Author Topic: Uputstvo za žene: kako izbeći silovanje!  (Read 65154 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Paramecijum

• 2
Uputstvo za žene: kako izbeći silovanje!
« on: 14-01-2008, 14:32:27 »
Po ovome ispada da je jedini siguran način - NE POSTOJATI!!!!!

Londonski krizni centar za silovane žene, 1984. godine je na osnovu upozorenja ženama izdao društveno propisanu listu, KAKO IZBEĆI SILOVANJE, punu predrasuda, da bi se pokazalo da žena nema mogućnosti izbeći silovanje, da ne može biti kriva ako bude silovana. Iznećemo neke od tih kontradiktornih uputstava.

Nemoj izlaziti izazovno odevena - takvo odevanje privlači neke silovatelje

Nemoj izlaziti sama noću - takvo ponašanje ohrabruje neke silovatelje

Nemoj izlaziti sama ni u koje vreme - možeš biti silovana

Nemoj izlaziti sa svojim prijateljima - neki prijatelji su sposobni izvršiti silovanje

Nemoj ostajati kod kuće - muški članovi takođe siluju

Nemoj imati detinjstvo - neke silovatelje uzbuđuju male devojčice

Nemoj imati članove porodice - takvi najčešće siluju

Nemoj imati susede - i oni često siluju žene

Nemoj se udati - silovanje u braku je uobičajeno

NEMOJ POSTOJATI - A K O    Ž E L I Š     B I T I     S I G U R N A!

Tekst preuzet odavde:
http://www.sos-telefon-beograd.org.yu/publikacije/Knjiga/Seksualno_nasilje.pdf

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
« Reply #1 on: 14-01-2008, 15:06:39 »
Ponekad se upitam koliko sam seksova propustio brišući mailove u kojima mi se nude misleći da je spam...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

• 5
  • 3
Re: Uputstvo za žene: kako izbeći silovanje!
« Reply #2 on: 14-01-2008, 15:15:41 »
Hm, moram da priznam da mi pomalo izmiče kako svrha ove liste tako i njenog postovanja ovde. S obzirom da je sve stvar statistike i verovatnoće, nema mnogo smisla preozbiljno shvatati išta od ovoga. Na kraju krajeva, slična lista bi se dala sastaviti sa idejom 'kako izbeći smrt u akcidentu' u kojoj bi se svako napuštanje kreveta smatralo rizičnim za život, a i ostajanje u krevetu bi nosilo svoje opasnosti...

Nego, ovo mi je privuklo pažnju i razlog je što uopšte pišem:

Quote from: "Paramecijum"
da ne može biti kriva ako bude silovana.

Mislim... Ja sam poznat po svojoj mržnji prema ženama itd., ali, silovanje je po definiciji nametanje jedne neželjene (traumatične, ponižavajuće, bla bla) radnje slabijoj osobi od strane jače osobe pa mi je sasvim nejasno kako tu koncept krivice žrtve može makar na sekund da bude ozbiljno razmatran. Ne pričam samo o ženama, dao Alah, mnogo muškaraca biva silovano svakog dana. Kako iko može da bude kriv što ih neko protiv njihove volje natera na određeni čin??? (Naravno, seksualno zlostavljanje je nešto sasvim drugo i to ovde ne razmatramo.)

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #3 on: 14-01-2008, 15:29:00 »
Pa, ono, sami su to tražili...  :roll:
We're all mad here.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 14-01-2008, 15:32:27 »
Hm... STVARNO kriv ne može biti niko, ali ono, ako obučeš providnu majičicu bez grudnjaka, dopičnjak do pupka i celo veče vataš tipa za međunožje i nadražuješ ga... a on te onda siluje... nema šta da se čudiš. Nije silovanje tu opravdano, samo treba biti i silovana osoba odgovorna PRE samog silovanja.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Boban

• 3
« Reply #5 on: 14-01-2008, 15:41:23 »
U suštini, ceo tekst (iz PDFa) je zanimljiv, a ovo je biser na torti koji nije toliko zanimljiv ako nema torte.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 14-01-2008, 16:12:23 »
Quote from: "Jake Chambers"
Hm... STVARNO kriv ne može biti niko, ali ono, ako obučeš providnu majičicu bez grudnjaka, dopičnjak do pupka i celo veče vataš tipa za međunožje i nadražuješ ga... a on te onda siluje... nema šta da se čudiš. Nije silovanje tu opravdano, samo treba biti i silovana osoba odgovorna PRE samog silovanja.

Pa ovo je čest argument u ovakvim raspravama, ali je za mene on prilično uvredljiv (i neodrživ) jer pretpostavlja da to neko nagonsko delovanje od strane silovatelja odnosi prevagu nad društveno prihvatljivim delovanjem i da se na osnovu te logike može reći da je i žrtva razbojništva kriva što je nosila lančić oko vrata i time, da prostite nadraživala razbojnika, kao i da je žrtva ubistva nadraživala ubicu pogledom, rečju ili ničim... Ne znam, mislim, pričamo o ljudskom društvu u kome bi trebalo da je prilično jasno gde postoji linija između igre i zbilje i u kome, kako vele i feminstkinje i Kanađani 'ne' znači 'ne'.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #7 on: 14-01-2008, 16:27:31 »
Ja sam lepo rekao. Ako se nekom celo veče UDVARAŠ, SEDIŠ S NJIM U KAFIĆU, VATAŠ GA ZA KURAC (jebote, moram li ovako eksplicitno da pišem?), PUŠTAŠ GA DA TE VATA ZA DUPE I SISE, ODEŠ S NJIM U KOLA, VATAŠ SE DALJE, i ONDA kažeš ej ja ne bih da se jebem... nisi trebala onda ni da ideš s njim u kola, ili da se vataš tek tako  :roll:
I ponavljam, čisto za ljude koji ne umeju da čitaju - žrtva ne može biti KRIVA, ali ODGOVORNA svakako. Odgovorno ponašanje bi bilo ne davati nikome signale da si spremna/an za nešto za šta nisi. Biti direktan. Ali nigde nisam rekao da je žrtva kriva i da to opravdava silovanje. Aman.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 14-01-2008, 16:49:35 »
Ne, ne, ne, svi smo jasno videli da si opravdavao silovanje i da si doslovno napisao  da su 'kurve same to tražile'. Ne vredi sad da se vadiš.

No. Having said that, ja i dalje smatram da je peting sa pristankom jedno a snošaj bez pristanka nešto sasvim drugo toliko jasno odeljeno jedno od drugog da skoro da i nema svrhe raspravljati.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #9 on: 14-01-2008, 16:53:48 »
Hm, utesno zvuci sto je bar Meho gledao film The Accused. http://www.imdb.com/title/tt0094608/
Dzejk, moja topla preporuka.
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #10 on: 14-01-2008, 18:41:02 »
Silovanje kao koncept je kapitalistička podmetačina.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #11 on: 14-01-2008, 18:51:18 »
Quote from: "Meho Krljic"
Ne, ne, ne, svi smo jasno videli da si opravdavao silovanje i da si doslovno napisao  da su 'kurve same to tražile'. Ne vredi sad da se vadiš.

