Author Topic: Bobane, reaguj!  (Read 13225 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PTY

• 5
  • 3
Bobane, reaguj!
« on: 18-01-2011, 17:48:46 »
Elem, Čarobna Knjiga ima u najavi Haldemanov “Večiti Rat”.

Mislim… okej, nije to sasvim loš roman, ali… od svih stvari vrednih objavljivanja neko TO da objavi?!?  :shock: :?:

Zanima me da li će to neko da marne onaj Brunov prevod iz Monolita trojke, ili je možda sam Bruno iza ovog poduhvata, kao vlasnik kopirajta?

(Čarobna Knjiga inače ima u planu takve kopirajt poduhvate, pa se tu ipak može zbrajati 2+2... :lol:)  

Melkor

• 5
  • 3
Re: Bobane, reaguj!
« Reply #1 on: 18-01-2011, 18:19:23 »
Mislim da oni gadjaju nekadasnju Polarisovu publiku. Isto i sa Asimovim. Prodace se tih 1000 komada za koju godinu.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

PTY

• 5
  • 3
« Reply #2 on: 18-01-2011, 18:22:44 »
Pa dobro, eventualno se sve proda, ali… bože moj, Melkore, u ovakvom obilju izdavati Haldemana???

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #3 on: 18-01-2011, 18:32:08 »
Ne znam sta da kazem...nekako mi je i to bolje nego City & The City u Laguninom izdanju. bah...

Izgleda da raja ovde kupuje samo epsku fantastiku i stara dobra imena. Potpuno su propali Marsal Smit, Kerol, Separd i to u trenutku kada su i oni vec bili daleko od cutting edge-a. Prosto, mislim da razumem finansijske i marketinske razloge objavljivanja Haldemana, i sto vise razmisljam o tome, sve sam depresivniji. Jedino tesi sto je Bora iz Carobne knjige ubo S(z?)afona i to dosta pre anglo-americkog trzista te postoji nada da ce i Haldeman posluziti za finansiranje nekog sledeceg "otkrovenja".
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #4 on: 18-01-2011, 18:32:55 »
Mislim da oni gadjaju nekadasnju Polarisovu publiku. Isto i sa Asimovim. Prodace se tih 1000 komada za koju godinu.

Sasvim moguće.

Ovde danas imaš gomilu ljudi kojima su se baš sviđali Kentaur i Polaris, i kao da pojma nemaju da još nešto postoji.
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 18-01-2011, 18:40:36 »
Ali, bre, narode… Haldeman??? Pa kakvo to danas zvonce zazvoni pri pominjanju tog imena, obaška Kentaur i Polaris???
Asimov je ipak nešto drugo, dopuštam.

Meni ovo ipak više liči na sića ulaganje, zato što je roman već preveden. U principu, nisam protiv, naravno, ali…  :( :cry: :(

PTY

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 18-01-2011, 18:46:14 »
Ne znam sta da kazem...nekako mi je i to bolje nego City & The City u Laguninom izdanju. bah...

i nije to jedini naslov o kom se "bah"uje, dragi moj...

Boban

• 3
« Reply #7 on: 18-01-2011, 22:51:41 »
Haldeman je mnogo zanimljiviji za čitanje od nekih savremenih mrsomuda...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 19-01-2011, 11:41:18 »
Kao, na primer... ??

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #9 on: 19-01-2011, 17:02:27 »
Elem, Čarobna Knjiga ima u najavi Haldemanov “Večiti Rat”.

Mislim… okej, nije to sasvim loš roman, ali… od svih stvari vrednih objavljivanja neko TO da objavi?!?  :shock: :?:

Zanima me da li će to neko da marne onaj Brunov prevod iz Monolita trojke, ili je možda sam Bruno iza ovog poduhvata, kao vlasnik kopirajta?

