Author Topic: Objavljivanje i zastita rukopisa  (Read 173967 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
Re: Objavljivanje i zastita rukopisa
« Reply #450 on: 29-03-2013, 02:17:05 »
Ne možeš verovati kakvo dejstvo na ljude je izazvalo obelodanjivanje Batine slike i prilike...

На оне који су неуспешно покушавали да се докопају слике и прилике? Какво дејство?
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #451 on: 29-03-2013, 03:52:06 »
Svi su ustreptali u neizvesnosti. Ljude interesuje kakvo dejstvo će obnarodovanje Batinog identiteta imati na Batu. Da li će se upristojiti, svi se pitaju...

očito je da je ta stoka do sada koristila veo anonimnosti da bi stalkovala, bljuvala i kenjala koješta - uključujući, pored svega, i neke naci-onanističke i slične 'misli' na društvenom pdf-u.

možda će sad vrli 'doktorand' nikola mlađenović dvaput da razmisli pre nego što nastavi sa ostavljanjem tragova svoje retardiranosti crno na belo - slično kao što se dexa pantalonski od sveopšteg bljuvača i džukele 'upristojio' po forumima kad je prešo u lagunu, pa i pobrisao svoje postove tamo gde je mogo (npr. na art-animi).

na žalost ili na sreću, kaljuga koju je ova svinja ostavila za sobom na sagiti, neće moći tako lako da se obriše.

a da li njega brine još nešto osim otkrivanja njegove bizgovske njuške, ostaje da se vidi.

Franz Xaver von Baader

• 4
  • 3
« Reply #452 on: 29-03-2013, 09:48:59 »
ajde smanjite doživljaj
voljeli ga ili ne, batu se treba tretirati kao bilo kog drugog, tj. u skladu sa općeprihvaćenim pravilom = ne stavljaju se nečije slike
osim toga, ovo ga je lecnulo i on je uzdrhtao u čitavom svom biću... a gul bi sada nastavio do rasapa. di ti je srce, gulinjo?

vidi srbe, sad ću ja još biti najfer prema batici albedu... jedina lilit pokazuje mjeru i svaka joj je zlatna. bobane radi svoje miči slike svi smo vidjeli a gul sada ima adut i preuzeo je inicijativu u ovoj partiji. pravda za batu!!!
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Boban

• 3
« Reply #453 on: 29-03-2013, 11:09:36 »
Izgleda da milosti neće biti... mrcina izvučena iz svoje jazbine može samo da se koprca dok ne crkne. Odavno nije bilo ovolikog jedinstva u atmosferi na Znaku sagite.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #454 on: 29-03-2013, 11:41:03 »
Izgleda da milosti neće biti... mrcina izvučena iz svoje jazbine može samo da se koprca dok ne crkne. Odavno nije bilo ovolikog jedinstva u atmosferi na Znaku sagite.

Ne znam baš. Sećam se i drugih jedinstava.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

• 3
« Reply #455 on: 29-03-2013, 13:26:12 »
na primer...

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #456 on: 29-03-2013, 13:35:47 »
Siguran sam da ćeš se sam setiti.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

• 3
« Reply #457 on: 29-03-2013, 16:34:30 »
Elem, što se Bate tiče; lako je iz rupe anonimnosti srati po svemu i svakome; baš me zanima da vidim sada kolika muda taj čovek ima kada njegove kolege, poznanici i rodbina mogu da vide sve to.
Pisanje neistina je takođe deo javnog nastupa. Svi smo iskusili te stvari, ja sam zbog svojih stavova o Laguni dobio zabranu da se moje knjige prodaju u njihovim knjižarama, Lidijina majka je npr. videla da njenu ćerku pojedinci smatraju alkoholičarkom, Gul je višestruko i ko zna kako sve unazađen zbog pisanja po forumu; obelodanili smo kako je Žiljak kao mladi ilustrator krao tuđe radove i uz male prepravke poturao kao svoje... primera ima u beskraj; jedino je Bata bio sveta krava u koju niko nije mogao da džarne.
Ovih dana me spopala ona firma koja je spalila Gulov disk da sklonim njegovo klevetanje sa foruma. Kako da sklonim nečiji utisak? Nije Znak sagite reklamni prostor gde se ispredaju bajke i navlače ljudi da veruju u sve.
Svako priča šta misli i hoće i odgovara za svoje reči.

