, zaboravio reći: koliko će to sve stajati. Nije naveo ni izvore financiranja!  No nije zaboravio naglasiti kako investicije „ne će zaustaviti rast plaća i mirovina“, nego će omogućiti „još sigurniju budućnost građana“.

Koliko su svi ti Vučićevi planovi realni, vidjet će se na kraju ili možda kad počne njihova realizacija. Je li sve to običan račun bez krčmara? Ali, to nije tema ovoga teksta. Ono što Hrvatsku kao članicu EU-a treba zanimati jest koliko će u čitavu tom poslu izdvojiti EU od svojega proračunskoga novca za Vučićev New Deal, pa prema tome i hrvatski porezni platiše. Nadamo se da će o tome voditi računa hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

U jednoj televizijskoj emisiji Europskoga parlamenta jednomu zastupniku nedavno je postavljeno pitanje smatra li idiotizmom ili mazohizmom činjenicu da Bruxelles, istodobno dok srpsko vodstvo sustavno napada EU, Srbiji odobrava na stotine milijuna eura.

To pitanje nakon Prijedora može biti slobodno adresirano i na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, kao i na visokoga predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, jer Prijedor je bio ne samo prvi korak ovogodišnjega pokušaja konsolidacije „srpskoga sveta“ u BiH nego i velikosrpski udar na sigurnost BiH, nekoliko kilometara od schengenske granice, pred vratima, praktično pod prozorom EU-a.

No nameće se pitanje: kakve konotacije još ima Vučićev „performans“ u Prijedoru? Prijedor je bez sumnje jedan od toponima srpskih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima, 90-ih. Na tom području preživjeli nesrbi bili su obilježeni bijelim trakama. Trebalo je hrabrosti kako bi se u tom gradu održalo „velikosrpski dernek“, kao tobožnje sjećanje na navodno nasilni egzodus Srba pred „Olujom“. To što Vučić naziva najvećim etničkim čišćenjem od 1945. u Europi, veliki je falsifikat povijesnih događaja. Jer Srbe nitko nije iz Hrvatske tjerao, nego su poslušali svoje ratne vođe i pobjegli (postupili po unaprijed pripremljenim planovima evakuacije), pokazavši kako ne prihvaćaju suživot u Hrvatskoj. Kako to da nitko od Srba nije bježao iz područja koja nisu bili okupirana? Kad se sagledaju povijesne okolnosti, moramo se pitati čemu je služio deveti pokušaj Vučićeva povijesnoga revizionizma, presudama Haaškoga suda usprkos? Radi li se možda o pokušaju još jedne ucjene, kako bi EU otvorio blagajnu za srbijanski New Deal i organizaciju Expo 2027.? Jer teško je zamisliti da Srbija bez novca EU-a sve to može realizirati!

Često se spominje kako je Europska komisija u ljeto 2017. godine odobrila Hrvatskoj, članici EU-a,  357 milijuna eura za gradnju Pelješkoga mosta. Koliko je bespovratnih eura EU posljednjih godina odobrio Srbiji za različite programe i projekte premda nije članica EU-a? Svakako je najzvučniji dar onaj iz veljače 2023. Naime, samo u toj tranši za rekonstrukciju pruge Beograd – Niš, EU je darovao oko 600 milijuna eura. To su gotovo dva Pelješka mosta, a Srbija, ponavljamo, nije članica EU-a niti dijeli vrijednosti EU-a. Srbija ne poštuje međunarodne sudske odluke, a ratni zločinci pravomoćno osuđeni od Haaškoga suda oblikuju svakodnevno srbijansko javno mnijenje te se izruguju predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu i EU-u, govoreći o propasti Zapada.

I vrapčićima na granama jasno je da se Srbija prema Zapadu odnosi ucjenjivački. Često se piše kako je Zapad prisiljen udovoljavati Srbiji kako se njezino vodstvo ne bi priklonilo Ruskoj Federaciji. Uglavnom ispada: što je Srbija prema Zapadu nekorektnija, to je taj Zapad prema Srbiji popustljiviji, financijski izdašniji. Podsjeća li to na politike koje je Tito vodio u vrijeme socijalizma?