No. Having said that, ja i dalje smatram da je peting sa pristankom jedno a snošaj bez pristanka nešto sasvim drugo toliko jasno odeljeno jedno od drugog da skoro da i nema svrhe raspravljati.

Dragi Meho, ajd ti prvo nauči da čitaš šta ja pišem. To jedno. Drugo, nauči razliku između petinga i predigre.  :lol:

Boban

• 3
« Reply #12 on: 14-01-2008, 19:40:32 »
vi se ovde ponašate kao da ljudi koji krenu da se vataju u kolima zaista znaju dokle će ići i dokle treba da idu. Seks je često NAGON, a mnoge stvari se dese spontano i zavise od trenutka i okolnosti. Seksualna sloboda za žene pristuna je u ljudskom društvu tek koju desetinu ili stotinu godina (kako gde) i ne treba zanemariti popriličan evolutivni i urođeni instinkt muškarca da oplodi što više ženki.
Svedoci smo danas da društva u kojima se žena malo ili nimalo ne pita oko seksa prosperiraju (u evolutivnom smislu, drastično im raste broj) a društva u kojima je žena svoj gospodar stagniraju ili opadaju. Videćemo šta će biti za 500 godina. Kinezi su 1997. ušli u Mađarsku (kao bogate porodice iz Hong Konga) a od prošle godine imaju već drugog poslanika u skupštini. Pretpostavka je da će za najkasnije 300 godina biti većina.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #13 on: 14-01-2008, 21:07:29 »
Žene, kako izbjeći da vas siluju? Prosto - silujte vi prvo njih  :!:

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #14 on: 14-01-2008, 21:19:40 »
Ili ih 'vatajte... Motornom testerom.  :!:
We're all mad here.

marlowe

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 14-01-2008, 21:57:29 »
Quote from: "Boban"
Videćemo šta će biti za 500 godina. Kinezi su 1997. ušli u Mađarsku (kao bogate porodice iz Hong Konga) a od prošle godine imaju već drugog poslanika u skupštini. Pretpostavka je da će za najkasnije 300 godina biti većina.

Jel' i drugi stigao? ZNam da su imali jednog.
Takodje, zanimljivo je da od 1995. nije zabelezen smrtni slucaj Kineza u Madjarskoj. Ni jedan zvanicno nije umro. Kada se to desi, na njegove papire stize drugi.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Truba

• 4
  • 3
« Reply #16 on: 14-01-2008, 22:02:12 »
to je urbana legenda za svaku zemlju gdje žive kinezi
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #17 on: 14-01-2008, 22:06:40 »
Seks je često NAGON, a mnoge stvari se dese spontano i zavise od trenutka i okolnosti.

Čitav smisao života u društvenoj zajednici je upravo u obuzdavanju individualnih nagona, u korist društvenih dogovora koji svakom pojedincu garantuju povećanu bezbednost i sigurniji napredak. Pa je pozivanje na NAGON jedna prilično mutna strategija. Nagon je i da se uzme i prisvoji svaki predmet koji nije privezan pa je opet potpuno jasno da si, ako si uzeo pomorandžu sa tezge na pijaci, a nisi je platio, prekršio društveno pravilo (oličeno i u zakonu). To su stvari koje su intuitivne, iako se ne bi mogle zvati nagonskim. Dakle, spontanost niti abolira počinitelja niti krivi žrtvu.

Svedoci smo danas da društva u kojima se žena malo ili nimalo ne pita oko seksa prosperiraju (u evolutivnom smislu, drastično im raste broj) a društva u kojima je žena svoj gospodar stagniraju ili opadaju.

Kada bi prosta propagacija bila isto što i prosperitet onda bi najsiromašnija i socijalno najugroženija društva (siromašne afričke zemlje, jugoistočna azija, Kosovo) bila najprosperitetnija. Međutim, ni po jednom jedinom parametru niko ovakva društva ne ubraja u prosperitetna jer je život u njima težak i nekvalitetan. Veliki broj novorođenčadi je mehanizam kojim se kvalitet zamenjuje kvantitetom jer umesto malo ljudi koji dugo žive i efikasno rade imaju puno ljudi koji kratko žive i neefikasno rade. Ne znam šta Boban hoće da kaže ovim 'u evolutivnom smislu' jer ovde nema evolucije, u pitanju je najčistija biološka propagacija prirodna za zajednicu u kojoj je smrtnost mladih verovatnija nego u drugim društvima, i ništa drugo.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #18 on: 14-01-2008, 22:27:53 »
Pa je pozivanje na NAGON jedna prilično mutna strategija. Nagon je i da se uzme i prisvoji svaki predmet koji nije privezan pa je opet potpuno jasno da si, ako si uzeo pomorandžu sa tezge na pijaci, a nisi je platio, prekršio društveno pravilo (oličeno i u zakonu).

Neće biti. Nagon je nešto veoma duboko usađeno u sva živa bića, pa i u čoveka. Mogao bih da kažem da je ova tvoja analogija (krađa/silovanje) uvredljiva zbog toga što u osnovi smatraš da je u pitanju želja za posedovanjem, što po meni, npr, nije slučaj. Analogija bi, iz moje perspektive, bila bolja da si uzeo za primer čoveka koji je ukrao hranu zato što je u tom trenutku umirao od gladi. U njemu je proradio iskonski instinkt za samoodržanjem. Silovanje (ne pričam o patologiji, moram da se ogradim jer su ljudi u ovakvim raspravama skloni da se hvataju za sitinice i nenemerne dvosmislenosti, govorim isključivo o veoma čestim slučajevima koje navodi Džejk) je često povezano i sa još nekim drugim faktorima, pre svega drogama i alkoholom, gde su inhibicije potisnute u drugi plan i pre svega u prvi plan izlazi želja za posedovanjem ženke, ali ne na isti način kao želja za posedovanjem nekog predmeta - u pitanju je ponašanje mužjaka koji u datom trenutku želi da ispuni nagon za produženjem vrste.

Zašto je nagon za produženjem vrste nezodan kako za rasprave, tako i za zakonsko procesuiranje? Zato što je on možda više od svih potisnut civilizacijskim tekovinama, pravilima ponašanja u društvu. U divljini se manje-više sve zna, sada je kod nas na delu nešto sasvim drugo. I to je okej, ali ipak treba uzeti u obzir da nisu svi ljudi i isti i da su nekima okidači u određenim situacijama znatno osetljiviji.

Ja, naravno, mislim da je Meho iskren kada sve ovo piše, ali on je već dugo trezvenjak  :wink:  i mislim da je taj aspekt veoma bitan u ovoj priči. Na kraju krajeva, ogroman procenat silovanja izvršavaju osobe poznate žrtvama, te sam sklon uverenju da je u domenu patologije samo taj manji procenat (+ još koji sitan), a da sve ostalo nije baš tako jednostavno.