Uostalom, sećate se priče Orsona Skota Karda "Meso za kralja"... došlo vreme da i Bata vidi kako je koprcati se u blatu pred svima...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #458 on: 29-03-2013, 19:06:14 »
Zgodno je što nam je Bata malo dohvatljiviji. Nije isto iz rupe i sa čistine. Priznajem da sam priželjkivao ovaj trenutak. Nisam priželjkivao prolive koji su usledili. Neke ne mogu da sretnem ponedeljkom ili nekim drugim danom, pa mi bezbedno skaču zavrat. A, bilo bi tako zgodno da mi u oči pogledaju. Možda ja nemam Lidijinu mamu, ali imam porodicu, prijatelje i decu, Lidijinog ili Stevinog uzrasta, pa da znaju ko me tako drugačije vidi. Da procene jesam li ih čitavog života obmanjivao ili po ovom forumu tumaraju zlonamerni i zavidni.

Ustvari, zahvaljujem Alexdelargu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
« Reply #459 on: 31-03-2013, 01:00:42 »
Bata nam je izumro s foruma... možda sad počne da dolazi ponedeljkom u LK, da nam demonstrira uživo svoju britskost u izražavanju...

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #460 on: 30-05-2013, 15:39:24 »
Ako iko misli da će nešto saznati, kažu ovako
СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА АУТОРА И ИЗДАВАЧА ШТАМПАНИХ ИЗДАЊА30. мај 2013.Завод за интелектуалну својину и Међународна федерација организација које колективно остварују репрографска права (IFRRO) заједнички организују једнодневни семинар о колективном остваривању права аутора књижевних дела и других врста дела издатих у штампаној форми, као и права издавача ауторских дела издатих у штампаној форми на посебну накнаду, у сарадњи са Привредном комором Србије. Семинар ће се одржати 5. јуна 2013. године у Привредној комори Србије, Велика сала, на другом спрату, Теразије 23, у Београду.

http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=619
i program je tu

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #461 on: 30-05-2013, 16:42:59 »
Odlično Plut što si ovo stavila. sad svi sa ovog foruma odmah ima da pohrle kako bi ostvarirli pravo na prave i zaslužene hornorare svojih dela objavljenih u milonima primeraka.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #462 on: 30-05-2013, 16:57:48 »
Odlicno Aleksije sto si to napisao, da se postede malo ljudi iz Privredne komore. Lepo sto jos postoji neko ko brine o bliznjem svom.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #463 on: 30-05-2013, 17:11:30 »
Hvala Melki. Ja sam ovo napisao kao duševan čovek. Zato me i tepaju: "dušmanin".