Moramo pitati: što bi se dogodilo ako bi se Srbija priklonila Rusiji? Što bi Zapad time izgubio? Srbija je već dulje, a posebno otkako je Vučić na vlasti, ionako „u Rusiji“, poglavito njezino javno mnijenje i mediji! Srbija dobro zna da bi međunarodna zajednica, u slučaju ugroze, čuvala suverenitet i integritet BiH, stala na njezine granice, pa tako i na Drini, i da Republika Srpska više ne bi bila „corpus separatum“, da bi bila povučena čvrsta granica prema Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a Srbija praktično svedena na granice koje je dobila na Berlinskom kongresu.

Zar najnoviji primjer ucjene nije i Vučićev istup prema službenomu Kijivu? Vučić kaže kako im je Ukrajina „prijateljska zemlja“, „nikada nismo imali probleme i nadam se da ne ćemo“. Tko i površno prati Vučićeve medije, a u Srbiji eventualno tri nisu u njegovim šakama, takvu sliku ne može steći. Što dakle poručuje Kijivu? „Zamislite da Ukrajina prizna nezavisno Kosovo. Sve gubi u jednom danu“, izjavio je na upit o otvaranju ukrajinskoga ureda za komunikaciju na Kosovu.

Vučićeve su predrasude goleme. Često se poziva na međunarodno pravo. No zaboravlja da to pravo nije i ne može biti u funkciji srbijanske imperijalne politike.

Zaključno: Europska unija je suočena s novim paketom srbijanske megalomanije i laži. Od država kandidata za ulazak u EU nema države, kao što je Srbija, koja toliko napada, vrijeđa i omalovažava EU ili pojedine članice EU-a. Smatra li itko da Srbi stvarno žele biti dio EU-a ili se samo besplatno žele domoći europskoga novca? Zbog svega toga veseli nas srbijanski New Deal i organizacija Expo 2027. s kojima žele izdignuti Srbiju, ali svakako bez darovanoga novca iz EU-ove blagajne.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23162 on: 14-08-2023, 11:51:15 »
Prešućena povijest: Beograd je prvi grad koji je genocidom istrijebio Židove i nije pružao otpor nacizmu

Postoje dvije velike laži vezane uz Srbiju i Beograd koje su se širile u komunističkoj Jugoslaviji. Prva je o velikom otporu nacizmu u Beogradu, gdje danas antifašističkim pokretom otpora smatraju i četnike i partizane. A druga je svjesno prešućivana istina da je Beograd prvi glavni grad u kojem je izvršen genocid nad Židovima, još u kolovozu 1942. godine. 

(...)

postoje dvije velike lazi vezane uz srbiju. dvije. ovo ni pajtonovci ne bi bolje.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #23163 on: 14-08-2023, 12:18:44 »
Beograd je prvi takav osvojeni grad. A koji je prvi nezavisni grad?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23164 on: 14-08-2023, 13:48:58 »
Ali Narod.hr koji u 2023. godini tvrdi da je nešto "prećutano" iako se o tome doslovno piše i priča decenijama. I još navodi Avgust 1942. godine iako postoje široko dostupni izvori onlajn koji pokazuju da je obaveštenje o "judenfraj" Beogradu/ Srbiji poslato mesecima pre toga. Evo intervju sa Jašom Almulijem stariji od deset godina, za Politiku pa još na latinici:

https://www.politika.rs/sr/clanak/203780/Istina-o-unistenju-srpskih-Jevreja-i-njeno-falsifikovanje

Edit: a evo i Ivan Ivanji pre nekoliko godina u Vremenu piše i o ulozi Nedićeve kvislinške vlasti u pogromu:

https://www.vreme.com/vreme/hajde-malo-o-cinjenicama/

Baš prećutano, sreća da se neko u Hrvatskoj toga setio i imao hrabrosti da pomene.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #23165 on: 14-08-2023, 14:38:01 »
Meni je frapantno da je neko toliko pametan kao Zole, a koji pri tome mrzi sve drugo, zaljubljen i hipnotisan sa narod.hr, koji je pri tome jedna od glupljih stvari koja dolazi iz Hrvatske. Da ne kažemo smeće koje nema veze sa životom.
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23166 on: 15-08-2023, 14:03:07 »
Se sećate ovoga?

Eksplozija u rudniku „Soko“: Osam rudara poginulo, oko 20 povređeno

Strašno.