I za kraj pitanje - s obzirom da sam često viđao da se žene poigravaju muškim nagonima onako kako iz Džejk opisuje, mene baš interesuje zbog čega do toga dolazi, a sva objašnjenja koja su mi uvek padala na pamet bila su potpuno imbecilna.
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 14-01-2008, 22:45:00 »
Quote from: "John Reynolds"
Neće biti. Nagon je nešto veoma duboko usađeno u sva živa bića, pa i u čoveka. Mogao bih da kažem da je ova tvoja analogija (krađa/silovanje) uvredljiva zbog toga što u osnovi smatraš da je u pitanju želja za posedovanjem, što po meni, npr, nije slučaj. Analogija bi, iz moje perspektive, bila bolja da si uzeo za primer čoveka koji je ukrao hranu zato što je u tom trenutku umirao od gladi. U njemu je proradio iskonski instinkt za samoodržanjem. Silovanje (ne pričam o patologiji, moram da se ogradim jer su ljudi u ovakvim raspravama skloni da se hvataju za sitinice i nenemerne dvosmislenosti, govorim isključivo o veoma čestim slučajevima koje navodi Džejk) je često povezano i sa još nekim drugim faktorima, pre svega drogama i alkoholom, gde su inhibicije potisnute u drugi plan i pre svega u prvi plan izlazi želja za posedovanjem ženke, ali ne na isti način kao želja za posedovanjem nekog predmeta - u pitanju je ponašanje mužjaka koji u datom trenutku želi da ispuni nagon za produženjem vrste.

Neće biti. Ovo boldovano je takav neviđeni bulšit da najiskrenije ne bih želeo da provedem ni sekunda u društvu osobe koja može mrtva ladna da izjavi ovako nešto. U stanjima izmenjenog stanja svesti (dakle pod dejstvom droga/alkohola) u kojima dolazi do "buđenja potisnutog nagona" zapravo dolazi do izražaja upravo prikrivena psihopatologija pojedinca i ništa više. Drastičan nedostatak samokontrole je nešto što se leči; a implikacije o tome kako su malte ne svi muškarci potencijalni silovatelji su više nego uvredljive. Stvarno ponekad ne mogu da verujem šta sve čitam na ovom forumu, i to od strane, navodno, inteligentnih ljudi...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #20 on: 14-01-2008, 23:04:58 »
@Jake
Mislim da kapiram šta želiš da kažeš, ali isto tako mislim da si se opet loše izrazio; premda postoji velika razlika između pojma krivice i odgovornosti u oba slučaja postoji jaka veza između krivice i/ili odgoovornosti i kontrole nad situacijom (u slučaju krivice vrlo direktna, a u slučaju odgovornosti donekle implicitna) koja je (kontrola) u slučajevima silovanja uvek na strani silovatelja. Dakle, možda sad deluje kako previše tupim o semantici, ali mislim da je bitno razgraničiti neke stvari, možda bi "neopreznost" bila bolji termin u tom slučaju, nisam ni sam siguran.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #21 on: 14-01-2008, 23:17:50 »
Quote from: "Milosh"
Drastičan nedostatak samokontrole je nešto što se leči; a implikacije o tome kako su malte ne svi muškarci potencijalni silovatelji su više nego uvredljive.

Yep. Ispalo bi da muškarac nije ništa više nego beslovesno živinče. Zapravo, da je manje od toga; mačak koga sam nekad imala je odlično razumeo da "ne" znači "ne".
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #22 on: 14-01-2008, 23:27:53 »
Quote from: "angel011"
Drastičan nedostatak samokontrole je nešto što se leči; a implikacije o tome kako su malte ne svi muškarci potencijalni silovatelji su više nego uvredljive.

Yep. Ispalo bi da muškarac nije ništa više nego beslovesno živinče. Zapravo, da je manje od toga

većina muškaraca su beslovesna živinčad u neprikosnovenoj i neizlečivoj vlasti svojih penisa (tačnije, muda). to žene ne mogu da shvate.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #23 on: 14-01-2008, 23:28:37 »
Mislim da svi vi polazite od dosta mutne pretpostavke da ljudi treba da uživaju u seksu što je naravno podla kapitalistička podmetačina.

Koncept uživanja kao takav je dosta problematičan i proistekao je iz artikulacije organskih reakcija na ispunjavanje važnih nagona.

Ljudi inače pored seksualnog nagona imaju i razne druge nagone i ispunjenje svakog od njih nosi sa sobom neku vrstu osećaja prijatnosti i olakšanja. Međutim, očigledno je kroz istoriju civilizacije seksualni nagon sa svojim olakšanjem bio odabran da bude taj koji će biti najizbrušeniji kao izvor zadovoljstva.

Ne znam tačno zašto se baš seksualni nagon nametnuo kao taj u kome će se najviše uživati, verovatno zbog izvesne psihološke interakcije koju nosi, a ljudi kao socijalna bića imaju sklonost ka interakciji.

Međutim, naravno, ubrzo se sa brušenjem zadovoljstva stvorilo i tržište zadovoljstva na kome se ispostavilo da zadovoljstvo može biti tretirano kao moneta i da se njime može manipulisati.

U tom smislu, silovanje koje Jake opisuje se može uporediti sa krađom kompjuterskog programa. Vatanje je kao trial program a silovanje je kao patchovanje kojim je korisnik došao do pune verzije programa pošto je već ovaj paket koji mu je ponuđen u sebi sadržao pun program samo što je bilo potrebno imati šifru koja mora da se plati. I korisnik je onda odlučio da se snađe.

U tom smislu, analogija sa krađom pomorandže je naravno besmislena. Ali, ne treba sasvim zanemariti ni uticaj društvenih odnosa, pa čak i ekonomskih odnosa na libidinalnu politiku pa i čin silovanja kao njen deo.

U tom smislu, dakle, društva se mogu podeliti na ona u kojima je okruženje na strani onoga ko hoće seks i na ona u kojima je na strani onoga ko neće seks.

Dakle, i silovatelj može sasvim legitimno da upita zašto druga osoba kojoj on osujećuje pravo da neće seks, osujećuje njegovo pravo da hoće seks. I zar nije odbijanje podjednako frustrirajuće i ponižavajuće kao i prisiljavanje. Uostalom, i oni kojima je seks uskraćen često imaju psihičke tegobe izazvane time pa im niko nije napravio Sigurnu kuću da im tamo pomogne.

I naravno postoje društva u kojima bi zajednica verovatno bila na strani silovatelja. Meho je sasvim legitimno ta društva nazvao zaostalim, ako to sagledavamo iz oksidentalne pozicije, međutim s druge strane, mnoga od tih društava karakteriše oslobođenost od stega kapitalizma, pritiska tehnologije koja se neodrživo razvija i sl. i siguran sam da postoje mnogi argumenti koji bi dali za pravo tim društvima.