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
« Reply #464 on: 30-05-2013, 18:30:54 »
Zašto bi pohrlili? Pa valjda su u startu rešili stvar sa izdavačem... mada, muftadžija je bilo i biće, eto mufte pravne pouke za još mufte autorskih primeraka ili neki sitniš...   
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #465 on: 30-05-2013, 18:47:27 »
Sad malo ozbiljno.
Koja je svrha ovakvih seminara u zemlji kakva je Srbija? Izdavači kukaju gde se ništa ne prodaje, autori su srećni kada im biloko bilo šta objavi. U velikom broju slučajeva sufinasiraju ili sami finansiraju svoja dela. Tržište potpuno nesređeno, pri čemu većina štampanih medija tipa novina, više služi za pranje novca, te se autorski tekstovi pojavljuju samo za one koji su odabrani ili kojima se čini usluga (ako se nekom i plati). Neko drugi je srećan ako mu uopšte nešto objave. Sami izdavači uglavnom gledaju kako da izbegnu plaćanje honorara, pri čemu plaćaju samo ako moraju i to stranim agencijama. Čuven je slučaj G. Markesa i "Dečijih novina" (dok su postojale) koje su objavile neko njegovo delo bez poštovanja isplate autoru (a radilo se o mizernoj svoti od 100-tinak dolara i to u sretna vremena) dok je sistem još bio uredjen. Markes nije želeo zbog toga da razgovara sa bilo kim iz Jugoslavije.
U slučaju razvijenog sistema, u kome bi postojalo konstantno tržište, konkurencija izdavača i nezavisna knjižarska mreža, sa  nekim minimumom iznosa za autre u pogledu avansa, isplate za rukopis i tantijema, ovo bi imalo svrhe. Zar samo nabrajanje svih ovih stvari ne zvuči suludo?
Postoji zakon o autorskim pravima. Tu je sve uređeno za pismene. Nema potrebe za seminarima. Država sama, kod nekih njenih servisa (RTS) ne poštuje ispaltu autorima za reprize, premijere. Honorari kasne mesecima, ili se uopšte ne isplaćuju. Osim ako niste dobri sa nekim. Banalna je stvar da država duguje ogroman novac veštacima,sudskim porotnicima i advokatima na imeslužbenog angažovanja, u situacijama koje su mnogo vrednije, priznaćete, od nekog  malog, šugavog esejčića ili pola šlajfne priče u štampi. Kada država u situacijam gde se odlučuje o ljudskim sudbinama i životima čitavih prodica izigrava slepog, gluvog i mutavog majmuna u krajnje opsetljivoj materiji,šta očekivati kod zabave, šege, umetnosti, jednom rečju? Zbog toga ironišem, jer mi sve što ste ovde pisali i okačili deluje naivno. Iz vaše dobrote ispadate naivni i pomalo smešni, kao sa nekedruge planete, kao da živite u nekom pralelnom univezmumu kako bi trebalo biti.
Oprostite što sam gnjavio i davio i na greškama u kucanju, ali se trudim da brzo kucam na lošoj tastaruri.
I sad, nanovo idemo da se zezamo i zabavljamo...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #466 on: 30-05-2013, 18:59:51 »
E, sad si nam rekao sve što do sada nismo znali.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #467 on: 30-05-2013, 19:01:06 »
Šta je to "autorski honorar"?

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #468 on: 30-05-2013, 19:18:07 »
"Šta je to "autorski honorar"?"
Idi na seminar,neka ti objasne. Verovatno se plaća neka kotizacija, ali neka te to ne brine.
"E, sad si nam rekao sve što do sada nismo znali."
Skalope, ti to znaš boilje nego ja. Zašto onda zamajavaš ovu decu ovde savetima kako treba da pišu i muče se nešto da objasne? Pisanje kao terapija, šta li?

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #469 on: 30-05-2013, 19:33:00 »
Aleksije, zar hoćeš da kažeš da se ne treba truditi oko nečega što se slabo (čitaj: nikako) plaća?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #470 on: 30-05-2013, 19:35:52 »
Folira vas Aleksije D. I on se ubi od pisanja, pa neka priča o honorarima. :mrgreen:

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #471 on: 30-05-2013, 19:38:58 »
Ne treba se previše zanositi. Pogotovo ne davati značaj glupostima.
Ma, šta ja to trabunjam?
Pišite! Objavljujte, ako nikako drugačije na WC papiru! Bacajte sa Beograđanke, Niške tvrđave, Petrovardinske u NS ili u Subotici, već šta ima odakle Stipan može arlaukati svoje stihove! Trudite se! Pare su nebitne, bitno je vaše zadovoljstvo! Ispoljite sebe u silnim svetovima nesuvisle imaginacije! Radimo ,svoje ropske poslove i živimo svoje beznačajne živote zaneti veličinomn svog dela koje će promeniti sve! Makar đubretarima i skupljačima papira koji će biti sretni!
I kad nam deca budu tražila čašu mleka, dajmo im svoje SF priče, svoje izbrušene, iznivelisane, hiljadu puta pretresne do savršenstva usklađene fantazije. Biće nam pokoljenja zahvalna.
To si htela čuti? Ovaj manifest?
Ili ono prvo, da se manemo ćorava posla?

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #472 on: 30-05-2013, 19:49:19 »
To si htela čuti? Ovaj manifest?