E, pa:

Tužilaštvo podiglo optužnicu: Rudnik Soko u trenutku nesreće radio bez dozvole

Dakle, rudnik uglja kojim upravlja JAVNO PREDUZEĆE, dakle, država direktno, je, čini se, radio bez odobrenja nadležnog ministarstva. Da vidimo sad da li će ova inspektorka koja je utvrdila nepravilnosti da bude premeštena negde drugde... Jer, da citiramo:

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je već dva puta odbijalo da pokrene krivični postupak. Poslednji put je porodicama za vreme Božićnih praznika ove godine stiglo obaveštenje da je krivična prijava, koju je podnela nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović, odbijena. Međutim, advokat porodica poginulih rudara je nakon toga uložio prigovor, pa tužilac po treći put odlučuje o pokretanju postupka.
Odluka još nije doneta, a trenutno je u toku ispitivanje svedoka oštećenih, kažu iz tog tužilaštva za CINS.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23167 on: 17-08-2023, 13:29:35 »
KRIK osuđen po Koluvijinoj tužbi

Prvostepeno, al, mislim, dovoljno je smešno, strašno i tužno. Protiv čoveka se vodi krivični postupak al je Krik prekršio pretpostavku nevinosti naslovom u kome stoji "optuženi narko bos".  Kaže Koluvija "kako su zbog KRIK-ovih tekstova komšije počele da ga izbegavaju, da čak neće da uđu sa njim u lift, ali i da službenici u banci neće da mu se jave na telefon niti da mu otvore račun." Da se čovek prekrsti.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23168 on: 21-08-2023, 10:51:18 »
Ha, Siniša Mali koji Takera Karlsona grli na slici i naziva herojem slobode izražavanja je sve što treba da znamo kad se pitamo kako je moguće da su mediji u Srbij ovakvi kakvi su...

Edit: A evo, ko nije gledao, i našeg predsedniak sa Takerom.

mac

• 3
« Reply #23169 on: 21-08-2023, 12:04:49 »
Klovnovi svih zemalja, uozbiljite se!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23170 on: 28-08-2023, 15:10:03 »
Kad klinci sad budu padali za džoint red je da se malo smeju pandurima:

Advokat Tomanović: Smenjeni inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23171 on: 28-08-2023, 17:54:32 »
Biće nekako weird kad sad Milenkovića dovedu na neki budući protest, pa onda ljudi koji su protestovali protiv Miloševića pre 30 godina krenu da kliču sinu njegovog badigarda, ali toje valjda ta naša Srbijica  :lol:

mac

• 3
« Reply #23172 on: 28-08-2023, 18:06:31 »
Nije ništa uvrnuto. Treba valjda da gledamo ko je kakav čovek, a ne ko su mu roditelji. To ko su ti roditelji je aproksimacija da pretpostavimo kakav si čovek, dok ne ustanovimo pravo stanje.

A ako ćemo pravo, njegov otac je radio svoj posao, u skladu sa zakonom i načelima profesije. Nije krao ni ubijao. Ja Senti nemam šta da zamerim.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23173 on: 28-08-2023, 18:20:17 »
Ma, ni ja, naravno, samo jeste nekako slatka (a)simetrija.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23175 on: 29-08-2023, 13:21:13 »
Strani radnici u Hrvatskoj: U ovoj godini izdano je gotovo 110 tisuća dozvola; evo otkud sve radnici dolaze

U Hrvatskoj je prema podacima MUP-a u prvih sedam mjeseci izdano 108.116 dozvola za boravak državljanima trećih zemalja: najviše u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu, industriji, prometu i trgovini.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova od početka godine do kolovoza izdano je izdano 108.116 dozvola za boravak i rad stranim državljanima. Prvo mjesto drže državljani BiH te Srbije, a državljani Nepala su na trećem mjestu.

Strani radnici po djelatnostima

Sukladno Zakonu o strancima, u razdoblju od 01. siječnja do 31. srpnja 2023. godine ukupno je izdano 108.116 dozvola za boravak i rad, od toga u najvećem broju u djelatnostima graditeljstva – 39.146 dozvola, turizma i ugostiteljstva 37.022 dozvola, a u industriji je izdano 13.260 dozvola državljanima trećih zemalja. Na začelju su djelatnosti promet i veza s 5.742 dozvola i trgovina s 3.094 izdanih dozvola.

(...)