S druge strane, upravo neprestana borba za dolaženje u poziciju da imaš seks koji plaćaš (prostitucija), ili seks koji ne plaćaš a plaćaš sve ostalo (brak) jeste jedan od osnova kapitalističke represije. Koliko svojih prijatelja znate kojima su upravo žena i deca osnovni razlog za stravično dirinčenje i zaduživanje. I zar nije polazak starnputicom porodičnog života upravo pošao od seksa?

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #24 on: 14-01-2008, 23:41:33 »
@avenger
Možeš li ti bar jednom, IKADA da kažeš šta ti lično misliš o nečemu, bez poigravanja rečima ili različitim konceptima, bez tih (istina, često zanimljivih) teorija koje imaju isključivo tu funkciju da budu što unikatnije?

edit: Ja ovde više razmišljam naglas i nije mi bila namera da te prozivam, tako da, ako ne želiš, ne moraš ništa ni da odgovoriš; samo mi malo ide na živce što se ovde svaka ozbiljnija diskusija pretvara u nekakvo nadmudrivanje i intelektualnu masturbaciju (kad smo već kod nedostatka seksa...)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #25 on: 14-01-2008, 23:47:39 »
Quote from: "crippled_avenger"

Ne znam tačno zašto se baš seksualni nagon nametnuo kao taj u kome će se najviše uživati

Pobogu, pa zato što je on osnovniji čak i od nagona za samoodržanjem. U hijerarhiji nagona najbitnije je produženje vrste odnosno propagacija DNK koda, a tek za njim ide očuvanje jedinke... Sve je to Lem svojevremeno lepo opisao.

Dakle, i silovatelj može sasvim legitimno da upita zašto druga osoba kojoj on osujećuje pravo da neće seks, osujećuje njegovo pravo da hoće seks. I zar nije odbijanje podjednako frustrirajuće i ponižavajuće kao i prisiljavanje.

U okvirima akademske rasprave ova teza možda može da se održi desetak sekundi. U praksi, ni toliko. Već sam gore rekao šta podrazumeva život u zajednici a to je susprezanje nagona koji se odose na prosperitet jedinke (pa i vrste) u korist radnji od kojih prosperira zajednica. Naravno, na površini deluje kao da je nametanje propagacije DNK-a najjačih jedinki (sposobnih da siluju i ostave potomstvo) najlogičniji smer delovanja (uostalom, lavovi tako rade), ali upravo je u tome razlika između ljudske zajednice i životinjske zajednice. Upravo zbog toga što ljudska zajednica svoje postojanje i napredak zasniva ne samo na propagaciji najbolje DNK već na propagaciji socijalno prosperitetnih procedura ponašanja u ljudskom društvu postoje koncepti socijalne evolucije, socijalne pravde, dobrobiti, socijalne sigurnosti pa i udobnosti. Naravno da istorijski postoje društva u kojima ove stvari ne postoje ni na nivou koncepta ali baš tu je bitan taj pojam evolucije društvenog života. Dakle, umesto širenja najjačeg individualnog DNK, širi se najjači 'socijalni DNK', odnosno set društvenih konvencija i procedura koji možda neće dati društvo sastavljeno od najjačih jedinki (sa jakom DNK) ali će dati najjače društvo.

Truba

• 4
  • 3
« Reply #26 on: 14-01-2008, 23:48:47 »
Quote from: "Ghoul"
Quote from: "angel011"

Yep. Ispalo bi da muškarac nije ništa više nego beslovesno živinče. Zapravo, da je manje od toga

većina muškaraca su beslovesna živinčad u neprikosnovenoj i neizlečivoj vlasti svojih penisa (tačnije, muda). to žene ne mogu da shvate.

mislim da djeve polako preuzimaju primat u svim segmentima do jučer muškog društvenog uređenja pa tako i u sex deliktima... samo što muški prijavljuju događaje samo prijateljima i po netu... a nikako policiji...

sva sreća da su u prosjeku slabije  :evil:  inače bi otišla muda na pazar  :shock:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 15-01-2008, 00:04:55 »
Inače, mislim da je upravo institucija braka idealno pribežište za dobar broj neostvarenih silovatelja, pošto uvek postoji sasvim dovoljan broj žena koje će se, ne razmišljajući previše, upustiti u zajednicu sa svakojakim psihopatama. Nije toliko cinično koliko je, nažalost, realno. Imao je pokojni Bill Hicks jedan sjajan nastup gde je pričao baš na ovu temu, ne mogu sad da se setim detalja... U svakom slučaju, kad se krene u promišljanja ove vrste, blaga zgađenost ljudskih rodom (i muškarcima i ženama) nameće se kao najlogičniji zaključak...

Boban

• 3
« Reply #28 on: 15-01-2008, 00:29:22 »
Dakle, umesto širenja najjačeg individualnog DNK, širi se najjači 'socijalni DNK', odnosno set društvenih konvencija i procedura koji možda neće dati društvo sastavljeno od najjačih jedinki (sa jakom DNK) ali će dati najjače društvo.

To nije sporno, kao i činjenica da si ti u ovom trenutku u pravu, ali bilo kakva pošast za planetu Zemlju u vidu naglih promena temperature, fatalno pojačanje zračenja ili štagod dovodi do toga da će jaki preživeti. Evolucija ima svoje puteve i nije mi samo jasno odakle nekome ideja da će npr. 300 miliona belaca visokosocijalizovanih u uređenim sredinama moći da odnesu prevagu nad 10-15 milijardi onih koji će u tom trenutku imati nekoliko vekova duži period prirodne selekcije. Time što bogatašev sin nasledi imanje i dobije najlepšu žensku vrši se evoluciona degradacija koja na kraju vodi u jalovost i propast. U savremenom društvu jebu najviše oni koji imaju najviše para, umesto zdravih i snažnih jedinki, razmnožavaju se tatini sinovi.
Pre 1000 godina kravlje mleko je bilo neprihvatljivo za čoveka, onda su došle krize i gladi i preživeli su oni čiji su se organizmi privikli na kravlje mleko. Postoje neki vanevropski narodi koji nisu u stanju da konzumiraju čisto kravlje mleko bez posledica. Evropljani ne, oni su svi potomci onih koji su mogli da ga piju.
Ali za 300-500 godina očekuje se da u Evropi, jedna po jedna zemlja, prestanu da budu belačke i onda će prostom demokratijom koja je nametnuta, stvari početi ubrzano da se menjaju. Na kraju ipak ostaju oni koji se množe kao miševi a ne oni nalik malezijskim tigrovima.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #29 on: 15-01-2008, 02:12:08 »
Meho, vrlo je diskutabilno pitanje da li se zaista širi "najbolji socijalni DNK" i mislim da je to ključno pitanje, koje se uostalom može i izvesti i iz onoga što sam ranije napisao. Biološki DNK je nešto o čemu paradoksalno ipak znamo mnogo više nego o socijalnom DNK, možda zato što se razvoj "socijalnog DNK" ne može pratiti u laboratorijskim uslovima već se analizira kroz proučavanje istorije koja je takođe uvek oblikovana ideologijom koja je metodološki formira. Stoga uvek neki "socijalni DNK" formira našu sposobnost da analiziramo neki drugi "socijalni DNK" i teško da tu možemo doći do nekog objektivnog saznanja.