(Čarobna Knjiga inače ima u planu takve kopirajt poduhvate, pa se tu ipak može zbrajati 2+2... :lol:

Oni to zbog filma. ČK inače praktikuje objavljivanje filmovanih romana - to je, u suštini, njihova izdavačka politika. Iz istog su razloga radili Asimova.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #10 on: 19-01-2011, 17:22:04 »
Po mom mišljenju, izdavanje kompleta od tri Zadužbine je glup poslovni potez. Bolje bi bilo da su najpre objavljeni teže nabavljivi delovi, npr. "U susret Zadužbini". Ili "Trilogija o Carstvu", recimo.
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #11 on: 19-01-2011, 18:06:23 »
Po mom mišljenju, izdavanje kompleta od tri Zadužbine je glup poslovni potez. Bolje bi bilo da su najpre objavljeni teže nabavljivi delovi, npr. "U susret Zadužbini". Ili "Trilogija o Carstvu", recimo.

Znaš kako, prodavalo se. Mene, recimo, ni najmanje ne zanima Asimov, naročito ne pošto sam - usled nenabavljivosti domaćih izdanja - što dobio a što kupio strane antologije sa po nekoliko romana u jednoj knjizi, ali mnogo je ljudi na sajmu kupovalo te komplete. S jedne strane, to su bili polarisnostalgičari, a sa druge nešto klinaca koji su se malo zasitili epske fantastike, pa sad hoće da overe stariju građu, kako bi sebi digli rejting u gikovskim krugovima. Uglavnom, ČK ne održava ono što se ne prodaje u štampi. Onog trenutka kada prestane potražnja, Asimov će na akcije i popuste, a onda ga više neće biti - i to je to.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 19-01-2011, 21:54:11 »
Dobar je Asimov za uvod u žanr, mada ja nikad nisam uspela da dovršim Zadužbinu.

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
« Reply #13 on: 19-01-2011, 22:08:58 »
Zadužbina je delo koje je mene, ondašnjeg konzumenta, uvelo u žanr mnogo ozbiljno.
Nakon Fleš Gordona (krajem sedamdesetih, na trečem kanalu švapske televizije) pa premijere SW, pa Zardosa na TV (uh, kako mi ga bilo teško svariti, uz Kjubrikovu 2001) a nadasve SW bajke, mi se otvorila pisana reč fantastike. Doduše, SF-a.

Sirijus mi to malo razbio, taj podžanrovski šund ili nešund, ali prva ljubav ka Zadužbini ostade.
Malo me Klark sa Ramom i Vejkfildovima poremetio, i dalje smatram da je Klarkonja sa opisom vanzemaljske tehnologije sa premisom trojstva vrh tvrdog sf-a, ali Asimov jeste babo nas ondašnjih i sadašnjih konzumenata žanra.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #14 on: 19-01-2011, 22:11:15 »
Mislim da nijedno dosada objavljeno delo, ambicije Zadužbine ili Rame, nije napisano ili može biti uskoro napisano. Sa aspekta imaginacije, ne književnog izraza.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #15 on: 19-01-2011, 22:18:30 »
Mislim da nijedno dosada objavljeno delo, ambicije Zadužbine ili Rame, nije napisano ili može biti uskoro napisano.

Šta si hteo ovim da kažeš?

Džek

• 4
  • 3
« Reply #16 on: 19-01-2011, 22:26:49 »
Imaginacija. Mislim da je isfurana. Ili ne?

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #17 on: 19-01-2011, 22:28:05 »
Da je objavljeno delo uvek dosadno :lol: :lol: :lol:  xrofl

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #18 on: 19-01-2011, 22:28:33 »
Imaginacija. Mislim da je isfurana. Ili ne?

Ne.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #19 on: 19-01-2011, 22:51:28 »
Misliš?

Ajde da pretresemo to.
Premise Sf-a, kao "tvrdog" su odavno, sedamdesetih, utvrđene.

Asimov sa svojim robotima, Klark sa svojim vizionarskim tehničkim dostignućima, sa velikim korakom dalje. Nije mu bilo dovoljno da definiše ondašnju savremenu nauku i njen razvoj, nego je zagazio sa Ramom u vanzemaljsku. Tako precizno i jasno, širokog spektra, da svaka vanzemaljska tehnologija vuče korenje iz Rame.