Nisam.
Ako pričaš vic, daj ispričaj do kraja.
Ako si ozbiljan, šta da ti kažem? Svaki rad je pomalo ropski, a roditeljima smo malo kad zahvalni.
Ako bih tražila posao koji će mi doneti zaradu, pisanje sigurno ne bi došlo u obzir.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #473 on: 30-05-2013, 19:53:16 »
Na žalost, ne umem pričati viceve.
I nisam mislio na naše roiditelje. Nego na nas kao roditelje.
Čekaj da se zaposliš. I još ako ti ja budem šef... Shvatićeš kako je ropstvo bila jedna divna stvar. Ozbiljno.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #474 on: 30-05-2013, 19:57:40 »
Odavno sam zaposlena i nisam mislila na svoje roditelje. To sa zahvalnošću se ne menja, bez obzira na perspektivu.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #475 on: 30-05-2013, 19:58:42 »
Verovatno se plaća neka kotizacija, ali neka te to ne brine.

Odakle mi pare za kotizaciju?

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #476 on: 30-05-2013, 20:01:34 »
Od autoskog honorara, naravno.
Pobogu, ti si pobedio na toliko konkursa,toliko si objavio za kratko vreme, nema na ZS objavljivanijeg pisca... Mora kako se daviš u parama, priznaj. Razbacuješ se, divljaš po Subotici, skokneš do Mađarske, gde te ne prepoznaju, da možeš na miru orgijati u predasima između kreativnih zanosa.
Priznaj, budi čovek.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #477 on: 30-05-2013, 20:02:20 »
Pisanje nije posao. Ako želiš neku kintu od toga, mani se fantastike i baci se na ljubavne vikend romane. Tamo te niko neće kritikovati za patetiku, loš ispis i neuverljive likove. Bitno je da u 1000 i nekom broju napišeš kako se ona zacopala u njega, on u nju, a da nije neki biznismen a ona da nije neka sekretarica. Dobro pobiberi erotikom, ispuniš stranice a čitateljke su tvoje!

Kada bih pisao tako nešto, on bi bio slep, a ona gluva. Čisto radi izazova, Malo humora nije na odmet, ona bi, sa haljinom na podu, rekla "Ostavi svetlo, ne smeta mi, želim da me gledaš" a ne bi čula njegovo "kravo jedna, jesam ti rekao da sam slep? Ups, garant me nisi čula..."

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #478 on: 30-05-2013, 20:03:51 »
Od autoskog honorara, naravno.
Pobogu, ti si pobedio na toliko konkursa,toliko si objavio za kratko vreme, nema na ZS objavljivanijeg pisca... Mora kako se daviš u parama, priznaj. Razbacuješ se, divljaš po Subotici, skokneš do Mađarske, gde te ne prepoznaju, da možeš na miru orgijati u predasima između kreativnih zanosa.
Priznaj, budi čovek.

Yeah, right...

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #479 on: 30-05-2013, 20:07:37 »

Kada bih pisao tako nešto, on bi bio slep, a ona gluva. Čisto radi izazova,
Nije  to neki izazov. Erotika ti je u samoj skici, pošto im samo jedno čulo daje šansu da se razumeju.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #480 on: 30-05-2013, 20:18:11 »
Da, nije za erotski faktor. A zaljubljivanje, upoznavanje itd? On njoj priča, ona ga ne čuje, ona mu se smeši, on je ne vidi? :)

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #481 on: 30-05-2013, 20:31:42 »
Neće biti dugih, dubokoumnih razgovora, gledanja zalaska sunca, ništa tome slično.  Ipak, računam da će se  njih dvoje već snaći nekako u mraku i tišini. Zaljubljenost  je i  slepa i gluva, a kod njih ima sve uslove da potraje.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #482 on: 31-05-2013, 09:41:45 »
I tako dođoste do metafore o autoru i izdavaču: slepac i gluvać...