Uostalom pogled na svet svakog od nas je u velikoj meri uslovljen društvom u kome je odrastao kao i stvarima koje su mu bile dostupne.

Pretpostavka da su ljudi superiorniji od drugih bića na Zemlji je pretpostavka koja važi među ljudima ali ja ne mogu da kažem da zaista verujem u tu tezu. Ja sticajem okolnosti živim u svetu u kome sam upućen na ljude, i sa njima delim na pogled na svet, ali ipak čini mi se da je krajnje oportuno proglašavati da su zajednice ljudi superiornije od zajednice lavova.

Isto tako, ja sad mogu da kažem da je meni draže da se školujem i radim nego da umrem od astme (Srbi ni nemaju reč za "astmu", najbliža definicija joj je reč "sipnja") u 20. godini, kao što sam mogao, ili da me naprosto ubije porodica kada sam prvi put polomio nogu u 3. godini, ali zaista ne mogu da to što je meni drago postavim kao aksiom. Da li je činjenica da je medicina dovoljno razvijena da meni omogući da živim, iako ne ispunjavam kriterijume opstanka znak snage našeg razvijenog društva ili je znak slabosti našeg dekadentnog društva koje ne može da se reši svog škarta?

Ni na to ne umem da odgovorim.

Međutim, ono što jeste činjenica je to da se seksualni odnos toliko odmakao od svoje prvobitne funkcije, koja je bila jednostavna, i fiziološka, nagonska, u sfere psihičkog, i doveo u zavisnost od vaspitanja, društvenih odnosa, novca, itd.

Samim tim, ultimativna ukidanja smisla seksa a to su kontracepcija kao ukidanje fiziološke funkcije i profilaktici kao ukidanje taktilnog doživljaja, nisu nimalo umanjili interesovanje i upražnjavanje seksa pošto je seks tada bio već potpuno prenet u sferu psihičkog i bazira se na konceptima simpatije, dominacije, prepuštanja, itd.

I onda kada govorimo o silovanju, pošto seks već jeste neka vrsta psihičkog fenomena, zašto ga vezujemo isključivo za seksualni odnos. Zar se ne može za mnoge stvari koje su u suštini aseksualne a koje su nametnute silom reći da su silovanje i da su trauma?

U tom smislu čini mi se da je silovanje kao nesumnjivo gnusan čin dodatno fetišizovano pošto predstavlja jedno od ultimativnih prevazilaženja jednog od najrepresivnijih sistema potčinjavanja u savremenom kapitalizmu.

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #30 on: 15-01-2008, 02:30:29 »
I onda kada govorimo o silovanju, pošto seks već jeste neka vrsta psihičkog fenomena, zašto ga vezujemo isključivo za seksualni odnos. Zar se ne može za mnoge stvari koje su u suštini aseksualne a koje su nametnute silom reći da su silovanje i da su trauma?

Može. Upravo psihička komponenta i jeste jedan od najbitnijih faktora iz koga se izvodi distinkcija između silovanja i normalnog seksualnog odnosa. Mada, može se otići i u preteranu generalizaciju (koja u suštini ne vodi nikuda jer se subjektivno tu meša do te mere da čini stvari proizvoljnim) po kome se svaka vrsta sistema i društvenog uređenja da posmatrati kao vrsta silovanja (mentalnog, recimo), a time se stvari isuviše relativizuju. Mislim, ja sam jako volim da relativizujem stvari, ali valja negde povući granicu, makar u stvarnom životu, ako već u ne u ovakvim net diskusijama.

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #31 on: 15-01-2008, 02:53:10 »
Ja prosto ne mogu da verujem šta neki od Vas ovde pišu...Ne mogu da udaram replike, jer bi ih bilo previše...žalosno, nema šta

Vidim da dosta vas ovde razmišlja"Ne dodje ker sam, ako kučka ne digne rep", i to mi je neverovatno ((čast izuzecima)...To je tako bezobrazno i sirovo, a toliko se vas poziva na to!
Daj, bre, da li ste vi normalni?!

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #32 on: 15-01-2008, 04:13:50 »
Vidim da dosta vas ovde razmišlja"Ne dodje ker sam, ako kučka ne digne rep", i to mi je neverovatno ((čast izuzecima)...To je tako bezobrazno i sirovo, a toliko se vas poziva na to!

Pa šta ćeš, svako priča iz vlastitog iskustva  :twisted:

Paramecijum

• 2
« Reply #33 on: 15-01-2008, 04:36:57 »
acaciA, ko god da si, a liči da si žensko... gledaj kako stoje stvari: muškarac da bi uživao nije potrebno da druga strana učestvuje dobrovoljno, uživa ili uopšte bude svesna šta se nad njom događa (žena, goveče, živinče, rupa u zemlji...)
Žene, izgleda, svemu tome prilaze nekako drugačije, sa više potrebe uzajamnosti i šta ti ja znam već čega.

Dalje, ja sam za to da se uvede smrtna kazna za silovanje. Ali problem je što na jednoj strani imamo dobrovoljni seks, a na drugoj silovanje i veliku sivu zonu koju nije lako razgraničiti. Dalje, postoje žene koje lažno optužuju muškarce. Postoji svašta. Naravno da postoje i nesrećne žrtve silovanja, ali kada bi postojao pouzdan način da se stvari razgraniče lako bismo ih rešavali. Ali ne postoji. Muško-ženski odnosi su ogromna siva zona.

Moja sestra je pre 25 godina živela nekoliko godina sa tipom koji je odležao sedam godina zbog silovanja. Čuveni prodavac stripova iz Zemuna odležao četiri godine zbog silovanja. Primera ima koliko hoćeš, ali definnitivno nije isto kada čovek napadne u parku devojku i siluje je ili kada ženska u napičnjaku ode sama kod tipa u stan s namerom da samo slušaju ploče i šapuću na jastuku. Odgovornost postoji i nikako nije pravolinijska.

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 15-01-2008, 05:01:41 »
acaciA, ko god da si, a liči da si žensko... gledaj kako stoje stvari: muškarac da bi uživao nije potrebno da druga strana učestvuje dobrovoljno, uživa ili uopšte bude svesna šta se nad njom događa (žena, goveče, živinče, rupa u zemlji...)Žene, izgleda, svemu tome prilaze nekako drugačije, sa više potrebe uzajamnosti i šta ti ja znam već čega.

Hm...zanimljivo! Da li ti u tom slučaju uživaš? Jer, ako uživaš...hm...

Dalje, ja sam za to da se uvede smrtna kazna za silovanje.