Strani radnici po državljanstvu

Najveći broj dozvola za boravak i rad do 31. srpnja 2023. izdan je državljanima BiH (25.213), Srbije (17.395), Nepala (13.325), Sjeverne Makedonije (10.322), Indije (8.242), Kosova (6.524), Filipina (6.036), Bangladeša (4.628), Turske (2.972) I Albanije (2.566).

(...)

kratak je put od ratnog do radnog naroda...
sve neka navala na gradjevinarstvo i usluzne djelatnosti. steta sto je to tek obican narod, sto to uglavnom nisu potomci one gamadi sto se za srboslavije nakotila u vojsci, policiji, upravi i sl. u hr. ali doci ce i to na red, jos jedna generacija da srajta pokradeno, pa ojha! :lol:

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23176 on: 30-08-2023, 02:25:37 »
Zašto ovo pišeš na temi o Srbiji? Postavi vest koliko je u Srbiji izdato stranih dozvola pa komentariši po svojoj volji.

Inače, čitam na linkedinu vest jednog člana koji kaže da ga je grupa siledžija pred ženom i detetom prebila ispred neke kafane u Mionici. I da policija nije smela da reaguje jer su te siledžije u dobrim odnosima sa Naprednima. Ne znam da li se ta vest negde pojavila ali je vredi znati.
Sri Ramana

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23177 on: 30-08-2023, 12:23:12 »
Ispuštanje otpadnih voda u vodotokove bi moglo da postane značajno jeftinija rabota za, jelte, one koji zagađuju:

https://pescanik.net/zastita-stetocina/

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23178 on: 04-09-2023, 13:13:36 »
Birn se malo bavio iszraživanje sukoba bandi krijumčara ljudi na severu Srbije:

Albanska veza: Kalašnjikovi raspiruju rat krijumčarskih bandi na severu Srbije

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23179 on: 07-09-2023, 02:04:42 »
Sestrinstvo na čelu sa svojim duhovnikom posedno ističe da je predsednik Aleksandar Vučić, primer državnika i borca za slobodarsku Srbiju sa vrednostima za koje su se zalagali i život dali slavni srpski preci.
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2023&mm=09&dd=06&nav_id=2394670

Ovo je naprosto genijalno.
Sri Ramana

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23180 on: 07-09-2023, 12:05:12 »
Ajmo dalje:

Inspektor Milenković: Đukanović i Papić nudili mi sto hiljada evra da zataškam „Jovanjicu“

Đuka, naravno, sve negira, ali eto, ovaj čovek je to uneo u službenu belešku, dakle, nije da samo priča za novine šta mupadne na pamet.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23181 on: 08-09-2023, 13:43:05 »
Mlinarić na suđenju majoru JNA Mediću poručio da mu oprašta, a ovaj mu se smijao

Vukovarski branitelj i saborski zastupnik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić svjedočio je na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju majoru JNA Vojislavu Mediću, bivšem istražnom sucu Vojnog suda u Beogradu, kojeg su hrvatske vlasti uhitile u lipnju prošle godine.

Vojislava Medića je Županijsko državno odvjetništvo optužilo da je kao ispitivač u srpskim koncentracijskim logorima u...

(...)

sramotno...

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #23182 on: 09-09-2023, 08:34:56 »
Zloćko, vidiš kako smo mi glupi. Umjesto da pobijeno sva ta ustaška govna kad smo ih pohvatali mi ih pustili. I još krenemo na more pa nas uhitite. U pravu si ti. Bolje da nas nema.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #23183 on: 09-09-2023, 08:58:14 »
Jbm ti umetanje automatsko....

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23184 on: 09-09-2023, 14:56:09 »
zivis u proslosti, sramotna je cinjenica da vi srbi danas na more uglavnom idete u 2 modusa:

a) bijeda kao sezonska sluzincad
b) oni uspjesniji kao budale koje donose pare da (haha!) zure u veliku baru (?), da ih se vidi, i to - debelo! placaju

kao i ovaj primjer u nastavku gornjeg:

Sergej Trifunović nakon privođenja u Splitu ‘kontraparafrazirao’ Olivera: Nikada više neću doći u Split

Srbijanski glumac Sergej Trifunović u petak popodne priveden je u splitsku policijsku postaju zbog vrijeđanja policajaca. Na Općinskom prekršajnom sudu kažnjen je s 500 eura novčane kazne. Povodom toga oglasio se na Instagram profilu.