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #483 on: 31-05-2013, 10:01:15 »
I tako dođoste do metafore o autoru i izdavaču: slepac i gluvać...
I tako dođosmo do erotike?? Mislim, krug se zatvorio...:)

Bilja

• 4
  • 3
« Reply #484 on: 23-08-2013, 09:47:54 »
Pitanje za sve ljude sa neobjavljenim rukopisom:
Gde sve u današnje vreme mogu da se šalju rukopisi na srpskom, žanra naravno fantastika/horor?
Mislim na ozbiljne izdavače, ne one koji traže da im platiš prelom, lektora i štampu.
Bilja
----------------------------------------@

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #485 on: 23-08-2013, 09:51:51 »

Laguna, Čarobna knjiga, možda Tardis...

Za prva dva ćeš čekati i do šest meseci na odgovor.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #486 on: 23-08-2013, 09:53:22 »
Uzgred, svake godine imaš nekoliko konkursa za neobjavljene rukopise...

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #487 on: 28-05-2014, 13:35:34 »
Nego, sad nešto ovo gledam ... Sve bejaše krenulo neke Dunje, a kako završi? Objavili li ona svoje delo? Negde se pogubih u priči, nikako da pohvatam da li je poslala na čitanje Bobanu ili ne? Da li je objavila? Kako se zove roman? Koliko je love dobila?
Mnoga pitanja, odgovora nigde.
Ubi me napetost!
Tesno mi u duši, ko u mideru!

Josephine

• Guest
« Reply #488 on: 04-08-2014, 00:39:10 »

Au, šta se ovde dešavalo kada sam ja napuštala zemlju... Propustih ovo, a bilo je zabavno, izgleda. :lol:

Albedo 0

• Guest
« Reply #489 on: 04-08-2014, 01:14:25 »

što je najgore, ja i dalje ne znam kako većina izgleda pošto me zakk odjebo kad sam mu tražio pristup topiku

vidio sam Mehovu sliku, al' ko nije :)

Josephine

• Guest
« Reply #490 on: 04-08-2014, 01:27:10 »
U, sad mi je krenula suza.  8)

Ma nije ni ova tvoja fotka nešto reprezentativna. Daj još neku.  8)

Ako ne znaš, evo, bez mejkapa, spremna za plažu.

Albedo 0

• Guest
« Reply #491 on: 04-08-2014, 01:41:40 »
džabe, ja se na svakoj fotki kezim ko budala, pa nije lična karta, pobogu

i traži od Bobana da mi otvori podforum! 8-)

Josephine

• Guest
« Reply #492 on: 04-08-2014, 01:42:52 »
Nema veze, daj te na kojima se ceriš ko budala. Drugačije te i ne zamišljamo. 8)

Nego, obećaj mu da ćeš da postuješ jednu lepu fotku na potforum, pa se, možda, i umilostivi... ko bi ga znao.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #493 on: 04-08-2014, 06:56:32 »
erocki naboj samo vrca... sliku tvoju ljubim... stara ljubav zaborava nema...

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #494 on: 04-08-2014, 07:14:02 »
Kol'ka kafa! Dobićeš trovanje kofeinom, bog te tvoj!

Josephine

• Guest
« Reply #495 on: 04-08-2014, 14:24:27 »
erocki naboj samo vrca... sliku tvoju ljubim... stara ljubav zaborava nema...

Eh, sad, nemo si ljubomoran. Zalagala bih se i za tvoje pravo da dobiješ pristup određenim delovima foruma. Sad, batica se jeste malo (haha) kompromitovao, zloupotrebljavao tuđe fotke i pitanje je zašto sada želi pristup fotografijama, ali ja sam za to da se svim bivšim(?) robijašima da šansa da dokažu da su zaista rehabilitovani. Šansa je, zapravo, deo rehabilitacije.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #496 on: 04-08-2014, 17:26:14 »
mnogo si omekšala otkako si otišla među te arape...

Josephine

• Guest
« Reply #497 on: 04-08-2014, 19:03:54 »
pitaj arape kol'ko sam omekšala. :lol:

ma, ne, ne, nego reko: daj malo promene, pozitive i tako to.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #498 on: 04-08-2014, 21:25:50 »
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #499 on: 04-08-2014, 21:42:28 »
pa što je dupliraš kad je užas?!

erocki naboj se pojačava do pucanja...