Ja sam pre za kastriranje, ali ko mene pita

Dalje, postoje žene koje lažno optužuju muškarce. Postoji svašta. Naravno da postoje i nesrećne žrtve silovanja, ali kada bi postojao pouzdan način da se stvari razgraniče lako bismo ih rešavali. Ali ne postoji. Muško-ženski odnosi su ogromna siva zona.

Slažem se. I zbog takvih žena, ponekad, ispaštaju prave žrtve...silovane žene kojima veruju tek, kada 'fina gospoda' siluju i dalje, pa ga i te osobe prijave... Onda, gle čuda, svima postane jasno, da je u stvari taj fini gospodin, otac dvoje dece, dobar prijatelj i kolega, uzoran gradjanin, koji nema nikakav prekršaj, jednostavno siledžija i bolesna sirovina.  

Moja sestra je pre 25 godina živela nekoliko godina sa tipom koji je odležao sedam godina zbog silovanja. Čuveni prodavac stripova iz Zemuna odležao četiri godine zbog silovanja. Primera ima koliko hoćeš, ali definnitivno nije isto kada čovek napadne u parku devojku i siluje je ili kada ženska u napičnjaku ode sama kod tipa u stan s namerom da samo slušaju ploče i šapuću na jastuku. Odgovornost postoji i nikako nije pravolinijska.

I, dalje ostajem pri stavu da žena ne može biti odgovorna...ali, ni mrvicu!...NE znači NE! Bez obzira na izbačene sisE, minjak, ili šta ti ja znam šta.

Paramecijum

• 2
« Reply #35 on: 15-01-2008, 05:54:37 »
A šta ako žena nije rekla NE. Dođe u stan i napije se toliko da ne bude svesna šta se tačno događa. Ali došla je dobrovoljno. I pila je dobrovoljno. Nije htela seks, ali kada je došlo do toga nije bila u stanju da kaže NE. Sutradan je shvatila šta se dogodilo i prijavi čoveka. I pod zakletvom tvrdi da je rekla NE. Misliš da je takav slučaj redak.
Koji je smisao igre zavođenja ako ne krajnji produkt: seks? Šta, zavodiš muškarca (mašeš repom) samo da bi mu pokazala da možeš da ga dovedeš u stanje da šeni oko tebe.
Misliš samo na osećaje žena, a osećaji muškarca, patnja zbog izjalovljavanja očekivanog seksa, zašto bi inače išla sama kod muškarca u stan? Često do silovanja dođe zbog nestrpljenja muškarca, da je imao mudrosti da igra igru zavođenja još koji sat sve bi bilo legalno i dobrovoljno?
Jesi li ti svesna koliko je to sklizak teren, a strožiji zakon bi doveo žene u poziciju da mogu da ucenjuju muškarce.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #36 on: 15-01-2008, 10:13:43 »
Gotovo sva komunikacija muškaraca i žena izuzev u slučaju OBOSTRANE seksualne antipatije ima erotsku konotaciju. I oko toga ne treba imati iluzije.

Na ovom topiku je očigledno apostrofiran tzv. date rape koncept koji je možda i najprisutniji u tzv. sivoj zoni muško-ženskih odnosa.

Vrlo je redak slučaj da muškarac pozove ženu, ili žena muškarca kako bi zaista gledali film ili slušali muziku zajedno, a da nisu svesni da će deo tog čina imati i snažnu erotsku konotaciju. Naravno, motivi mogu biti različiti i način instrumentalizacije erotske konotacije može biti potpuno različit, dakle muškarac može zvati ženu da gledaju film kako bi to dovelo do seksa, žena može iskoristiti svoju seksualnu privlačnost kako bi gledala film, i obrnuto, kombinacije su razne.

Međutim, ukoliko nije reč o situaciji u kojoj postoji OBOSTRANA seksualna antipatija, niko ko je iole pošten ne može reći da u takvom susretu nije postojao erotski element. Pa ipak, žene su sklone da u kritičnoj situaciji apsolutno negiraju bilo kakav erotski kontekst takvog susreta što je nepošteno.

Međutim, u određenim kulturama, neki gestovi su apsolutno erotski kodifikovani. Ne znam da li ste primetili u američkom omladinskom filmu, ali tamo je uvek glavni cilj junaka da izvede devojku na dejt, u romantičnoj komediji je uvek glavni cilj junaka da izvede devojku na večeru, obično se ponude svode na to, i od momenta kada ona odluči da izađe, dođe u goste, ode na večeru, jasno je da počinje igra zavođenja koja u krajnjoj instanci vodi do seksa.

To recimo u Srbiji još uvek nije toliko razvijeno, i sasvim je logično da se žena koja je pozvana na večeru ponaša kao da je muškarac zaista pozvao samo da bi jeli zajedno. Naravno da ona zna da nije tako, ali okolina sasvim može da popije priču kako je ona zaista mislila da on želi da razgovara sa njom i da jedu zajedno.

Jedan od razloga za to je svakako i činjenica da u našem društvu dva dominantna kvaliteta savremenog oksidentalnog čoveka a to su finansijski status i erotska privlačnost još uvek nisu do kraja profilisani, i seksom se trguje mnogo grozničavije nego tamo. Na Zapadu je seks jasno vrednovana moneta u socijalnim odnosima dok mu se u Srbiji još uvek pridaje neka vrsta ezoterične vrednosti. Samim tim i čin silovanja ima tu neku gotovo okultnu auru.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #37 on: 15-01-2008, 10:30:54 »

Žene, izgleda, svemu tome prilaze nekako drugačije, sa više potrebe uzajamnosti i šta ti ja znam već čega.

Ovde si potpuno "u krivu", al da ne bih ulazila u detalje samo cu reci da i zene ne prilaze svemu tome mnogo razlicito od muskaraca.

Međutim, ukoliko nije reč o situaciji u kojoj postoji OBOSTRANA seksualna antipatija, niko ko je iole pošten ne može reći da u takvom susretu nije postojao erotski element. Pa ipak, žene su sklone da u kritičnoj situaciji apsolutno negiraju bilo kakav erotski kontekst takvog susreta što je nepošteno.

Međutim, u određenim kulturama, neki gestovi su apsolutno erotski kodifikovani. Ne znam da li ste primetili u američkom omladinskom filmu, ali tamo je uvek glavni cilj junaka da izvede devojku na dejt, u romantičnoj komediji je uvek glavni cilj junaka da izvede devojku na večeru, obično se ponude svode na to, i od momenta kada ona odluči da izađe, dođe u goste, ode na večeru, jasno je da počinje igra zavođenja koja u krajnjoj instanci vodi do seksa.

:cry:  :cry:  :cry:
Mislim da je krajnje vreme da ZENE prestanu ici s MUSKARCIMA na, let say, pice.
Jednostavno, i zene su ljudi (:lol:) koji imaju potrebu da razgovaraju o filmovima, serijama, muzici i video igrama, a muskarce tada posmatraju iskljucivo s aspekta da li oni to mogu da im priuste ili ne.
Naravno, necu da tvrdim da situacije koje opisujes ne postoje, ali tesko da bih se slozila da su one "vecinske".
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #38 on: 15-01-2008, 11:01:26 »
Svaka osoba bi trebala da ima elektronskog agenta (običan digitalni asistent sa bežičnom konekcijom) koji će sa agentom druge osobe da utanači šta se može u ovom susretu, a šta ne. Onda svaki agent dostavi svom vlasniku izveštaj, i mirna Bačka!