(...)

Trifunović se u petak popodne na splitskoj gradskoj plaži Kaštelet kupao sa svojim njemačkim ovčarom što je smetalo kupačima koji su se tamo zatekli pa je netko od njih pozvao policiju. Nakon što je policija stigla na plažu, utvrdili su da se pas nalazi bez nadzora. Kada ih je Trifunović počeo vrijeđati, priveli su ga u policijsku postaju. Uz prijavu za narušavanje javnog reda i mira, odveden je na sud gdje mu je izrečena novčana kazna od 500 eura, a osim toga, Trifunović mora platiti i 50 eura sudskih troškova...

(...)

sotona ce vas vratiti pod turke tako "drzavotvorne"... :cry:

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #23185 on: 09-09-2023, 16:06:39 »
A šta njima fali?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23186 on: 11-09-2023, 12:52:30 »
Možemo mi sad da se pravimo malo blazirani i da tvrdimo da Mandićeva malo preširoko zabacuje mrežu i povezuje stvari koje možda nisu povezane, al evo čoveka sinoć prvo gurali kolima  na biciklu pa se vratili da ga pregaze, jebiga.... Mislim, to je, musavo kako je izvedeno, i dalje legitimno nazvati pokušajem ubistva. I to nekog malog lokalnog aktiviste, ne sad nekog velikog političkog lidera kakav su bili Đinđić ili, jelte, Vuk D. Strašno je to šta je Srbija dopustila sebi.

https://pescanik.net/nova-normalnost-3/

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23187 on: 13-09-2023, 18:15:52 »
Raskrikavanje / Marija Vučić metodično o aktuelnoj temi, sa stručnim pojašnjenjima stručnjaka itd.

Ekonomski tigar na parizeru

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #23188 on: 13-09-2023, 19:35:11 »
Nije upućeno direktno tebi, ali mislim da je A.V. opet postigao cilj. Bukvalno svi, svuda, pričaju o njemu i tom jebenom parizeru, i svi imaju nešto pametno da kažu na tu temu. Niti će marva koja ga podržava promeniti mišljenje, niti ćemo mi koji vidimo šta se dešava saznati nešto novo. Ali opet je on glavna zvezda, konstantno mi iskače njegova podbula naduvena tikva sa parizerom u kadru. Ako ne vizuelno, onda mora neko da me pita da li sam video kako Vučić jede parizer?!? Ne brate, baš sam malopre izašao iz jebenog atomskog skloništa u kojem sam proveo poslednjih 10 godina bez kontakta sa spoljnim svetom, pričaj mi molim te šta se dešava sa parizerom?!?

Izvini na ovom rantu, ali ovaj svet je zreo za nuklearku. Putine rokaj i ne osvrći se sine!!!

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23189 on: 13-09-2023, 20:58:45 »
Ma, dobro, poenta je naravno da se on ovim ulaguje najsiromašnijima ali i prilično jasno priznaje da priča o nikad većim platma, visokoj zaposlenosti i generalno zlatnom dobu nije baš... ubedljiva.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #23190 on: 14-09-2023, 02:17:52 »
Ma, dobro, poenta je naravno da se on ovim ulaguje najsiromašnijima ali i prilično jasno priznaje da priča o nikad većim platma, visokoj zaposlenosti i generalno zlatnom dobu nije baš... ubedljiva.

Mnogima jeste jer je popularniji od svih opozicionih političara zajedno. Mešavina medijske propagande i otvaranje nekih radnih mesta po fabrikama i u građevinskoj industriji daje rezultate. Mulja se kao i uvek, ali sirotinja je po mom utisku nikad zadovoljnija.
Sri Ramana