Jebote, kako je jasno u Rami definisao sa ostrvom Nju Jork (od Vejkfildova nazvan) sve alate za svaku vrstu, oblik života? Zamisliš, mašina napravi, da ti u tom cilindru napravi eko sistem, mali svet, za tvoju vrstu.
Mislim da je to vrh imaginacije ondašnje (i sadašnje) tehnologije.

Artur je ispred svih pisaca 100 godina ispred, sa Ramom.
To je moj kont.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #20 on: 19-01-2011, 23:02:34 »
Da nisam čitao Kej Kenjon prošle godine, možda bih se saglasio sa tobom. Ovako, rekao bih da nam još mnogo svetova nije otkriveno.
First 666

Džek

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 19-01-2011, 23:17:25 »
Verujem, ali zar Kenjovnova priča nema korene iz Rame?
(Nisam čitao, predpostavljam samo)

Zar Klarkonja nije dao seme iz koga sve raste?
Na stranu LeGvinova koja je dala gasa po socijalnom aspektu sudara vrsta (tj, nas, kao zasebne vrste?)

Nekako mi se ćini da je Klark poklopio sve buduće svetove sf-a. sahranio i Lem-a i ostale u tome. Ali, samo sa naučnog aspekta. 

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #22 on: 19-01-2011, 23:25:34 »
Verujem, ali zar Kenjovnova priča nema korene iz Rame?
(Nisam čitao, predpostavljam samo)

Zar Klarkonja nije dao seme iz koga sve raste?
Na stranu LeGvinova koja je dala gasa po socijalnom aspektu sudara vrsta (tj, nas, kao zasebne vrste?)

Nekako mi se ćini da je Klark poklopio sve buduće svetove sf-a. sahranio i Lem-a i ostale u tome. Ali, samo sa naučnog aspekta. 

Hmmm... Mislim da i ne znaš koliko si u pravu kada izvodiš to poređenje. Kenjonova piše o svetu koji je veštačka kreacija, pa se može porediti sa Klarkom. Opet, pošto je njen progatonista stranac u stranoj zemlji - stoji i poređenje sa Legvinovom. Ali Klark nije poklopio sve buduće svetove iz jednostavnog razloga što nauka otkriva nove granice svakog časa i prelazi preko njih, a Klark ipak nije mogao sve da predvidi. Budući da je S veoma bitno u SF, vremenom će Klark završiti kao Žil Vern. "Vidi, mama, čika je znao za podmornice!"
First 666

Džek

• 4
  • 3
« Reply #23 on: 19-01-2011, 23:28:09 »
Stoji.

U pravu si. Ne zameri što matorog obožavam, ipak je on naj pisac SF-a, vizionar...
Po nekima, Rama mu nije vrh. Po meni, jeste.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #24 on: 19-01-2011, 23:28:28 »
Pazi, to je jako diskutabilno. Svemirska klonja na stranu, dosta Klarkovih ideja vaze za "kvazinaucne" po netu. S druge strane Rama je napisana 2 godine posle Nivenovog Prstena, 10-7 godina posle Dine, 20 godina posle Zaduzbine...

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #25 on: 19-01-2011, 23:34:21 »
Kod nas je Klark bitiniji nego napolju. I to zbog toga što je ZŽ oblikovao toliko generacija čitalaca. Ni zbog čega drugog.
First 666

Džek

• 4
  • 3
« Reply #26 on: 19-01-2011, 23:35:22 »
Pa?

Ne kontam zašto se vežeš za svemirsku klonju? Ajde da se vežemo za Ramu.
U Rami, nijednom nije spomenuto pišanje i sranje onoliko naseljenika. A opet je podrazumevano da to postoji, da Rama to guta i reciklira (oni oktopauci i sva ostala menažerija Rame)

Klark je opisao savršen eko sistem, toliko savršen da se prilagođava svakoj vrsti, svakog fizičkog oblika. Do dlake u jajetu je opisao mehanizam rada cilindra, ali ne i tvorce, njihovu psihologiju, nameru. Klark se zaustavio onde gde bi možda Le Gvinova mogla nastaviti....