Neka starija varijanta ovog rešenja je bila da se na tebi vidi šta si i šta hoćeš. Primer je verenički prsten koji znači off-limits, i jarko crvena boja koja označava strast. I to mora celo društvo da zna, i onda ne bi bilo problema. Na žalost kako se kulture mešaju i društveno uređenje postaje manje kruto, to se gube te neke konvencije, i onda dolazi do nesporazuma.

Pitanje za one koji instistiraju na "NE znači NE" (s čim se ja slažem, da se razumemo): ako me neko vređa i unižava (sa ili bez svedoka, svejedno), i narušava mi psihički integritet, da li ja imam pravo da umesto verbalnog odgovora pređem na fizički? Paralela sa petingom bez penetracije je u tome što bih ja samo da pređem na sledeći nivo, s verbalnog na fizički, s petinga na penetraciju. To za mene nisu suštinski različiti fenomeni, samo različiti nivoi istog fenomena.

---

• 4
  • 3
« Reply #39 on: 15-01-2008, 11:08:15 »
ja samo znam da su se Amerikanci, na "orijentaciji" pre koledža, polomili da nam objasne (ali zaista je bilo napadno i upadljivo, dolazili su svi živi, od profesora, preko lekara i psihologa, do obezbeđenja) kako je to što smo gledali u američkom filmu bullshit i da mi, priprosti Balkanci, Afrikanci i Koreanci, a naročito Balkanci, valjda navikli da navaljujemo na žene, opalimo ih štanglom i odvedemo u pećinu, moramo shvatiti kako date/sastanak/izlazak u Americi NE ZNAČI poziv na seksualni odnos, i da zbog naglašavanja bilo kakvog erotskog konteksta tokom susreta žene i muškarca - možemo biti optuženi za sexual harrasment.

onda smo mi malo zentovali, ali smo posle kontali ovako: ako se oni toliko trude da nam objasne kako je formula date=sex iz filmova bullshit - onda verovatno nije bullshit.

e, sad, drugo je što ja ne znam mnogo o društvima generalno, ali čitajući ovo videh da postoji nekakvo razdvajanje "visoko razvijenih belačkih društava koje žive u kapitalizmu" i priprostih, primitivnih društava u kojima se ljudi višestruko množe i broj jedinki raste, i na tom temelju se, manje ili više, razmatrala Mehova jednostavna i bolna teza o društvenom ugovoru.

ali, čisto da pitam: da li je u tim "primitivnim" društvima neopterećenim kapitalističkom podmetačinom - silovanje možda legalno? nije obuhvaćeno "društvenim ugovorom"?

pošto, ako je tako, ja odoh odma.  :!:
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
« Reply #40 on: 15-01-2008, 11:11:02 »
A šta ako žena nije rekla NE. Dođe u stan i napije se toliko da ne bude svesna šta se tačno događa. Ali došla je dobrovoljno. I pila je dobrovoljno. Nije htela seks, ali kada je došlo do toga nije bila u stanju da kaže NE. Sutradan je shvatila šta se dogodilo i prijavi čoveka. I pod zakletvom tvrdi da je rekla NE.

Stari vic (priča se sa akcentom kao u "Baba gori a selo se češlja"):

Tužila Radojka Radojicu za silovanje i na sudu ovaj tvrdi da se Radojka nije branila kad je on navaljivao.
"More kako da se nisam braNIla, sudIJo, braNIla sam se onolIKo!"
"Pa kako si se to branila, Radojka?" pita sudija.
"Ama lepo sam mu goVOrILa: 'Jebi, jebi, RaDOjICe, i za tO iMA sUd!"

Mislim da nema bolje ilustracije za tradicionalni pristup problematici silovanja u srpskom društvu. S druge strane, beše li ono Karađorđe pogubio brata zbog toga što je silovao neku snašu za vreme I srpskog ustanka? Hmm... Makes you think.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 15-01-2008, 11:16:39 »
Zahvaljujem na sjajno vođenoj raspravi. Jutros sam, na gomilu, pročitao sve i utisak je da postoji sjajna sinergija između iznetih stavova. I najvažnije je da učesnici u diskusiji ne izađu iz nje sa svojim stavovima. Neka poberu nešto i sa strane. Moj dobitak je precizna MEHAnika Mehina i uvođenje "socijalnog DNK". Eto, izuzetnog "novuma" za dobru SF knjigu (može i horor). I Bobanova teza o sukobu "animalnog" i "socijalnog" DNK negde u budućnosti. Dobro je voditi računa o sadržini date raping sindroma. Ima C_A pravo, jer u SAD postoji razlika između diner i diner, zajedničko krkanje tamo ima seksualne implikacije. Možda bi trebalo ugovarati "meni" za te posebne susrete: no sex dating, peting sex dating, pregame sex dating, full sex dating i extreme sex dating. Pa, sa takvim papirom posle na sud, ako neko pretera, ili... omane. A, mogu da preteraju obe strane, dame na forumu su to jasno pokazale.
Svima zahvaljujem, voleo bih češće da vidim ovako nešto. :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #42 on: 15-01-2008, 12:56:41 »
Žiko,

U primitivnim društvima silovanje nije legalno, ali su zato prilike da se muškarci i žene viđaju ograničene i ponašanje je vrlo striktno. Onaj ko uzme pa siluje u Saudijskoj Arabiji, po definiciji zaista nije mogao biti izazvan na to (naravno uvek postoji izuzetak koji potvrđuje pravilo), ni ponašanjem, ni odećom, ni nekim susretom, ni stvaranjem pogrešnog utiska.

I što je najzanimljivije od svega, ta društva koja su naizgled najinhibiranija u stvari vrcaju od seksualnosti. za razliku od ruštava koja su liberalna a u suštini su krajnje aseksualna iako su preplavljena seksualnim slobodama, pornografijom, legalnom prostitucijom, ...

Čak i u "primitivnim" društvima u kojima muškarci i žene nisu toliko razdvojeni, imaš koncept braka u koji se ulazi praktično sa ulaskom u svet seksualnosti, a brak nosi opet određeni set odnosa.

lilit,

Slažem se sa tobom da ne treba ukinuti komunikaciju između muškaraca i žena. Čini mi se da smo Žika, Meho, Jake, ti i ja sedeli letos na piću i diskutovali o filmovima, muzici, stripovima, igrama i sl. i izuzev neobuzdanog Mehovog magnetizma, mogu reći da stvar nije imala erotski podtekst. Dakle, ne govorim o takvim okolnostima. Mislim da me vrlo dobro razumeš o kakvim okolnostima govorim.