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23191 on: 14-09-2023, 09:47:31 »
Istina je da nema mnogo štrajkova i bunta, ali je istina i da imamo petinu populacije koja živi na ivici siromaštva. Svakako da smanjenje cene nekih namirnica deluje kao razuman potez ali ja sam uvek relativno nepoverljiv kada se nalazi tržišno rešenje za goruć socijalni problem.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23192 on: 14-09-2023, 10:18:27 »
nije ovo baš tržišno rješenje, plafoniranje cijena je populizam. Neoliberali bi ga još kritikovali da se petlja u tržišni mehanizam kontrolom cijena, jer ne dozvoljava tržištu da formira cijene. Jedino što u praksi to omogućava da i dalje piče s inflacijom, koju izaziva što ukrajinska kriza što građevinska mafija, prehrambeni monopoli i ostalo što neoliberalnim burazerima u Srbiji ne smeta. Pravo rješenje je negdje sasvim daleko od parizera, npr onaj zakon o besplatnoj konverziji zemljišta, porijeklo imovine, uvođenje stvarne konkurencije itd...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23193 on: 14-09-2023, 10:34:53 »
Naravno da je populizam, ali populizam koji se predstavlja kao tržišna intervencija. I kao takva meni je sumnjiva. ja mislim da su efikasnija ciljana rešenja koja idu proaktivno ka siromašnima nego intervencija koja pogađa "jednako" svo stanovništvo.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #23194 on: 14-09-2023, 10:49:07 »
ma slažem se nego to nije tržišno rješenje, ne zove se tako

kad intervenišeš na tržištu to je državna a ne tržišna intervencija. Tržište bi trebalo da se samoreguliše kao eko-sistem maltene. Ali ovo nije to. Neoliberali bi rekli uvezeš parizer iz Pakistana i smanjiš cijene tako.

Plafoniranje cijena klasična kritika ne-tržišnih intervencija. Neoliberali čak tvrde da je u fazonu tako Hitler došao na vlast, jer je Vajmarska Republika intervenisala na tržištu i proizvela krizu. A socijalisti tek, protiv tržišta = totalitarizam.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #23195 on: 14-09-2023, 12:00:24 »
Aha, shvatam, ovo je stvar semantike. OK, onda ovo nije tržišno rešenje nego, hm, intervencija na tržištu? Enivej, iako se nisam dobro izrazio, nadam se da sam izrazio jasan sentiment: po mom mišljenju resursi države će biti  efikasnije iskorišćeni a efekat intervencije veći ako se njome cilja najsiromašnija populacija (ne samo kroz pomoć nego i kroz edukaciju, pomoć pri zapošljavanju itd.) nego ako intervencija teoretski zahvata celu populaciju preko (privremenog) smanjenja cena nekih produkata.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23196 on: 15-09-2023, 12:47:17 »
Ovako je nastala čuvena srpska trobojka koja se danas slavi

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se danas, po treći put, u Srbiji i Republici Srpskoj, a prvi put ove godine proslavlja se i van granica naše zemlje - u Crnoj Gori, Turskoj i Nemačkoj.

Danas će mnogi Srbi bez obzira gde žive na svojim kućama istaći čuvenu trobojku, koja je nastala još u doba Miloša Obrenovća i to na veoma zanimljiv način.

Iako je bio nepismen znao je da pregovara i za dvadeset godina sa jako malo žrtava uspeo je da pridobije šest nahija bez ispaljenog metka. Za tri meseca ratovanja i diplomatskim pregovorima koje je vodio uspeo da pridobije kamen temeljac srpske državnosti. 

Uredbama turskog hatišerifa Srbija je imala pravo da dobije i zastavu gde su elementi uzeti iz srednjeg veka. Grb je nastao sa čuvena četiri slova “S” koji je se nalazio na štitu u periodu 1830. godine, i gde se još nalaze kruna, plašt, maslinova grančica koja simbolizuje mir i grančica hrasta koja ima značenje temeljitosti i postojanosti.

"Nakon turskog insistiranja da se na zastavi nađu i četiri polumeseca, Miloš je izdejstvovao da to bude neko solomonsko rešenje...

(...)

nisam u toku: jel se ovo cestita ili sta? :)

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #23197 on: 15-09-2023, 13:23:59 »

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #23198 on: 15-09-2023, 13:47:06 »
odlicno. sretan vam dan zastave!

znas, nisam bio siguran sta se realno ocekuje ovakvim povodom. mislim, ima svakakvih zastava, a vase stilski izgledaju, kako najbolje opisati, kao da ih je nacrtalo autisticno dijete. znas, izgledaju nekako onako kako navijaci pjevaju. :cry:
zato pitam, da se netko ne bi uvrijedio ako cestitam.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #23199 on: 15-09-2023, 13:49:13 »
Mi jesmo malko autistični, ali barem nismo retardirani kao Hrvati.