Džek

• 4
  • 3
« Reply #27 on: 19-01-2011, 23:36:47 »
Mada, možda i Asimov. On je robotičar, a izvršna inteligencija Rame i jesu roboti...

Boban

• 3
« Reply #28 on: 19-01-2011, 23:54:16 »
Najtflajeru, opet prenosiš američku fobiju ovde; Klark je Englez, a Ameri vole uglavnom samo svoje...

Džek

• 4
  • 3
« Reply #29 on: 20-01-2011, 00:04:19 »
Pa Bobane, zar nije sve američko? Jedva Teslu čupamo od njih....

Boban

• 3
« Reply #30 on: 20-01-2011, 00:34:02 »
Kada je bilo rimsko carstvo, sve je bilo rimsko, tako to ide...

Džek

• 4
  • 3
« Reply #31 on: 20-01-2011, 00:43:21 »
Jah! Ave! Ili...OK?

Alex

• 4
  • 3
« Reply #32 on: 20-01-2011, 00:47:38 »
Kao da se ovde između redova provlači i "zašto su objavili Asimova?". U svakoj normalnoj zemlji bi, da je sreće, trebalo štampati Asimova na svake 2-3 godine.

Što se Haldemana tiče, pokušavam da se prisetim o čemu se beše radilo u Mentalnom mostu, ali bez uspeha.

Vidi, ČK će objaviti i prvi roman iz serijala Sword of Truth - Terry Goodkind, Wizard’s First Rule, po kojoj je nastala moja omiljena tv serija Legend of the Seeker !  :)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #33 on: 20-01-2011, 00:54:56 »
A knjige su sranje. Doduše, Winzard's First Rule je solidan, ali kasnije...njesra svake vrste.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #34 on: 20-01-2011, 02:28:29 »
Najtflajeru, opet prenosiš američku fobiju ovde; Klark je Englez, a Ameri vole uglavnom samo svoje...

A jesi li ti kojim slučajem objavio nekada roman nekog ne-Amerikanca u svojoj glavnoj ediciji?
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #35 on: 20-01-2011, 13:31:36 »
Eh, nemoj da si takav… bilo je u Monolitima svega & svačega ne-američkog, u kratkoj formi…

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #36 on: 20-01-2011, 13:36:28 »
Eh, nemoj da si takav… bilo je u Monolitima svega & svačega ne-američkog, u kratkoj formi…

Zato i kažem - u glavnoj ediciji.
First 666

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #37 on: 20-01-2011, 13:40:13 »
Zar Monolit nije glavna edicija? :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #38 on: 20-01-2011, 15:56:19 »

Pa nije. To je antologija, ili kako već. A obaška to što je objavljivana jedna knjiga u dve godine.
First 666

Boban

• 3
« Reply #39 on: 20-01-2011, 17:08:11 »
Od 1984. do 1996. devet komada nije jedna u dve godine... ma važno je da Laguna objavljuje knjigu dnevno.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #40 on: 20-01-2011, 20:03:21 »

Pa nije. To je antologija, ili kako već. A obaška to što je objavljivana jedna knjiga u dve godine.

Ti se zasigurno šališ.
To je bio kombo roman/novela/noveleta/kratke priče/eseji i da se to kojim slučajem zasebno prodavalo, bilo bi tu zdravog materijala za najmanje 3 zasebne + odlične knjige. Nema ni danas malog izdavača koji bi to isporučio žešćim tempom, a koliko vidim, ni veliki izdavači danas tome ne pariraju, bar što se relevantnosti i kvaliteta tiče.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #41 on: 21-01-2011, 15:56:32 »
@Boban

1. Nisi odgovorio na pitanje.

2. Šta koga briga koliko Laguna knjiga izdaje, ako te knjige nisu fantastika? Ne smem da garantujem, ali za mislim da te Laguna još nije pretekla po broju objavljenih naslova, kada je o fantastici reč - ili ako jeste, nije za mnogo.

@Lidija

Da je boban objavljivao dva, tri ili šesnaest almanaha, onda bi se moglo reći da je Monolit bio deo edicije u kojoj su bili i Megalit i Dolmen, a zvala se Stećci. Ovako, Monolit nije edicija, već almanah, kako na njemu lepo i piše. Da se razumemo, mislim da su Monoliti najznačajniji izdanak YU fantastike bar none, ali to ipak nije edicija.
First 666

Boban

• 3
« Reply #42 on: 21-01-2011, 16:00:19 »
A koje edicije ima Laguna?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #43 on: 21-01-2011, 16:28:58 »
A koje edicije ima Laguna?

Zamisli kad imaju :) Reći ću ti koje kada ti meni budeš naveo koje si to neameričke pisce objavljivao. :P
First 666

Boban

• 3
« Reply #44 on: 21-01-2011, 16:30:15 »
Srbe i Francuze ne računaš verovatno?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #45 on: 21-01-2011, 16:42:39 »

Srbe ne računam. Od njih nema većih američkih pisaca. Da podsetimo, ti si me optužio da prenosim američku fobiju, pa rekoh da vidimo, pošto sam ipak odrastao na knjigama koje si ti objavljivao. Dakle, Francuzi?
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #46 on: 21-01-2011, 17:57:22 »
Najtflajere, moguće da se nisam precizno izrazila: ne protivim se ja tvom viđenju Monolita kao antologije ili almanaha ili štaliveć, nego ti samo skrećem pažnju da jedno tako masivno izdanje poput Monolita ne bi trebalo računati kao tek jedan prost naslov. U svakom Monolitu je bilo dovoljno materijala za 3 ili 4 vrlo pristojne knjige, pa bi zato, shodno tome, trebalo i uzeti u obzir i vreme za pripremu tolikog materijala i platežnu moć kupca. Da li bi ti zaista i danas (a kamoli onda) mogao da smatraš 3 ili 4 naslova godišnje kao “malo”, od strane malog privatnog izdavača? Recimo, ja i danas smatram da, za izdanje kao što je bio Monolit, češći ritam od godišnjeg bi bio van granica pristojnog, po obe gore pomenute stavke. A to što ti misliš da to nije edicija – pa, možda nam taj termin ima različita značenja, to je sve. Po meni, to ne samo da je bila edicija, nego je ujedno i bila jedina originalna edicija po kojoj Bobana pamtim kao izdavača. Sve ostalo  mi je bila sića.

A od ne-američkih pisaca u Monolitu sećam se tek nekolicine - Serge Brussolo, Philippe Curval, Jan-Pierre Andrevon, Aleksandar Šalimov, Stanislaw Lem – ali ima negde valjda da se izgugla sadržaj Monolita, pa…  

PTY

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 21-01-2011, 17:59:31 »

Srbe ne računam. Od njih nema većih američkih pisaca.

ovo ne shvatam.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 21-01-2011, 18:21:10 »
– ali ima negde valjda da se izgugla sadržaj Monolita, pa…  

http://www.znaksagite.com/knjizara/monolit.html

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #49 on: 21-01-2011, 18:28:10 »

A jesi li ti kojim slučajem objavio nekada roman nekog ne-Amerikanca u svojoj glavnoj ediciji?

Vi to jedan drugog optuzujete za Amerikofiliju?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #50 on: 21-01-2011, 18:30:17 »
Najtflajere, moguće da se nisam precizno izrazila: ne protivim se ja tvom viđenju Monolita kao antologije ili almanaha ili štaliveć, nego ti samo skrećem pažnju da jedno tako masivno izdanje poput Monolita ne bi trebalo računati kao tek jedan prost naslov. U svakom Monolitu je bilo dovoljno materijala za 3 ili 4 vrlo pristojne knjige, pa bi zato, shodno tome, trebalo i uzeti u obzir i vreme za pripremu tolikog materijala i platežnu moć kupca. Da li bi ti zaista i danas (a kamoli onda) mogao da smatraš 3 ili 4 naslova godišnje kao “malo”, od strane malog privatnog izdavača? Recimo, ja i danas smatram da, za izdanje kao što je bio Monolit, češći ritam od godišnjeg bi bio van granica pristojnog, po obe gore pomenute stavke. A to što ti misliš da to nije edicija – pa, možda nam taj termin ima različita značenja, to je sve. Po meni, to ne samo da je bila edicija, nego je ujedno i bila jedina originalna edicija po kojoj Bobana pamtim kao izdavača. Sve ostalo  mi je bila sića.

A od ne-američkih pisaca u Monolitu sećam se tek nekolicine - Serge Brussolo, Philippe Curval, Jan-Pierre Andrevon, Aleksandar Šalimov, Stanislaw Lem – ali ima negde valjda da se izgugla sadržaj Monolita, pa…  

Pa ni ja se ne protivim tvom viđenju Monolita kao veoma značajnog izdanja? Čitaš li moje odgovore? Rekao sam da ga smatram verovatno najbitnijom stavkom u vaskolikom jugoslovenskom izdavaštvu. Šta bi više? Spor je u tome što me je Boban optužio za proameričkog propagatora, što je ironično jer sam ja odrastao na izdanjima koja je on birao, pa ga ja pitam koliko je objavio neameričkih autora u svojoj glavnoj ediciji, to jest "Znaku Sagite". Mislim, neka se tu uvrste i romani objavljivani u Monolitima. Ma, nek se uvrste i kratke priče i novele. Ništa protiv nemam. Kada se sve to sabere, koliko je tu bilo Amera, a koliko onih koji nisu Ameri? Ne sporim ni značaj, ni viziju, ni odabir. Samo pitam.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #51 on: 21-01-2011, 18:31:21 »

Vi to jedan drugog optuzujete za Amerikofiliju?

Boban mene optužuje, a ja samo pitam.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 21-01-2011, 18:42:38 »
Pa ni ja se ne protivim tvom viđenju Monolita kao veoma značajnog izdanja? Čitaš li moje odgovore?

Naravno da čitam, ali se i dalje ne razumemo, očigledno. Nisam pominjala “značaj” tih izdanja (nekome su značajna, nekom nisu), nego sam prevashodno reagovala na tvoje uzimanje ritma izlaženja Monolita (jednom u 2 godine, rerkao si) kao kvazi-argumenta za klasificiranje tog izdanja u ediciju ili štaliveć. Otud moje insistiranje na prostom faktu da knjižurina te debljine ne bi ni smela da izlazi učestalije no što je izlazila.

Spor je u tome što me je Boban optužio za proameričkog propagatora,

ne meni, ja se na to nigde ne osvrćem, ja direktno odgovaram na tvoje izjave, ne Bobanove. :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #53 on: 21-01-2011, 18:48:40 »
Monolit klasifikujem kao almanah. Ne ediciju. Uostalom, tako ga je i Boban klasifikovao. Ritam izlaženja Monolita je za jedan almanah sasvim pristojan. Za ediciju očajan. Sve sreća što nije edicija, pa makar i kvazi, zar ne?
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #54 on: 21-01-2011, 18:52:19 »
Monolit klasifikujem kao almanah. Ne ediciju. Uostalom, tako ga je i Boban klasifikovao. Ritam izlaženja Monolita je za jedan almanah sasvim pristojan. Za ediciju očajan. Sve sreća što nije edicija, pa makar i kvazi, zar ne?

vidi, ima jedan vrlo prost i krajnje efikasan izlaz iz svega ovoga: šta je, po tebi, edicija? Koja je to tebi znana definicija edicije?

PTY

• 5
  • 3
« Reply #55 on: 21-01-2011, 19:06:36 »
Da te spasem jalovog guglanja: EDICIJA ti je termin kojim se označava izvesni fenomen kontinuiranog izdavanja različitih knjiga, koje jedan-te-isti izdavač objavljuje pod jedinim, prepoznatljivim  imenom – a to mu je ujedno i ime edicije. Dalje, sve te knjige moraju biti ujednačeno i prepoznatljivo opremljene – dimenzije i hrbat su ti tu jako bitni, naravno – a i same knjige moraju bit organizovane po izvesnom merilu – ovde je to, naravno, bio žanr naučne fantastike.

PS. Nema ti tu nikakvih vremenskih propozicija za izlazak pojedinih naslova, tek da se razumemo; edicija može da objavljuje svoje naslove i jednom u deceniji, ako je izdavača tako volja.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #56 on: 21-01-2011, 19:46:14 »
Da te spasem jalovog guglanja: EDICIJA ti je termin kojim se označava izvesni fenomen kontinuiranog izdavanja različitih knjiga, koje jedan-te-isti izdavač objavljuje pod jedinim, prepoznatljivim  imenom – a to mu je ujedno i ime edicije. Dalje, sve te knjige moraju biti ujednačeno i prepoznatljivo opremljene – dimenzije i hrbat su ti tu jako bitni, naravno – a i same knjige moraju bit organizovane po izvesnom merilu – ovde je to, naravno, bio žanr naučne fantastike.

PS. Nema ti tu nikakvih vremenskih propozicija za izlazak pojedinih naslova, tek da se razumemo; edicija može da objavljuje svoje naslove i jednom u deceniji, ako je izdavača tako volja.

Lidija, sve si u pravu.
First 666

Boban

• 3
« Reply #57 on: 25-01-2011, 02:47:08 »
Uzgred, Najtflajeru, treba da znaš da je Laguna u agoniji, a Delfi je već na dobošu.
Kad bolje razmislim, i prošla firma za koju si mnogo radio je skviknula... možda neko prokletstvo hoda ukorak s tobom.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #58 on: 25-01-2011, 11:10:40 »
U agoniji? Otkud sad to? Fak, pa ako je Laguna u agoniji čemu onda da se nadaju ostali izdavači?

lilit

• 5
  • 3
« Reply #59 on: 25-01-2011, 11:23:03 »
Delfi će valjda ostati Delfi? Moja deca tamo uživaju. Mogu same da biraju šta će da kupe, prodavačice im ne drežde nad glavom i govore "Pazi!", a posle sleduje topla čokolada...Delfi im je ustvari jedno od omiljenih mesta u Beogradu.
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

• 3
« Reply #60 on: 25-01-2011, 14:59:26 »
Ne znam. Delfi u SKC-u je bez dileme najbolja knjižara u Srbiji ali imidž SKC-a su kafansko-kafićki prostori sa muzikom i mala kultna knjižara u ćošku.
Interesantno je da glavni udarac Delfiju nije zadao Vulkan nego EvroĐunti sa svojim knjižarama u neposrednoj blizini a ipak na prometnijim mestima.

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #61 on: 25-01-2011, 18:46:14 »
Delfi će valjda ostati Delfi? Moja deca tamo uživaju. Mogu same da biraju šta će da kupe, prodavačice im ne drežde nad glavom i govore "Pazi!", a posle sleduje topla čokolada...

добро је бити твоје дете! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #62 on: 25-01-2011, 18:46:42 »
Pa, prethodna firma za koju sam radio je Beli put. Ako kažeš da je skviknuo - nemam izbora nego da ti verujem. Doduše, ti već neko vreme predviđaš Lagunino skviknjavanje pa nikako da skviknu. Nije da ti ne verujem, nemoj pogrešno da me shvatiš, nego mi je sumnjiv taj Đuntijev udarac sa praznim knjižarama. Ali, vidiš, meni je daleko manje stalo do Lagunine sudbine nego tebi. Ja prevodilac, a ne Lagunin vlasnik. Ako Laguna propadne, radiću za nekog drugog. I još nisi odgovorio koliko si neameričkih pisaca objavio u svojoj izdavačko-uredničkoj karijeri.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #63 on: 25-01-2011, 20:22:51 »
U agoniji? Otkud sad to? Fak, pa ako je Laguna u agoniji čemu onda da se nadaju ostali izdavači?

Ne znam da li je u agoniji, ali znam da su me sve do sada plaćali u dan. Čim bude drugačije, odmah ću da prijavim.
First 666

Boban

• 3
« Reply #64 on: 26-01-2011, 00:52:33 »
IPS si već zaboravio...

Gledaj, ja ne predviđam ništa; ali ako neko ponudi u prodaju ceo knjižarski lanac koji mu generiše znatan deo prihoda i omogućuje potpunu kontrolu svojih proizvoda, to je znak da nešto ne valja. U najboljem slučaju, troškovi su neizdrživo veći od prihoda.

I da se razumemo; mene ovakve vesti rastužuju i uznemiravaju jer ako najbolja knjižara u jednoj državi ne može da stane na noge, onda šta mi sitni igrači i gologuzija možemo da očekujemo...

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #65 on: 26-01-2011, 02:28:18 »
Zna li neko gde se može naći ono što je ostalo od IPS-ovih izdanja?
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #66 on: 26-01-2011, 03:51:21 »
Zna li neko gde se može naći ono što je ostalo od IPS-ovih izdanja?

Povremeno se javlja ponešto u Vulkanu. Viđao sam u Ušću.

@Boban

Daleko bilo da sam ih zaboravio - duguju mi soma i po eura. Ali kamo sreće da su jedini srpski izdavač koji mi duguje pare. S druge strane, tehnički, izdavač za kojeg sam radio neposredno pre povratka u Lagunu - a valjda i dalje radim, ako urednik nije propustio da mi nešto pomene - jeste Beli put. S treće strane, presitna sam ja riba da bih brinuo izdavačke brige. Manje-više svi izdavači su se ovako ili onako obezbedili, pa makar to bio stan, dok ja svoj iznajmljujem, tako da ni prema kome ne gajim neke posebne simpatije - bar ne kada je o poslu reč.
First 666

lilit

• 5
  • 3
« Reply #67 on: 26-01-2011, 10:06:47 »
добро је бити твоје дете! :)

Nadam se da jeste.  :)

@Bobane,
da li i u Jurija Gagarina postoji i knjižara?
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

• 3
« Reply #68 on: 26-01-2011, 12:41:58 »
Ne. Samo ona u Kondinoj.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #69 on: 22-05-2013, 11:40:03 »
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mac

• 3
« Reply #70 on: 29-08-2023, 18:43:17 »
Upravo sam se na ulici mimoišao sa Bobanom. Nije me prepoznao, a i što bi kad se nismo nikad ni rukovali. Nisam mu skretao pažnju, ulazio je u autobus.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 29-08-2023, 19:15:31 »
Blago tebi, makar si ga video uživo.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #72 on: 29-08-2023, 21:57:55 »
mac, jesi se uhvatio za dugme kad si ugledao Bobana?
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Truba

• 4
  • 3
« Reply #73 on: 29-08-2023, 22:01:38 »
znači prodao auto
ja sam čuo jedan veliki trač
naime da je našao curu

znači ništa od metroa?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mac

• 3
« Reply #74 on: 29-08-2023, 22:28:08 »
Dugme od čega? Ne razumem

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #75 on: 29-08-2023, 22:42:07 »
Guglaj, šta da ti kažem.  :roll:

Bre, ono što se radi kad se vidi odžačar, pop i te retke zverke.. :)
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Truba

• 4
  • 3
« Reply #76 on: 30-08-2023, 00:02:04 »
Crnokosuljas uglavnom
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

• 3
« Reply #77 on: 30-08-2023, 07:50:38 »
Upravo sam se na ulici mimoišao sa Bobanom. Nije me prepoznao, a i što bi kad se nismo nikad ni rukovali. Nisam mu skretao pažnju, ulazio je u autobus.

pa ja ne gledam muškarce po ulici...

Truba

• 4
  • 3
« Reply #78 on: 30-08-2023, 10:31:24 »
čak ni trans muške?

Truba

• 4
  • 3
« Reply #79 on: 30-08-2023, 10:48:25 »
inače tako lijepa i normalna diskusija bez primjesa smrada horora i pratećeg smeća

gdje su nestali hardko ljubitelj SF-a i posebice klasičnih pisaca žanra izbačenih u polarisu i kentauru
i naravno ZS-u