Naravno da treba muškarci i žene da idu na piće, ali isto tako mislim da postoji velika razlika gde se to piće pije, jel to na javnom mestu ili kod kuće itd. Naravno, tu je i pitanje definisanja seksualne antipatije, ja taj pojam dosta široko shvatam i on nema isključivo veze ni sa fizičkom privlačnošću već i sa nekim drugim društvenim odnosima (izuzev u slučaju Meha i Žike) poput odnosa u godinama, rodbinskih odnosa, braka, veze i sl.

U tom smislu, dobar je primer slučaj Mike Tysona. On je meni bio najomiljeniji bokser, ali to ne znači da ne mislim da je kreten, sirovina i sl. Dakle, nisam pristrasan. Međutim, čak i kao nepristrasan ne mogu da a da ne osudim ponašanje njegove žrtve koja je toliko daleko otišla dobrovoljno a onda se predomislila i to sa čovekom takvog opskurnog psihološkog profila.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #43 on: 15-01-2008, 13:13:19 »

Pobogu, pa zato što je on osnovniji čak i od nagona za samoodržanjem. U hijerarhiji nagona najbitnije je produženje vrste odnosno propagacija DNK koda, a tek za njim ide očuvanje jedinke... Sve je to Lem svojevremeno lepo opisao.

Izgleda da to onda nisi najbolje razumeo. Uživanje u seksu nema nikakve veze sa nagonom za produženje vrste, pošto se nagon za produženje manifestuje na neke druge načine pre svega kroz zaštitu mladunaca, svojih reproduktivnih organa, a ne kroz telesna zadovoljstva vezana za seks. Nagon za produženje vrste je naravno jedan od ključnih aspekata kako fizičkog tako i psihičkog opstanka čoveka kome potomstvo u priličnoj meri daje smisao života u kriznim periodima opadanja.

U tom smislu jedino uživanje vezano za instinkt produženja vrste bio bi začinjanje i rađanje dece i jedino silovanje na tom tragu bilo bi primoravanje žene da ima dete protiv svoje volje, što inače POSTOJI. I to je takođe vrlo zanimljiv fenomen.

Mixitron M. Storm

• 8
  • 3
  • *
« Reply #44 on: 15-01-2008, 13:16:18 »
od momenta kada ona odluči da izađe, dođe u goste, ode na večeru, jasno je da počinje igra zavođenja koja u krajnjoj instanci vodi do seksa.

Nadovezaću se na tvoju 'gotovo sva': gotovo svaka žena će vrlo rado da ističe svoje seksualne atribute (pominjani dopičnjaci i dekoltei, noge koje sevaju, cipelice sa kaišićem) i istovremeno glumi nedodirljivost. Zašto? Valjda da bi pothranila ego-trip da je vrh u svojoj ligi (ulaz, društvo, kraj, kafić, škola, fakultet...) i da samo najbolji mužjak sme da pomisli da joj priđe, dok ostali mogu samo da čeznutljivo uzdišu, i to tako da ih ne čuje, da je ne bi ometali na njenom oblaku.

I sad, kad takvo jedno 'fuck-off' stvorenje optočeno sa dva metra leda odjednom pristane da svrati na kafu ili gledanje filma i pusti 2-3 signala da joj se može prići - možda ona misli samo na kafu ili film (i to isključivo u tom -prvom- potezu, a ko zna šta planira za ostatak partije), za nesretnog mužjaka to je 'fuck me' poziv.

Slažem se i sa tvrdnjom da se kroz sve to m/ž komuniciranje provlači seks, osim u slučajevima obostrane antipatije. Čak i kad se nikad ne provuče ni jedna dvosmislena reč i oboje strogo paze da se ne uhvate u razmišljanju o tome, uvek je negde u malom mozgu prisutan šbbkbb crv.

Siva zona između pogrešnog tumačenja signala i 2%-tnog nejebavanja istih bi možda bila manje siva kad bi žene umele da uvek kažu ono što zaista misle.
:evil:

Preporučeno štivo: šta je Hemingvej imao da kaže o silovanju; adresar klubova borilačkih sportova u kraju.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #45 on: 15-01-2008, 13:26:18 »
SMS recimo ima snažan erotski podtekst, ako ne u samoj poruci, mada i tu može da ga bude mimo reči, recimo kroz smajlije, a isto tako i kroz brzinu odgovora.

Mixitron M. Storm

• 8
  • 3
  • *
« Reply #46 on: 15-01-2008, 13:35:47 »
Pa dobro, ne-baš-svaki, ali može. Brzina odgovora, kao što si pomenuo, je zanimljiva kategorija, gde su ekstremne vrednosti odziva najzanimljivije za proučavanje.

Inače, sam sebe sam toliko dresirao da odmeravam situacije i forsiram racionalnost da sam nekoliko puta uspešno sam sebi objasnio da 'sam pogrešno protumačio signal i da se takve stvari meni ne dešavaju'. Sad sam matoriji i iskusniji, i k'o za inat, signala niotkuda :D

Iz ovog i potiče moj komentar vezan za dolazak na kafu i sl. Kod mene, 'dođi na kafu' znači 'dođi na kafu, da srkućemo i malo popričamo, i, ako si nova u mom životu, vidimo da li vredi imati te u registru normalnih osoba/n.o. vrednih truda/muvanja/vremena/ dok kod njih to znači 'dođi na karu' i to jasno stave do znanja.

Kad konačno dođu, to kod njih znači 'možda bih došla na karu' a kod nas, spram ranijih signala - 'došla sam na karu'.

Pa se ti sad nađi pametan :)

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 15-01-2008, 13:58:53 »
Quote from: "acaciA"

I, dalje ostajem pri stavu da žena ne može biti odgovorna...ali, ni mrvicu!...NE znači NE! Bez obzira na izbačene sisE, minjak, ili šta ti ja znam šta.

Onda sestro, ako nećeš da se jebeš, nećeš se ni vatati po kafićima s tamo nekim. Vatanje, ljubljenje, stimulacija polnih organa preko odeće, vožnja kući s nekim, "ajd svrati malo kod mene" - sve je to eksplicitan put do seksa. Žena itekako može biti ogovorna. Ako je već dovoljno glupa da ne bude odgovorna prema sebi, onda može da bude odgovorna prema drugoj osobi i da ne izaziva uopšte. Da ne ulazi u ljubakanja i vatanja, ili da otvoreno kaže (bravo Mixi za tu rečenicu btw) šta misli. A ako hoćeš da pričaš samo o filmovima i knjigama, doći ćeš eto recimo u Lazu i tu upoznati "fine" momke. :roll: :lol:

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 15-01-2008, 14:06:20 »
Ma međuljudski odnosi (a pogotovo muško-ženski) su generalno previše frustrirajući, možda je najbolje to sve lepo bataliti...

:lol:  :P  :x

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #49 on: 15-01-2008, 14:36:46 »
To svakako... ali zar ti nije muka od ljudi koji pokušavaju uporno da se operu od bilo kakve odgovornosti za svoje delovanje?  :lol: